elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Az amerikai elnökválasztás vágyálmáról.

2016. november 11. - littke

Itt ülök kedd este, nézem a CNN-t, közben kapcsolok más TV adókra is. A kanadaiakra, a három nagy amerikai szolgáltatóra, de még a FOX hírekre is, és úgy kilenc órától ezek a magas fizetésű drága öltönyökben/kosztümökben parádézó országszerte ismert műsor vezetők és csatlósaik, a mindent tudók és a szakértők kezdik beismerni, hogy esetleg az eredmény más lesz, mint amit vagy 6 hónapja ők majdnem biztosra megjósoltak. És (ez nem meglepetés) majdnem mindenkit, jó magamat, talán téged is, de magukat a kampányokat is, megtévesztettek.

Látom, hogy Hillary Clinton ezt az elnökválasztást bizony elveszítheti. Fél kettőig fent maradtam, akkora ez már majdnem biztosnak tűnt, így lefeküdtem. Két óra múlva álmosan a komputeremhez botorkáltam és….csodát láttam. Donald Trump lesz az új elnök! Hogy ez mennyire keserű meglepetés lehetett Hillary asszonynak, azt nem nehéz elképzelni.

Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehetséges, hogy a bérelt statisztikus cégek százai, (volt egy kivétel), Hillary biztos győzelmét mondták? Hogyan lehetséges, hogy Donald Trump, akire a média egy éven keresztül szemetet szórt, magát a bödönt is, győzedelmeskedik?

 cnn

Az a Trump, akinek minden szavát, de még a feleségének a szavát is, rendszeresen és tudatosan félreértelmezték? Egy „a nőket nem tisztelő, rasszista, demagóg”, (ehhez a képhez elismerten maga a politikában és a politikai korrektségben nem jártas jelölt is jócskán hozzájárult), végül is az újévtől Amerika elnöke lesz?

Kezdjük ennek elemzését a vesztes demokrata jelölttel, Hillary Clinton asszonnyal. Első nézetre ideális elnök jelölt, tapasztalt politikus hölgy, jogi végzettséggel. Éppen ideje hogy az Egyesült Államoknak egy nő elnöke legyen. Nyolc évvel ezelőtt is esélyes lett volna, igen ám, de a szimpatikus fekete Barack Obama megelőzte és ő lett a Demokrata Párt jelöltje, majd az első afrikai származású elnöke. Mindenki a demokrata párton belül, ha nem is nyíltan elismerte, hogy most eljött a Hillary sora.

Pedig Hillary asszony mint kiderült, sebezhető.

1/ A mai világban megélhetési politikusok nem népszerűek, és a Clinton család ezeknek egy eklatáns példája.

2/ Clinton asszony szeret titkokat tartani, és amikor az Obama kormányban külügyminiszterként szolgált, e-mailjeinek nem a hivatalos utat választotta, hanem egy magán szervert. Azzal vádolták, hogy ezen nem megengedett titkos kormány levelezéseket is folytatott.

3/ Ellenfelével összehasonlítva kevésbé karizmatikus.

4/ Ugyan nagyon is a nők pártján állónak mutatta magát, volt idő, amikor ezzel pont ellentétesen viselkedett, férjét, a nőcsábászt a médiától védendő.

5/ Bill Clinton elnök nyugalomba menetele után egy jótékonysági intézetet alapított, amibe gazdagok, külföldi politikusok is, nagy pénzeket adakoztak. Ez folytatódott még abban az időben is amikor Hillary asszony már Obama elnök külügyminisztereként szolgált. A vád szerint, ez összeférhetetlenség.

Az ellenfél, a Republikánus Párt jelöltje az ismert milliárdos, a TV játékokban gyakran szereplő Donald Trump lett. Donald Trump mint a politikai életen eddig kívül álló, nyakra főre követte el a hibákat. Mondatait nem a politikai korrektségnek megfelelően fogalmazta és a média, mint egy farkas csorda ezeken nem szűnt meg csámcsogni.

Trump így migráns ellenes lett, ugyan csupán az illegális beszivárgást és itt tartózkodást akarja megzabolázni, plusz rasszista, mert a muszlimokat külön vizsgálat alá akarja tenni az Amerikába való belépésük előtt, és miután kiástak egy 11 éves magán beszélgetést tartalmazó videót, egy, a nőket semmibe sem vevő, erőszakos nőcsábász.

Trump ötletei radikálisan eltérnek a megszokott washingtoni hozzáállástól:

1/ Kijelentette, hogy az oroszokkal össze akar fogni Szíriában a vérengzést megszüntetendő.

