elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A szociális juttatások szabályainak kemény felülvizsgálata a munkát kereső európaiak özönvízszerű migrációja miatt

1970. január 01. - littke

Erre a cikkre egy vasárnapi New York Timesban bukkantam rá. Szerzője Stephen Castle, Londonból:

Amikor a lengyel emigráns Justyna Mikler 10 év előtt Angliába érkezett, keményen küzdött, hogy állást találjon, angolul tanult és, mint mondja, sosem gondolt arra, hogy juttatásért folyamodjon. Ma már egy takarító cég igazgatója, és úgy véli, az általa alkalmazott több mint 50 lengyel harmada fordult valami juttatásért az angol államhoz.

-A rendszer ezt olyan könnyűvé teszi – hogy az tiszta őrület - mondta levese mellett egy késői ebédnél a Lengyel Házban, Nyugat Londonban.

Mivel Lengyelország egyike a Európai Unió 28 tagállamának, a lengyel állampolgárok az Egyesült Királyságban majdnem ugyanolyan juttatási jogokkal rendelkeznek mint maguk a britek, köszönhetően annak az EU-s elgondolásnak, hogy mobil munkaerő segíti az európai integrációt, illetve serkenteni a piacot. Csakhogy ez az elképzelés a jelek szerint inkább megosztja az európaiakat.


Jelenleg a kormányok szűkös költségvetése a juttatások megnyirbálásához vezetett, és Európa rosszízű vitája a bevándorlásról összefonódik az ugyancsak kényes juttatási programok költségeivel, különösen miután a románok és bolgárok is teljes elérhetőséget nyertek az európai munkaerő piachoz.

Bár nyugat-európai viszonylatban nem túl bőkezűek az angolok, a juttatások mégis magasabbak lehetnek, mint azoké az egykori kommunista országokéi, amelyek ma az EU hoz tartoznak. Ugyanakkor hozzáférhetőségük aránylag könnyű. Méghozzá nem csupán azoknak, akik dolgoznak, hanem a munkanélkülieknek is. Ráadásul néhány más európai ország gyakorlatától eltérően általában nem függenek a kérvényező múltbeli hozzájárulásától.

- Ez különösen Angliában mérgezi a légkört - mondta Mats Persson, a londoni Nyílt Európa kutató központ igazgatója. - Az emberek bevándorlás miatti félelmei összeadódnak az Európai Unióval, a jóléti juttatásokkal és az egész rendszert irányító politikusokkal szembeni bizalmatlanságukkal.


A politikai méreg terjed. Amikor David Cameron miniszterelnök az elmúlt évben olyan változásokat javasolt, amelyeknek az lenne az eredménye, hogy egyes bevándorlók nehezebben kaphassanak juttatásokat, Andor László, az EU Munka, Jólét és Egyenlőségi biztosa megjegyezte, Angliát emiatt vélhetően „az unió legrosszindulatúbb országának fogják elkönyvelni”.

A legutóbbi célzások a juttatások további visszavágására jeges választ váltott ki a lengyel külügyminisztertől, Radoslaw Sikorskitól, aki mellesleg Cameronhoz hasonlóan Oxfordba járt, sőt mindketten a Bullingdon elit klub tagjai voltak.

- Ha Anglia megkapja adófizetőinket, nem ildomos azok juttatásait fizetni? - írta Sikorski Twitter bejegyzésében most Januárban.

Minden esetre azok a rendelkezések, amelyek szabad mozgást engednek meg az Európai Unión belül és egyenlő jogot biztosítanak, évek óta először most újra megkérdőjeleződtek.

A vita Angliában különösen heves, mert a kormány számára 2004-ben született tanulmány, amit a nyolc volt kommunista ország belépésének következményéről készítettek, jelentősen alábecsülte a bevándorlást, és csupán évi 5-13 ezer bevándorlót jósolt 2010-ig. De csak két másik ország, Írország és Svédország nyitotta meg munkaerő piacát, következésképpen az angliai bevándorlók száma megugrott. A 2011-es népszámlálás 521 ezer lengyel származású angliai lakosról beszél, túlnyomó többségük 2004 után érkezett.

