elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A természetvédelemről

1970. január 01. - littke

Mint fiatal mérnök diplomázás után (és MO elhagyása előtt) két évig egy vegyiműveket tervező állami irodánál dolgoztam. A főmérnöknek (jóval magam felett volt rangsorban) volt egy kis magán kísérlete amit a Balatonfűzfői Nitrokémiai Vállalatnál, (egyik kliensünknél), hajlottak végre. Egypár más juniorral én is le lettem küldve egy nyáron ezt ellenőrizni. Jó kiküldetés volt, ott volt a Balcsi amikor nem volt meló!

1967-et írtak. A kísérlet valami vegyi anyag optimális kristályosodását volt meghatározandó. Egy több száz literes savakkal teli tartály volt fűtve és mi 15 percenként a hőmérsékletét rögzítettük, váltásban éjjel nappal. Ha megállt a hő emelkedés, megkezdődött a kristályosodás. A három napos kísérlet végén a tartály  “le lett eresztve” és egy új kísérlet kezdődött, más sav koncentrációval.  A kiengedett csúnya savas büdös folyadék egy a gyáron keresztül menő nyílt árokba ment, más trutymóval együtt, és mindez a szép Balatonba végződött, ott Almádi mellett. Tudom már akkor is volt kis lelkiismeret furdalásom, de szakemberek megnyugtattak hogy pár száz méteren belül a Balaton nagy vize mindezt semlegesíti! Már Kanadában voltam amikor halottam hogy egyszerre a Balaton összes hala megdöglött. A Balcsiból egy jó ideig halott tó lett amíg (egy jó idő múlva)  ha jól tudom ez rektifikálva lett, nagy nehezen, betelepítéssel. Ettől kezdve gondolom ami abban a gyárban lezajlott (és én leírtam) szigorúan be lett tiltva.

Szenyvíz

Ezt a történetet nem az akkori idők és a kommunista vezetés besározásara mondtam el, mert gondolom másutt a kapitalista világban is hasonló szörnyűségek történtek. Ilyen volt az akkori gondolkozásmód. 

Sok év telt el. Változott a világ. Ma itt ahol élek (és biztos vagyok hogy az EU-ban is) minden vállalkozás kell hogy átmenjen egy környezetvédelmi felülvizsgálaton. Mit is jelent ez? Az egyszerűbb esetben engedélyt kell kérni a helybeli és a megyei hatóságoktól a felülvizsgálati dokumentumok beadásával. A dokumentumot egy szakembernek kell aláírnia. Ez részletezi milyen befolyással lesz a vállalkozás a környezetre és mit fognak tenni a vállalkozók a negatív behatás kiküszöbölésére? Isten mentsen hogy valami olyan növény vagy állat/rovar/madár legyen a területen ami már veszélyeztetett! Mert akkor arról van szó hogy ezeket ki kell telepíteni egy elfogadható közeli helyre, stb. Egy drága és fárasztó procedúra. 
Ha a projekt nagy, vagy a környező emberek tiltakoznak, (a vállalkozást a médiában meg kell hirdetni), nyílt prezentálásokon kell átmenni. A polgárok tiltakozását, javaslatait meg kell hallgatni és orvosolni kell. Hosszú, drága procedúra és sokszor sikertelen is lehet. 

De persze a második és harmadik világban sokszor ezek az ésszerű intézkedések nincsenek megkövetelve, vagy el vannak tussolva és a környezet szennyeződése vígan tovább zajlik. Magam láttam a légszennyeződést amikor Kína sűrűn lakott területei felett repültem. Talán mindannyiunk  látta a híreket ahol mutatják hogy hogyan szedik szét hajóinkat és komputereinket komponenseire. Sok alkatrész szennyező. A kínai és indiai városokban és falvakban ahol ebből élnek mindenfele védőruha vagy álarc viselete nélkül csinálják. És láttad hogyan rohadnak a nem használt atomtengeralattjárók az ilyen és olyan volt szovjet katonai kikötőkben? Szégyen!
Rodadó tengeralattjáró, Ruszkiban
Nem lesz ennek jó vége ha csak nem kapunk észbe időben. Egyetértek azokkal itt a bloggon akik többet várnak el a multiktól és a gazdag országoktól. De nem egyszerű a megoldás, mert sok ország saját fejlődését veszi elsősorban figyelembe, és nem szeret prédikációkat hallani azoktól akik bizony a múltban hasonló bűnöket követtek el. Tőlünk az első világtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr148269684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

179584 1970.01.01. 01:00:00

Csak gratulálni tudok, igazad van, +-ot adok!