2/ Az USA szerepét, mint a világ rendtartója, csökkenteni szeretné. A NATO tagok anyagi hozzájárulásával elégedetlen.

3/ A kereskedelmi megegyezéseket, amik Amerikára szerinte károsak, újra akarja tárgyalni.

4/ A magzatelhajtás ellen van.

5/ A vállalati és magánadókat csökkenteni akarja.

6/ Csökkenteni szeretné a pénz befolyását a politikára/választásokra.

A fentiek egypárja nemcsak a Demokrata Pártot, de saját Republikánus Pártját is meglepte. Mondták Trump nem igazi republikánus. És hogy a pénz a politikusokra befolyással lenne? Ne már! Putyinnal összefogni? Micsoda naivitás!

A kampány folyamán a Hillary asszonyt ért média támadások nem voltak arányban azzal, amivel Trump urat bombázták. Főleg, a már említett 11 éves magánbeszélgetés nyilvánosságra hozatala után, aminek tárgya a szexuális hódítás mikéntje volt.

Trump jelölt a média célkeresztjébe került, elismerést ettől kezdve nem kapott. Felhozom példaképpen a három elnökjelölt vitát, jobban mondva azok értékelését. Ugyan ezek a viták az én szememben egyenlőeknek tűntek, azaz egyik jelölt se vesztett, avagy nyert, a média felbecsülése szerint mindegyikben Hillary asszony került felül.

Avagy a következő: A CNN főcím „A hirdetések után bemutatjuk, hogy a Trump úr a kampány alatt kapcsolatban volt az orosz kormánnyal!!!” Ebben 10 percen keresztül részletezik, ki utazott a Moszkvába, pl. az is, aki esetleg majd hadügyminiszter lehet egy Trump kormányban. A darabot befejezendő fél percben mellékesen megemlítik, hogy a demokrata (Hillary) kampány is ugyanígy kapcsolatban volt az oroszokkal, azok őket is felkeresték, onnan is történt látogatás. A cél mindkét esetben az volt, hogy a nyerés esetén meglegyen a kormányok közti közvetlen kapcsolat.

Nem vették észre, hogy a demokrata oldal kesztyűs kézzel kezelése és Trump „megbízhatatlannak és elnökségre teljesen alkalmatlannak” kinyilatkoztatása, pont az ellenkezőjét fogja eredményezni, mint amit akarnak. Ehhez hozzájárult, demokraták oldalán rendezett aránytalanul nagy csinnadratta. Sztárok, rock zenészek, komikusok és maga Obama elnök és szimpatikus feleségének folytonos támogatása.

Tágabban fogalmazva elkerülte figyelmüket, hogy az emberek nagy részének elege van azt hallani, hogy mi nekik a legjobb, ami persze nem lehet más, mint amit ők (a média és a washingtoni guruk/szakértők, stb) nekik mondanak. Kicsit olyan, mint amikor szüleink spenótot akartak velünk etetni, „jó az neked”- mondták. Még ha egészséges is, sokan megutáltuk.

És, hogy miért voltak azok a drága véleménykutatások ennyire pontatlanok? Az angolban van egy kifejezés, aminek nincsen pontos magyar megfelelője: "Wishful thinking”. A Google szótáram vágyálom-nak fordítja.

 

PS

Az elnökválasztásról írt két előbbi posztom itt található:

http://fressstart.blog.hu/2016/10/17/jelentes_az_amerikai_elnokvalasztasrol

http://fressstart.blog.hu/2016/03/16/goondolatok_az_amerikai_elnokvalasztasrol

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr3811949517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.11.11. 07:26:10

Egyértelműen populista győzelmet aratott Trump, a frusztrált vidéki aluliskolázott fehérek tömege választotta meg elnöknek. Az ő nyelvezetükön szólalt meg, nekik tetszett a kampányszereplése, egyből megértették minden szavát, közülük valónak érezték.

Gyors amerikai közvéleménykutatás szerint arra a kérdéssorra, hogy melyik tulajdonsága volt a legfontosabb a rászavazásnál - törődik velem, tapasztalata, ítélőképessége, változást hozhat - az utóbbit 83 %-ban(!) jelölték, a tapasztalatára 8 százalékot kapott, az ítélőképességére 35 %-ot, s a törődik velem opcióra 35 %-ot.

Ebből a felmérésből az is kiderült, hogy lakhely szerint az elővárosok és a kisvárosok/vidéki lakosok döntő többsége szavazott Trumpra, az 50 ezer lakos fölötti városlakóknak csak a 35%-a adta rá a voksát.

