elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A cionizmus és az abban csalódóak. (A cionizmus és Izrael háborúja a Hamasszal Gázában.)

1970. január 01. - littke

Az alábbi cikk a New York Times-ban jelent meg 2014 Julius 29.-én. A szerző Roger Cohen, a NYT Vélemény rovatának egyik írója.

Ükapám bátyja, Michael Adler neves rabbi volt, aki 1916-ban az első világháborúban, a fronton összeállított egy könyvet, Imakönyv zsidó katonák és tengerészek számára. A csatatereken utazott és utolsó rítusokat végzett. A háború végén feltette a kérdést, vajon az angol zsidók becsülettel szolgáltak-e?

„Azok az Izrael Házából származó angol polgárok, akik 60 évvel ezelőtt az államtól egyenlő jogokat és lehetőségeket kaptak, ezek a férfiak és nők, teljesítették e kötelességüket a háborúban?” - kérdezte. „Válaszunk egyértelmű IGEN! Az angol zsidóknak minden oka megvan, hogy elégedettek legyenek a részvételükkel, úgy itthon mint a harcmezőkön a győzelemért folytatott harcban. Áldott halottaink emléke – számuk 2300 – a bizonyíték.”

A kérdés az európai zsidóság számára mindig is ugyanaz volt: a hovatartozás. Legyen az francia vagy német, még az emancipáció alatt is aggódtak, hogy a keresztények, akik félig meddig elfogadták őket, egyszer ellenük fordulnak. Theodor Herzl, tanúja a Dreyfus per alatti antiszemitizmusnak, 1896-ban írta a Zsidó államot abból kiindulva, hogy a zsidókat sosem fogják teljesen befogadni.

Herzl előrelátó volt. A cionizmus abból az aggasztó következtetésből született, hogy a zsidónak egy saját hazára van szükségük, mert máshol ezt sosem fogják megtalálni. Cingár tudósok a szent föld művelői lettek. Zsidók többé nem mennek alázatosan saját mészárlásukba.

Az európai elutasítás borzalmai tartósak. Saját családomban tapasztalom, hogy egy zsidó nő nácik által Krakkó utcáiról 1941-ben történt elhurcolása hogyan emészti leszármazottait. Megértem az izraeli Naomi Ragen felháborodását, akinek a szavait unokatestvérem küldte el nekem: Ha az európaiakra gondolok, akik nagyszüleinket és rokonainkat - férfiakat, nőket és gyerekeket - összeterelték és szó nélkül a gázkamrákba küldtek, kérdés nélkül… azt gondolom… most ők lennének a világ morális bírái? Ezek mondanák amazok leszármazottainak, akiket ők maguk gyilkoltak le, hogyan viselkedjenek, amikor antiszemiták akarják őket legyilkolni?

Az antiszemita most a Hamasz lenne, ezek terrorizálják Izraelt, annak megsemmisítését akarják. Minden más állam erővel válaszolna, lényegében ez Izrael álláspontja. Ha ezernél is több a palesztin halott (köztük 200 gyerek), és több mint 50 izraeli halott van, Izrael szerint mindennek a Hamasz az oka, mert a palesztin áldozatok Hamasz legfőbb Izrael elleni fegyvere a nagyvilág előtt.

Én cionista vagyok, akit elődeim története győzött meg, hogy a zsidóknak saját hazájukra van szüksége, amit az ENSZ 1947-ben hozott 181-es számú határozata jelentett ki, éspedig két államnak, egy zsidó, egy arab államnak a létrehozatalát - a Palesztin Mandátumban.  Cionista vagyok, aki hisz Izrael 1948 as Alapító Levelében, mely biztosítja: a szabadságot, igazságot és békességet, ahogyan azt Izrael prófétai látták.

Amit nem tudok elfogadni azonban, az a cionizmus perverziója. Messiásszerű kérlelhetetlen terjeszkedését az izraeli nacionalizmusnak, ami az összes földet a Mediterráneum és a Jordán folyó között magáénak akarja. Amely ma már 50 éve, szisztematikusan egy más nép elnyomását eredményezte Ciszjordániában, ami települések megállíthatatlan létrehozásához vezetett Ciszjordániában, ami elszigeteli a mérsékelt palesztinokat, mint például Salam Fayyadot, az „oszd meg és uralkodj” nevében, ami olyan politikát vezet, ami a demokratikus állam fennmaradását lehetetlenné fogja tenni. Amely taktikai előnyöket akar, nem pedig stratégiai változást, olyat, ami kettős államra és békére vezetne. Amelyik blokád alá veszi Gáza 1.8 millió lakosát, akik egy börtönbe lettek zárva, és ezután meglepődik a börtönbeliek periodikus robbanásain, amelyekre olyankor aránytalan támadással válaszol, olyannal, ami gyerekek százainak halálát eredményezi.

Ezt én, egy cionista, képtelen vagyok elfogadni. A zsidóknak, nekik az összes népek közül, elsősorban tudni kellene mi az elnyomás. A gyerekek azok, akik évezredeken keresztül a zsidó túlélést jelentették, akiket Ámos Oz izraeli író és leánya Fania Oz-Salzberger „generációk közötti a fáklya átadásának” nevezett. Nincsen olyan érv, nincsen olyan palesztin felháborodás vagy ürügy, ami át fog siklani a fölött, hogy a zsidók ilyen számú gyerek halálát nem tudták megakadályozni.

Lehet, hogy Izrael érve a bombázásra tökéletes. Ha Benjamin Netanyahu tett volna egy jóhiszemű kísérletet a moderált palesztinokkal megegyezni, akkor az lenne. De ilyent nem tett. A Hamasz aljas. Szeretném megsemmisíteni. De ugyanakkor a Hamasz annak a helyzetnek a produktuma, amelyet Izrael erősített meg, ahelyett hogy megoldást talált volna.

Ez a mérgező izraeli kísérlet a más emberek elnyomására csupán a hatalmas megvetését szülheti az elnyomottakban, ez a cionizmus elárulása, annak, amiben én még mindig hiszek.

PS.

Az eredeti cikket itt találhatod. Ajánlanám a hozzászólások egypárját is elolvasni. Kattints a jobboldalon levő 942 Comments (hozzászólásra). A NYT-nál, mint a Facebook-on a hozzászólások tetszését jelezheted. Ha a „Readers’ Picks”-re kattintasz akkor a legajánlottabb hozzászólások sorrendjében fogja a hozzászólásokat listázni.

Köszönöm blogtársunk segítségét a fordításom átfésülésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr268269742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

*****

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 08. 05. 9:36 Kösz.

