elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A cajun és a kreol konyha

2017. április 20. - littke

Ezek a konyhák a legismertebbek közé tartoznak az USA - ban. Louisiana államból származnak. Az első, a cajun, vidéken használtatik, a másik, a kreol, városi konyha. Állítólag az igazi kreol konyha használ paradicsomot, míg a cajun nem.

Gumbo egytálétel Brendától:

.brenda 1

Először egy kis történelem. A korai kanadai francia bevándorlókat az angolok a hét éves háborúban leverték. Ezt követően 1760 körül, azokat a francia származású telepeseket, akik az Atlanti óceán mellett éltek, (a mai Nova Scotia és New Brunswick tartományokban), az angolok egyszerűen kitelepítették. Szerették vagy sem, elszállították őket délre, a mai Louisiana állam környékére, ami akkor még spanyol fennhatóság alatt volt. Az idetelepült franciák leszármazottjait hívják cajun-oknak.

Rántott osztriga Po Boy: brenda 2

A cajunok idő múltával nyelvileg beleolvadtak az angol tengerbe. Ma már csupán kevesen beszélik a fura dialektust, a helybeli franciát. A francia nyelv itteni eltűnése ma is figyelmeztető a Kanadában élő francia kisebbségnek. El vannak szánva, hogy itt (Québec tartományban) ez nem fog megismétlődni.

Egy kis cajun édesség, Brendától:brenda 3 

Louisiana állam és New Orleans város nevezetes a jó konyháról és mellesleg a jó jazzről. Az utóbbiba persze az itt élő feketéknek, a volt ültetvényes rabszolgák leszármazottjainak is volt lényeges hozzájárulása.

New Orleans egy csodálatos hely. Itt sok minden összejön: tradíció, jó zene, jó konyha, meleg klíma, szép város és a városon kívül, a nagy Mississippi mellett az ültetvények.

Brenda étkezdéje, kívülről: brenda 4

A cajun és a kreole konyha felhasználja a tenger, a folyó (Mississippi) és az árterület (bayou) által szolgáltatott alapanyagokat. Ezek közé tartoznak az édesvízi rák (cray fish), a harcsa, a tengeri herkentyűk, a disznóhús, rizs, a kukorica, paprika/paradicsom.

Tipikus ételeik:

Gumbo: Egy tál étel, leves, olyasmi, mint nekünk a gulyás. A fő zöldség benne a gombó, (angolul okra) ami sűríti a levest. A levest be rántják. Lehet benne rák, vagy hús, néha mind a kettő.

A tábla ahova nevedet felírod: brenda 6

Jambalaya: Megint csak egy tál étel, leginkább a magyar rizses húshoz hasonlít. Jól fűszerezett paprikával. http://www.mindmegette.hu/jambalaya.recept

Po-boy: Tulajdonképpen egy szendvics, kettévágott francia kenyérben felszolgálva, a kenyérben rántott osztriga, disznósült és hasonlók lehetnek.

Ugyan jártam New Orleansban, de már annak jó ideje. Befejezésképpen éppen ezért egy ismert San Franciscói cajun éttermet mutatok be, ahol nem régen voltam. A neve Brenda’s. http://frenchsoulfood.com/

Brenda belülről: brenda 7

Brenda a város Tenderloin (bélszín) nevű (nem éppen jó hírű) negyedében található. A cím: 652 Polk St., közel az Eddy utcához. Nincsen messze a városházától. A környék tele van hajléktalanokkal, tarhálókkal, fura alakokkal. Brendánál nincsen asztal foglalás. Szabályok vannak. Be mégy, oda mégy a nagy fekete táblához és felírod nevedet sorrendbe, és hogy hányan vagytok. Pl. én: „Steve 2”. Az áthúzott nevek már asztalnál ülnek, az áthúzatlan nevek és számok mutatják a várakozás hosszát.

Utána ki kell menned és kinn vársz, míg sorra kerülsz. Akkor majd valaki a nevedet az utcán ordítani fogja. Addig gyönyörködj az utca képben. Ha szerencsés vagy, mint mi a legutóbb, esetleg láthatsz olyasmit, amit eddig nem láttál. Mi egy meztelen esküvői menetet láttunk, akik tanúikkal mentek gyalog a városházára. Megesküdni. Mert így akarták a figyelmet arra felhívni, hogy San Franciscóban a nyilvános meztelenséget nem kellene büntetni. A rendőrség, a sajtó, a TV követte őket, vagy hat pucér ember masírozott a városházához.

De nemsokára hallottuk: „Steve for two!!!„

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr2912429355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2017.04.22. 05:12:34

San Francisco-i Cajun étterem? Hàt az olyan lehet mint a bolsevista nyilas:-)
Mondjuk aki a Cajun konyha vonatkozásában nem ír a boudan-ról az nálam handicappel indul, pláne ha az index főoldalon fel is tűnik onnantól meg egyenesen gyanús:-)

littke 2017.04.22. 05:17:25

@zsírvezér:
Kedves olvasó:
Mi az a boudan???? Még a gugliba is beletettem és semmi sem jött rá csak boudin, de az francia hurka!
Miért ne lehetne jó cajun étterem SF-ban?
süti beállítások módosítása