Szerintem fontos eleme volt még ennek a felmérésnek, ami rákérdezett az iskolázottságra, eszerint a Trumpra szavazók 52 %-ának nem volt felsőfokú végzettsége.

Az már csak hab volt a tortán, hogy a 65+ életkorúak (Woodstock fiatalsága) 53 %-os arányban szavaztak Trumpra, velük szemben a 18-29 éves korcsoportban csak 37 %.

A rasszok megoszlása szerint a fehérek 58 % akarta elnöknek Trumpot, a nem fehéreknek csupán a 21 %-a.

Orbán szerint ez az igazi demokrácia győzelme, aminek győznie kell Nyugat-Európában is, ahol a kisemberek akarat érvényesül. Volt már ilyen a magyar történelemben, 1948-49-ben győzött a proletárdiktatúra.

Teréz Anyabagoly 2016.11.11. 11:49:33

Little!

Tökéletes a fordítás, mint ahogy az elemzésed is: vágyálom, amit el is hittek...

+++++

Teréz Anyabagoly 2016.11.11. 12:03:26

@Drizari: A választók tömege szerte a világon alul iskolázottabb, mint a vezető elit. Abban nem vagyok biztos, hogy frusztráltabb is. Viszont, abban igen, hogy nem az az ostoba, aki a neki tetsző jelöltet választja, hanem az a jelölt, aki valamiféle magasztos önértékelési zavarral küzdve nem találja meg választóival a közös hangot. Abban igazat adok magának, hogy Orbán Viktor szájából meglehettősen fals, ha a kisemberek győzelméről beszél demokrácia ürügyén. De ha már odaszúrta a proletárdiktatúrát - nem azt kívánva vissza! - annyit azért én is idefűznék: nem az az emberiség természetes állapota, hogy nagy tömegek egyre rosszabb körülmények között éljenek, míg egy szűk elit gazdagodik az ő kárukra. Egy-egy állam vezetőjének sem az a küldetése, hogy az elit elvárásainak megfeleljen, hanem, hogy minél szélesebb tömegeket hozzon élhetőbb élethelyzetbe, lett légyen demokrata, konzervatív, vagy republikánus... Ennyit akarnak a tömegek - nem többet. Aki ezt nem adja m eg nekik, az lehet bármilyen cizellált intelligenciájú, eleganciájú - azt elküldik a levesbe... Most is ez történt... egyelőre Amerikában...

littke 2016.11.11. 12:10:46

@Drizari:
Valahogy így. A demokrácia és a kisemberek érdekei kapcsolatosak.....

@Teréz Anyabagoly:
helló

Drizari 2016.11.11. 13:03:56

@Teréz Anyabagoly:

Azt gondolom, nincs köztünk nézeteltérés. Orbánt csak annyiban érintettem, hogy a magyar "tömeget" elsősorban nem a futballstadionok éltetnék, stadiononként átlagban alig megy focit nézni 1500 szurkoló. Viszont az egészségügy színvonala és az oktatás milyensége már elsődleges lenne, hiszen az orvoshiány miatt a közkórházak mára a temetők előszobái lettek, a tehetséges érettségiző fiatalok zöme meg külföldön akar továbbtanulni, Ez utóbbit épp az egyik magyar egyetem dékánja tette szóvá.
Szóval Orbán csak annyiban kerül a képbe, hogy sorra államosít, mindent kierőszakol a saját feje után, most legutóbb a szakma meghallgatása nélkül eldöntötte, hogy hol legyen a kiemelt központi kórház. Átveszi a szerepet, csak ő tudja mi a jó a tömegeknek, ezt erőlteti. Tisztára, mint a proletárdiktatúrában. Legújabban egységes és jelentősebb béremelést akarna a versenyszférában is - lassan úgy tesz, mint Kádár, elrendeli az életszínvonal emelését. (itt jegyzem meg, nyugati béreket belátható időn belül úgysem lehetne adni, mert ha igen, akkor már az eurót is bevezethetnék fizetési eszköznek)

pietnik 2016.11.11. 13:50:39

Ez aztán igazi duma!Orbán lassan lealacsonyodik Kádár szinvonalára!!
Nane!