337230 1970.01.01. 01:00:00

Érdekes cikk, bár sok mindent nem így látok.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. maxval bircaman HFJDFHCX 2014. 08. 05. 9:57 Én így látom. És békét kellene kötni, ezt fegyverrel nem lehet megoldani.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Roger Cohen így látja Amerikából. Én kissé elfogult vagyok, tisztára elméleti alapon. 1. Izrael elfogadta az ENSZ által kijelölt határait. Az arabok nem. Fegyverrel támadtak rá. 2. "Az Oslo-i egyezmény után az izraeli hadsereg kivonult Gázából (akkor még a telepek maradtak) és átadta az ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak. Ekkor is voltak merényletek a gázai telepesek ellen és viszonylag kisebb számban izraeli terület ellen is. 2005-ben Izrael kiürítette a telepeket, majd 2006-ban a választásokon a Hamasz vette át a hatalmat, amelynek fő programja Izrael és a zsidók elpusztítása (ahogy írtam is). Mellesleg a hatalomátvétel után a Hamasz a Fatah tisztviselők egy jó részét egyszerűen felkoncolta." http://globlog.nolblog.hu/archives/2014/08/05/Tuzszunet_vagy_amit_akartok/ 4. little: Békét fegyverek nélkül?! Lehet ilyet mondani, nem kerül semmibe...

23353 1970.01.01. 01:00:00

Sokan látják ezt így. Több mint ezer ártatlan áldozat és 200+ gyerek halála semmi jóra nem vezet. Már a 3. iterációt látjuk, se az első, se a második se a mostani sem fog az alapvető okokon segíteni, azok az emberek akiket be vannak börtönözve, és akiknek földjét betelepítik azok nem fognak megbékülni. Magyarázhatod a múltat, a jövőért kell mindent megtenni és én azt egy békében látom, olyanban amiben minkét fél meg tud ténylegesen egyezni. Azaz nem egy "trianoniban".

60145 1970.01.01. 01:00:00

6. little : Bocsáss meg, de a gázai övezetet elhagyták a telepesek 2005-ben. A gázaiak dolgozni jártak Izraelbe, amíg a Hamasz demokratikusan hatalomra nem került, és nem kezdte támadni a megsemmisítésre kijelölt, az araboknak megélhetést nyújtó országot. Ötlet? Kiengedni a börtönökből a nem a saríja alapján elítélteket? Népszerű ötlet a szegedi Csillagban! Kössenek békét! Én is azt mondom. Pofon egyszerű. Innen és Amerikából.

336586 1970.01.01. 01:00:00

7. Olvashatóan vannak azért tisztességesek is. A zsidó (nemzet)állam emlegetése érdekes módon nem bánt benneteket.. A gyermekgyilkosságokra nincs bocsánat. Nincs rá menlevele senkinek. Szégyen, hogy ebben a viperafészekben még ez sem világos.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. Atlasz 2014. 08. 05. 12:03 Könnyű vagy sem, innen vagy onnan, békét kell kötni. Ellenkező esetben megyünk az n.-ik felvonásig???? Látom megint csak a Hamasz egyedül a hibás, szerinted. Ideje elfogadni hogy a Hamaszt demokratikusan választották meg. Izrael nem tetszését egy csomó olyan intézkedésben fejezte ki ami a mai állapothoz vezetett. Ahelyett hogy a Hamasszal tárgyalt volna egy békét. "A békéért ellenségeddel tárgyalsz"- hogy Ytzhak Rabint idézzem. Ő megérdemelt Nobel békedíjat is kapott meg meg is gyilkolták. Senki sem lépett nyomába. Ha arra akarsz kilyukadni hogy mindennek a Hamasz az oka, nálam megértést nem találsz. Megtárgyaltuk, utalok a cikkre.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. napos 2014. 08. 05. 12:55 Én próbálom nem felkavarni az érzelmeket, és nem ujjat mutogatni, hanem a muszáj békekötésre irányítani a figyelmet. A mai helyzet elfogadhatatlan

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Nehéz dolog békét hirdetni ott, ahol a föld legnagyobb kincséért a területért folyik a gyűlölet és a harc. Háttértámogatók és érdekek ütközői a két népcsoport, múlt hibáinak, vagy az azzal való visszaélés, mert a holokauszt felülír a zsidóság számára mindent. Észre sem véve, vagy nem is akarják, hogy ők maguk is gyűlöletet termelnek ki. A Hamasznak meg a hamis, de kétségbeesett hazafiasságuk ártatlan életek ezreibe kerül, nem először, a nacionalizmus, a sovén érzelmek első világháborús szinten vannak, vallási burokban mind két oldalon. Sokszor nem tudom, hogy miért foglalkozik velük a világ, mert külpolitikailag elvitathatatlanul első helyen az észak amerikai médiát a zsidóság foglalja el, nincs nap, hogy több tucat cikkben ne írnának, beszélnének róluk, a másik az arab világ, megosztva a széteső társadalmaiktól a dúsgazdag sejkségekig. Csak eredmény nincs, folytonos béketárgyalások, megszegett ígéretek, nemzetközi szerződések semmibevétele, valakinek így is jó, bámulom a stressz tűrőképességüket. Az emberiség rosszakaratának szelepei, a zsidóknak ne mondja meg senki, hogy mi a helyes, lásd a koncentrációs táborok, az araboknak kétezer év zsidó távolmaradása a fő érv és az általuk benépesített terület elvesztése a fájdalom, amely szervezetlen, szélsőséges, öngyűlölő, a hamis mártírkodás világa. Mi lenne, ha senki nem foglalkozna velük, évekig, mert ennyi figyelem ellenére a gyűlölet mindent felülír, már bizonyíték sem kell, hogy ki kit és miért öl, már mindkét oldal tudja, hogy ez idő kérdése, hogy mikor robban ki újra, amivel az egyik oldal elódázhat minden területi rendezést, a másik elveszti minden reményét országának felépítésére.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Bundi-Bandi (látogató) 2014. 08. 05. 13:34 It is a mess.