A legtöbb közgazdász szerint a motivált és főként fiatal bevándorlók beáramlása jót tett az angol gazdaságnak. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ilyen összetételű bevándorlók többet fizetnek adóban és más hozzájárulásokban, mint amennyi juttatásban részesülnek.

De angliai nagy számuk miatt nem meglepő, hogy Európa jóléti struktúrája recseg ropog.

A legparázslóbb vita a szülőknek járó juttatás körül forog, amit kérvényezni lehet akkor is, ha a gyerekek egy más európai országban élnek. Angliában a gyermek utáni juttatás kb 33.40 dollár hetente az első gyerek után, és 22 dollár az ezt követőek után. Az angol számok azt mutatják, hogy 2012 decemberében 24,082 szülő kapta ezt a járulékot 40,171 gyermek után, akik máshol éltek, beleértve 25,659 gyereket Lengyelországban.


Cameron csökkenteni vagy megszüntetni akarja ezeket a juttatásokat, amennyiben a gyerekek máshol élnek, és azt is tanácsolta, hogy amennyiben az átlag kereset az anyaországban messze az európai átlag alá esik, akkor korlátozzák a Nagy Britanniába történő emigrálás jogát.

Néhány más európai ország gyermek utáni juttatása is hasonló, és ezek osztják az angolok aggodalmait, illetve egyetértenek a „juttatás turizmussal” kapcsolatban, hogy sokan ezekért a juttatásokért mennek külföldre. Anglia bejelentése szerint többek között a németekkel, az osztrákokkal, a hollandokkal közösen dolgoznak azon, hogyan lehetne ezen változtatni.

De a briteknek még azért is aggódniuk kell, ahogyan a juttatási rendszerük többi része működik. A második világháború után kialakított szisztémát az adófizetők finanszírozzák, és arra épült, hogy akiknek juttatásra van szüksége, az azt attól függetlenül kapja, hogy mennyit fizetett be hozzájárulásként. Alkotója William Beveridge meg akarta szüntetni a szegénységet, és a briteket „a bölcsőtől a sírig” megvédeni, de még nem láthatta Európa változó népességét és a mobilis munkaerőt.

Más európai államok juttatásaikat az alkalmazottak/munkaadók hozzájárulásai alapján szabják meg, így kevésbé bőkezűek az újonnan érkezett munkásokkal. Egy kimutatás szerint azok, akik munkájukat elvesztik Francia országban, Dániában vagy Németországban nettó fizetésük 40-90%-át várhatják egy ideig. Angliában a munkanélküli max. 117.70 dollárt kap hetente hat hónapig, tekintet nélkül arra, hogy mennyit fizetett be a rendszerbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr748270062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Várható volt, hogy előbb - utóbb betelik a Kánaán országok munkaerő piaca, és teher lesz a bevándorló, az emigráns. Ha emlékszel rá, legalább egy éve megírtam ezt. A munkaerő felesleg - munkanélküli "idegen" - nemcsak a juttatásokért tartja a kezét, de LENYOMVA TARTJA a hazai munkások bérét is. Idővel ez is gondot jelent, és könnyen vezet az "idegengyűlölethez"... Tudtommal, Németország is tervez bizonyos szabályozást a bevándorlókkal kapcsolatban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Wlodzimierz Mier-Jedrzejowicz véleménye korrekt. Talán azért késik a vita, mert a mi juttatásaink legfeljebb az Afrika szarváról érkezőknek jelentenek perspektívát. Vajon mi lesz a britek reakciója, ha Magyarország a következő négy évben még jobban teljesít, és London lesz a Budapest után legnépesebb magyar város?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. lord 2014. 01. 27. 17:23 Hát igen re 2. Atlasz 2014. 01. 27. 17:3 Ja a legnépesebb Bp. után az lehet. De a lengyeleket nem tudjuk megelőzni, ők többen vannak. De viszont: amikor 40 éve jártam Angliába a rosszul fizető állásokban mind Indiaiak voltak. 10 éve a lengyelek. Az indiaiak már szépen beilleszkedtek, feldolgozták magukat. remélhetőleg ez fog történni a mostani lengyel/magyar/stb-vel szerintem 10+év múlva. Tipikus emigráns történet. Alul kezded, eleinte, igen, kihasználnak.

