elso

ujrakezdek

A gombákról

1970. január 01. - littke

Most hogy  itt az ősz sok gombát látsz a piacon. Már mint Európában. Itt Amerikában, majdhogy sehol. Valahogy a vadgombákhoz az itteniek mindig is idegenül viszonyultak, bár rengeteg nő a mérhetetlen erdőkben, a vadonban.

Piac, Aix an Provence

Újabban, az utazás hatására, kapsz vadgombával ízesített ételeket jobb éttermekben, és jobb delikát zöldségboltokban árulják is őket, méregdrágán. Itt a közelünkben 60 dolcsi kilója a rókagombának. Ez vesepecsenye árban van. Vargányát és kucsmagombát (az utóbbi tavasszal és kora nyáron terem) csak szárítottan vehetsz.

Chantelelle, Róka gomba

Kiskoromban, a mi házunkban, a vadgomba be volt tiltva. Anyám nem engedte, mert szerinte veszélyes volt. Tényleg, minden évben, talán még ma is, egypár ember meghalt gombamérgezésben. De sok barátom járt szüleivel gombát szedni, és volt is a Széll Kálmán téren (később Moszkva tér) egy Gomba Vizsgáló asztal ahol ingyen megvizsgálták a zsákmányodat, és ha mérgeset találtak, az egészet kidobták. Ha meg piacon vetted, ott előtte megvizsgálták. Szóval anyám túlzottan aggódott. Emlékszem, falun járván olykor láttam a rókagombát nagy asztalokon, a napon száradni.

Óriás Pöffeteg Gomba

Még a fiaink kicsik voltak és egy Toronto környéki védett zöld területen kirándultunk, amikor a gyerekek egy gömböt találtak. Kiderült gomba volt. Itt „giant puff ball”-nak hívják. Magyarul, óriás pöfeteggomba. Hazavittük, felkerestem a lexikonban, internet előtti idők, és olvastam, a pöfeteggombák nem mérgesek. Nosza, mutatom nejemnek, de evésre engedély nem jött. Végül is kidobtuk a gombát. De érdeklődésem felpezsdült, vettem egy könyvet az itteni gombákról.

Acadia National park, Bar Harbour, Maine

Ezekben az időkben nyári vakációra az Atlanti óceánhoz jártunk. Maine államba egy Bar Harbour nevű helyen béreltünk egy vityillót. E mellett van az Acadia Nemzeti Park. Itt megint sokat kirándultunk, főleg ha nem strand idő volt. Már a tengerparti házunk mellett, az erdőben is találtunk rókagombát, nagy mennyiségben, de nem szedtük. Feleség tilalma. Kagylót áshattunk, de a gombát ott kellett hagyni. Vérzett a szívem.

Gyilkos Galóca

Egy séta alkalmával parkban egy csoportra bukkantunk, akik gombával teli kosarakkal jöttek. Elbeszélgettünk velük. Orosz országból származó amerikaiak voltak. Mondták rengeteg a gomba, és senki sem szedi

Légyölő Galóca

Hazajövésünk után, egy szeptemberben, valahol olvastam, hogy a Torontói Gombász Egylet hétvégi kirándulásokat szervez. Nosza, bejelentkeztünk és tagok lettünk. Az Egylet minden hétvégén, szezonban, gombaszedő kirándulásokat szervezett. A városban volt a találkozó, majd innen a túra vezetőjének a kocsiját kellett követni, aki egy közeli környezet védelmi területre, mindig másra, vezetett minket. A vezető tanult ember volt, legtöbbször egyetemi professzor, akik tényleg sokat tudtak az itteni gombákról.

Morel, Kucsma gomba

Az volt a módszer hogy papírzacskókat vittél, és a zacskókba egyfajta gombát szedtél. A túra végén találkoztunk, és a vezető megnézte mindenki gombáját és mondta mi az, és melyik ehető. Ez a feleséget is megnyugtatta, és ettől kezdve mindenki nagy örömére meg tudtuk saját gombánkat főzni. A gyerekek, 7-9 évesek lehettek, imádtak gombászni menni, és a zsákmányt vacsorára megenni.

