elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A Fekete Tenger mentén. Utazások 2.

1970. január 01. - littke

A következő képek a szeptember 27-i (vasárnap) New York Times Magazinból származnak, ahol 5 utazás fényképei voltak bemutatva.

Az öt útleírás:

1/ 700 mérföld vonattal, egy változó tájon, Nigériában,

2/ Kikapcsolódás és kopott luxus a Fekete Tenger partján, Odessza és Mandritsa (Bulgária) között, Kelet Európában,

3/ Öt nap és öt éjszaka Tokióban, a Park Hyatt Hotelben,

4/ A világ legmagasabb vízesése felett lebegvén, Angel Falls, Venezuela, és

5/ Családi képek a behúzott függönyök mögül, sötétedés után, Isztambulban.

Az alábbiak a második út képei. A szerző és fotográfus, George Georgiou.

Így ír:

„Egypár évvel ezelőtt egy barátom vásárolt néhány épületet egy kis bolgár faluban, amit Mandritsa -nak hívnak. A falu gyönyörű, és hihetetlen jók az innen származó gyümölcsök és a zöldségek. Ma már nekem is van itt egy helyem, és idén nyáron ide tartottam. Ukrajnában kezdtem utamat, ahol egy másik munkán dolgoztam. Útközben újra meg akartam látogatni egypár várost a Fekete tenger partja mentén, ahol évek óta nem jártam. Ez Európa egyik legszegényebb része, de egy középosztály van kiemelkedőben, és nyáron emberek jönnek Kelet Európa minden részéből és Oroszországból, olcsó vakációkra. Jobbára nem idényben láttam eddig a Fekete Tengert, amikor a hangulat melankolikusabb, de a nyár mindent megváltoztat”.

Íme a képek:

1/ Egy Vizi park építés közben, Odessza jómódú Arcadia negyedében.


2/ Luzavinka, egy munkás negyed strandja, Arcadia közelében.


3/ Egy nyári tábor, Serhiivka-ban, Ukrajnában. Ezen a vidéken a nyári ifjúsági táborok, vonzzák a gyerekeket Kelet Európából és a volt szovjet tagállamokból.


4/ Dinnye árus, Serhiivkában.


5/ Egy étterem, Vulcanesti-ben, Moldáviában. Ukrajnának és Romániának közös határa van a Fekete tenger mentén, de nincsen hivatalos határállomás. Így a legtöbben Moldávián keresztül hajtanak, egy tenger nélküli ország, nyugatra, ami mindkét országgal határos.


6/ Vulcanesti-ben, egy szovjet háborús emlékmű: „Az élők örökre hálásak nektek”.


7/ Konstanzában, Romániában, az első világháború előtt épített Konstanza Kaszinó rommá lett miután a Szovjet Unió összeomlott. Most EU pénzen renoválják.


8/ A móló Konstanzában, Mamaiánál, egyike a legnépszerűbb tengerpartoknak, Romániában.


9/ Egy száraz dokk, Várnában, Bulgáriában.


10/ Várnában egy hajógyári raktár, gabona tárolására átalakítva.


11/ Várnában, hajógyári munkások, ebédszünetben.


12/ Várnában, Antoniya Atanasova (balról) és Kristiana Dimitrova, pénztárosok, a város Szocializmus Retró Múzeumában, ami május 1-én nyílt meg.


13/ Mistral 2, nyári tábor, Sveti Vlas-ban, Bulgáriában.


14/ Orosz fiúk, a Mistral 2-ben, tehetség versenyre készülőben.


15/ Só és sár tavak Burgasban, Bulgáriában.


16/ A Balkán Cirkusz angol táncosnői, Nessebar-ban, Bulgáriában.


17/ A Buzludzha Emlékmű, a távoli Közép Balkán Hegységekben, a Szovjetunió bukása óta be van zárva. 1981-ben készült el, annak a pártnak az alakításának az emlékére, amiből a Bolgár Kommunista Párt lett.


18/ A Buzludzha emlékműben.


PS

Ha az eredeti leírást és képeket látni akarod, kattints ide.

Tervezem, hogy még egypár út képeit a jövőben bemutatom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr558269572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

349780 1970.01.01. 01:00:00

Az utolsó előtti kép Communism feliratáról jutott eszembe, hogy Zsukov marsall a háború alatt Coca-Cola függő lett, Zsukov nem adta fel a dolgot - elvégre ha a Wehrmachtot meg tudta verni, a kólafüggőség kielégítése csak nem jelenthet megoldhatatlan feladatot. Biztosra ment: egyenesen Eisenhowernek üzent, hogy lenne itt egy apróság, amivel viszonozhatná a szívességet, amit a keleti fronton tett Amerikának. Pár rekesz kóla becsempészése a vasfüggöny mögé még 1945-ben sem jelentett volna megoldhatatlan feladatot, csakhogy Zsukov semmiképpen nem bukhatott le azzal, hogy kólát iszik, hiszen ez éppen elég ürügy lett volna Sztálinnak ahhoz, hogy árulónak bélyegezze, és kivégeztesse, vagy a Gulágra küldje. A Coca-Cola ezért felsőbb utasításra elkészítette a szigorúan titkos White Coke-ot, vagyis fehér kólát, amiből minden színezőanyagot kivontak. Az íze tökéletes, édes kólaíz volt, de teljesen átlátszó, mint a víz, vagy - és Zsukov álcázása szempontjából ez volt a legfontosabb - a vodka. A fehér kólát a jellegzetes, ívelt kólásüveg helyett egyszerű, egyenes oldalú palackokba töltötték, nem címkézték fel, és egy sima fehér kupakkal zárták le, amit vörös csillag díszített. A tökéletesen álcázott, speciális kólát Ausztriában gyártották és palackozták, majd a hivatalos szovjet export-import bürokráciát kikerülve szállították le Zsukovnak, 50 rekeszenként.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re1. Hivatlan (látogató) 2015. 10. 10. 5:31 Régi szép idők....

301782 1970.01.01. 01:00:00

A Fekete tenger romániai szakaszán nem jártam, a bolgár szakaszon igen. Legemlékezetesebb élményeim nem a nagy fürdőhelyek, hanem a kevésbé látogatott partszakaszok voltak, Várna felett, vagy lenn Délen, Szozopol alatt. Érdekesek a fotók, a dinnyeárus már-már emblematikus figura volt anno a Fekete tenger partján. A 6-os fotón látható emlékmű eszembe juttatta Sument, ahol egyszer látványos emlékművet látogattunk meg. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Monument_1300_Shumen_1.JPG Bár ez nem a tengerparton található :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

Érdekes utak ezek, kedvemre valók. A Fekete tenger déli partja, a török is érdekes lehet, dacára hogy mindenki a mediterán részre tódul. Talán elmegyek nemsokára, meglátogatni, ha máshogy nem is a Google Earth-el.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, már a multkor is tetszettek ezek a fotóriportok. A maiból kiemelném Antoniya Atanasovát, de a két sárgaruhás hölgyet is a konstanzai kaszinó előtt. Elég keveset tud a vilátgerről a térségről, talán érdemes lenne jobban megismerni, ez igaz. Nekem az afrikai tetszett a legjobban, de kétségtelenül ez is jó sorozat.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. Cuba Libre c.C. 2015. 10. 10. 16:04 +
süti beállítások módosítása