301782 1970.01.01. 01:00:00

"mérgező izraeli kísérlet a más emberek elnyomására"??? "hatalmas megvetést szül az elnyomottakban"??? (palesztinokban) Az egyik közösségi megosztó portálon olvastam egy ott évekig dolgozó személy hozzászólását, hogy miként "vetik meg" a palesztinok Izrael törekvéseit: "Amióta itt folyik ez a vita gondolkodom, hogy leírjam, vagy ne írjam le, amit gondolok, illetve,amit biztosan tudok. Biztosan tudok, mert Izraelben dolgoztam közel 10 évig, egy nemzetközi csoportban, egyetlen magyarként, a menekült táborok ellenőrzése volt többek között a feladatunk. Miután itt többen írták, hogy egyoldalú tájékoztatás folyik minden oldalról leírom a saját tapasztalataimat. Hátha....Tehát! A menekült táborokban pontosan olyan körülmények vannak, mint amiket a CNN megmutat, szinte naponta. A probléma az, hogy azt nem mutatják meg, hogy Izrael állam, kb. 1 km-re a táboroktól felépített a táborok lakóinak ingyenes átadással egy lakótelepet, kétszintes, összkomfortos, légkondicionált családi házakkal, azzal a céllal, hogy a táborok lakói költözzenek ki a koszból és a nyomorból. Nem költöznek, mert a Hamasz, amelyik a táborokat vezeti, megtiltotta nekik, és megfenyegette őket, hogy, aki elfogadja, azt megölik családostul. Mert ezzel szerintük elismerik Izrael államot De nem ez, az igazi ok. Az ENSZ menekültügyi bizottsága, a tábor lakóinak létszáma szerint adja a pénzt, élelemre gyógyszerre iskolára. Ebből a táborlakók egyetlen fillért nem kapnak meg.Tulajdonképen nincs is rá szükségük, mert egytől- egyig Izraelben dolgoznak, pontosan annyi fizetésért, mint a zsidók, azzal a különbséggel, hogy ők nem fizetnek adót. Izraelben azt, hogy ki mennyit keres, nem az dönti el, ki zsidó, és ki arab, egyedül az iskolai végzettség, és a gyakorlat, mint minden normális államban. Egy iskolázatlan zsidó fele annyit keres, mint egy iskolázott arab. Engem a kórházban egy arab orvos kezelt, pontosan olyan színvonalon, mintha zsidó lenne. A többi betegtől tudtam csak, hogy arab. Abból a pénzből, amit szociális célokra kapnak a táborvezetők veszik a fegyvereket és a robbanóanyagot, amivel a terrortámadásokat csinálják, nem csak Izraelben, hanem az egész világon! Tehát az ENSZ pénzéből! Érdekes statisztikákat is felfedeztünk. Mivel a pénz a táborlakók létszáma szerint jár, kiderült, hogy 1948-óta, amióta ezeket a táborokat létrehozták, egyetlen lakó sem halt meg, -legalább is a jelentések alapján- és olyan a szaporulat, hogy ott a nők évente kétszer szülnek! Mert csak így jön ki az a létszám, amit mint valós adatot jelentenek a nemzetközi szervezeteknek. Egyébként Izraelben pozitív diszkrimináció van az arabok felé. Pl. törvény van, hogy az egyetemek tanulóinak legalább 20%-a kell arab legyen.Ha nem jelentkezik annyi, nem lehet zsidót felvenni a helyére. Miért is? Azért, mert ott fizetősek az egyetemek, és ott is emberek élnek. Ki akarták zárni a lehetőségét, hogy a rektorok esetleg azt jelentsék, hogy nem volt elég arab, be kellett a helyeket tölteni. Nem tehetik, így, ha nem is örülnek neki,- ,ert azért ott sem mindenki angyal- akkor az egyetemnek nincs pénze. Ez ilyen egyszerű!Ott is vannak előítéletes emberek, mint mindenütt a világon, de az állam a törvényeivel kizárja, hogy érvényesíthessék az előítéleteiket. Magánüggyé teszi, és ez a demokráciában az egyetlen helyes megoldás.Csak ennyit akartam mondani. Lehet gondolkozni, ki az agresszor, és ki a demokrata!" bocss...többet nem is kívánok mondani.. üdv Valika

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. Valika 2014. 08. 05. 14:51 Valika. Ja biztos hogy az Izraelben élő arabok jobban vannak mint sok másutt. És Ciszjordániában, a gyarmaton? Talán ott is, nem tudom. És Gazában a börtönben? Gondolom, kapaszkodj, a palesztíniaiak szabadon szeretnének élni. A skótok, az itteni franciák, a katalánok igen jól élnek mégis jó néhányuk szabadon akar élni. Szóval mi hagyjuk, szavazzanak. És ha az eredmény hogy elválnak, hát elválnak. Szóval miért is nem lehet a palesztinoknak, ha ez az akaratuk? Saját országuk? Márpedig ezt akarják az világos. Miért folyik a gyarmatosítás? Az UN és a világ akarata ellenére.

60145 1970.01.01. 01:00:00

14. little : Gázában megszűnt az, amit gyarmatosításnak nevezel. Izrael kivonult. Szerinted azért, hogy lőjön? Mit tehetett volna ezen kívül a békéért?! 9. little Tévedés, hogy a gázai közigazgatásnak, amelyet demokratikusan választottak meg, a demokratikus Izraellel szemben csakis emiatt a választás miatt igaza van. A Hamasz előtt is voltak háborúban érdekelt cégek, utánuk is lesznek, 1948-tól egyfolytában. Marokkótól Jemenig van igazhívő utánpótlás, olajdollárok számolatlanul. Ez tragédia.

301782 1970.01.01. 01:00:00

14. little (szerkesztő) 2014. 08. 05. 15:15 A "szabadság" megkeseredhet az ember szívében, ha nyomorban él. Nem vagyok híve a jobb élet reményében elkövetett prostituálódásnak...nem mindegy, milyen áron vagyok jobb módú és viszont. Milyen áron vagyok "szabad". Viszont azt gondolom, a skála elég széles a nyomor és a luxus között. Azt hiszem elég öreg vagyok már ahhoz, hogy keserű mosolyra húzódjon a szám, ha úgy érzem, a forradalmárok mögött is üzletemberek állnak.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 15. Atlasz 2014. 08. 05. 16:12 Kedves Atlasz a legnagyobb tisztelettel Kinek van igaza, azt engem nem érdekel. Kétlem hogy azt így el tudjuk dönteni. Törekvés a béke felé, annak a jele, az igen, az engem érdekel. Ennek a telepítésen megszüntetésével kell kezdődnie. Minden más mellébeszélés. Megint csak utalok a cikkre hogy Izrael is hibás ebben a sorry ügyben. Ha te azt hiszed hogy csupán az egyik oldal a hibás, az arab, én azt tudomásul vettem. re 16. Valika 2014. 08. 05. 16:27 Kedves Valika. Figyelmesen olvasd a cikked. Így gondolkozunk itt, mi sokan. És hidd el Cohen úr járt jó párszor Izraelben és Gázában is és tudja/látja mi történik ott. És ez a véleménye. Ő is, (de én is) a legjobbakat akarja Izraelnek. Ennek a ciklusnak meg kell szűnnie.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Megoszlanak a vélemények a New York Timesban, nem is igen lehet másképpen. De jóval visszafogottabbak, nem nagyon elkötelezettek egyik oldal iránt sem, persze van pro és kontra. Jó ismerői az ENSZ határozatának, a csináljátok, ahogy tudjátok egykori megoldásnak. A cikk és néhány válasz bepillantást nyújt a zsidóság életébe, kint a világban nem budapesti belvárosi gondolkodásúak, gondolok itt a Nolblogban közölt Gartner Ádám könyvismertetésére, aki szintén élt Izraelben és otthon a blogon nagyon kiverte a biztosítékot. De lesz még az újságban a téma másképpen is megvilágítva, a baj csak az, hogy nincs előrehaladás.