235117 1970.01.01. 01:00:00

Én is egyetértek Veled, én is nyomtam a +-t.

13118 1970.01.01. 01:00:00

nálunk talán csak 2000-től veszik komolyabban a környezetvédelmet. még a 90-es években is a főváros egyes szakaszain a Rákos-patak iszonyúan bűzlött. a Dagály strand fölött már tömény szennyvízként ömlött a Dunába. pedig a nevét valamikor réges-régen pont a benne élő rákok miatt kapta.

291070 1970.01.01. 01:00:00

a fiam egy újra hasznosító cég egyik üzemágának a vezetője. megmutatta, hogy dolgoznak. a számítógép bontóban aranyat, platinát nyernek ki, a raklapokból, deszkákból fabrikett készül, a hűtőgépek gázai leszívva, az autó bejön a szalagra elől, olajok, hűtőfolyadék, klímagáz eltávolítva, elől kijön egy hercig kis csomag, ami mehet az olvasztóba, a kábelekből a réz külön gyűjtve, stb. sajnálatos módon a cég osztrák. a magyaroknak - kerületileg - kizárólag a telekre fáj a foguk, ezért meg is próbálják kiszekírozni őket onnan.

lord 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Az általad leírt 1960 –as eset, még hagyján. Valóban, akkor még nem figyeltek fel a tudósok annyira a globális felmelegedés veszélyeire, és a gyárak üzemek által kibocsátott káros anyagokra. Mára már LÉNYEGESEN MEGVÁLTOZOTT a helyzet. Legalábbis az ISMERET SZINTJÉN. Ugyanakkor ennek az ISMERETNEK AZ ELFOGADOTTSÁGI SZINTJE VITATOTT. Főleg azok vitatják, akiknek az az érdekük, hogy ne a védekezést, a megelőzést támogassák, MERT AZ NEKIK PÉNZBE KERÜL, és ami pénzbe kerül, AZ RONTJA a KAPITALISTA VERSENYKÉPESSÉGÜKET! A természetvédelemhez ÁLLAMI SZABÁLYOZÁS KELL – kellene -, MÉGPEDIG GLOBÁLIS JELLEGŰ – ENSZ általi -, a világ MINDEN ORSZÁGÁRA KITERJEDŐ SZABÁLYOZÁS, ÉS FŐKÉNT VÉGREHAJTÁS! Csakhogy nagyon sok tőkésvállalat EGYÉNI ÉRDEKE EZT – a fen leírtak miatt - NEM MÉLTÁNYOLJA! Márpedig a VESZÉLY NAGY! Szombaton a SPEKTRUM tv. csatornán 10,00 órakor közvetítik az „Előttünk az özönvíz” c. filmet, mely bemutatja az Észak Amerika – i államoktól kedve Ázsia – i államokig, milyen veszély fenyegeti az óceánok, tengerpartok mellett, alacsonyan fekvő városok, államok lakóit. Javaslom, aki tudja nézze meg!

283390 1970.01.01. 01:00:00

Ez csak az én olvasatomban azt jelenti, hogy az amcsi tengeralattjárók nem Pearl Harborban rohadnak, hanem valahol Calcuttában... Ez az a fajta nacionalizmus, ami gyakorlatilag Amerikát, az amerikai érdeket, a világ más államai fölé helyezi... Ráadásul abba a hamis illúzióban is tetszeleg, hogy munkát ad az elmaradott országoknak... Meg szemetet, meg mérget, meg sugárzó anyagot, stb... Az viszont már mérhetetlenül cinikus, hogy ezek után elhűlve kijelenti, hogy micsoda országok vannak, ahol még védőfelszerelést se kapnak a munkások... Nem a személyes hibád, inkább az általános szemlélet tükröződése... Már már nyűgnek érzitek a szabályozást, viszont helyesnek tartjátok, hogy egy ritka madarat fölébe helyeztek, egy harmadik világ-beli ember életének egészségének... Amerika még mindig nem kezeli komplex egésznek a világot, és bárki kívülállót beáldoz a hegemoniájának...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Marijja 2013. 06. 07. 2:27 Köszönöm re 2. corvin 2013. 06. 07. 3:08 Szintén köszi. Érdekesek a mínuszok azt hittem volna erre a posztra nem lesznek... re 3. Hmmmm 2013. 06. 07. 4:27 Ha késöbb mindig jobb mintha soha. Persze az EU-ba tartozással gondolom ezt muszály komolyan venni. re 4. keleti bölcs 2013. 06. 07. 4:42 Igen a környezetvédelem új üzleti és munka alkalmakkal jár. És nem fog megszünni fontossága szerintem még erősödni fog. re 5. lord (látogató) 2013. 06. 07. 4:47 Egyetértek de az UN hatalma korlátozott, ugyan biztos vagyok benne hogy vannak normák de sok ország nem tartja be. Minto mondottam a multikat lehet arra kényszeríteni hogy a szabályok szerint viselkedjenek. És ez bizonyos mértékben történik is. De az ottani (3. világ) kisvállalatokat azokat nehezebb. re 6. Kokó 2013. 06. 07. 5:49 Tipikus Kokó komment. Amerika a minden rossz/gonosz forrása. Egyrészt nem igaz, másrész csak egy exkuzáció hogy továbbra is a sajátnak ne kelljen mozdulnia. Amerika világ befolyása az egészében pozitív, szerintem, de persze ez a befolyás szemünk elött csökken manapság és lassacskán mindenkinek saját háztáját kell majd rendben tartania és megvédenie.

