elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A Láthatatlan Háború

1970. január 01. - littke

Ezt a posztomat egy a hétvégén látott dokumentum film ihlette. A címe (ugyanaz ami a posztom címe): “The Invisible War”.

http://invisiblewarmovie.com/index.cfm

Ha tudsz angolul a fenti linken meg is nézheted.  
Egy Oscar díjra listázott nemrégen készített amerikai dokumentum filmről van szó. Nagy port vert fel. Nagyon hitelesen a sértett nők szemszögéből párbeszédben mutatja be milyen is a női katonák élete az intézményen belül.

Nemritkán molesztálásoknak vannak kitéve ebben a sokáig majdnem kizárólagosan férfiakkal dominált környezetben. Látod az eredményt a kérdezettek arcán.

Mind ez sokáig tabu tárgy volt, az amerikai hadsereg fegyelmezett harci masina, a legjobb a világon, nemde? Kényes téma. Állítólag csupán az esetek kis százaléka lesz jelentve. A Pentagon szerint 2011-ben kb 2600 volt a konkrét feljelentések száma, de saját becslésük szerint ez csupán az esetek 14%-a. Azaz évi  20 ezer körüli az összes erőszakoskodás száma!  
A jelentett és tényleges esetek közti nagy különbségre az a magyarázat hogy az
eljárás fájdalmas, a következmény a nők számára súlyos. Elégtétel, büntetés ritka. A nők tisztában  vannak azzal hogy ha panaszt tesznek a katonai karrierjüknek befellegzett. A vádoltaknak legtöbbször az égvilágon semmi baja sem lesz.

Hogy ne csak az amerikai katonaságról beszéljek, hasonló vádak máshol is felmerülnek. Itt Kanadában köztudott a rendőr nők problémái, főleg a “mounty”-k alkalmazásában, de bizonyára másutt is. Canadian Mounted Police, a hires lovasrendőrség, egyrészt az FBI itteni megfelelője másrészt sok megyében a csendőrség szerepét tölti be. Egy itteni fogalom, példakép. Az utóbbi időkben elég sáros lett…mintha ugyanazt a lemezt hallgatnád.

Itt is ott is a történet ugyanaz. A nőket kezdettől nem veszik komolyan. A bajtársak de a nők felettesei is gyakran szóban zaklatják őket. Csak viccelnek mondják de lényegében lépten nyomon “próbálják” meghóditani őket és nem értik meg a nem-et. Nagyon gyakran erőszakoskodnak, majd fenyegetőznek mondván hogyha a nők árulkodnak karrierjüknek vége lesz. Sokan testi fenyítést is ígérnek, vagy rosszabb, alkalmaznak.

A történet nagyon kiábrándító. De az óriás bürokráciák, ahol persze külön egységek vannak létesítve pontossan ennek megelőzésére és orvoslására, tehetetlenek.

Miért? Hagyomány hogy a feljelentést a sértettek feletteseihez kell beadni. Igen sokszor ezek maguk az elkövetőek. Úgyszintén ezekben a szervezetekben a vád nem egy független intézményen kivüli a bíróság elé megy hanem egy belső bizottsághoz. Itt hasonszőrűek, sokszor a vádlottak egykori iskolatársai és bajtársai vannak azzal megbízva hogy döntést hozzanak. Talán nem túl meglepő hogy igen megbocsájtóak.

A nők szerepe a mai világ katonaságaiban egyre inkább növekszik. Nemrégen az US-ben a kombat (harci) szerepet is megkapták, ergo papíron teljesen egyenlőek a férfiakkal. Vissza útra nincsen mód.

Mégis hogyan fog a jelen gondolkodás változni?

Tény hogy önkéntes katonának sokszor a férfiak leg “macsóbbja” megy. Talán mindegyikünk tapasztalta hogy mi az amire ilyen körökben felnéznek? Elsők között vannak problémák fizikai erővel, kitartással, vakmerőséggel való megoldása. Nem adsz fel, a végső győzelem a cél. Ez az amit respektálnak….

