elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A bolháról és az elefántról

1970. január 01. - littke

Na persze túlzok, de Kanada és az US egymás mellett éléséről akarok írni. 
Kanadában élek 44 éve. Közel az US határhoz. Rendben van, majdnem mindenki ehhez a határhoz él közel, Kanada déli része a legsűrűbben lakott terület.

A Niagara vizesés, a határon van.

Számtalanszor jártam az USA-ban hivatalosan, de családostól is vakációkra, fiúnkat meglátogatandó tanulmánya közben és most hogy San Franciscóba telepedett le. Szóval van tárgyi tapasztalat, amit írok persze elsősorban személyes megfigyelések.  
 
Ugyan területileg Kanada valamivel nagyobb, de népessége eltörpül, csupán az US tizede. Durván 35 millió vs 320 millió. Kalifornia népessége 
kb. egyenlő Kanadáéval. 

 

A híres kanadai lovasrendőség
 
Tízszer annyi ember, durván tízszeres GDP, majdnem azonos GDP per fő. A két ország egymás iránti export-importja mindegyik országban az első helyen áll és 
kb. egyenlő. Kanada kissé többet exportált, 324 billió dollárt, 2012-ben. Ez az összes exportunk 75%-a volt tehát az USA magasan a legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Értheted hogy az US jóléte, azok gazdagsága nagyon érződik adoptált országomon. Ha az elefánt nem jól aludt, gazdasági válsága lett, mi itt azt érezzük. Éppen ezért, és más okok miatt is, mi mindent tudunk arról hogy mi történik ott lenn délen az US -ban, míg ők…nos ők látszólag semmit sem tudnak rólunk. Azon kívül hogy itt hidegebb van. Ez magában egy irritáció a kanadaiak szemében. 

 

Akkor is jöttek, most is jönnek
 
Közbeszúrok egy kis elemi történelmet. Mindkét ország mint gyarmat alakult. Mindkettőben volt francia befolyás is de csupán Kanadában maradt ez permanens. A kanadai francia jobbára Québec megyében él, itt ma a hivatalos nyelv francia.  A francia kanadaiak kb. 20%-a Kanada népességének.
Az US 1776-ban kijelentette függetlenségét Nagy Britanniától és saját alkotmányt fogadott el 1787-ben. A Függetlenségi Háború során (1775-83) a “loyalist”, azok akik hűek akartak a brit koronához maradni, Kanada területére jöttek. A franciák nem csatlakoztak a függetlenségi mozgalomhoz és szintén Kanadában maradtak. 1812 az Amerikaiak megtámadták az akkor még gyarmat Kanadát, de nem nyertek teret. Kanada domínium lett 1867-ben de saját alkotmányát csupán 1982-ben honosította meg. Az amerikai történelemben nem szabad az ültetvényeken alkalmazott feketék történetéről megfeledkezni. 
 
Mi kanadaiak szeretjük azt képzelni hogy mi haj de milyen mások vagyunk (sokszor értsd ezalatt, jobbak) az amerikaiaktól. Köztünk legyen mondva ennek nincsen sok alapja. 
Igaz a mi államformánk a brit hagyományokon alapult és még ma is nagyon hasonló az angolhoz, míg az amerikaiaké egészen más. De ettől eltekintve nekem az a tapasztalatom hogy az emberek, azok gondolkodása, és a népesség összetétele nagyon hasonló. Ezt az itteniek nem szeretik hallani de így igaz. Miről is beszélek? Kezdettől fogva mindkét országban jelentős a fehér angolszász protestáns befolyás, annak kultúrája és értékrendszere. Úgyszintén mindkét országban domináns a pionír kultúra mert a népesség keletről nyugatra terjeszkedett és hasonló akadályokkal/körülményekkel kellet anno küszködniük. Mindkét ország új ország, nyitva áll az emigránsok előtt. Ezek kultúrája, befolyása tagadhatatlan, és szerves részévé vált a nemzeti ethosznak. Nincsenek arisztokraták, az egyháznak nem volt jelentős birtoka, csupán a pénz az ami megkülönböztet. Ez nekem bevallom imponál.

