elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Áruházakról

1970. január 01. - littke

Kiskoromban néha szerencsés voltam. Egy "nagy", ez lehetett szülő vagy ismerős, bevitt a városba. Budáról, az 5-ös busszal mentünk.


Én legjobban ilyenkor az Úttörő Áruházba szerettem menni. Engem ez lenyűgözött. A belépés után az épületben volt egy átrium, arra ráláttál a minden emeleten levő gangról. Itt, ha jól emlékszem, egy nagy játékvasút futott körbe, plusz nagy ritkán a repülőgépet is beindították, ami fentről lógott és olyankor körözött.


Nem vásároltunk mi semmit, arra nem emlékszem. Pénzünk ebben az időben sosem volt. Ha apámmal voltam, utána elmentünk a Rákóczi út és a Petőfi Sándor utca sarkán levő nagy Keravill boltba, ami a nagy rádió bolt volt (most talán ez a Jégbüfé). Ezt a boltot ő szerette. Itt csodáltuk a pult mögött felsorakozott Orion és Vadásztölténygyár által készített rádiókat. Volt egypár ember, aki vásárolt, és sok kibic, mint mi, akik csak néztünk. Az eladó a készülék demonstrációja közben, rövidhullámon, mindig „véletlenül” rátévedt a Szabad Európára. Ezt (gondolom) a kuncsaft úgy kérés nélkül akarta, mármint annak demonstrálását, hogy az új készüléke ezt tudja majd fogni.

Corvin

Ha szerencsém volt elmentünk a Mézes Mackóba is. Aszpikos lazac volt a kedvencem. A Corvint én sosem szerettem, másra meg nem emlékszem.

Gallerie Lafayette

Már érettségiző korban lehettem, amikor a Luxus Áruház megnyílt a Vörösmarty téren. Az nagy csoda volt, képzeld, olasz cuccokat is árultak. Mamma mia!

Fiatal koromban, a 60-as években, kétszer is utaztam 70 dolláros turista útlevéllel, de ez olyan kevés pénz volt, hogy áruházakba nem is mentem. Minek fájjon a szívem?

Pritemps

Kanadába érkezvén bizony nagyot néztem a torontói áruházak láttán. Az árubőségen, a kiszolgáláson. Ha valami nem tetszett, hát hetek múlva is kérdés nélkül kicserélték a cuccot vagy visszavették és pénzedet visszafizették. Az Eaton’s volt az első, egy nagy kanadai áruház lánc, azóta már becsukott, meg ennek a versenytársa a Simpsons, szintén nem létezik, a Hudson Bay vette meg.

Harrods, London

Későbbi utazásaink során, főleg nagyvárosokban, mindig elmegyünk egypár nevezetes áruházba. Leírok egypár várost, amiknek vannak olyan áruházai, amiket érdemes meglátogatni.

Párizs.

Itt kettőt ismerek a Galerié Lafayette, ami az Operához van közel, és a Printemps, ami szintén az elegáns 9. kerületben van.

Ezekbe az áruházakba már csak az épület megtekintése miatt is érdemes elmenni. Mindkettő Art Nouvueau stílusban épült. A Lafayette acél és üveg dómja világhíres, a Printemps szintén rendelkezik hasonlóval, a híres ólomüveg dómmal. Itt van az áruház étterme, a Brasserie Printemps.

Saks, Fifth Avenue

London

Londonban három áruházra szeretném a figyelmet felhívni. Az alacsonyabban árazottól a drágább szerint sorolva, ezek: Selfridges, Harrod’s és Harvey Nichols. Selfridges az Oxford utcán, London egyik első áruháza volt. Első Európában, amelyik az árukat úgy helyezte el, hogy azokat a vásárló meg is foghassa. Úgyszintén, az amerikai alapítója, maga Selfridges úr, kezdte el azt a ma már bevett gyakorlatot, hogy az áruház földszintjén, belépésnél, az illatszerek és ékszerek/bijouk legyenek elhelyezve.

