elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Á L’Os, Montreal

1970. január 01. - littke

Hosszas tanulmányozásom eredményeként, itt vacsoráztunk az elmúlt szombaton. Az étterem francia jellegű. Neve, Á L’Os, nálamnál franciául jóval jobban beszélőek szerint, „csontig”-ot jelent. Ami talán magyarázat lehet arra, hogy miért szerepelt a velős csont az étlapon jó pár étellel párosítva.

Hosszas tanulmányozásom eredményeként, itt vacsoráztunk az elmúlt szombaton. Az étterem francia jellegű. Neve, Á L’Os, nálamnál franciául jóval jobban beszélőek szerint, „csontig”-ot jelent. Ami talán magyarázat lehet arra, hogy miért szerepelt a velős csont az étlapon jó pár étellel párosítva.

Egyszerűen, de nívósan volt berendezve, a fehér asztalterítők és a nagy, csupasz antik téglafal az egyik oldalon, dominálta a helységet.

Volt vagy 20 asztal, és a terem negyedét egy nyitott konyha foglalta el, nagy, de halk elszívó berendezéssel, ahol számításom szerint kb.4 szakács sürgött forgott. A pincérek, három, kifogástalan feketébe voltak öltözve. Fehér köténnyel, francia szokás szerint.

Két vacsora kurzus van, este 6 és 9, majd 9 és éjfél között. Mi 6-kor jelentünk meg. Még kevesen voltak, de pár óra alatt, ha nem is teljesen, de megtelt.


Az étterem BYOW volt, (Bring Your Own Wine), azaz megengedi, hogy saját borodat hozzad. Ráadásul nem számítottak fel semmit azért, hogy kinyissák. Amcsiban ilyesmiért néha képesek 10 dolcsit is elkérni. Saját borod hozatala jelentős megtakarítást jelent. Éttermek normálisan dupla, vagy még magasabb árat számláznak borokért.

Én egy argentin vörös (shiráz) bort hoztam, ami Ontario tartományban nagyon népszerű. A franciák csak francia bort ismernek el, úgy igazán. Pincérünk tényleg francia francia volt. Kérdeztük, mondta itt jár egyetemre. Szép kiejtéssel beszélt, nem az itteni „zsuállal”. (A joual, a francia kanadaiak egymás közt használt kiejtése…elég randa, de ne mondd nekik…)

Na de térjünk a lényegre, az ételekre. Nejem nyúlpástétomot rendelt előételként, ami borecetes póréhagymával, szeletelt különféle retkekkel, pisztachio dióval és finom savanyúságokkal, meg zöld fűszerekkel jött. Nagyon elégedett volt választásával.

Én meleg előételt rendeltem. Véres hurkát (boudin-t). Bőr nélkül, kockára formázva jött. Sűrű zeller pürén ülve, ami pürének sör alapja volt. A fekete boudin tetején kis csokor virágzott….cranberry bogyókból, (piros ribizli szerű gyümölcs), zöld tarragon levelek között. Látványos, de ami fő, hogy a hurka a legjobb sváb véres hurkára emlékeztetett.

Főételként nejem sült disznót (vagy malacot?) rendelt, ami egy félbevágott velős csonttal jött. És grillezett zöldségekkel, meg portó bormártással. A velős csontot itt kemencében készítik. Így kicsit füstös az íze. Mindez nem diétás, nejem evés közben az omlós sült egy részét hozzám átpasszolta. A velős csontjából is kaptam.

Én tengeri herkentyűket rendeltem. Ez nem olyan nehéz. Szóval egy paradicsommártás alapon, grillezett calamárit (kis tintahal) és grillezett polip darabkákat (a csápjából) kaptam. A polip Galíciában, (spanyol tartomány), nagy divat, ott szerettem meg. Mindezzel, grillezett kale levél, (kelkáposzta szerű zöldség) jött, ami fényes volt, a jófajta olíva olajtól. A levél enyhe keserűsége nagyon jól ment az előbb említettekkel. El ne felejtsem, hogy a paradicsom szószba, fűszeres chorizo kolbász, szeletekre vágva, és egypár újkrumpli volt becsempészve, spanyol módra.

Mondanom se kell ezek után tele voltunk. Na de desszert? Egye fene, rendeltünk. Egyet, és feleztünk. Madártejet. A franciák nagyszerű madártejet tudnak készíteni, ez is megállta a helyét. Anyám hámozott mandulákat szokott a tojáshabba tűzdelni. Itt mással jött, de nagyon finom volt.