110481 1970.01.01. 01:00:00

A probléma gyökere részben szemléleti, részben a szabályozásban rejlik. Aki repült az NDK felett, az Lipcse környékén gyönyörködhetett a barnaszénre épitett vegyiművek barnássárga füstkupolájában, de Lipcsében párás időben nem volt a legjobb ötlet sétálni. A maró köd borzalmasan fojtott. Ha 25 éve No.-ban ez ment, ma milyen alapon kritizáljuk Indiát? Ami a szabályozást illeti: a mindenben nagypofájú EU apparátus totális hozzánemértését mutatja a szabványositás szinte teljes halála. A KGST-ben ez már olyan szinten állt, hogy a GLOBUS által megtöltött uborkásüveget Vlagyivosztokben simán ujratöltötték. Aki ismeri az üveggyáráts technikáját az tudja, hogy csak ennek micsoda környezetvédelmi hatása van. Ma az EU-ban az apparátus önigazoló pótcselekvései mellett néhány multi érdeke a meghatározó. Semmi más nem érdekes.

283390 1970.01.01. 01:00:00

Ez a válasz meg tipikus Little válasz....:-))) És extrapolárod is a véleményemet... Nem cáfolod hanem kiterjeszted... Nem, nem tartom minden gonosz forrásának, csak kiemelem amit rossznak tartok... Az, hogy ami nekünk rossz belőle, az nektek jó, az értelemszerűen alakul így... Tehát csak egy szemlélet két oldala, amit megjelenítünk, és ember legyen a talpán, aki eldönti hogy abszolút mértékben kinek van igaza...Te is képtelen vagy optimálisan szemlélni, meg én is, tehát haladunk az arany középút felé... Te a saját országodat elfogadod a hibáival együtt, az nekem úgy paralel , hogy én meg nem fogadom el ugyanazt az előnyeivel...:-)))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. zili 2013. 06. 07. 7:06 Sokban egyet értünk, pl.:"Ha 25 éve No.-ban ez ment, ma milyen alapon kritizáljuk Indiát?" -ben van igazság, persze ma tudunk dolgokról amiről akkor nem. Abban hogy az EU a multiknak táncol ott nem értek egyet, persze a multi lobbiknak mindenütt van befolyása, de nem annyi mint a népek szavazó erejének. re 9. Kokó 2013. 06. 07. 7:16 Ja. Amen.

lord 1970.01.01. 01:00:00

Nemzetiségtől, földrésztől függetlenűl, amíg a tőkés - kicsi-, nagy-, multi, stb. -,EGYÉNI ÉRDEKE nem azonos a közösség érdekével - márpedig, ha a pénztárcája bánja, akkor NEM AZONOS - addig mindent megtesz azért, hogy NE KELLJEN A TERMÉSZETVÉDELME ÉRDEKÉBEN KÖLTEKEZNIE, kibújjon a szabályozás alól. A különböző képviselők megválasztásában JELENTŐS BEFOLYÁSUK VAN A TŐKÉSEKNEK ÉS AZOK ÉRDEKEINEK. Ezért aztán igyekeznek elódázni minden olyan igyekezetet, mely az analóg energia források feltárására, kihasználására irányulnak, akadályoznak minden olyan szabályozást, mely nekik költségkihatással jár.