Vargánya

A túrán megmutatták a mérges gombákat is, azokhoz nem volt szabad nyúlni. Ha egyfajta gomba ismeretlen, akkor azt nem szabad megenni. Itt Amerikában a légmérgesebb gomba a Gyilkos Galóca, teljesen fehér gomba, még a spórája is. A másik, a Légyölő Galóca, sárgás, pöttyökkel. Van még egypár más is, de a legveszélyesebb a Gyilkos, főleg azért mert a tünetek evés után csak jó pár óra elmúltával jelentkeznek, amire a tested már felszívta a mérget és ezért majdhogy lehetetlen azt kiűzni.

Bar Harbour, Maine

Tisztán látod, hogy a régi világban, a Borgiák idején, ennek ismeretében, milyen könnyű volt valakit eltenni láb alól. Meg ismered a viccet miszerint egy hölgy három férje gombamérgezésben hunyt el. Tragikusan. És a negyedik? Agyrázkódásban. Hogy/hogy? Nem akarta megenni a gombát!

Shaggy Mane

A házunk Torontóban a belvároshoz közel volt, egy nagy temetőtől nem messze. Ilyenkor ősszel a füves nagy temetőben rengeteg gomba nőtt. Egyfajtája, egy fehér torpedó alakú gomba, tömegesen a pázsitból tör fel. Itt úgy hívják, hogy „Shaggy Mane”. Fiatalon ez a gomba nagyon ízletes, ha már idős a gomba, eltintásodik, és elég undorító. De megint csak a nejem nem volt hajlandó enni, ha a temetőből jött, mert ugye ott halottak is vannak. Ki tudja… Parkokból eredő az OK volt.

Truffle

Befejezem a gombák királyával, amire persze sosem vadásztunk, és nagyon ritkán ettünk. Ez a truffle, magyarul szarvas gomba. Kaviár árban árulják. A francia fekete, az olasz fehér. A magyar, nem tudom. Kár hogy otthon ezt még nem ettem, egyszer láttam egy nénit a Nagycsarnokban árulni. De a színét elfelejtettem. Ez a gomba a föld alatt van, bizonyos fák gyökereit kedveli. Jó szaglással rendelkező állattal, disznó vagy betanított kutya, keresik. A lelőhelyét nagy titokban tartják.

Ps

A rövid videó a gomba vadászatról szól itt a környékünkön.


Ez, truffle keresésről szól, Oregon államban, kutyával


Ez meg az említett Acadia Nemzeti parkot mutatja be, Bar Harborral.


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr458269788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 1970.01.01. 01:00:00

paprikás szegfűgomba galuskával! nincs ettől finomabb gombaétel .... annak, aki ezt szereti. :)) talán ezt a legkönnyebb fölismerni, habár van két hozzá hasonlító eléggé mérgező fajta. de a mérgezőket azonnal fölismeri .... a figyelmesen szemlélődő. :)) itt róla (a kajáról) fotó és elkészítésének receptje: http://panitakedvencei.blogspot.hu/2012/07/szegfugomba-paprikas.html

13118 1970.01.01. 01:00:00

ja, és itt egy kép a mezei szegfűgombáról még az elkészítése előtt: http://www.greenfo.hu/uploads/zoldszemmel/8/868.jpg (állítólag csak európában terem .... ?)

178873 1970.01.01. 01:00:00

Azért a jó gombaleves sem megvetendő!!! :) Csak ne olyan fehér pettyes, piros kalaposból készüljön, amilyen itt látható a képek között!

11677 1970.01.01. 01:00:00

Gyerekkoromban - ha találtunk pöfeteg gombát -, azzal szórakoztunk, hogy nyomkodtuk és valami porféleség jött ki belőle. Egyébként meg az a jelszavam: ÓVAKODJ A GOMBÁKTÓL! Az idősebb fiaméknak a Börzsönyben van hétvégi telkük, Ő szokott az erdőben gombászni. Nagyon büszke a szerzeményeire.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Hmmmm 2014. 10. 14. 9:02 Nagyon jónak néz ki. Köszi, meg a képet is. re 3. solide 2014. 10. 14. 10:34 Ja a gombaleves nagyon jó. Gondolom Hmmmm receptje több vízzel felengedve levest eredményez. A levesbe, és másba is, ha kis szárított gombát, előtte áztatva, áztató vizet is felhasználva, még jobb ízt nyerünk. re 4. lord 2014. 10. 14. 10:34 Igen a Pöfeteg ha már öreg ilyenné lesz. A "por" állítólag a spórája.