60145 1970.01.01. 01:00:00

17. little: Gázában nemcsak megszűnt a telepítés, hanem fel is számolták az ottani telepeket. Erre nem kielégítő az a válasz, hogy ebben Izrael is hibás volt, vagy törekedni kell a békére.

301782 1970.01.01. 01:00:00

17. little (szerkesztő) 2014. 08. 05. 16:54 na persze....igyekeztem a lehető legnagyobb figyelemmel olvasni az általad hozott cikket és azt is, amit én másoltam ide. Természetesen a történetek nem feketék-fehérek, az abban szereplő emberek sem kizárólag bűnös-áldozat, vagy jó-rossz jelképek. Közhelyet írok: ott is emberek csinálják a békét, a kalamajkát, mindent. Erről én többet nem tartok érdemesnek szólnom, viszont mindenkinek ajánlom szívesen nagyon figyelmes olvasásra az alábbi írást, melyből egy rövid idézet: "Palesztin édesapák nyilatkoznak a gyermekeik fájdalmas elvesztéséről, az interjúkban pedig arról győzködnek: ezek az emberek nemhogy terrorszervezetként könyvelik el, de kimondottan szeretik a Hamászt, és inkább meghalnak a hazájukért, minthogy behódoljanak az őket elnyomó cionisták hatalmának, akik őket elűzték, és évtizedeken át egy nyomornegyedbe kényszerítették. Ez az ő valóságuk - ideát viszont egész más valóságot látunk: az izraeliek ugyanis szerencsére nem azonosak azzal a két tucat tébolyulttal, akik tapsviharral köszöntik a gázai robbantásokat. Az országban másfél millió arab van, főként muzulmánok, de akadnak keresztények is, és rengeteg városban - mint például Haifán vagy Tel Aviv Jaffában - egy emberként tüntetnek a háború ellen. Ahogy egy jaffai arab barátom fogalmazott: "Mindkét félre mérgesek vagyunk, a Hamász csinálja a balagant" - mondja héber szlenget fűzve a mondandójába. " Szóval bonyolult. Idehozom a teljes írást, melynek címe sokatmondó: Minden falnak két oldala van http://index.hu/kulfold/2014/07/27/minden_falnak_ket_oldala_van/ üdv és további értékes vitát kívánok.. Valika

337519 1970.01.01. 01:00:00

Valika, bravó! Kedves little, itt szólok, hogy méltánytalannak tartom azt az eljárást, amely a Te cikkedet vezérbejegyzéssé emeli, míg lehar posztja még az ajánlóba sem kerül. Annyira felháborít, hogy ennek hangot is kívánok adni, amely, természetesen, nem ellened irányul !

337519 1970.01.01. 01:00:00

Elnézést, az ajánlót illetően tévedtem. Ettől függetlenül sem értem, hogy miért érdemel több figyelmet az általad leközölt cikk!

337230 1970.01.01. 01:00:00

21. Szerintem meg jó, hogy a szerkesztőség igyekszik olyan véleményeket is népszerűsíteni, melyen nem nagyon jelennek meg a magyar médiákban.

320591 1970.01.01. 01:00:00

Re: 23. Szerintem is, Max! Little: +++

ElRondo 1970.01.01. 01:00:00

Jó a cikk, és hiába írja egy cionista, mégsem hiszi el a sok megszállott, hogy másként is lehet látni a helyzetet. Az pedig, hogy itt a nolblogon milyen a fogadtatása van, és még reklamálnak is a kiemelésért, mert egy régi(zsidó vallású) blogoló cikke nincs kiemelve hasonlóan, ez abszurdum, a bunkó esetek kategóriába tartozik. Csodálom Little, hogy nem fulladtál meg még ebben a légkörben.

114272 1970.01.01. 01:00:00

Kedves blogoló, miért nem írta alá Yasser Arafat 2000-ben az Egyiptom és Usa által támogatott békeszerződést? Az izraeliek ebben vállalták, hogy az 1947-es határok mögé húzódnak vissza!!! (53 év háboruskodás után!!!!) 10 százalékért előnyös földcserét ajánlottak!!!! Megmondom miért, mert nem a zsidók azok, akiket nem érdekel a béke vagy a megegyezés hanem sajnos a palesztin arabok vezetőinek nem érdeke. Yasser Arafat utolsó érve a békeszerződés alá nem írására az a blöff volt, hogy a Templom hegyen soha nem is állt izraelitaTemplom. Persze elhiszem azt is akár, hogy ő annyira tudatatlan, hogy ezt el is hitte, de a tét akkor minimum 8 millió ember élete volt a közvetlen régióban, és még sokkal több a szomszédos államokban, a világról nem is beszélve. Yasser Arafat ugyanolyan korrupt kis maffiózó volt, mint a jelenlegi Hamasz vezetők, halála után kiderült, hogy szinte az összes pénzt ellopta a palesztinoktól, amit a világból kaptak, a böcsületes vezér svájcban és egyéb családi bankszámlákon tartotta a pénzt, és golfpályabefektetésekben sat.... A zsidókat lehet hibáztatni, de értelmetlen, ők már 47 óta csak megegyezni akarnak, a palesztinok vezetői meg csak népírtásban és korrupt személyes hatalomban tudnak gondolkozni. Csak egy példa arra, hogy a hamasz hogy gyilkolássza a palesztinokat! a gázai egyszerű emberek jelen pillanatban csak Izraelben bízhatnak, hogy megszabadítja őket ezektől a tömeggyilkosoktól, akik saját iskoláikra, kórházaikra lőnek ki északkorieai rakétákat, aztán az izraeliekre kenik, annyira megszállottak ezek a fizetett zsoldosok, hogy nekik semennyi emberéletér nem kár, legyen az arab vagy zsidó, vagy a náncsi néni kiskutyája... ha idáig elérnek, téged se fognak kímélni kedves olvasó... http://huppa.hu/egy-palesztin-ferfi-levele-gazabol/

221471 1970.01.01. 01:00:00

A cikkíró ne legyen cionista. Minden nacionalizmus káros. Legyen patrióta, akár zsidó patrióta. És legyen béke. A legrosszabb béke is jobb, mint a legjobb háború.

114272 1970.01.01. 01:00:00

ezt olvassátok el, ez csak egy példa a sok közül: huppa.hu/egy-palesztin-ferfi-levele-gazabol/ egyébként addig véditek a Hamaszt meg a keresztényeket gyilkolászó ISIST, míg magatok is áldozatok nem lesztek, de akkor már késő lesz!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 26. Szomjas oázis 2014. 08. 06. 7:53 Kedves Oázis ez egy nekem tetsző cikk a NYT-ból. Nekem tetszik, szerintem mindkét fél hibás abban hogy nincsen béke. Én nem hiszek csak egyoldalú ujj mutogatásban. A NYT egy nagyon liberális lap, a világon nagy népszerűséget és tiszteletet élvez. Ami talán az oka lehet hogy vezér bejegyzés lett ebből.