Ha itt megélsz, mindenütt megélsz (Frank Sinatra)
 
A mai modern világban a televízió és más média befolyása ezt a hasonlóságot csak még jobban alátámasztja. A kanadaiak mindenütt készen kapják az amerikai televíziós csatornákat, az US nemigen törődik a kevés kanadai csatornával. Hollywood befolyása, persze az egész világon lényeges, itt Kanadá
ban domináló. A kanadai kulturális iparnak, ezt az állam ugyan támogatja, nehéz dolga van az amerikaival versenyezni. Igazi siker kanadaitól azonnal az US-ben lesz megméretve. A nagyobb pénz miatt tehetségesebb művészeink, de technikai és más nagyjaink is elkerülhetetlenül délre költöznek ahol (ezen a fokon) jóval kecsegtetőbbek a fizetések és a lehetőségek. Ez ellen kár is harcolni, alig van kivétel. 
 
Ha áthajtasz a Kanada US határon, nagyon hasonló országba lépsz be. Az üzletekben ugyanazok az áruk. OK nincsen rajtuk francia felirat. A televízióban ugyanazok a programok, a slágerek ugyanazok, a 
kajában sincsen semmi változás. Majdnem hogy nulla a kulturális “shock” nem úgy mint amikor az itteniek Európába vagy Ázsiába látogatnak. 
 
Mivel az US nagyhatalom, mivel hadseregüket a történelemben sokszor döntő hatásossággal használták, a polgáraik külföldön fogadása nem mindig egyértelműen pozitív mint a Kanadaiaké, akik (valljuk be) ugyanazon csatákban résztvettek (Vietnam, Iraq kivételével). Úgyszintén az US sokkal inkább van a terroristák célkeresztjében, és ezért oda beutazni nehezebb.  Több kérdésre kell válaszolnod, szűkebb a szűrő. Kanadaiakat kivéve ujjlenyomatokat is kérnek a látogatóktól. Az emigrációs és a beengedési kritériumok a két országban mások. Az US szerint a kanadaiak kevésbé nézik meg kit engednek be. Eredménye hogy az US hatóságok kanadai polgárokban (főleg új állampolgárokban, olyanokban akik nem Kanadában születtek) nem annyira bíznak. Előfordult hogy kettős állampolgársággal rendelkező kanadaiakat, nem engedtek be és ami még rosszabb ezeket néha az eredeti országukba küldték vissza, ahonnan eredetileg elmenekültek, nem vissza Kanadába. 

Brooklyn híd
 
A hidegháború idején az első kérdés a határátlépésnél az volt hogy hol születtél? A válasz, Magyarországon, további kérdésekre adott alkalmat. Manapság, a politikai korrektség miatt a negyedik kérdés az hogy hol születtél, de ugyanolyan fontos. A Magyarországon válasz már nem kelt bizalmatlanságot. De ha valaki netán “Arábiában” vagy Pakisztánban született, nos más a helyzet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr368269690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little! Bevallom, én kedves kanadai szerzőim valamelyikénél - igen nagy valószínűséggel Mordechai Richlernél - valami olyasmit olvastam, hogy igenis akadnak sikeres producerek, főképp a tv series műfajban. Jobban belegondolva, és erre egyik képed is utal, még Európában is siker a kanadai lovasrendőr (?). Arról nem is beszélve, hogy a Niagarának a szebbik oldala a tiétek! :-)

36888 1970.01.01. 01:00:00

...hogy melyik a Niagara szebbik oldala...az attól is függ, hogy éppen merre fordult Norma Jeane Mortenson..........ismertebb nevén: Marilyn Monroe.....