Bloomingdale, New York

New York

Nos, New York verhetetlen. Híres áruházai tele vannak vásárlókkal, akik az ország minden részéről és a világ minden tájáról ide jönnek pénzüket költeni. Megint csak középártól felfele menve megemlítek négyet: a Macy-t, Bloomingdale’s-t, Saks Fifth Avenue-t és a Barneys-t. Innen még megy felfele, de mi oda nem megyünk. Egypár úgy tűnik kizárólag milliomosoknak lett csinálva, példa erre Bergdorf Goodman. Ajánlom, menj el a Saksba, éspedig a női cipő osztályra. Ámuld a nők tömegét, ahogy a középen levő porondon a cipőket próbálják, sokszor az eladóra sem várván. Egy elemi őrület.

San Francisco

Nordstrom, Market St, San Francisco

Kettőt említek, ugyan a második csupán egy afféle lakásberendezés üzlet, de említésre méltó. Ugyan a svéd emigráns Nordstrom első boltját Seattle-ben nyitotta, a ma már közismert Nordstrom áruház hálózat egy nagyszerű példánya itt található, a belvárost is átszelő Market utcán.

Bejárat, Gump's, San Francisco

A lakást díszítő áruház neve: Gump’s. Amikor fiamat Karácsonykor látogatjuk, ide mindig elmegyünk. A vázák, evőeszközök, porcelánok (sok Herendi) egyedül állók. Mintha egy múzeumban járnál, de minden pénztárcára van megfelelő áruja. A kiszolgálás tökéletes.

Tokió

Itt most júniusban jártunk. A japán áruházak nemigen ismertek a világon. Ugyan újabban Uniqlo kezdi áruházait nyitni, és nemrég leszerződtette Dojkovicsot, a tenisz hírességet, ezt hirdetendő. Uniqlo inkább egy ruha kereskedő, mint Gap, egyszerű, olcsó, ízléses ruházatai kezdenek népszerűek lenni.

Isetan, Halas Rész, Tokio, Shinjuku

Hotelunkhoz közel volt az egyik legnagyobb áruházlánc „zászlóhajós” boltja. Az Isetan (Shinjuku–ban levő) áruháza. Elképesztő. Hadd említsem most csak az alagsorban levő étel csarnokot, (Food Hall), ahol elvitelre vásárolhatsz. A lehető legjobb élelmiszereket és előrekészített ételeket. Persze az amerikai áruházaktól eltekintve a londoni és párizsi áruházakban is vannak ilyen osztályok, és azok is hihetetlenül gazdagok és látványosak. De talán csak Harrod élelmiszer alagsora jön az Isetan-hoz közel.

Isetan Food Hall

Miről van szó? Egy közel focipálya méretű területen van a kaja ajánlat. Ami szem szájnak ingere. Van zöldség, halas, hentes, cukrászda rész. Sok helyen már minden előre van készítve, hogy könnyen el lehessen vinni és otthon elfogyasztani. A legízlésesebben csomagolják. A helyről egy óráig nem tudtam kijönni, annyira el voltam ámulva. És nem csak japán cuccot árulnak. A Franciaországban képzett cukrászok krémesei fenomenálisak. Olaszban tanult mesterek dolgoznak a háttérben, az antipasti választék komoly. Német receptű virsliket vehetsz.

Elmentem a bor osztályra. Kérdezték honnan való vagyok? Mondtam félig Kanada, félig MO. Volt kanadai és magyar boruk is. Megkérdeztem hol árulják a saki-t (Japán rizsbor)? Bárcsak ne kérdeztem volna! Az ellenkező oldalon volt. Elkísértek. Egy szakember kezébe adtak. Kérdezte, édes vagy száraz saki-t szeretek, hidegen vagy melegen szeretem inni?

Bemutatott (megkóstoltatott) egy jó párat, a több ezres választékból. Jó hangulatom lett. Vettem is egy üveggel. Úgy becsomagolták mintha ékszer lett volna. Hazavittem a hotelbe. Nem tartott sokáig.

PS

Foodhall videó, Isetan, Tokio:

(Az árakat 100-al oszd el hogy dollárban kapjad).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr748269758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

little Nekem is vannak hasonol emlekeim. Legjobban a Jegkunyhoba szerettem jarni, a sok finom fagylalt, jegkrem,stb miatt. A fagylalatot mai napig (tulsagosan is) kedvelem. Ha ismersz egy dr Fischer nevu orvost (az en orvosom szamos eve) MEG NE MOND NEKI!!!!!!