Pesti 2016.11.11. 14:55:48

Megtörtént, alszunk rá egyet, másnaptól hallhatjuk az ellemzéseket és a kimaggyarázkodást. De nem érdemes vele foglalkozni, az amerikai közgondolkodás elüt az európaitól. Sok olyan elemet tartalmaz ami nem létezik az öreg kontinensen, pl. a vallás szerepe, a hollywood stílusú közerkölcs társadalmi gyakorlata, a világ kevésbé ismerete, és úgy általában a tény, hogy minden választás helyi érdekű. Ebből le lehet vonni a közgondolkodás szinvonalát, az átlag műveltséget, mindez lényegtelen, hogy milyen eredményekre mutat. Itt mindig így volt.

ZorróAszter 2016.11.11. 19:21:46

Kedves Little!

Mindez úgy lehet, hogy Trumpot már évekkel ezelőtt megválasztotta az amerikai nagytőke, és ez az egész csupán bábszínház volt hülyegyerekeknek.

Azért volt rá szükség, hogy le lehessen nyomni valahogy Trumpot a hülye amerikaiak torkán, ami enélkül a bábszínház nélkül békésen nem ment volna.

Vagyis: pár évvel ezelőtt az amerikai nagytőke meghatározta a következő évek követendő bel, kül és gazdaságpolitikáját. Amihez ezek szerint a Repunlikánus Párt passzolt pofára. És kiválasztották ehhez Trumpot. A többieket meg kilőtték mellőle. Így lett ez a hülye a császár.

De nem kell aggódni, hogy egy hülye ül a Fehér Házban az Orális Iroda íróasztala mögött: úgysem az ő kezében van a hatalom.

littke 2016.11.11. 21:34:00

@ZorróAszter:
Kedves Z. ön ugylátszik nem figyelte az eseményeket.

A tőke, a washingtoni elit, Soros és társai, a média, mind mind Trump ellenes volt, de még sokan a Republikánus Pártból is.

Mindenk aki "számított" Hillary asszonyt támogatta. Hillary legalább 4 szer annyi pénzt költött hirdetésekre. Trump lényegében csak saját pénzét.

És lám mi történt.

Az ön elmélete visszatüzelt, a demokrácia győzött, mindezek ellenére.

Ezt tűzze ön most a kalapja mellé.

ZorróAszter 2016.11.11. 21:47:55

Kedves Little!

Ezek a külsőségek csupán bábszínház hülyegyerekeknek.

Olyan, mint például Orbán "ellentétei" az EU-val, holott csupán azt teszi, amit a gazdik parancsolnak neki.

Hogy ne olyan finom, demokratikus mintaországoknak kelljen megcselekedni mindenféle rondaságot, hanem helyettük elvégzi a piszkos munkát a csicskásuk.

Speciel én a választások előtt mondtam, hogy ebből a cirkuszból az látszik, hogy Trumpot választották a főburzsujok elnöknek. Mert ha Clintonnét választották volna meg egy éve kézfeltartással sutyiban, akkor nem lenne szükség ilyen porhintésre.

Én egyébként napok óta jókat röhögök a nagyokos kommentátorokon, akik most "rozsdaövezetek"-ről meg "mérési hibák"-ról meg egyebekről hadováznak az utómunkálatok során.

Ha Önökön múlik, öt év múlva akár egy tehenet vagy egy sertést is jelölhetnének az elnöki székbe a főburzsujok. Önök azt is megválasztanák, és utána megmagyaráznák nekünk, miért demokratikus végre egy szarvasmarhát megválasztani.

:o)

littke 2016.11.11. 21:54:43

@ZorróAszter:
Ez a választás az ön elméletét cáfolta meg. De Ön csökönyös.

Az másik kérdés, hogy lesz e javulás a rozsda övezetben, és úgy általában. Majd meglátjuk. De az tuti, hogy ezt az eredményt az elitek nem akarták. Ők Hillaryt akarták, annyira hogy el is hitték ő lesz.

De ön nem hiszi. Lehet a lovat a vízhez vinni, de ha nem akar inni, akkor semmit sem lehet tenni.....

ZorróAszter 2016.11.11. 23:10:57

@littke:

Honnan tudjuk hogy Clintonnét akarták? Onnan, hogy azt mondták?

Több mint negyven évig mondták, hogy a fegyverkezési versenyt a Szovjetunió erőlteti. Aztán a szemük se rebbent, mikor a Szovjetunió bukása óta váltás, és mostmár azt mondják, ők nyerték meg a fegyverkezési versenyt.

Senki se kérdez rá, hogy akkor ezek szerint több mint negyven éven keresztül Amerika hazudozott mint a vízfolyás?

Óh, dehogy kérdezzük!

Hisz az igazság az nem az, ami megfelel a valóságnak. Akkor sem ha keveri a szemünket.

Az igazság az, amiről azt hisszük, érdekünk hogy igaznak mondjuk.