36888 1970.01.01. 01:00:00

...nem tudom, igaz-e, de jól hangzik.....komoly műszaki problémát jelentett a Niagarán hidat építeni, a gond az első drótkötél áthúzásával kezdődött, a sebes sodrú szakaszon....... amelynek műszaki megoldására agyamentnél agyamentebb - és drágábbnál drágább ötletek születtek, míg előállt valaki azzal, hogy 5 $-ért megoldja a dolgot............meghirdetett egy sárkány-röptető versenyt, 5 $ első díjjal, amit az kapott meg, aki elsőként átröpteti a sárkányát a folyó túlsó oldalára......ahol már a munkások várták az első átjutó madzagot....amivel áthúztak egy kötelet....amivel az első drótkötelet át tudták vonszolni a sebes folyón...... .....eddig a legenda, de ami bizonyos 1895-ben acélhíd épült a két oldal között, amelyet 1938 január 28-án a befagyott vízesésen meginduló zajlás elsodort a helyéről....biztosan a kanadai oldal fagyott be....még az USA kisiskolások is tudják, hogy az a hidegebb... :o))

13118 1970.01.01. 01:00:00

hm. a világhírességek között sok a kanadai. ma is.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A kanadai francia filmeket néztem egy darabig. Nem akarnak hasonlítani sem az amerikai, sem a francia rokonra.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Megjegyzem, ebben a pillanatban épp a Harvest című album megy a cd lejátszómban. Neil Young. Gyors kérdés, hányan vannak tisztában vele, hogy ő is kanadai?

295370 1970.01.01. 01:00:00

Az USA nyita áll az emigránsok elött? Na ne mán. Talán összetéveszted az agyelszívással.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Valika 2013. 08. 12. 1:36 Koszi re 2. solide 2013. 08. 12. 2:23 es re 7. solide 2013. 08. 12. 7:03 Persze hogy vannak kanadai sikerek. Iroknak meg Hollywoodba sem kell menniuk, Mordecai mellett van Margaret Atwood, Margaret Lawrence, Alice Munroe, Carol Shields, Michael Ondaatje, Stephen Leacock hogycsak egy parat emlitsek... Lemez muveszek meg tobb...opera enekes is boven..... re 3. Virág elvtárs s.k. 2013. 08. 12. 2:58 + re 4. Virág elvtárs s.k. 2013. 08. 12. 3:12 Jo otletnek tunik. re 5. Hmmmm 2013. 08. 12. 5:29 Igen igen a posztom nem panaszkodas csupan annak abrazolasa hogy egy elefant mellett elunk, az Ausztraloknal ez nem igy van. Mas: A Szentgroti posztjanal kerdeztem ismertel egy fiatal koromban ismert tehetseges fiatal magyar hoki jatekost, Horvath (Istvan?) volt a neve. Kosztolanyi D. ternel lakott. 60 as evek eleje, Fradi vagy Dozsa? Mi lett vele? re 6. Atlasz 2013. 08. 12. 6:45 Ja a francia kanadaiaknak tobb nagyszeru filmjeik vannak. A f. kanadaiak, mas teszta, ott nagyobb a kulturalis elet, a nemzeti buszkeseg, a nyelv megtartasa a hajtoero....

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. szubkontra 2013. 08. 12. 8:26 Idezlek: "Az USA nyita áll az emigránsok elött? Na ne mán. Talán összetéveszted az agyelszívással." Nagyon is nyitva all. Pl. a "lotto" emigracios program (hivatalos neve Diversity Program, evi 55 ezer embert enged be) , hogy csak egyet emlitsek. Evi 1 milliot engenek osszessen be. Az US tele van emigransokkal, legalisan emigralhatsz MO-rol is, csak toltsd ki az ivet. Nemcsak a nagy nevek akik kellenek, szakmunkasok, stb....Kanadanak szintugy. Kanada kb evi 280 ezret enged be. Emberek ezt kezdik elfelejteni. Persze kervenyezni kell, van pontozasi rendszer....

lord 1970.01.01. 01:00:00

Barcelónában, a vizi vb. éremtáblázatán hanyadik lett Kanada? Magyarország 5. Lehet, hogy Magyarország vizi elefánt?

