elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A tűzoltók kiképzéséről

2017. április 15. - littke

Bevallom, mi, akik a műszaki szakmában dolgozunk, hátrányban érezzük magunkat, amikor laikusok körében a foglalkozásunkról beszélünk. A hites könyvvizsgálókkal együtt abba a csoportba tartozunk, akik munkája a kívülállók szerint nem túl érdekes. Ez lehet az oka annak, hogy borospohárral a kezünkben egy szomszédsági összejövetelen vagy a bár pultjánál, mi inkább másról csevegünk, hacsak nem egy kollegával állunk szemben.

Közgazdászok, ügyvédek, orvosok, tanárok, irodalmárok és költők, gyakran írnak szakmájukkal kapcsolatosan nagyon tanulságos és szórakoztató történeteket (a szórakoztatót nem csak a közgazdász jóslatokra értem), de mi műszakiak? Szóval láthatod a rizikót, amit magamra veszek, amikor most mégis kivételt teszek és egy volt és kedvenc projektemről röviden beszélek.

A Kanadai Haditengerészeti Tűzoltóképző Akadémia, írásom tárgya. 20 évvel ezelőtt bővült két új létesítménnyel, egyiket az Atlanti, a másokat a Csendes Óceán partján levő hadi kikötőjükbe építettük. Én a kezdettől az épületek átadásáig ezzel foglalkoztam, több mint öt éven keresztül.

 A Tűzoltó Képző Akadémia a Csendes Óceán mellett:fire1

Tűz egy hajón, ha lehetséges ezt mondani, minden más tűznél veszélyesebb. Nincsen hova menekülni, nincsenek tűzoltók, akiket hívni lehetne. A hajó személyzete a tűzoltó. Mindegyiküket ki kell a tűz oltására képezni.

A tűzoltók trenírozása az utóbbi időkben nagy változáson ment keresztül. A régi világban, és sok helyen még ma is, e célból tüzet gyújtanak, és nosza, a tűzoltókat ráuszítják, oltsd el! Ennek hátrányai vannak. Többek között a folyamat megállíthatatlan, veszélyes, sokszor nem reális és persze légszennyeződéssel jár.

Okos emberek kitalálták, hogyha tűzálló szobákat, és azokba tűzálló berendezéseket konstruálunk, amikbe komputerrel vezérelt gázégőket rejtünk el, plusz olyan érzékelőket, amik jelzik, hogy mi az oltószer és mennyi ideig van az alkalmazva, akkor komputeren keresztül a láng intenzitása az oltás minőségének megfelelően manipulálható. Meghatározható, mit csinál a tanonc és jól e? El tudja oltani azt a hálószoba tüzet az előírt fél perc alatt vagy nem?

A gyakorló tűzoltónak a füsttel teli szobában először is fel kell ismernie milyen tűzről, van szó? Normál, elektromos vagy olaj alapú (pl. konyha tűz)? Ezt felismervén, a megfelelő oltószert kell alkalmaznia. Víz, homok, hab, stb. A tűz forrását, ha lehet, el kell zárnia. Miután a jó oltó anyagot választotta, a megfelelő módon a megfelelő ideig kell oltania, hogy teljesen kioltsa.

Mindezt az oktatók a tanító épület komputerén (az érzékelők révén) számon tartják, és a diákokkal megbeszélik a gyakorlat után. Ha minden rendben van, a tűzet a komputer lefojtja majd lezárja (gáz lángja másképpen elolthatatlan). Ha meg a tanonc nem megfelelően oltja a tűzet, a komputer azt újra éleszti.

A training két féle módon történhet. Automata mód az, amikor a tűzoltók egyedül harcolnak a tűzzel és utána megbeszélik, mi hogyan ment. A fél automata módban a tanár a tűzoltó tanoncok mellett áll és látja, ha valamit nem jól csinálnak. A tanár ilyenkor a tüzet a komputeren keresztül leállíthatja, és újra lejátszhatja, hogy bemutassa hol volt a hiba.

Egy szó, mint száz, a cégem feladata az volt, hogy két ilyen épületet létrehozzon.

Először is egypár már ilyen technikát alkalmazó létesítményt néztünk meg. Egyet az USA-ban, ami atomerőművekben keletkezhető tüzek eloltását tanítja. Egyet Németországban és kettőt Angliában. Ezek városi épület tüzek oltására voltak dedikálva. Majd legutoljára még egyet Norvégiában látogattam meg, Bergenhez közel, az egyetlen, amelyik speciálisan hajókon keletkező tüzek eloltásának gyakorlására volt építve. Olyan amilyen nekünk kellett.

Az ilyen épület egy „elvarázsolt kastély”. Sokféle színdarabot lehetett a „kastély”-ban lejátszani: konyha tűzet, legénység alvó teremébeni tűzet, gépház tűzet, stb. Megjegyzem, hogy propán a tűzhöz használt gáz, azért mert a propángáz lángja élethű, míg a földgáz lángja nem, mert az kék. Úgyszintén, mivel a propán füst mentesen ég, a valós hatás kedvéért füst generátorok is kellenek. Ezek szerves olajból ködöt képeznek, ami csak látszatra füst.