Így működnek Önök.

littke 2016.11.11. 23:47:03

@ZorróAszter:
Kedves Z. Önön nem tudok segíteni.
Trumpot az establishment nem akarta. Ez nem megy az ön fejébe azt látom.
Csürje csavarja, emlegessen bábszinházat, ön azok egyike aki sosem fogja beismerni, hogy itt most és ebben, ön tévedett.
Előfordul ez a legjobb családban is.

Scott Tenorman Must Die 2016.11.11. 23:49:14

hahaha, Donald Trump :)) szoptatok !!!!!!

Kovi1970 2016.11.12. 00:07:50

"Az a Trump, akinek minden szavát, de még a feleségének a szavát is, rendszeresen és tudatosan félreértelmezték?" Azért elég sok nyilvánvalóan marhaságot hordott össze az öreg, elég volt csak idézni. Azon felül is amikor szépen hangzott, de alapjában félelmetes ostobaságokat vázolt fel.

Most a Farage féle dilemmával szembesül, a nyilvánvaló hazugságok egyik fele megvalósíthatatlan, a másik fele meg csak durván káros. Viszont most már ott van. TKP megkaptunk egy sokkal rosszabb G.W. Bush-ot, Ott fog állni egy teljesen amatőr hülye outsider tanácsadókkal, miközben Kína, Oroszország veszélyesebb mint valaha, és ennek a marhának az első dolga az volt hogy kiálljon a renegát Nagy Británnia mellett (az EU leírható mint szövetségese).

@Scott Tenorman Must Die: mindenki azt fog vele....

@ZorróAszter: az elmélete totális marhaség. Trumpnak semmi köze a "nagytőkéhez", hanem az a fajta irígy "középnemesség", egy simlis "falusi"vállalkozó, aki helyi szinten esetleg ismert de akik globálisan irrelevánsak, és az amerikai gazdaságban sem láthatóak szabad szemmel, csak nagyítóval.

Ahogy a Blogger is írta, még a republikánusok is fellázadtak ellene, köztük a legnagyobb nevek. Érdekes lesz látni hogy mire/kire számíthat majd.

ZorróAszter 2016.11.12. 00:20:20

@littke:

Én nem tévedtem. Én ugyanezt mondtam a választás előtt is. Nevezetesen, hogy a nagytőke valószínűleg Trumpot választotta, mert ha Clintonnét választotta volna, akkor nem kellene ekkora cirkusz és porhintés.

Ön győzködött például nemrég Pettránál, hogy miféle nyilasokról beszélek én. Nem is léteztek talán. Pláne 56-ban. Aztán pár napra rá a hazai nyilasvezér fejbelőtte a rendőrőrnagyot.

Vagy például amikor azt mondtam, hogy a menekültáradatot az EU és az USA közösen indította be a menekülttáborok költségvetésének a visszafogásáról.

Azt mondta ugye hogy marhaság.

Aztán paff lett, mikor a kedvenc Guardianjét tettem az orra alá bizonyítékként a költségvetés csökkentésére.

Ön szeret felejteni.

Nem kicsit. Nagyon :o)

ZorróAszter 2016.11.12. 00:29:36

@Kovi1970:

Először is Trump maga is nagytőkés. A hiba itt kezdődik Önnél.

Másodsorban a vagyona persze eltörpül azok mellett a klánok mellett, akik az Egyesült Államokat a zsebükben tartják.

Harmadrészt Trump ugyanolyan báb mint az összes többi elnök. Azt teszi, amit mondanak neki. Az hogy csaholnak ellene vagy a seggét nyalják, az szereposztás kérdése.

A társadalom manipulálása meg tudományosan megalapozott technika. A nép azt választja, akit mondanak neki.

De ha esetleg nagyvéletlenül Clintonnét választják meg, ő is úgy ugrált volna, ahogy füttyentenek neki. Csak rosszabbul vette volna ki magát, ha ő tesz mindent szöges ellentéteként annak, mint amit eddig harsogott. De az se lett volna nagy tragédia.