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Két nagy ország, helyenként gyönyörű tájakkal, hatalmas égbolttal, mert ha a közepén, a prérin keresztül utazik valaki az igen szembetűnő. Valóban hasonló kulturális alapokkal rendelkeznek, időnként eltérő politikai véleményekkel, de gazdaságilag mindkét ország függőviszonyban van. Érdekes állapot néha beszélgetésbe keveredni velük, létezik bizonyos naiv gondolkodásmód bennük életformákról, a vélt kulturális különbségről, vagy erősen hit azonosságról. Nem sokat vitázó emberek, végighallgatják a másik véleményét. Politikai és földrajzi ismereteik korlátozottak, a társadalom lépcsőzetes, igénye a több ismertre csak annak van, aki környezete, munkája vagy iskolai végzettsége erre rávezeti. A kanadaiak jobban ismerik az amerikaiakat, mint fordítva, kritizálják is őket, hogy „már megint minek ez” alapon, de mint angol nyelvű ország ott van szinte mindenhol, ahol az USA nemzeti érdeket lát valamiben, de az angolok, az ausztrálok és az újzélandiak is. Nagy divat lejárni hozzájuk vásárolni, mert évente kétszer dömping áron lehet megkapni a szezonvégi kiárusításon a márkás árukat. Ilyenkor áradoznak a kanadaiak róluk, hogy bezzeg az USA-ban ez megtörténhet, de nem nálunk. Természetbarát vagyok, sokat jártam mind a két ország nemzeti parkjaiban, igen kulturált, remek kondícióban tartott területek, pedig sokan látogatják, és Amerikában önkéntesek dolgoznak ezeken a helyeken. Erre a munkára nekik is jelentkezni kell, többnyire tanárok és éveket várhatnak, mire nevüket kisorsolják, csak, hogy ingyen dolgozhassanak a nemzeti büszkeségnek tekintett parkjaikban. A kanadai franciák valóban egy megkülönböztethető társadalom, nem az európai francia dialektussal beszélik az angolt, sőt 74% nem is beszéli, de az egykori normandiai tájszólásból kialakult egy zsargon, franciáknak nehéz megérteni. Helyi, Québectől távoli helységekben meg egy egészen eltorzult változatát beszélik, de mint egység szép kultúrát teremtett, városaik a legrégibbek Kanadában és eléggé európai jellegűek. Egy szép kép a kanadai Sziklás Hegységből. http://media.photobucket.com/user/Ozzwald99/media/Nature/SpiritIslandMaligneLakeJasperNation.jpg.html?filters[term]=Maligne lake&filters[primary]=images&filters[secondary]=videos&sort=1&o=7

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. lord (látogató) 2013. 08. 12. 12:56 Ja vizipoloban MO egy elefant. legtobb kanadai eleteben nem latott vizipolot. Na persze hokit azt igen. Ott ok az elefantok.... re 12. Bundi-Bandi (látogató) 2013. 08. 12. 13:08 +

13118 1970.01.01. 01:00:00

little: mindenki csak Horváth Öcsinek hívta, de a valódi keresztneve Zoltán és végül a Fradiban játszott. itt róla egy fotó és egy hosszabb cikk: http://www.1899.hu/?p=4470

13118 1970.01.01. 01:00:00

még egy fotó róla, a csapattal együtt: http://www.ftcbaratikor.hu/wp-content/uploads/2010/12/ftc-1964.jpg

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. Hmmmm 2013. 08. 12. 15:45 Nagyszerű, koszonom. Annak idjén sokszor jártam a Kis Stadionba és ő egy emelkedő sztár volt. A hugával (Zsuzsa) meg 2 szer (!) randiztam...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 16. little (szerkesztő) 2013. 08. 12. 18:45 Ámbár lehetséges, igen biztos, hogy nem Zs. hanem Éva volt.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Nem csak a pólóban, az úszásban is jók voltunk. Azt hallottam, hogy a Niagara "kopik". Egy Animál Planet filmben azt hallottam, hogy évente x centiméterrel hátrább megy.