13118 1970.01.01. 01:00:00

részletes ismeret nélkül nekem annyi jött le ebből a cikkből, hogy a bevándorlók miatt kezdtek el foglalkozni a szociális juttatások folyósítási szabályainak felülvizsgálatával. azt gondolom, abban semmi kivetnivaló nincs, ha egy sebészorvos ott munkát vállal és vele van a családja is. eközben megkap minden olyan "szociális juttatást", amit megkap minden más orvos munkavállaló. más tészta azok a tételek, amik állampolgársághoz kötöttek, ha van ilyen. érdekes viszont az időszakosan foglalkoztatott bevándorlók esete, akiket pont amiatt állítanak munkába, mert azt a munkát egy született angol semmi pénzért el nem végezné. na most, ha egy ilyen munkás munka nélkül marad, akkor a kérdés az, hogy az így járt angol is kapna munkanélküli segélyt?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. Hmmmm 2014. 01. 27. 17:52 Úgy érzem a sebészorvos, vagy ucca seprő kimegy családostul akkor igen az összes juttatások dukálnak. De ha a család otthon marad akkor van felháborodás, feltételezhetően mindenkit azon a nívón akarnak majd kompenzálni ahol él. A második paragrafusoddal egyet értek. Persze nem kell emigránsnak lenni hogy ezt kijátszák. Itt Kanadában a halászatban megy ez, télen nem halásznak a kicsik mert túl nehéz. Szóval minden évben "munkanélküliek" mert 6 hónapot kell ahhoz dolgozni hogy kvalifáljál. Szóval 6 hónap halászás, sokan igen jól keresnek, utána 6 hónap munkanélküliség. A legújabban nem mehetsz külföldre munkanélküliséged alatt, mert ezen csekket jórésze Floridában lett beváltva. Mindez köztudott de egyes megyében a halászok jelentős választó számot képviselnek....

13118 1970.01.01. 01:00:00

5. little (szerkesztő) kibicként könnyű véleményt mondanom az időszakos munkákkal kapcsolatban: a halászati idény lejártával egyúttal megszűnik a munkaszerződése is, tehát a másik 6 hónapra helyezkedjen el egy másik munkakörben. :))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Hmmmm 2014. 01. 27. 18:39 Ja, értem mire célzol. De persze a búzatermelők is így viselkedhetnének. Persze alkalmazottjaik hasonlóan segélyt kérnek. A lényeg az hogy a munkanélküli segély arra van hogy segítsen ha állásodból kirúgnak. Ezekben az esetekben erről szó sincs.

27518 1970.01.01. 01:00:00

Jogosnak tartom az angol reklamációt a bevándorlók ellen. Van egy ismerősöm, aki közvetlen látja mire használják a magyar ismerősei a támogatásokat. Egyébként a lányom is kint él Angliában a párjával(orvos-biológus), de nekik az önmegvalósítás még fontos, úgyhogy tevékenyen hozzájárulnak Anglia gazdagításához.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Only 2014. 01. 28. 11:55 +

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. Valika 2014. 01. 28. 14:09 Köszönöm

110481 1970.01.01. 01:00:00

A londoni utcaképet nézve ez nem k.európai probléma, csak ha minket pocskondiáznak az nem rasszimus. Ugyanis ha munkaidőben lófrálsz London utcáin, a tömeg fekete, indiai, vágott szemű, van minden, de fehér csak tévedésből. A fehérek ugyanis csak du. 6 után jelennek meg a városképben.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 12. zili 2014. 01. 29. 5:46 Ne felejtsd el hogy a színeseknek nehezebb, ha nem lehetetlen munkavállalási engedélyt kapni, mivel nem az EU-hoz tartoznak.
süti beállítások módosítása