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr158269676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A katonáskodás kimondottan férfi szerep néhány ezer éve. Ennek pedig része bizonyos szintű és irányultságú agresszivitás. Közismert, hogy az ellenség alávetése a nők elleni erőszakkal jár, még akkor is az is, ha ez nem szerepel a kiképzési tervben. A háború dehumanizál. Hogy közeli példát mondjak: itt a NolBlogon is látjuk a meg nem szűnő verbális erőszakot, egy régi háború leküzdhetetlen elemeit. Naná, hogy a "szent cél" (pl. igazság) érdekében!

13118 1970.01.01. 01:00:00

igen, reguláris hadseregben a behívásos sorkatonai szolgálat a nőket háttérbe szorította, holott előtte a csaták állandó kísérői voltak. a harcoló nők bátorságáról, leleményességükről, meg biztosan meséltek azok a szemtanú törökök, akik megpróbálták bevenni az egri várat. :)) tény, hogy harcoló alakulatoknál ma is kevesebb a nő, mint a logisztikai, a pénzügyi, az egészségügyi, a személyügyi területeken. az is biztos, hogy bizonyos beosztásokat és feladatokat az eltérő fizikai adottságok miatt nem lehet nőkre kiosztani, pl. tüzérségi lőszerek vagy lőszeres ládák cipelése, de harci járműveket, repülőgépeket vígan kezelnek, és nem is rosszabbul, mint a férfiak. az is biztos, hogy pl. a II. vh-ban a vörös hadseregbe egymillió nő vonult be, és köztük nagyon sok volt a mesterlövész, és híres-hírhedtek voltak az "éjszakai boszorkányok" bombázópilótái. különben arányaiban sokkal kevesebb nemi erőszak éri a fegyveres testületek nőtagjait, mint a polgári életben. ja, és az önkéntes katonaság nem macsósság kérdése, hanem a fizikai alkalmasságé, amit a nők esetében is vizsgálnak.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 1. "itt a NolBlogon is látjuk a meg nem szűnő verbális erőszakot, egy régi háború leküzdhetetlen elemeit." Hol jut ebben a nőknek szerep?

251002 1970.01.01. 01:00:00

A téma hiányolja a komplex megközelítést. Hova lett a matriarchális társadalom a kollektív emlékezetből? Egy olyan társadalomban ugyanis, amelyben a termékenység istene nőnemű, szükségképpen kisebb az agresszivitás és kevesebb az erőszak. Figyelem! Még ma is élnek népek matriarchális társadalmi berendezkedésben! A szerző nyilvánvalóan a saját patriarchális világképéből indul ki és azt abszolutizálja. Azt tekinti az eredeti ősiségnek. Tévedés!

13118 1970.01.01. 01:00:00

ja, azt elfelejtettem írni az előbb, hogy a vörös hadseregben a női bajtársát megerőszakolót kivégezték.

Funyi1 1970.01.01. 01:00:00

..., Minden Nőtársamnak hasonló témában felvetett kérdésére-problémájára azt szoktam tanácsolni, hogy egy "jó időben és jól irányzott TÖKÖNRUGÁS" v. kiherélés a leg céllravezetőbb, s leg hathatósabb megoldás! ..., csak ne éljenek vele vissza ... :)))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2013. 05. 13. 23:57 Kedvem szerinti hozzászóllás, De nem PC. Azzal hogy "A katonáskodás kimondottan férfi szerep néhány ezer éve." sokan vitába szállnak, Itt Hmmmm tette. De ha a multra ez igaz is egyre többet találsz a mai hadseregben, rendőrségben és a tűzoltóknál. Mert legtöbbször nem a fizikai erőröl van szó hanem a hatalmat gyakorlod és gombokat nyomsz. re 2. Hmmmm 2013. 05. 14. 2:19 Köszi az hozzászólást, érdekes és informatív. Nem tudom arányosan a civilek vs katonai erőszakoskodás hogyan viszonyul, talán országja válogatja, én kétlem hogy É. Amerikában a civil világban több lenne, Indiában biztos. Talán a bejelentett panaszok összehasonlításánál ez igaz de a film szokszor azt hangsúlyozza ami nincsen bejelentve! re 4. aLEx 2013. 05. 14. 4:10 Igazad van a témát sok oldalról is meg lehet közelíteni, én csupán a filmet tárgyaltam, és erre vonatkozó gondolataimat közöltem. A nők szerepe a mai és a régi társadalmakban az komplex téma. re 6. Funyi1 (látogató) 2013. 05. 14. 4:49 Üdv Funyi! Sok az igazság abban amit mondasz, és ezek a hölgyek gondolom képesek az ajánlott módszert alkalmazni, de itt egy szisztematikus bánásmódról van szó ami sokszor éveken keresztül játsza ki magát. Plusz sokszor az ellenfelek jóval erőssebbek, hatalmasak, és maguk a főnökök, és mint írtam a tökön rugás a karrier végét jelenti szóval sokan, mint régen (tán most is) a fönök titkárnője, azt csinálják amit tőlük elvárnak...