 A helikopter katasztrófa szimulátorja:fire2

Elég az hozzá hogy elkészítettünk egy „Teljesítmény Követelmény” dokumentumot. Ebben leírtuk, amit akartunk. Hány és milyen speciális „égő” szobát (könyvtár, háló, konyha, villany elosztó, hajó gépháza, helikopter, stb.) kell a nyertes vállalkozónak átadnia és hány más normál szoba (tantermek, iroda, raktár stb.) kell nekünk. Leírtuk, hogyan fogjuk a nyertes vállalkozót kiválasztani, a tervezést és az építkezést ellenőrizni és a haladást engedélyezni. Mikor és hogyan fogunk fizetni. És így tovább.

Evvel a dokumentációval felfegyverezve árajánlatokat kértünk. Annak idején, az egész világon csak három cég volt képes ilyen berendezések szállítására. Ezeknek társulnia kellet helyi építkezőkkel és normál tervezőkkel, mert az épületben a speciális szobák mellet tantermek, irodák, stb. is kellettek.

 Az iskola az Atlanti Óceán mellett:fire3

Sok klímában az égő szobák nem egy épület belsejébe lesznek telepítve, hanem a szabadba. Így egyszerűbb a tervezés, mert égéshez szükséges levegő kéznél van és az égéstermék eltávolítása egyszerű. De a hideg kanadai klíma megkövetelte, hogy a speciális szobákat is egy fűtött épületbe helyezzük. Ez azt jelentette, hogy az a tüzekhez szükséges nagymennyiségű levegőt ventilátorokkal, télen előre melegítve, kellett szolgáltatni, plusz, zárt térségről lévén szó, a robbanás elkerülésére az épületben speciális propángáz érzékelőket kellett elhelyezni. A égő szobákat gyakorlat előtt és gyakorlat után ventilátorokkal szellőzetni kellett, hasonlóan egy kazánhoz. Ha akárhol az épületben veszélyes propángáz koncentráció mutatkozik, riadó állapot lesz, és az egész épület általános szellőzésbe vált át.

Csupán egy szerencsétlenség makettját építettük a szabadban: a „lezuhant” helikopterét. Ezen élethűen hatalmas tüzet lehet reprodukálni, mert a valóságban is a kiömlött üzemanyag a helikoptert és a benne levőeket lángba borítja. Az oltás a tanoncok bátorságát igencsak igénybe veszi. A mentéshez Wagner muzsikáját illene játszani, és egy Brünhilda bábut a kabinba helyezni, de ez kimaradt a specifikációból.

 Tűzoltás egy lehuzuhant helikopter szimulátorjánál.fire4

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr1512367827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.04.15. 13:41:38

Kedves Little!

Pár éve láttam egy filmet, ami ilyesmivel foglalkozott, de nem emlékszem, nilyen nemzetiségű volt. Az első ilyenek egyike lehetett. Nem sokra emlékszem belőle. Talán egy családi házas garázsféleségre. De csak a garázs és kocsi nélkül. És látszólag a lim-lom égett benne.

Viszont rémálom lehetett annak a számára, aki kiadta az engedélyt a létesítmény üzemeltetésére. Mert milyen tapasztalatokra támaszkodva mondhatja, hogy ez veszélytelen?

És ha meg valami katasztrófa történik az újoncokkal, és kiderül, hogy olyan hiba miatt, amit nem vett észre?

littke 2017.04.15. 15:57:23

@ZorróAszter:
Az ilyen fajta tréner nem veszélyes. A tüzet gombnyomásr le lehet állitani. Csak arra kell vigyázni hogy a propán koncentráciöja a robbanás szint alatt maradjon. Ezt érzékelök utján el lehet érni, ha a szint felé megy a rendszer nagy szellöztetésbe vág át.

ZorróAszter 2017.04.16. 09:56:46

OK De Ön hivatkozott többször is a műszaki végzettségemre, és hát én láttam már a világban is elképesztő tervezési, kivitelezési, kezelési vagy más emberi hibát. És nemcsak a nagyvilágból, de a saját életemben, környezetemben is.

Csak azt mondtam, nem irigylem annak a fizetését bármennyi is, aki végül aláírta a működési emgedélyt.

littke 2017.04.16. 14:12:43

@ZorróAszter:
Nem volt könnyü müködési engedélyt kapni.
De riziko vállalás nélkül sehova se jutottunk volna, mi emberek.

ZorróAszter 2017.04.18. 10:44:52

Hát igen. Csakhát sok ember élete múlhat egy hibás döntésen.

És utólag mindenki okos.

A két legokosabb meg az ügyész és a bíró.

Isten ments hogy akár egyszer is az ember ilyen helyzetbe kerüljön.
süti beállítások módosítása