69910 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little, nagyon tetszik a villámtörténelmed. A lényeget írtad le, bár gondolom, volna bővebben is írnivaló. Amire ez a hely nem nyújt elég lehetőséget. A történeted azért is tetszik, mert feltámasztottad régi tanulmányi emlékeimet. Ugyanis én a második világháború alatt, az egész világot bejártam. Persze, csak elméletben, azaz, leírások alapján. Az országokat, gyarmatokat, azok történelmeit, s részvételét a háborúban. A Brit hadsereg volt a "legtarkább". kanadai, újzélandi, indiai, délafrikai és ausztráliai, no meg skótok, walesiek tarkították a lavórsisakos "Tomi" hadsereget. Például olyat is olvastam, hogy a "leglazább", s ugyanakkor legvitézebb katonák az Ausztrálok voltak. Például Észak-Afrikában egy húszezres dél-afrikai hadsereg puskalövés nélkül adta meg magát Rommelnek, de egy ötezres Ausztráliai hadosztály az utolsó töltényig kitartott a bekerítésben. Aztán, volt egy könyvem, (az író neve nem jut eszembe) a címe: Az északnyugati átjáró. Film is van róla. Ott szó volt az ottani őslakosokról a kanadai indiánokról. Vannak még? Na és még azt kérdezném, ha már bevándorlókról is esett szó, hogy a bevándorlók többsége honnan származnak? Gondolom, hogy kevesebb a trópusokról származó, mint az USA-ban?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. szazados90 2013. 08. 13. Köszönöm. A könyv szerzője: Kenneth Roberts (1885-1957) amerikai író, azt a könyvet 1937-ben írta. A leghíresebb harcosok állítólag a ghurkas, akik az angolok szolgálatában voltak, nepáli eredetűek. Nem mindha az ausztrálok és mások is hősiesen viselkedtek. A búrok, a délafrikai angol búr háborúban szintén keményen harcoltak az angolok ellen. Dacára Kanada hideg klimájának manapság a legtöbb bevándorló a távol keletről származik: Fülöp sziget, Kína, India, Pakisztán. Az US-ba szintúgy, ugyan oda jönnek mexikóiak is bőven, sokan nem legálisan. Igen vannak indiánok, és bizony sok a probléma mert sokuk még most sem tudott adaptálodni a mai világhoz...kicsit a cigánysághoz nagyon hasonló a probláma...

295370 1970.01.01. 01:00:00

10. Meglehetösen alattomos válasz. Az indiánok és cigányok problémájának összahasonlítása úgyszintén. Mintha nem mi telepedtünk volna az ö földjükre. A te szinted már majdnem olyan, minha ott születtél volna. Eredményesen illeszkedtél be.

174237 1970.01.01. 01:00:00

18. Lord Én is láttam erről filmet, évi 30 centi méter a "kopás".

11252 1970.01.01. 01:00:00

Little, a kedvencem vagy. Még nem olvastam el az összes írásodat, de haladok... Nagyonnnn jók. :)))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re --. Nigella 2013. 09. 20. 16:48 Köszönöm

13077 1970.01.01. 01:00:00

A világ egyetlen helye, ahol a stoptáblán nem STOP felirat van, az Francia Kanada. Ott ARRES van, nehogy már az angoloknak legyen igaza. Az egyébként tetszett, hogy Montrealban gumikerekeken megy a metró. Alig van zaja.

23353 1970.01.01. 01:00:00

Szerbusz. Igen, "Arret". Igen a metró OK, már másutt is van ilyen.