179584 1970.01.01. 01:00:00

A napokban olvastam egy cikket - talán itt a NOL-on az olaszországi helyzetröl. Délen a nápolyi maffia tartja kezében a hulladék-kezelést. Egy Nápoly környéki kisváros lassan lakhatatlan lesz a szennyezettség és a mérgezö füst miatt. Pusztul a környezet, minden. Itt jól müködik a szelektív hulladékgyüjtés, hetente két nagy szatyornyit gyüjtök be. Elborzaszt, hogy mennyi csomagolóanyagot használunk, amit vagy újrahasznosítanak, vagy elégetnek. Aggaszt, hogy nem sok marad az unokáinknak a tölük kölcsönkapott Földböl!!!

60145 1970.01.01. 01:00:00

A minuszok, ha én kapom őket sem érdekelnek. A plusszuk annál inkább! Most két tippem van: 1. Marijja és Corvin után valaki kedvet kapott vagy miattuk, vagy csak úgy, "szívből". 2. Egy frusztrál blogger torol meg rajtad valamit rajtad little, talán ő maga sem tudja, hogy mit. A téma: egykor a Rajnából is kipusztultak a halak. Aztán sikerült - iszonyatos pénzzel és a multikra is kimért büntetésekkel élővé tenni. Ha nem így van, aki olvas németül, írja meg... Nehéz ügy ez, az emberek saját élőhelyüket is képesek felemészteni, különösen, ha mást lehet hibáztatni érte. Szókincs kérdése az egész.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. lord (látogató) 2013. 06. 07. 8:56 Lord a kapitalistakat regulazni kell es ellenorizni hogy a szabalyokat betartsak mert kulonben a legrovidebb uton akarnak eljutni a celhoz. Ez lehetseges, ezt kell elerni. re 12. Marijja 2013. 06. 07. 9:01 Na ja a del olasz! Na ja Napoly!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. Atlasz 2013. 06. 07. 9:16 Nem zavarnak a minuszok. Lehetseges hogy szemelyes. De akkor mindenutt 4 nek kellene lenni, es nem ez a helyzet, gondolom igy esetleg a temahoz passzol. Es a tema a tisztabb kornyezet erdekeben irodott. Azt hittem ebben egyetertes van.

60145 1970.01.01. 01:00:00

15. little: Nem mindig ér rá a mínuszoló, s lehet, hogy épp most dühödött meg - akár egy másik poszt kommentelése okán/oktalanságán. Ami fontosabb nála: Itt a blogvilágban hatalmas egók támadnak, s vélnek támadásnak elképesztő dolgokat, akár mint most egy környezetvédelemről szóló szöveget. Más témákkal, egy-egy tudományággal kapcsolatban is előfordul, hogy már az is bűn, ha valaki írni vagy hozzászólni merészel, sőt: ha kérdez ... Szerintem Te nagyon elegánsan kezeled az ilyesmit :)

204112 1970.01.01. 01:00:00

" Tőlünk, az első világtól. " Ne haragudj, liitle, de ezt a sokatmondó kijelentést nem tudtam kihagyni. :-)) Szóval, szia, sziasztok! Igaza van ám, Kokónak is! De, legyünk reálisak, pl. , a környezettudatosságban élen járó németek valóban próbálják előmozdítani a 3. világként számon tartott afrikai, ázsiai nemzetek fejlődését. Számtalan élelmi és kozmetikai alapanyag származik ma már ezekről a területekről, ökológiai termesztéssel fenntartott gazdaságokból. Ha nagyon tiszta terméket akarok vásárolni, akkor bizony a németet részesítem előnyben, utána jöhet az angol, a francia , majd egy-egy magyar cég produktumai. Egyébként hasonló elveket alkalmaz az IKEA is. Kínáról olvastam hátborzongató cikkeket, őszintén szólva, tartok is tőle, hogy a kormány politikájának köszönhetően el fognak lepni minket a gyakorlatilag veszélyes hulladéknak minősülő kínai élelmiszerek, műszaki cikkek, játékok, ruhaneműk. És akkor még hol vannak a beruházások?

291070 1970.01.01. 01:00:00

bocsika: melyik ország nem írta alá a széndioxid-háztartást szabályozó egyezményt? vagy talán több is van? zili: 25 évvel ezelőtt a váci cementmű kihordási környékén szürke cementpor lepte el kilométerekre a növényeket. mikor jártál utoljára arra? zöld minden, pedig a dcm - bocsika, a heidelberg - most is termel, méghozzá vezető piaci pozícióban.