301782 1970.01.01. 01:00:00

21. Nyírfa2 2014. 08. 06. 4:07 nem mondhatok mást, mint ahogy civilként a "pálya szélérő" érzem, látom. Amit olvasok róla és amilyen következtetést ilyen módon le tudok ezekből vonni. Abban azonban Littlével (is) egyetértek, amit fentebb megfogalmazott a 4-es hsz-ben: "És békét kellene kötni, ezt fegyverrel nem lehet megoldani" Pacifistaként ugyanezt gondolom, de a mód...a mód.. :(

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 27. elsore 2014. 08. 06. 7:57 Nem értem kommentedet. A cikk író az ami. re 20. Valika és 30. Valika 2014. 08. 06. 2:00 2014. 08. 06. 8:14 + re 21. Nyírfa2 2014. 08. 06. 4:07 Kedves Nyirfa A cikk a világ egyik legtiszteltetebb és legolvasottabb liberális lapjából van. Talán ez a magyarázat. re 19. Atlasz 2014. 08. 06. 0:07 Gáza egy börtön ma. Hogy miért ki volt a hibás az ma nem érdekes, a mai helyzeten kell változtatni, periodikus vérengzés az nem válasz, nem oldja meg a szituációt. Reméljük hogy most találnak majd megoldást. re 23 max + 24 Quick Köszönöm

199664 1970.01.01. 01:00:00

Little és Bundi-Bandi! Egyetértek érveléseitekkel! Akik pedig nem hiszik,hogy hogyan is alakult Izrael arculata máig,azoknak a következők olvasását ajánlom!! "Világ helyzete:A cionista izraeli állam valódi története egy zsidó tábornok fiának előadásában-2014 Genf!"

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 32. pietnik 2014. 08. 06. 8:36 Hello

60145 1970.01.01. 01:00:00

Akkor a cionizmussal szemben olvassunk a másik féltől: http://dzsihad.blog.hu/2010/02/05/a_hamasz_alapito_okirata_magyarul Ez egy ajánlat, de vajon a békére?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 34. Atlasz 2014. 08. 06. 9:46 Olvasd 9 alatti válaszom. Ismét ide teszem: "A békéért ellenségeddel tárgyalsz"- Ytzhak Rabin

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

A gázai telepekről visszavonulásnak ára volt: Több mint 1700 új lakást kezdtek építeni az első félévben Ciszjordániában – közölte a Békét most elnevezésű izraeli csoport. A zömében palesztinok lakta területet Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban szállta meg, és azóta igyekszik saját polgáraival benépesíteni. - A folyamatos építkezés a palesztinok arcul csapása – mondja Hagit Ofran, az izraeli békeszervezet aktivistája. – Olyan ez, mitha ketten egy pizza elosztásáról tárgyalnának, de közben az egyikük megállás nélkül falatozna is a pizzából. A terület elosztása a béketárgyalások egyik legvitatottabb pontja. Izrael az újonnan épülő telepeket nem hajlandó feladni, így az építkezéssel kész helyzet elé állítja a palesztinokat. Ciszjordániában jelenleg két és fél millió palesztin lakosra félmillió zsidó telepes jut. Egyszóval csak rosálás volt, a vezér és a bástya helyet cserélt.......

60145 1970.01.01. 01:00:00

35. little : Ezek szerint az egyik fél egyedül is tárgyaljon. Tiszteletben tartom a véleményed.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 36. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 08. 06. 10:20 + re 37. Atlasz 2014. 08. 06. 10:28 1/ Lehetséges.Ha nem vetted észre Fatah (Abbas) és Hamas nemrégiben kibékültek. Ez a "nem beszélek veled" itt is és máshol (Ukraina) nem vezet jó eredményekre. A tárgyalások egyik eredménye Izrael elismerése kell hogy legyen. A másik a határokban megegyezés és azok nemzetközi garantálása. Nagyon is lehetséges. 2/ Nem csak az én véleményem.

221471 1970.01.01. 01:00:00

31. little (szerkesztő) 2014. 08. 06. 8:28 "re 27. elsore 2014. 08. 06. 7:57 Nem értem kommentedet. A cikk író az ami." Persze, Ez a baj. Csak ő nem látja,

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Magam sem hiszem, hogy az izraeli államot megálmodók, az ERŐSZAKON-, hanem a kölcsönös megegyezésen történő alapításra gondoltak annak idején. A zsidóság életvitele – lényegében kereskedelemmel, szellemi munkával való foglalkozása – szinte természetszerűen a világban való szétszórtságát igényli. Szerintem ezért is van az, hogy a zsidóságot ért európai holokauszt szörnyűségei után lehetőségük van ugyan az önálló államra, mégis a világ zsidóságának – bár erre nincsenek felmérések – alig 30 % - a él az izraeli államban. Mivel az idők folyamán az emberek felfogása, magatartása – így az „ellenségé” is – változó, nehéz elfogadni, hogy sok évtizeden keresztül az izraeli állam vezetői időközben nem találtak lehetőséget a békés egymás mellett élés lehetőségére. A magát demokratának tartó ember tudja és vallja is, hogy minden ember – akár biológiailag, akár vallásilag – egyformának született, azonosak az igényei – jogai - mind az élethez, mind a szabadsághoz. Sajnálatos, de tény, hogy szinte periodikusan viselnek háborút a palesztinok és az izraeliek úgy, hogy mindig az izraeli fél az aránytalanul erősebb, pusztítóbb. A történelem pedig arra tanít, hogy az „erőszak, erőszakot szül”. Ez az erőszak pedig lehet akár „öntevékeny”, hangulatból eredő, nem irányított és államilag szervezett irányított. Ebből adódik, az utóbbi „eredményessége” – jelen esetben már eredménytelensége – is. NAGYON IDŐSZERŰ LENNE ANNAK A FELISMERÉSE, HOGY – még ha ennek napjainkban nincs is jelentősebb látszata - IDŐVEL ELSZIGETELŐDHET AZ IZRAELI ÁLLAM AZ ARAB – muszlin – TENGERBEN, AMI NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL NEM LESZ KEDVEZŐ AZ IZRAELI ÁLLAMRA. HISZEK ABBAN, HOGY EZT FELISMERI - talán rövid időn belül - A VILÁG ZSIDÓSÁGA!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 40. lord 2014. 08. 06. 13:33 A béke meghozása itt nagyon fontos. Lehetséges, ha az ujjmutogatás és egymás démonizálása megszűnik és hideg fejek veszik át az irányítást mindkét oldalon. És leülnek tárgyalni. És megegyeznek egy határban és egymás elismerésében. A nemzetközi közvélemény is ezt várja el. Fegyveres megoldás nem létezik.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 39. elsore 2014. 08. 06. 10:58 Kedves elsore, bennem lehet a hiba de még mindig nem értem hogy mi a baj a cikk írójával. Az hogy beismerten cionista? Ha igen, ez miért lenne baj?