13118 1970.01.01. 01:00:00

a filmet nem láttam, róla véleményt mondani nem tudok. ha a nőkkel szembeni nemi erőszak aránya nagyobb, mint a civil életben házasságon és azon kívül, akkor nagyon nagy baj van az amerikai és a kanadai rendőrök moráljával. elmondásod alapján azt tudtam leszűrni, hogy az amerikai hadsereg vezetése elnéző a férfi katonák erőszakosságával szemben, ha azt a női bajtársaikon követik el. ez nagyon rossz helyzetet is eredményezhet, ha pl. az a nő katona mondjuk válogatás nélkül törleszteni kezd. mondjuk "véletlenül" éjjel téved az anyahajóra landoló repgép segítő irányításában, vagy véletlenül elvéti bombájának kioldási koordinátáit saját csapatai fölött, szóval számtalan lehetősége van egy begőzölt harci amazonnak. de amit eddig lefestettél a filmen keresztül az USA hadseregének hozzáállásáról a női bajtársaihoz, azt kell mondjam, egy trágyadomb lett ez a hadsereg.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Hmmmm 2013. 05. 14. 6:36 Igen, határozottan beismerten van probléma. Azért a trágyadomb erős....a problémával küszködnek. Gondolom az első dolog hogy kritikus helyzetből, amiket leírtál ezeket eltávolítják. Mint sokszor, nem csak a hadseregben, tanúk nincsenek. Ő ezt mondja a másik meg azt. Az idők megváltoztak, ami jó volt tegnap az ma már nem jó. Én csak visszaemlékezem hogyan bánntak csinosabb nőkkel az első munkahelyemen Bp. en. És mindenki azt gondolta hogy ezek ezt a bánásmódot élvezik. És mi van ha nem? Ha ez nem volt igaz. És mit kellet a fönökök (mindig csinos) titkárnőjének tenni? Mindenki tudta, azaz tudni véllte...

13118 1970.01.01. 01:00:00

a youtube-on föllelhető videók alapján nekem úgy tűnik, hogy az amcsik csak a helikoptereikkel (cobra és apache) hatékonyak a tálibok ellen is. ja, meg a warthog A-10-es repgépükkel. sok olyan sisakkamerával készített felvételt lehet látni, ahol csak lőszert pazarolnak éktelen ordibálások közepette. meg olyanokat, hogy járőrözve gyanútlanul mennek, aztán a nyakuk közé pörkölnek a tálibok, és azonnal siránkoznak légi segítségért.

60145 1970.01.01. 01:00:00

3. aLEx: Előtted kezdődött. De az igaz, hogy virtuálisan bárki felvehet választott nemi szerepet.

23353 1970.01.01. 01:00:00

Re 10. Hmmmm 2013. 05. 14. 8:30 Hmm. Nekem az a velemenyem hogy ugy az iraqi mint az afgan haboru is ertelmetlen. Ok ott messze vannak attol amiben erdekelve kelljen hogy legyenek, ez nem mas mint a katonai technikai folenyuk gyakorlasa/fitogtatasa. De a haborut a foldon kellene megnyerni es azt ok nem fogjak megnyerni. Vietnam deja vu.....