293607 1970.01.01. 01:00:00

BUÉK Kanada! BUÉK ott élő Magyarok! Itt erre felénk aktuálisan mindenkit nagyon érdekel, hogy ugyan már, hogy is fog az néhány százezer kanadai honfitársunk szavazni a IV :Magyar Demokratikus Köztársaságért. Az eddigi itteni viták és főleg a Fidesz barát új választási törvény szerint Önök Tisztelt Kanadában élő magyar honfitársaim kettős állampolgársággal, ugyan már hogyan fognak tudni élni DEMOKRATIKUS VÁLASZTÓ JOGUKKAL Magyarország jövőjéről, amikor ha jól tudom TÖRVÉNYT akkor pl. Kanadában csak a Magyar Nagykövetségen és legfeljebb tudomásom szerint a konzulátuson tudnak majd csak szavazni. És akkor kérdezem, hogy hogyan fog az a több -mondjuk tízezer a szavazati joggal rendelkező honfitársaim egy nap alatt ilyen sokan egy helyen vagy két helyen szavazni nem beszélve, hogy gondolom nem mindenki lakik a követség és a konzulátus közelében hanem sete leg attól többszáz kilométerre?! Meggyőződésem, hogy ilyen körülmények között NEM FOGANK TUDNI LESZAVAZNI. És ha ez így van akkor erősen sérül az egyenlő magyar állampolgárság és szavazati joguk?! Ha ez így van, akkor szerény magánvéleményem, álláspontom szerint csak és kizárólag Önök kanadai magyar honfitársaim tudnak csak ez ellen egyénileg vagy akár csoportosan aláírásukkal egyenrangú állampolgárként TILTAKOZNI a Magyar Parlament, az Alkotmánybíróság illetve a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Nagyon nagy érdeklődéssel várjuk mi itthoni magyar demokraták az Önök megtisztelő véleményét erről a NAGYON FONTOS ÜGYRŐL! BUÉK Kanada!

293607 1970.01.01. 01:00:00

BUÉK Kanada! BUÉK ott élő Magyarok! Itt erre felénk aktuálisan mindenkit nagyon érdekel, hogy ugyan már, hogy is fog az néhány százezer kanadai honfitársunk szavazni a IV :Magyar Demokratikus Köztársaságért. Az eddigi itteni viták és főleg a Fidesz barát új választási törvény szerint Önök Tisztelt Kanadában élő magyar honfitársaim kettős állampolgársággal, ugyan már hogyan fognak tudni élni DEMOKRATIKUS VÁLASZTÓ JOGUKKAL Magyarország jövőjéről, amikor ha jól tudom TÖRVÉNYT akkor pl. Kanadában csak a Magyar Nagykövetségen és legfeljebb tudomásom szerint a konzulátuson tudnak majd csak szavazni. És akkor kérdezem, hogy hogyan fog az a több -mondjuk tízezer a szavazati joggal rendelkező honfitársaim egy nap alatt ilyen sokan egy helyen vagy két helyen szavazni nem beszélve, hogy gondolom nem mindenki lakik a követség és a konzulátus közelében hanem sete leg attól többszáz kilométerre?! Meggyőződésem, hogy ilyen körülmények között NEM FOGANK TUDNI LESZAVAZNI. És ha ez így van akkor erősen sérül az egyenlő magyar állampolgárság és szavazati joguk?! Ha ez így van, akkor szerény magánvéleményem, álláspontom szerint csak és kizárólag Önök kanadai magyar honfitársaim tudnak csak ez ellen egyénileg vagy akár csoportosan aláírásukkal egyenrangú állampolgárként TILTAKOZNI a Magyar Parlament, az Alkotmánybíróság illetve a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Nagyon nagy érdeklődéssel várjuk mi itthoni magyar demokraták az Önök megtisztelő véleményét erről a NAGYON FONTOS ÜGYRŐL! BUÉK Kanada!
süti beállítások módosítása