338279 1970.01.01. 01:00:00

Gombát sokféleképp elkészítve szeretem, de kedvencem a gombás gombóc tejszínes öntettel: http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/gombas-gomboc-tejszines-ontettel

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Syndi 2014. 10. 14. 12:57 Helló. Köszi a receptet, meg fogom próbálni. A gombócoktól tartok, sokszor szétfő nekem. Pedig nagyon szeretem, akármilyet!

178873 1970.01.01. 01:00:00

Egyszerű leves: hagymát üvegesre párolsz, majd rádobod a megmosott, vékonyan lehámozott, felszeletelt gombát. Ezt kicsit dinszteled, elég sok levet ereszt, hagyni kell elfőni. amikor elfőtt, akkor mehet rá az őrölt pirospaprika, és ízlés szerint só, piros arany, majd fel lehet engedni húsleves alaplével, de az is jó, ha vízzel, és abba dobsz mennyiségtől függően egy vagy két erőleves kockát. Van, aki rizzsel szereti, ha igen, akkor kevés rizs ugyancsak a felengedéssel egyidejűleg megy bele. Ha galuskával, akkor azt akkor kell beleszaggatni, amikor már kb. kész. A legvégén még egy tojássárgáját ugyancsak a leves mennyiségétől függő mértékű tejföllel jól kikeversz, és, hogy a forró leves ne rántsa össze, először a levesből mérsz rá keveset, azzal folyamatosan vegyíted, majd úgy kevered végül bele a levesbe, amihez, ha van - és szereted az ízét - még kevés apróra vágott petrezselyem zöldjét is keverhetsz a legvégén.

267802 1970.01.01. 01:00:00

Alap igazság: Minden gomba ehető! 1x !

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. solide 2014. 10. 14. 13:50 ! Köszönöm. re 9. grincs 2014. 10. 14. 14:34 Bölcs vagy. Szóval a kétszer ehetőeket kell gyűjteni.

267802 1970.01.01. 01:00:00

10. little (szerkesztő) Igen, mert a "gyilkos"-ból már másodszorra nem tudsz, - bár 1x ettél! :-)

178873 1970.01.01. 01:00:00

Amiről mintha még nem esett volna szó, holott te is kedveled az olasz konyhát, az a gombás rizottó. Itt is alaplé meg rizs, meg zöldségek, meg hagyma, meg recepttől függően tejszín/vaj. A többség borral írja, de kipróbáltam már pezsgővel (olasz habzóborral), azzal is nagyon finom volt.

301782 1970.01.01. 01:00:00

Ah gomba! Egyik kedvencem. Ma is azt főztem magamnak. Kétfajta csiperkéből (barna és fehér) készítettem egy gombás-rizst :) Egyik legfinomabb párosítás: http://kepkezelo.com/images/v29fq8inq1z0ttr2dw79.jpg

301782 1970.01.01. 01:00:00

Ami lemaradt: piacon vásároltam, sajnos nem én szedtem :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. Valika 2014. 10. 14. 16:05 +

338311 1970.01.01. 01:00:00

Még a mesékbe is bekerült. Gyerekkoromban volt egy gyönyörű német mesekönyvem, hosszú évekig bánkódtam utána, mert a kórházba, ahová anyám behozta, elvették. Enni is szeretem, egykori otthoni öreg barátom telkén egyszer elkapott az eső, behívott, hogy meg ne ázzak, majd teával kínált. Innál egy kis fodormentát? -kérdezte, mert erre én úgy emlékszem, folytatta, hogy a gombákkal együtt mentették meg a fél országot a háború után az éhségtől. Itt Kanadában egyszer arra ébredtünk egy éjszakai zápor után barátom nyaralójában, hogy a köröttünk lévő fenyvesben gombák tucatjai bújtak elő, egészen látványos színekkel és méretekkel.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 16. BundiB 2014. 10. 14. 16:35 + Kár hogy itt nagyon kevesen szedik/eszik.

338311 1970.01.01. 01:00:00

Ebben a tartományban sokan szedik. Lengyelek, ukránok, németek, egykor még a magyarok is. Pár hete kaptam vagy félkiló rókagombát. Egy időben volt itt egy német üzlet, akik ősszel vadgombákat árultak.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 18. BundiB 2014. 10. 14. 17:37 +

12702 1970.01.01. 01:00:00

ma ettem laskagombát ami fűzfán nőttt....finom fűszeres illattal, enyhén csípősen

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 20. rodosto1 2014. 10. 14. 20:54 + Igen, ezt speciel itt is lehet kapni, azt hiszem ezeket lehet nagyban termelni is. Oyster mushroomnak hívják.