11677 1970.01.01. 01:00:00

A 40. hozzászólásomhoz annyit hozzátennék, hogy ez az izraeli - palesztin (arab) konfliktus a "hidegháború" szülötte. Ismert, hogy a két "világrendszer" közötti ideológiai küzdelemben az USA az izraeliek-, míg a szovjetek a palesztinok (arabok) oldalára álltak. Csakhogy a Szu felbomlott, a volt tagköztársai és Oroszországban is "nemzeti alapon álló kapitalista" országok lettek. Ez azt eredményezte, hogy mind az orosz medve, mind az USA udvarol a volt tagköztársaságoknak, hogy az ő oldalára álljon, így most a konfliktus átalakult "kapitalista nagyhatalmak közötti hidegháborúra". Persze az USA - nak most is érdeke az izraeli állam erkölcsi, anyagi támogatása, EZ AZONBAN ATTÓL IS VÁLTOZHAT, MENNYIRE TUD ELŐNYT KOVÁCSOLNI A VOLT TAGORSZÁGOKKAL VALÓ SZÖVETSÉGBEN. Ha ez sikeres, gyengülhet az izraeli állam iránti szövetségesi "elkötelezettség". Ez pedig az izraeli állam gyengülését is jelentheti az arab tengerben. EZÉRT IS LENNE CÉLSZERŰ, MIELŐBB ÖNKÉNT EGYEZSÉGRE JUTNI AZ ARAB ÁLLAMOKKAL, ELKERÜLENDŐEN EGY ESETLEGES ELSZIGETELŐDÉS!

elsore 1970.01.01. 01:00:00

42. little (szerkesztő) 2014. 08. 06. 14:15 re 39. elsore 2014. 08. 06. 10:58 "Kedves elsore, bennem lehet a hiba de még mindig nem értem hogy mi a baj a cikk írójával. Az hogy beismerten cionista? Ha igen, ez miért lenne baj?" Nagyon röviden, kedves little azért, mert cionizmus a nacionalizmus egyik válfaja. És semmilyen nacionalizmus nem töltött még be pozitív szerepet az emberiség (társadalmainak) történelmében. Hogy még világosabb legyek: negatív a szerepe.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 44. elsore (látogató) 2014. 08. 06. 16:41 OK. Értem honnan jössz. Mindenesetre ebben az esetben Izrael létre jött. Én támogatom, mármint a 67 határokon belüli létét. Ha azt a falat azon a határon építették volna, és ha a független Palesztín állam létrehozását nem akarnák lépten-nyomon megakadályozni, minden rendben is lenne.

elsore 1970.01.01. 01:00:00

45. little (szerkesztő) 2014. 08. 06. 16:55 Én nem kívánok igazságot tenni az izraeli-arab (vagy arab-izraeli) konfliktusban. Ahhoz túl sok háború volt mostanában és túl sok a polgári áldozat. Én békét szeretnék. És béke nem lesz addig, amíg Izrael nem akar ezért áldozatokat hozni. A jelenlegi politika csak status quo fennntartására jó; a békéért többet kéne tenni. Izraelnek, mert más nem tud. És néha azt gondolom, hogy nem is akarnak békét kötni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

46. elsore (látogató) 2014. 08. 07. 5:02 +

69910 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little, Nem vagyok zsidó. Az összes felmenőim sváboknak nevezett németek voltak. És katolikusok. Mohamedán sem vagyok. Izraelben sem jártam. De eléggé figyelemmel kísérem az izraeli eseményeket a második világháború kezdete óta.Tehát, elfogultság nélkül tudok állást foglalni, amennyi ismeret rendelkezésemre áll. Most a Hamasz legnagyobb ütőkártya az, hogy többszáz gyerek esett áldozatul az izraeli hadsereg bombázásainak. Ensz által létesített iskolák, tele gyerrekekkel és mecset, benne hívőkkel. Ez így igaz, amit híradófelvételek is bizonyítanak. S ez barbárság egy kultúrállam részérő. De van más igazság is. Az, hogy az iskolák alagsorából lövik ki a rakétákat a hanasz terroristák. S a mecset alatt tartják fegyverraktáraikat. S az is igaz, hogy az izraeli hadsereg előre figyelmezteti a lakosságot, hogy gyermekeiket vigyék el az iskolákból, a hívők jöjjenek ki a mecsetből. De a Hamasz kényszeríti a lakosságot, hogy maradjanak a helyükön a hívők, meg a gyerekek. Ha egy izraeli gyermek áldozatul esik, az tragédia a szülőknek és a népnek. De az arabok a saját vétlen áldozataikat nemzeti hősként lobogtatják. A való helyzet az, -- nézetem szerint, hogy a palesztin nép a Hamasz foglya. Ezt bizonyítja hogy a z Izrael állam által felépített lakótelepeket nem engedik elfoglalni a lakosságnak. Bizonyítja az is, hogy az Izrael által házépítésre küldött cement kilenctizedét az alagutak építésére használták és nem lakóépületekre, utakra. Mit tehet Izrael ez ellen? Nem hagyhatja magát lőni rakétákkal. Bevonult A Fennsíkra, szétverte a Hamasz állásokat, raktárakat, felrobbantotta az alagutakat, ami mintegy hatvan katonája életébe került, s visszavonult. A gyerekek halála pedig annak a lelkén szárad, aki pajzsként használta fel őket. Ezt Roger Cohennek is figyelemvbe kellett volna venni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 48. szazados90 2014. 08. 08. 12:09 Kedves százados. A legnagyobb tisztelettel. Ha az egy oldalnak hiszel, így írsz. De mindegy, higgy akinek akarsz. Én persze nem azt mondom hogy Izrael nem akarja elkerülni a civil/gyerek áldozatokat, persze hogy akarja. De egy ilyen harcban az lehetetlen. Szóval ezen akarat nem elég. 200 halott, 200 gyerek. Meddig fog ez menni? Az az út amin ez a dolog halad, nem vezet sehova. Csak több lesz az ellenség. Békére kellene erőfeszítést tenni. Leállítani a betelepüléseket, és a börtönbe zárását a gázaiaknak. Ezzel mindent el lehetne érni. Cohen úr, és mások, köztük én is, így gondolkozik.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Az alapvető problémák egyike, a vallási, faji gyűlölet mellett a genfi egyezmény be nem tartása, amely tiltja a megszállt területeken az építkezéseket, a lakosság letelepítését. Sajnos ez az a pont, ahol nyugat sokat sumákol. Hosszú évekbe került az is mire a ciszjordániai területekről az EU nem engedi be Made in Israel feliratú mezőgazdasági terméket. Nagy dolog, erre nem gondoltak, legközelebb nem írják rá származási helyét. Az is nyilván való, hogy egy szervezet, amely az állítólagos túlvilágot élteti, és gyártja a mártírokat, az nem sokat gondol a fanatizmussá merevedett nacionalizmus kellős közepén a halálos áldozatokra, a mennyek országának nincsenek határai, elfér mindenki, ott boldogok az emberek, és ezt el is hiszik, ha akarják, ha nem. Az övék az a kultúra, amely remek építőművészettel rendelkezik, de sajnos rég megálltak a társadalmi fejlődésben. Amióta az olaj olyan nagy világszerephez jutott, az inkább átokként jelentkezik, mert az abból befolyó pénz jelentős része a nemzeti sérelmek levezetését, megtorlását szolgálja, nem minden indok nélkül.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