60145 1970.01.01. 01:00:00

7. little: A nő tíz és százezer évekig többnyire várandós volt vagy szoptatott. Ez meghatározta a társadalmi szerepüket. Az igaz, hogy ez a kötöttség már nem jelentős. A háborúk a bronzkortól kecsegtetnek haszonnal, s akkortól (és épp ezért!) a férfiak dominálják a közösségeket. Hmmmm felvetéseiben mindig van számomra elgondolkozni való, különösen a mai világ realitásait illetően.

13118 1970.01.01. 01:00:00

13. Atlasz : pedig a nők akkor szorultak ki teljesen a csataterekről, amikor sorozással, a kötelező katonai szolgálattal állt össze egy hadsereg, vagyis a 18-19. századtól. persze voltak, mint ápolónénik, de a fegyveres erők a férfiasság jelképe lett, ahol a nőknek semmi keresnivalójuk nem volt. nekik a konyhában, meg a gyereknevelésben kellett jeleskedni. még nálunk is nemrégen az a felfogás járta, hogy "akkor leszel férfi, ha letöltötted a katonaidőd". szóval a nők kizárása a hadseregből, az fontos része volt a nemi szerepmegosztásnak. apámék korosztályát el nem lehetett képzelni cekkerrel (hálós bevásárlószatyor) a kezükben a piacon.

13118 1970.01.01. 01:00:00

12. little : igen, egyetértek. de el kell használni a lőszert, koptatni a fegyvereket, hogy lehessen továbbra is munkája sok-sok embernek a hadiiparban. na meg az élelmiszer beszállítóknak. (meg a koporsókészítőknek is)

Funyi1 1970.01.01. 01:00:00

ÉN azért még mindig ott tartok, hogy egy Nő legyen igenis határozott, céltudatos, s ha kell védje meg magát otthon is és a társadalomban is! .., mert akkor már régen rossz, ha a "Nőtanács"nak vagy az Emnesztiinternesünelnek kell megvédenie .... - Karier ide, vagy oda, a megaláztatásért az sem kárpótol .... - bár MÁS nők meg éppen "tudatosan AZZAL" csinálják azt a kariert ... , lépésről lépésre ... azaz ... , de jobb, ha inkább ki sem mondom .... S az is egy más kérdés, hogy ezt a témát egy szervezet, munkahely, katonaság hogyan kezeli ... - de Szerintem a Zamerikaiak amúgy meg már beleidiótásodtak a saját idiótizmusukba ... , a múltkor megszólták Óbamát, mert "Csinosnak, és Szépnek" nevezett egy ügyésznőt, közben meg a legocsmányabb cselekedetekre is képesek a napi szomszédmészárlásoktól a lányrablásokon át a terrorkodásig .... , oszt szekszuális zaklatásnak számít 3évi kóterral fenyegetve, ha följelent a kolléganőd, mert azt mondtad neki, hogy "jó segge van" .... , mások meg hogy örülnének má neki, ha valaha egyszer is mondanák nekik .... .., meg satöbbi .... Hi tud itt igazságot tenni??! - maradok a "tökönrugás" mellett ... !! :)))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 16. Funyi1 (látogató) 2013. 05. 14. 9:20 Ja nehez igazsagot tenni es ertem mit mondasz. De ha politikus vagy igencsak kell ezekre a dogokra vigyazni. Eppen ezert sokszor amikor valaszolnak egy kerdesre nem is hangzadak valodinak... re 15. Hmmmm 2013. 05. 14. 9:10 Igy igaz. 13. Atlasz 2013. 05. 14. 8:46 +

264141 1970.01.01. 01:00:00

Részletek a dokumentumfilmből. http://www.imdb.com/title/tt2120152/

69910 1970.01.01. 01:00:00

Egy régi katonadal így szól: Zsindelyezik a kaszárnya tetejét, Mind elvitték a legények elejét, Maradt itthon kettő, három nyomorult, Rátok lányok még az és is beborult. Ami, ugye arról szól, hogy az a legény aki nem vált be a sorozáskor, az bizony nagyon leértékelődött a katonai szolgálatra alkalmasak és a lányok előtt egyaránt. S ez, még az én ifjúi időmben is így volt divatban.