295370 1970.01.01. 01:00:00

Little megint elképesztö. Még véletlenül sem a Shell nigériai tevékenységével példálózik. Vagy az Alcona izlandi ámokfutásával. Azt se érti, hogy az USA csak fegyverhordozó. A tulajdonosi érdekek határozzák meg a Föld tönkretevését. Ez egy ilyen világ.

291070 1970.01.01. 01:00:00

19. szubkontra 2013. 06. 07. 14:24 nos, te sem vagy semmi. csak úgy megközelítőleg vagy rögeszmés. miből élsz, seggfej? csak nem a föld zsírjából? és azt hogy' is vitelezed ki? csak nem rabszolgamunkásokkal?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 17. Nyírfa 2013. 06. 07. 13:33 Egyet ertek az EU, foleg a nemetek, elenjarok ebben a dologban. Eszak Amerika nem. Kina hatul kullog. re 18. keleti bölcs 2013. 06. 07. 13:51 lasd fentit Nyirfanak. E. Amerika nem mutat velemenyem szerint kello peldat. Nem irtak ala a Kyotot es a legujabbat sem. re 19. szubkontra 2013. 06. 07. 14:24 En sehol sem mondtam hogy ezek a multik nem voltak vetkesek a multban es nem tehetnenek meg tobbet a jovoben.

295370 1970.01.01. 01:00:00

20. Jó, hogy eltakarod baromarcodat. Így csak a megszólal´sod mutatja meg, ki vagy.

295370 1970.01.01. 01:00:00

21. Az ellenkezöjét sem mondtad - véletlenül. Arra utaltam. A fogyasztás - a pazarlás - vezérli ezt az agyament világot, az generál profitot. Elég nagy böszmeség, mit mondjak. Nem lehet a természetet és ezt a rendszert egyszerre védeni. Már ha valakit zavarnak az ellentmondások.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A kommentelők közül senki nem említette, hogy unokáira való tekintettel nem kocsival jár, hanem amikor csak lehet, közösségi közlekedést vesz igénybe. Amikor további néhány száz millió kínai autóba ül, lehet majd őket szidni, pedig annyira megdrágítják majd az üzemanyagot, hogy az is biciklire vált, aki vécére is kocsival szokott menni. Ettől persze nem lesz élhetőbb a glóbusz...

23353 1970.01.01. 01:00:00

Ja valami ilyesmi...mi meg itt kétszer egy éveben utazunk repülővel tetejébe, pont ma Svájcba...nem mondhatom hogy a "karbon fogyasztás terén" példát mutatunk.... Hogy a vége esetleg nem jó lesz a mi kis Föld golyónknak azt sejteni lehet mint te.

301782 1970.01.01. 01:00:00

Jó téma, ezen bizony sokat lehet/ne agyalni. Életem egy szakaszában viszonylag közel éltem Balatonfűzfőhöz, igaz már a 80-as években. Az biztos, és totál egyetértek veled, hogy a Balaton mellé telepíteni egy ilyen üzemet, több mint hajmeresztő. Nagy bűnöket követ el az ember a természet ellen, végső soron saját magát sem kímélve...de azt gondolja, elég a hárítás és minden mehet tovább.. hát nem..ma már nem

65469 1970.01.01. 01:00:00

A környezetvédelem fontos dolog. A 60-as években tiltottak be növényvédőszert, mert kiderült, hogy nem bomlik le és rákkeltő. Ma azért tiltják be a növényvédőszereket, mert ugyan 25 éve használják, nem mérgező, de a gyártója nem bírja kifizetni a regisztrációs díjat az uniós szabványok szerint. Hiába a multiké a világ. A nagy gyógyszergyártók már mind Kínából veszik a gyógyszereik alapanyagát, mert ott olcsóbb. Aztán a gyógyszeren ott van a megnyugtató márkanév. Nagyon jó, ha valaki nem akarja széndioxiddal terhelni a környezetet, de hát egy vulkánkitörés ennél jóval nagyobb szennyeződést okoz. Nem lenne jobb fizetni a fejlődőknek, hogy ne vágják ki az esőerdőt? A legnagyobb szennyező az ember. Kínában és Indiában is joga van mindenkinek autóval járni. Csak éppen 2 milliárdan vannak. Mi itt Európában kis pontok vagyunk. A mínuszt azért kapod, mert valaki jobbosnak, vagy balosnak tart, és következetesen nyomja a +/- gombokat. Nálunk ez van. A ellenség/barát felismerő rendszer működik, mindegy mit írsz.
süti beállítások módosítása