little. Maradj az utazasaid szines, erdekes, kivallo minusegu phtokkal diszitett leirasainal. Ha politikaval foglalkozol kezdessz napos/hajdani taliga/guvat szinvonalra esni ami ala mar aligha suyedhetsz. Ez az irasod mar megbotrankoztatoan szinvonal alatti.Valami olyasmit olvastam, hogy Varga Bela menekul Amerikabol (fugitiv,) nincs Kuruc Varga ll akarsz lenni, mint jobbszeslso? little! Ne sulyedj! Emelkedj!! Ha meg tudsz....

69910 1970.01.01. 01:00:00

49 - re, Kedves little, Azzal teljesen egyetértek, hogy békére lenne szükség, arra kellene erőfeszítéseket tenni. csak az a kérdés, hogy van e hozzá akarat?. Lehet e hinni egy kinyilvánított béke-akaratban, ha ugyanott és szerte az iszlám világban Izrael állam megsemmisítését is kinyilvánítják. Kormányok, egyházak és mozgalmak is. S mögöttük többszáz millió vak-hívő, erős hadseregek és kormányok állnak. De még a béke-akarat kinyilvánitásáig sem jutottak el. A szent háborút ma is hirdetik a mecsetekben, meg a sajtóban. Ezt nem hinni kell, ez nyilvánvaló. Izrael, vajon akar e békét, megegyezést:? Feltételezem, hogy igen. Időszámításunk utáni 70 óta küzdenek önálló államiságuk visszaálltáságukért, amely 1948-ban végül is megtörtént. S azt mindenki tudja, hogy a három és félmilliós állam az iszlám tengerben, csak békében maradhat fenn hosszú távon. Még az izraeli kormány is tudja ezt. S tudja Cohen úr is, aki cionista, mert a cionizmus egyik feladata, célkitűzése volt az Izrael államiság visszaállítása. Izrael államot, annak fennmaradását meg kell védeni. S Izrael népe, hadserege, meg is védte a "Hatnapos háborúban", S azóta is egyfolytában védi. Ami Gáza "börtönbe zárását" illeti, arra csak azt tudom mondani, hogy nem Gáza lakosságából verbuvált gerillák lövik a fennsíkról Izraelt, s nem az Izraelben élő palesztinok, hanem a Hamasz verbuvált terroristái. A gázai arabok, palesztinok és az Izraelben élő palesztinok is békét akarnak és nem áldozatok akarnak lenni. Velük meg lehetne egyezni, de az iszlám, világ ezt nem engedi meg nekik. S végül, ki kinek hisz? Én az összefüggéseket keresem, ismereteimre támaszkodom, melyek ugyan nem teljesek, de elegendők ahhoz, hogy összemérhessem az ellentmondásokat. Én nem kötődöm egyik félhez sem. De külön tudom választani a hazafiságot, a haza védelmét, s az áldozatvállalást a hazáért, az agymosott, vallási fanatizmusból és gyűlöletből táplált, indíttatott terrorizmustól.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 50. Bundi-Bandi (látogató) 2014. 08. 08. 17:25 Szóval vallásos muszlim fanatizmus a propaganda minket ijesztgetnek, de persze a palesztínok többsége csupán saját országát akarja. Vallásos fanatikus sok helyen van. És nemcsak muszlim. Csak nyisd ki a TV-t. Csak itt nincsen okuk amiért meghalni kell. re 51. csaszi (látogató) 2014. 08. 08. 19:53Kedves Csaszi a cikk egy New York Times fordítása amit ha gondosan átolvasol, nem a kuruc nívón van. Egyet értek vele. Nem szeretem az egyoldalú propagandát. re 52. szazados90 2014. 08. 09. 6:21 Kedves százados. Olvasd el mégegyszer acikket. Oka van annak ahogy a Gázaiak/ Palesztínok viselkednek. Az elmúlt 40 éveben nagy változás történt. Izreal léte tényleg veszélyben volt akkoriban. Mára a tér nagyhatalma, atombomba, tengeralattjáró, nem sorlom. És legutóbb Izrael jobbra is csúszódik. Vallásos kis pártok kezében a hatalom egyensúlya. Nem tudom mit írnak erről otthon, persze kuruc info nem az amire gondolok. Ha a te földedet gyarmatosítanák, te hogyan válaszolnál? Szóval én Izraelt támogatom egész addig míg a 67-es határai mögött marad. De nem marad. És nem tetszik a periódikus egyoldalú vérengzés. Ha te ezt másképpen nézed értelmezed, ez rendeben van.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Mivel a fegyveres muszlim csoportokat az Egyesült Államok terror szervezettség nyilvánította, működésükről, szociális, kulturális, vagy gazdasági téren csak az európai sajtóból átvet cikkek alapján van valami halvány fogalom. Viszont minden olyan videó- amit egy önkéntes, öngyilkos feltesz a Youtubera- az a meghatározást, miszerint ezek csak terroristák, számukra bizonyított. Szónokaik is nem a földi élet elérhetőségét hangsúlyozzák manapság, hanem az áldozat mennybemenetelét, és így lesz hős. A szavak és tettek körforgalmává váltak. Megértem őket, de hiányolom a nyugati világ elkötelezettségét a szerződések betartására. Ha bűnösnek érzik magukat a második világháború alatti cselekedeteikért, és a holokauszt felül ír minden emberi viselkedést, akkor egy más szintű terrort is megfogalmazhatnának, de nem teszik. Aki pedig egy zsidó kézben lévő lapban, zsidó újságíró cikkét ihletve annak magyar fordítását is ANTISZEMITÁNAK tartja, s ahol a szerkesztőség is beleszól a napi tartalomba az paranoid bolond. Aljas félrevezető, mert hazai lapokban a blogerek a nappali szobákban írják meg, hogy mi történik ezer kilométerrel távolabb és egymásnak is neki mennek, ha kimarad belőle a kötelező szenvedés hangneme, amit mindig más okoz. Antiszemiták, ki más.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 54. Bundi-Bandi (látogató) 2014. 08. 09. 8:59 Na mindegy. Az én álláspontom az izrael-palesztín kérdésben ugyanaz mint a nemzetközi, (UN, EU, US, és a többi): Izrael létét támogatom, a határ az a 67-es, vagy amiben a béketárgyaláson megegyeznek. Az elfoglalt területek betelepítését nem. Itt a vége fuss el véle. Egyszerű. Még Magyarországon is érthető kellene lennie. A cikk erről szól és hogy miért keletkezett Hamasz. Nem a semmiből.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