69910 1970.01.01. 01:00:00

little, tudok azért fordított esetről is. Egyik vidéki városban történt nemrég. Tavaly, vagy már az idén? Az, hogy egy rendőrnő arra utazott, hogy éjszakai ügyeletes legyen. S ha valami jóképű srác került be őrizetesként, azt megerőszakolta. S egyszer, valahogy mégis lebukott.

69910 1970.01.01. 01:00:00

Hadd írjak le két viccet is. Civiléletből: 1:(még az átkosban történt) Egy igazgatónak új titkárnő kellett, mert nyugdíjba ment a régi. Szólt a személyzeti osztálynak, az meg tette a dolgát. Több jelölt közöl volt egy, aki nagyon tudott mindent a szakmáról. Az igazgató fel is vette. S elmondta a napirendet: Én nyolcra bejövök, maga fél órával előbb és megiszunk közösen egy kávét. Utána behozza a postát, majd emlékeztet a soros feladatokra. Aztán vezetőit tartunk. Maga elvégzi ezalatt a kiszignált leveleket. Vezetői után behozza aláírásra. S itt az ebédidő. Elmegyünk ebédelni, ebéd után megiszunk egy kávét és következik a szexidő. Rendben? -- Oké. Másnap így is kezdődött a nap. A titkárnő pontosan követte sorrendet. Ebéd után megitták a kávét, majd a titkárnő bezárta belülről az ajtót és elkezdett vetkőzni. Az igazgató csak bámult meglepetve. Mit csinál maga? -- kérdezte. -- Hát a szexidő következik, nem? -- jött a nyugodt felelet- -- Ajjaj, hát az nem azt jelenti, amire maga gondol, félreértette, Az azt jelenti, hogy ebéd után már baszunk dolgozni. 2/ Egy jólmenő vállalkozó nyaralni megy külföldre a családjával. Két hét múlva hazajönnek. Kértdi a titkárnőjét, hogy történt e valami fontos? -- Egy rossz és egy jó hírem van, melyikkel kezdjem? -- A rosszal, legyünk túl rajta. -- Itt járt az adóhivatal, s megtalált négymillió eltitkolást. Befizetés, eljárás. Ez bizony baj, de most jöjjön a jó hír! -- Gyerekünk lesz.

60145 1970.01.01. 01:00:00

14. Hmmmm : A promenádon ezért kísérte tisztiszolga a törzstiszteket: ha kellett, vitték a cekkert. A témára visszautalva: az emberben anima és animus lakik. Ha jól tudom, a tesztoszteron és az ösztrogén is jelen van mindenkiben. Csak a mérték nagyon különböző. Tehát lehetnek (egyszerűsítve) szelíd férfiak, és harcias természetű nők. A sok katonás tulajdonság közül a legjellemzőbb is megtalálható nőkben. De ideje, hogy belenézzek a filmbe :)

13118 1970.01.01. 01:00:00

szóval a nők, egyes nagy fizikai megterheléssel járó munkákon kívül, alkalmasak mindazt elvégezni, mint amit a férfiak. persze nem valamennyi nő képes erre, de ez igaz a férfiakra is. kellő gyakorlás és tanulás után a nők jelentős része képes fegyverrel ölni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19, 20, es 21 szazados90 2013. 05. 14. 10:40 19 Ja. Itt kettosseg van, a lanyok szeretik a James Bond tipust, de persze a gazdag melyenerzo, "nem felejti el az evfordulo tipust szinten". 20 Igen van olyan is. Talan egy meleggel probalkozott.... 21 + re 18. Bundi-Bandi 2013. 05. 14. 10:22 + re 23. Hmmmm 2013. 05. 14. 11:39 Meg emlekszem a kubikus munkat szokszor paraszt asszonyok vegeztek az 50-es evekben. Ha sok a no egyutt van tapasztalatom szerint ugy viselkednek mint a ferfiak, pl futyulnek ha egy egyeduli fiatal ember arra jar.....

Funyi1 1970.01.01. 01:00:00

..., a Lányok-asszonyok csoportosan még "Vadabbak", mint a férfiak! :)) ..., majd tíz évet tanúltam és dolgoztam közöttük ....
süti beállítások módosítása