Bocsánatot kérek, az ételekről képeket nem készítettem. Pedig ez most nagy divat, de én valahogy ezt nem szeretem, mert le von az élményből. Étkezés (és szeretkezés) közben ne fényképezzünk.

http://www.alos.ca/#/en/plats

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr318269586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

349780 1970.01.01. 01:00:00

Nem lehet, hogy a tulajt Alajosnak hívják? (Alois)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Hivatlan (látogató) 2015. 11. 04. 6:59 Hááááát???? De az Alois lenne, az i hiányzik. Virág, nem akarlak franciából elbuktatni, máskor készüllj fel jobban....

349780 1970.01.01. 01:00:00

Az i hiányzik, átment aposztrófba....szójáték. Bon!

58395 1970.01.01. 01:00:00

Hívatlan et, Ha az aposztróf helyettesíti az "i"-t, akkor helyesen Alios lenne A szójáték vele meg inkább "aljas" ra hajaz :-))) Little, én a Te előételedet, a nejed főételét, a desszertből meg triplát rendeltem volna... A bor ügyében meg hiszek neked...:-)))

338311 1970.01.01. 01:00:00

Van egy meghívásom Buenos Airesbe, - másért is -, de elkotyogtam, hogy szeretem az argentin shirazt, meg a Tempranillo-t ez egy kevert vörös bor, de itatja magát cudarul. Mendozába mentünk volna, meg még sok más felé. A Crannerry magyar neve tőzegáfonya, a som ízére emlékeztet, nagyon megy a sültekkel. A menü remek volt, táncolni nem lehetett?

338311 1970.01.01. 01:00:00

Cranberry akart az a szó lenni, de a "b"-t elvitte az éter.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. Kokó 2015. 11. 04. 9:01 Rendben, nade tripla madártej!!!! Nagy az önbizalmad.... re 5. BundiB 2015. 11. 04. 9:02 Táncolni, ennyi evés után?

338311 1970.01.01. 01:00:00

Előtte...

58395 1970.01.01. 01:00:00

Little nincs az a mennyiség, ami kifogna rajtam...:-))

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Mr. es Mrs. little, gratulalok abbol a szamomra orvendetes esemny alkalmabol, melynek tanuja az ifju Trudeau, Hazatok uj miniszterelnokenek beiktatasabol volt szerencsem elkapni a TV-n. Kulon kellemes erzes tolt el ebben a mai forrongo vilagban, hogy az ifju Trudeau a liberalis part vezerekent foglalja el uj posztjat!!! mint egy bekes, jomodu,de hatalmas vilaghatalom ifju Miniszterlenoke. . En meg Edesapja miniszterelnoksege alatt mukodtem Montreallal szomszedos kis francia varoskaban, melynek furcsasaga vol, hogy ahogy kileptunk Ottawabol senki nem tudott megszoalalniangolul. A kisvaros neve nem jon vissza emelekezetembe de azt tudom, hogy Quebec Tartomanyhoz tartozott mar. Az idosebb Monsieur Trudeau gyakorta jott ki a Miniszterelnoki Hivatalbol es setalgatott Ottawa utcain, s mogotte ugy 6 lepesnyire egy cserkeszkalapos, egyenruhas de fegyvertelen ur haladt, aki szemmel tartotta "fonoket" Ennyi az akkori security minosegerol, a jelnkorihoz hasonlitva. Jo tovabbi etvagyat Montrealban, az en idomben sok jo olasz es meg tobb jo magyar vendeglo volt a Belvarosban, mint Tokaly, a Shrerbruck-on, Jancsi es Juliska a rue de la Montagne nevu utcakon. Jol foztek a Boulvard St Laurent 2 magyar klubjaban is, nevszerint Hungaria es Szekely, de ott az atmoszfera ejfel korul mar razos volt.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. csaszi (látogató) 2015. 11. 04. 16:34 Hello, Igen mi is örülünk a liberális kormánynak.

12702 1970.01.01. 01:00:00

***** mivel nyomtattad le? egy cserszegi fűszeresből készült házmester elfért volna....

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 12. rodosto1 2015. 11. 04. 18:36 Csak gondolom azt kérded, ittunk e valamit utána. Egy Grappát, de otthon. Igy olcsobb.
süti beállítások módosítása