little. Valoban nem vettem eszre, hogy (allitolag) a cikk a NYT-ban jelent meg. Nem okos dolog sajat forditasban a NOL blogra hozni,atvenni (gondolom engedely nelkul) vilaglapokban vagy barhol megjelent cikkeket. Ohatatlanul felmerul a gyanu, hogy az ilyen cikkek manipulalhatok, a "fordito" politikai izlese szerint, mint meggyozodesem, hogy jelen esetben a te politikai izlesed szerint, melynek minden ketseget kizaro jelei korabbi megnyilvanulasaidban eszleleheto volt. Na es az ekkora stilizalt angol tudasrol ne is beszeljunk. Nem az ottawai akcentust erzem rajta. Maradj az utazasnal, hogy oromunk legyen beloled!!!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 56. csaszi (látogató) 2014. 08. 09. 11:50 Kedves Csaszi. Nem "állítólag", a cikk végén van egy link, magad leellenőrizheted a fordítást ha tudsz angolul. Nem tudom honnan veszed hogy én "manipulálom, stilizálom".. Ez 1:1 fordítás. Ha nem az lenne azt már kimutatták volna. Ez már tán tizedik fordításom, ha írásaimat követed, a témák nagyon változóak. Legtöbbjük nem politikával foglalkozik. Ez OK, a szerzők mindig meg vannak említve és a link az eredeti cikkre megadva. Célom hogy egy nívós, otthon sokaknak el nem érhető, itteni napilap cikkeit olykor ismertessem. Ottawai accentus? Olyan nincsen. Hátsó célom? Olyan sincsen. Olyan cikket fordítok ami nekem tetszik? Igen. Ezzel a cikkel én egyet értek.

338273 1970.01.01. 01:00:00

little. Ezzel a cikkel valo egyetertesed - mint irod - tobbek kozott nem egyezteteheto ossze peldaul az ezen irasoddall parhuzamosan a nol bloggon futo keri szepen blogjaban olvashato gyakori felhorkanasaiddal. Hogy te a mai magyar es a sokaknak nem ertheto kulfoldi sajtora valo figyelmet eppen a New York Times cikkeinek propagalasaval kivanod felhivni, azt - mar megbocsajtsd - de hiszi a piszi....

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 58. csazi30 2014. 08. 09. 14:20 Kedves Csazi. Ez van. Hogy te mit hiszel, mit olvasol hozzászólásaimba (párdon felhorkantásaimba) bele, azon nem tudok változtatni.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

little haliho. Roger Cohen a NYT VELMENY rovatanak eg maganpolgar szintu beiroja volt az emlitett juliusi szaban. Amit te a hazai nyelvtudasnelkuli honfitarsainknak irtal, mint a nyugatinsajto bemutatasat

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 60. csaszi (látogató) 2014. 08. 09. 18:04 Csaszi nem értem mit mondasz. Roger Cohen vélemény rovata közismert. Hetente egyszer, talán többször is megjelenik a NYT-ban. Ez persze az ő véleménye, nem a NYT-é, az a vezércikk lenne, azaz az Editorial.

69910 1970.01.01. 01:00:00

53-ra Kedves little, Nem tudom, hogy a nekem adott válaszodba miért szerkesztetted bele a Kuruc infót? Hogyan kerül az velem, az én kommenteimmel összefüggésbe? Soha nem volt a kezemben ez a szennylap, amit, úgy hallom, nem is Magyarországban szerkesztenek, a hanem a Szabad Világban. Annyi ismeretem van Izraelről, hogy ott jelenleg jobboldali kormány van. S azt is tudom, hogy Netanjau miniszterelnök, erősen jobboldali nacionalista. Azt is tudom, hogy kormánya élvezi a bevándorló ortodox vallásúak támogatását, -- jelentős a létszámuk -- akik ragaszkodnak az ősi, valamikor zsidók lakta területekhez. De ezekről a belső dolgokról, tudatosan nem tettem említést kommenteimben. Mert a hatalmi irányzatok jönnek - mennek, kormányok változnak. De a Haza, az marad. Kell, hogy maradjon. Én nem Izrael jelenlegi kormányát védem, hanem Izrael állam jogosságát a fennmaradásához. (nem vagyok jobboldali, mint ahogy zsidó sem) Nem értek egyet pl. a palesztinok lakta területekre történt és történő betelepülésekkel, mert az nem szükségszerű. De ha már megtörténtek és a telepesek nem akarják elhagyni, akkor is meg kell védeni az életüket. (nem tudom, hogy ott egyáltalán jól éreznék magukat. Én sem érezném jól magam pl. egy tuareg környezetben, vagy egy indián rezervátumban.) Mindezt most azért mondom el, mert nem akarok belebonyolódni egy végtelen vitába. Én is békének, a kibékülésnek drukkolok. De azt is tudom, hogy ez nem csak egy kormányelhatározáson múlik. Hatalmas belső és külső nyomásnak vannak kitéve az ellentétes felek. Mint például az is külső nyomás hogy Izrael államot nem ismerik el az arab/iszlám államok többsége. S ez az első lépés kell, hogy legyen a békére.

23353 1970.01.01. 01:00:00

62. szazados90 2014. 08. 10. 5:35 Kedves Százados egyet értek. Csupán az első lépés szerintem a béketárgyalások eredményének kell hogy legyen, hogy most előtte "elismerik" vagy sem az nekem mellékesnek tűnik. De hogy én, vagy te erről hogyan vélekedik az mellékes, csupán az ott lévők józan eszében kell hogy bízzunk. Azt hiszem te is, én is, és mások milliói, arra várnak hogy az ott élő népek békét kössenek. Ezt fegyverrel képtelenség megoldani, le kell ülni az asztalhoz.

336586 1970.01.01. 01:00:00

48. Te ezt a sok aljadumát mind elhiszed? Lehetnél már bölcsebb egy kicsit.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 64. napos 2014. 08. 10. 8:35 Kedves Napos gondolom százados hozzászólására utalsz, a 48-ashoz. Én nem nevezném "aljadumának", ez az ő véleménye, és én válaszoltam. Egymás véleményét tiszteletben kell tartani ahhoz hogy egy normális beszélgetés kialakuljon.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A cionizmusban lehet csalódni, az iszlámban nem: http://www.atv.hu/kulfold/20140811-kurd-tuntetoket-tamadtak-meg-berlinben

23353 1970.01.01. 01:00:00

66. Atlasz 2014. 08. 11. 13:36 Kedves Atlasz Iszlámnak sok a követője, és vannak fanatikusok. De túlnyomó többsége nem a fanatikusok közé tartozik. Egyetlen vallást sem szabad fanatikusai után megitélni.
süti beállítások módosítása