13118 1970.01.01. 01:00:00

Magyarország még ott tart, hogy kínai kereskedőkre van szükség, akiknél olcsón lehet vásárolni ruhaneműket, cipőket. Ha nem volnának vállalati gépkocsi flottavásárlások, a márkakereskedők is tönkremennének. Akinek van pénze, annak semmiség a szomszédos Ausztriába átugrani és megkap mindent, mi a szemének és a szájának ingere.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Sokáig a Mézes Mackó volt az egyetlen hely, ahol különféle aszpikos, franciasalátás dolgokat lehetett venni. Macis áruház meg (az Egyesült Államokban élő ismerősöm szokta humorból így emlegetni, amikor idehaza van éppen), szóval Macy's sok nagyvárosban akad. Londonban én igen kedvelem a Fortnum & Mason élelmiszerosztályát is. Párizs kapcsán meg egy apró hiba a névben: Printemps

178873 1970.01.01. 01:00:00

Az előbb elfelejtettem, itthon azért még volt a Rákóczi úton is több nagy áruház - például a korábban Gutmann, amiből a Verseny lett, valamint a Lottó és a Csillag. Az Állami Áruház című film is itt, a Rákóczi úton kezdődik. Az Andrássy úton meg a Divatcsarnok volt. És még egy apróság, ezt te meg Hmmmm biztos jobban tudjátok, de amióta én Pesten élek, a Rákóczi út csak az Astoriáig tart, onnan már Kossuth Lajos utca, vagyis az Úttörő, meg a Jégbüfé a Kossuth Lajos utcában vannak.

337909 1970.01.01. 01:00:00

Na és az Újpesti Állami Áruház? Az talán kutya? Meg az Otthon! Ezek voltak a rendszer reklámjai. Amit sehol nem kaptál, Ott se kaptad. Jártomban keltemben de sokszor láttam a bútorok kisteherautóra rakását, izgatott fiatal házasok gyűrűjében, papák mamák fizettek, .... Ja én is fiatal voltam.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. csaszi (látogató) 2014. 08. 27. 8:47 Igen a Jégkunyhóra emlékszem. Azt hiszem ott lehetett először folyékony fagylaltot kapni, amit akkor "parfé"-nek hívtunk. re 2 . Hmmmm 2014. 08. 27. 9:20 Gondolom úgy ahogy írod. re 3. (és 4) solide 2014. 08. 27. 9:20 Máris javítom, köszönöm. Az amcsi de a többi említett áruházaknak is vannak persze számos fiókjai, én a flagship Macy-t említem, meg a flagship Saks-ot, stb. re 5. Csokifalat 2014. 08. 27. 9:39 Na igen. Csupán magyar áruházakról is írhattam volna.

60145 1970.01.01. 01:00:00

4. solide : Vajon a Mézes Mackó (és a Jégbüfé) nem a felszabadulás téren volt. Azaz mostanában ismét a Ferenciek terén? Igazán különleges hely volt az előbbi, még 1980-ban is...

60145 1970.01.01. 01:00:00

Párizsba én dolgozni jártam, és nagyon jól jöttek hozzá a nagyáruházak ingyenes térképei... Úgy 1990 táján kezdhettem, legkésőbb 1992-ben. Ha később meg is fordultam bennük, sok idő ezekre jutott. A turistacsoportoknak jó esetben egy hetük volt Párizsra, autóbuszos utazással együtt... Nekem ebből a 3-4 óra szabadidő, amelyet gyakran kellett mellőzni.

13118 1970.01.01. 01:00:00

való igaz, a Rákóczi út az Astoriával átellenbeni oldalon kezdődik (házszámozásilag) és tart a Baross térig. valamikor azon a sarkon egy patika állt, de háború-romos állaga miatt lebontották. Emilkének: nem Otthon, hanem Divatcsarnok. csak 1956 után valamelyik évben lett belőle Otthon áruház. http://kepfeltoltes.hu/131110/div_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

178873 1970.01.01. 01:00:00

7. Atlasz Atlasz! A Jégbüfé vélhetően igen, viszont a Mézes Mackó már a Kígyó (?) utcában volt szerintem.

zsuzsi 1970.01.01. 01:00:00

Amikor én jártam a Jégbüfébe(1990) rendszeresen az évfolyamtársaimmal, akkor már a Frenciek tere volt, kedvencem volt a túrós papucs, amiben volt egy-egy meggyszem is, no és a finom kávé mellé. Egyébként nem vagyok egy nagy vásárlómániás, tehát még kíváncsiságból sem szoktam nézegetni, csak ha muszáj. Viszont a japán Food Hall nagyon tetszene, ezzel a bőséges ételválasztékkal. Mint konyhatündérnek kiváló segítségemre lenne :) Tetszett a szellemes, boros befejezésed. Én is jókedvre derülök, ha a borfesztiválon végig kóstolok néhány borkülönlegességet.