De Trumppal nyilván olyan dolgokat fognak csináltatni, ami az ő személyiségéhez (ökörségéhez) jobban illik, és hihető, hogy magától csinálja. Holott kis papírcetlin kapja meg valamelyik tanácsadóján keresztül, mit mondjon, és hol legyen a vessző.

littke 2016.11.12. 00:35:14

@Kovi1970:
Hello,
Igaz ő is mondott sok dolgot amin a media csámcsogni tudott, de ha nem hát félremagyarázták.
Milena pl szép beszédet mondott Philadelphiában, említett a cyberbullyk ellen szeretne valamit csinálni, rögtön rásütötték férje Donald az elsőszámú cyberbully, vele kellene beszélnie. Tényleg??? Donald egy cyberbully is?
És hogy neki a ruszkik "kémkedtek" ???? Ez is bull shit.
Hogy mi lesz, azt nem tudjuk. néhány elgondolása, pl Putinnal együt Szíriában rendet csinálni.
Az biztos, hogy mint másnál is, sok igéretet nem tud, nem fog, nem praktikus beváltani.

Alick 2016.11.12. 01:33:40

@Drizari: A diplomás fehérek valamivel nagyobb arányban szavaztak Trumpra.
Viszont a gettófekák jórészt Hillary-ra.

Alick 2016.11.12. 01:38:12

@ZorróAszter: "Először is Trump maga is nagytőkés."

Annyiban amerikai nagytőkés, hogy rühelli az olcsó kínai árudömpinget, a külföldi bérgyártást.

Ha nemcsak beszél erről, hanem pl. elkezdi borogatni a "szabadkereskedelmi" szerződéseket a multi-lobby ellenében, az izgalmas lesz...

Csb 2016.11.12. 06:22:56

Ha az ember elkezd tömegeknek írni, akkor nem ártana megtanulni az egybeírás és különírás szabályait, meg hogy dolgok egyeNlőnek tűnhetnek, nem pedig egyelőnek. Az az egyelőre, de az egy másik szó...

2016.11.12. 08:46:52

Clintonné e-mailjeinél nem csak az a baj, hogy ő privát szerverén tárolta azokat, hanem hogy amikor az FBI kihallgatta, akkor azt mondta (hazudta), hogy már mindet törölték. Aztán kiderült, hogy még utána is töröltek, tüntettek el bizonyítékokat. Ilyenért egy hétköznapi ember megy a börtönbe pár évre,ugyanis az USA-ban igen szigorúan veszik az igazságszolgáltatás befolyásolását, tanúk megfélemlítését, bizonyítékhamisítást, hamis tanúzást. Magyarországon ezekre a bíróságok csak megvonják a vállukat, Amerikában évtizedekre megy a sittre ilyenért az ember.

Ami a nőket illeti, Clinton még ügyvédként felmentetett egy pedofil erőszakolót és röhögött, amikor az átverte a hazugságvizsgálót.

A Clintonok egész életükben az államból éltek, piócaként politikusként lebzseltek, korrumpálódtak. Ezt nem nézték jó szemmel az amerikaiak.

igazi Ténytár 2016.11.12. 08:48:38

@ A vagyalom igaz, de nem kell itt aggodni!

HÜLYÉRE VETTE AZ EGÉSZ VILÁGOT és elnök lett vele!

Itt a lényeg. MÁR SEMMI SINCS A LEGFŐBB ÍGÉRETEIBŐL!

1, Muszlimok kitiltasa törölve
2, Clinton ügyészi kivizsgálása. Elhalasztva mert az nem fontos
3, Parizsi klíma egyezség felmondása, törölve.
4, Wall Street ellenesség: SOROS es Goldman Sachs EMBERE a kampány pénzügyese - na ja! - és leendő PM-e!
5, De a legszebb!

már a mexikói fal sem FAL, hanem csak METAFORA, azt nem úgy kell érteni hogy kerítés/fal!

Es a sok hülye sovén kisember boldog. De a baloldali fiatalság se jobb mert azok meg be vannak tojva hogy itt a világ vége tüntetnek. Közben látható a listából hogy SEMMIT se fog megtenni az demagóg ígéretből.

igazi Ténytár 2016.11.12. 08:52:45

@Alick: "Ha nemcsak beszél erről, hanem pl. elkezdi borogatni a "szabadkereskedelmi" szerződéseket a multi-lobby ellenében, az izgalmas lesz...

Az igazlamas lesz mert KINA MAR LEPETT!

Ha megteszi (bar ketlem mert lasd a fenti legfobb igereteit se es nincs jobboldlai, redneck nepharag ellene) olyat szop az USA alatta hogy attol kodul!

________________________
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/pofon_az_usa-nak_kina_maris_ellentamadas_lendul.624058.html

________________________

2016.11.12. 09:00:31

@Drizari: lófaszt.

A nem fehérekhez:
A mexikóból beözönlött latinok Californiában Clintonra szavaztak, a kubai menekültek leszármazottai Floridában Trumpra. Nagyon nem egységes a kép.

A nem-fehér iskolázatlanok valami 75%-ban szavaztak Killary Clingonra. Ezt mindig elfelejtik megemlíteni a közvéleménykutatók.

Mellesleg az iskolázatlanság (no college) Amerikában nem egy olyan dolog, ami egyenlő a tuskósággal. Egy vízvezetékszerelő (plumber) vagy villanyszerelő, asztalos mondjuk brutál pénzeket is megkereshet, míg egy 60ezer dolláros Liberal Arts BA degree-vel kitörölheted a seggedet és ha szerencséd van, akkor dolgozhatsz a Starbucksban, keverheted a kávét másoknak. A munkanélküli college kid választás után megy szétverni Seattle-t, San Diegot, New Yorkot, ha nem az nyer, aki neki tetszett volna. A dolgozó "iskolázatlan" meg a választás másnapján megy melózni.

"amerikai közvéleménykutatás szerint arra a kérdéssorra, hogy melyik tulajdonsága volt a legfontosabb a rászavazásnál - törődik velem, tapasztalata, ítélőképessége, változást hozhat" - tehát az emberek azt akarják, hogy változás legyen. Viszont nem akarnak gondoskodó, atyáskodó államot (törődik velem). Mert utóbbi mindig adóemeléssel jár és növeli a segélyen élők számát. Tudom, Magyarországon elképzelhetetlen, hogy az emberek egy nem-gondoskodó, hanem az embereket békénhagyó államra szavazzanak.

histar007 2016.11.12. 09:36:37

A PC itt most visszaütött. Keményen. Trump nevén nevezte a dolgokat és simán bevállalta, hogy ő is büdöset szarik. Nyert mindenhol, a republikánusok szoktak és nyert ott is, ahol a lecsúszó fehérek korábban még demokraták voltak. A redneck bunkók és a "white trash" (a "black trash" mennyire lenne rasszista?) Ők és a felmenőik építették fel az országot a semmiből, gyártották a termékeiket és etették őket. Cserébe bezárták a gyárat és elvitték Kínába/Mexikóba, mert ott olcsóbb. Hogy a kirúgott melóssal mi lett? Megkapta a pénzét innentől meg is rohadhat. Jó de mi van ha a munkanélküli melós majd nem tud új autót venni? Még azelőt el kell adni a gyárat, hogy csökkenne az eladások száma, a befolyt pénzzel meg irány a Wall Street, hasonló hozam meló nélkül.
Trupot lehülyézték, szinte mindenhol. Mert a milliárdosok általában nettó hülyék. Egy hülye idióta barom, aki az induló vagyonát 35-37 éves korára megsokszorozta. Erre ugye bárki képes? Minden szülőktől 10 milliókat örökölt "gazdag" gyerek megcsinálja ilyen idős korára az első milliárdjait ugye? Zsebből kiperkálta a kampány teljes költségét...
A legilyesztőbb az egészben az, ha kiderül hogy minden kvázi hiba előre be volt tervezve. Ha esetleg tudta, hogy mennyire lehet nem PC nek lenni, ha tudta hogy a "pinabubus" megszólalásai inkább hozbak mint visznek. Miután pedig Trump leendő választóit le is hülyézték sokszor sok helyen, így sokan átmentek rejtőzködőbe.
Clintonné és csapata pedig elhitték amit hazdtak. Azt hitték az új világot már lenyomták az emberek torkán, a többséggel szemben pedig az egyes kisebbségi csoportok pedig már elérték a kritikus tömeget. Hát nem.
Amúgy a végeredmény sok helyen mérési hibahatáron belül volt, ez pedig a kutatók rémálma. Egy Clinton Trump 49-47 +/-3% simán lehet 52-44 de 46-50 is. Végső soron egyik sem egy szoros meccs, inkább a jelentős különbség. Elektorra fordítva meg akár kiütés is lehet. Megérte sértegetni a választókat.

monddazigazatmar 2016.11.12. 11:17:28

@Drizari:
És te még mindig nyomod az elitista dumát. A prolik szavaztak trumpra. Pont ebből a nagyképű hozzáállásból lett elege a népnek. Hogy valami főiskolát végzett világtól elrugaszkodott seggfej valahol eldönti, hogy mi a jó nekik.
Te még mindig nem érted, és hozod fel a statisztikákat, hogy kik hogy szavaztak. Miért lenne jobb rálátása a világra egy 18-24 közötti iskolásnak mint egy 65+ os nyugdíjasnak? Mert a fiatal több baromságot olvas a facebookon, meg több selfit csinál? Mert ugye nem akarsz arról meggyőzni, hogy a 20 évesek világpolitikai elemzéseket olvasgatnak?