60145 1970.01.01. 01:00:00

10. solide : A Kígyó eszembe sem jutott, bezzeg ha Éva közelebb volna...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Atlasz 2014. 08. 27. 11:34 + re 11. zsuzsi (látogató) 2014. 08. 27. 12:44 Helló, köszi hogy itt jártál.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! A + elmaradhatatlan!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. lord 2014. 08. 28. 3:10 Köszönöm.

11381 1970.01.01. 01:00:00

A Mézes Mackó a Kigyó utcában volt. Ott dolgozott, mint kávéföző Anyukám, Mahosnéval együtt 1960-63 között. Én a francia salátát kedveltem ott.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 16. kopacsi 2014. 08. 28. 11:03 + A francia salátát is nagyon kedvelem.

69910 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little, nagyon tetszenek a külföldi áruházak. De én nagyon elveszettnek érezném, ott magam. Nekem, mint vásárlónak, túl nagyok. A mi nagy áruházainkba sem szeretek menni. Ugyanis kispórolták az eladó, eligazító, tanácsadó szakembereket. Még a biztonsági őr sem a selyma vásárlókat figyeli, hanem a pénztárost, meg a személyzetet, hogy nem lop e egy falatot valamelyikük. Szóval, hiányzik a szakértő tanácsadás a vevőknek. Hadd mondjak valamit külföldi tapasztalataimról. Ha Bécsben, vagy Wiener-neustatdtban jártam, (az átkosban) az áruház turkálójában válogattam a picinke schilling készletem terhére. Moszkvában a Gum áruházba pedig, egyik szombaton a nyitáskor, besodort a tömeg. S egy idő múlva arra figyeltem fel, hogy, vagy öt emelet teljes lépcsőzete tele van sorban álló, békésen várakozó emberekkel. Akik közül, többen végignéztek rajtam. Megkérdeztem egyik oroszul beszélő kollégámat, hogy ezek az emberek miért állnak sorban itt, de máshol nincs sorállás? Azt válaszolta hogy széles-csíkú ingért. Az most itt a menő. Akkor jöttem rá, hogy miért néznek meg egyesek. Rajtam is széles-csíkú ing volt. És még valami apróságot kedves little. Egy kiigazítást. A Vadásztölténygyár nem gyártott rádiót, csak televíziókat. A rádiógyártást az Oriontól, átvették a bolgárok.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 18. szazados90 2014. 08. 28. 12:06 Azért az említett külföldi áruházakban vannak még szakértők. Sokban persze nincsenek. Érdekes, esküdni mertem volna hogy a mi otthoni rádiónkat Székesfehérvárott a Vadászt. Gyárban gyártották. De talán te jobban tudod. Nekünk az R545 típusú készülékünk volt és menj a mellékelt linkre, mutatják is a képét, az is azt mondja hogy a VT Gyár készítette. http://logout.hu/cikk/a_videoton_tortenete_2/nyomtatobarat/teljes.html

69910 1970.01.01. 01:00:00

19 - re kedve little, akkor én valamiről lemaradtam. Ugyanis a híradástechnikai ipar volt az egyik működési területem. Lehet, hogy a rádióra nem figyeltem oda. (Igaz, a VT a hadiiparhoz tartozott, s amikor én azzal is kezdtem foglalkozni, akkor már a kézifegyverek lőszergyártása is Sirokon volt, s nem Székesfehérváron.)

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

...hogy is volt? Egy Jaguár befordult a Kígyó utcába, kiszállt belőle két ürge, átmentek a zebrán, bementek a Mézesmackóba, megittak egy Zsiráfot, elszívtak egy Fecskét..... Francia saláta? ...a '60-as években?....hogy a francia gyarmatbirodalom röhögjön a markába?? Egy frászt..... (Angol Park? Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába?? Egy frászt!! Vidámpark!)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 21. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 08. 30. 9:34 Hello. +

60145 1970.01.01. 01:00:00

21. Virág elvtárs s.k. :D
süti beállítások módosítása