Ugyanazt csinálják mint a brexitnél. Jönnek az elemzések, hogy ott is csak a vidékiek, iskolázatlanok, tahók akik úgy szavaztak. Az elit meg rosszallóan ráncolja a homlokát, továbbra is lenézi a kis elefántcsonttornyából és el van ájulva a saját tökéletességétől.
Mert ahhoz nyilván diploma kell, hogy az ember rájöjjön, hogy nem az a világ fő problémája, hogy van e transznemű budi a plázában

ZorróAszter 2016.11.12. 14:17:18

@Alick:

Úgy tudom, ennél nagyobb mértékben nagytőkés.

ZorróAszter 2016.11.12. 14:21:02

@Csb:

A cikk írója, Little sok évtizede (öt?) Kanadában él.

Alick 2016.11.12. 14:30:19

@ZorróAszter:
Évtizedek óta hangsúlyozza, hogy az egyoldalú japán, majd kínai árudömping nincs rendjén és hosszú távon ez a legnagyobb probléma az USA-ra nézve.

www.youtube.com/watch?v=OCabT_O0YSM

Persze majd kiderül, hogy mit is kezd a helyzettel...

littke 2016.11.12. 15:50:24

@Csb:
Köszönöm javítani fogok

@karandash:
igaz, nem akartam az írást tul hosszúvá tenni, így sokat mindkét oldalon kihagytam.

@igazi Ténytár:
Talán túl korai igy vélekedni. Még nem is elnök. Tény az, hogy igen nem kell mindent elhinni egy választásnál.

@histar007:
+

ZorróAszter 2016.11.12. 20:02:01

@Alick:

Az olcsó árudömping az a világ kifosztása más néven.

Nemcsak olcsó kínai cipőt jelent, hanem olcsó olajat és egyebet is.

Az USA nem annak köszönheti az eladósodását, hogy a cipőt nem az USÁ-ban állítják elő. Hanem annak, hogy papírt nyom amire dollár van írva, és azon vásárol.

A fejlett országok tudatosan irtották ki az ipart az ipari munkásokkal együtt, és exportálták a gyarmatokra. Ennek visszahozatala kamuduma.

Ami termelés folyik az USÁ-ban a csúcstechnológián - beleértve a hadiipart - kívül, az csak azért van, hogy a megmaradt munkásosztály száját befogják.

Arról nem beszélve, hogy a dömpingelő külföldi vállalatok nagyrésze is amerikai kézben van.

Vélhetőleg kb. a fele.

És az se teljesen kizárt, hogy voltaképpen még a kínai cipőgyárak is, vagy a Suzuki autógyár is, bármit is mond Mr. Suzuki az egyszemélyes tulajdonos például.

Ugyanis nem büntetőjogi felelőssége tudatában mondja egy bíróság előtt, hanem az újságban.

Alick 2016.11.12. 22:07:53

@ZorróAszter: "a megmaradt munkásosztály száját befogják"

Úgy tűnik, ez most nem sikerült... és ez nem is Trumo, hanem inkább Sanders népszerűségén mutatkozik meg.
Trump most vagy belecsap a lecsóba, vagy nem... a feszkó így vagy úgy, de mindenképpen nőni fog.

ZorróAszter 2016.11.13. 14:47:06

@Alick:

Mint mondám, én nem hiszek abban, hogy az amerikai elnök kezében lenne a hatalom.

A hatalom a nagytőke kezében van, és az aktuális politikához juttatnak a Fehér Házba valakit, akiről elhihető, hogy amit csinál parancsra, azt nem parancsra hanem meggyőződésből teszi.

Ha valami csoda folytán nem azt választanák meg, akit ehhez kiválasztottak, akkor sincs gond, mert a másik jelölt is az ő zsebükben van. Csak éppen sokan gyanakodnának Clintonnéra, ha mondjuk hirtelen elaknásítaná a Mexikói határt, hogy vagy megőrült, vagy talán valaki más van a háttérben.

Vagyis hülyén nézne ki, ha Arnold Schwarzeneggert Harkányi Endre szinkronizálná, de volt már ilyen is. (Ha nem is pontosan ilyen.)

Alick 2016.11.13. 17:28:14

@ZorróAszter: Trump mindenképpen szembesülni fog azzal, hogy az elnöki pozíció messze nem enged annyi szabadságot, mint amikor a saját cégének egyszemélyes vezetője volt.
süti beállítások módosítása