elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Bermudáról

1970. január 01. - littke

Itt egyszer jártunk. Van annak már húsz éve is. Egy kora tavasszal, ami itt ahol élünk még télnek tűnik, elhatároztuk, hogy elrepülünk. Egy hétre. A gyerekek még otthon voltak, de már elég nagyok ahhoz, hogy felügyelet nélkül lehetett őket hagyni, és a teendők után tudtak nézni, ami kimerült kutya sétáltatásával, és a kutya és a macska etetésével. Na meg a szemetet is ki kellet csütörtökön a ház elé vinni, de azt elfelejtették.

Itt egyszer jártunk. Van annak már húsz éve is. Egy kora tavasszal, ami itt ahol élünk még télnek tűnik, elhatároztuk, hogy elrepülünk. Egy hétre. A gyerekek még otthon voltak, de már elég nagyok ahhoz, hogy felügyelet nélkül lehetett őket hagyni, és a teendők után tudtak nézni, ami kimerült kutya sétáltatásával, és a kutya és a macska etetésével. Na meg a szemetet is ki kellet csütörtökön a ház elé vinni, de azt elfelejtették.

Lefoglaltam egy B and B szobát, egy szép kertes kúriában, a tengerparthoz közel. Bermudában persze, mivel egy kis sziget, a tengerparthoz mindig közel leszel.


1100 km-re van az Atlanti Óceánban az US Észak Karolina államának magasságában, annak partjától keletre. Éghajlata mediterrán, amolyan Florida szerű.  A partja, azaz a sziget kerülete kb. 100 kilométer, szélessége átlagosan 5 km. Dombos, zöld táj. A legmagasabb domb 74 méter, hát nem vészes. Több szigetből áll, a nagyobbak össze vannak kötve.

Bermuda az űrből

Torontóból repülővel három óra alatt ott vagy, New Yorkból még kevesebb idő kell. Hoppá, egy zord időből, ha áprilisban mész, egy gyönyörű kora nyárba érkezel.

Kis történelem: a spanyolok fedezték fel 1603-ban, majd angol gyarmat lett 1707-ben. Még mindig oda tartozik, hasonlóan a Falkland és más kevésbé ismert szigetekhez. (https://en.wikipedia.org/wiki/British_Overseas_Territories)

Reggel Somerset Village-ben

Ez a sziget speciel saját magát kormányozza, egy demokratikusan választott parlamenten keresztül. Olykor láthattál álláshirdetést a kanadai médiában, amik annakidején nagyon vonzóak voltak, a jó idő és jó fizetés kombinációja. De sohasem pályáztam meg ezeket, mert az oktatás, főleg az egyetemi szinten, nem hasonlítható össze a kanadai, avagy az amerikai nívóval.

Kilátás egy világító toronyból

A sziget lakossága 65 ezer, annak 54%-a fekete, 31% fehér, a többi ázsiai, stb. A feketék ősei jórészt rabszolgaként érkeztek. A főváros neve Hamilton, a sziget közepén, egy öböl partján található, a két másik említésre méltó „nagyobb” város St. George, a sziget egyik csücskénél található, Somerset Village a másiknál.  A hangulat? Olyan kedves gyarmatias.

Tipikus Bermuda kép, jobbfajta villákkal

A sziget jövedelmének nagy része turizmus, plusz az adómentesség sok céget is vonz. Ipar nincsen, a rum jó, mezőgazdaság nem jelentős. A pénznem a Bermuda dollár, 1:1-ben kötve az US dollárhoz. Érdekes, hogy Bermuda a tehetős turistákra specializálta magát. A „csomag turizmus”-t, ami manapság annyira népszerű a világ legtöbb helyén, beleértve a nem messze levő Karib tengeri szigeteket és Kubát is, itt nem kedvelik. Tudtommal nincsen diákszállás, se camping, a hotelek drágák, nívósak, a magán szobák nem olcsók. Sátorozni ide be nem engednek. De ha cruise hajóval jössz, azokat szeretik. http://www.gotobermuda.com/default/

Front St Hailton, Bermuda

A kis sziget közepén volt egy vasút vonal, ami ma egy bicikli ösvény. Béreltünk is a hétre bicikliket, és egy nap a sziget déli csücskébe pedáloztuk el, míg egy másik alkalommal az északi részébe. Megemlítem, hogy legtöbben mopedet bérelnek, biciklivel azért megdolgozol a gyakori dombocskákon. Az utakon a forgalom enyhe, de kocsit bérelni nem ajánlatos, angolos tarts balra a divat, és teljesen felesleges. Busszal vagy taxival olcsóban elérsz mindenhova.

Golf pálya, egyike a sokaknak

Bermudában szegénység nincsen, feketék és fehérek aránylag békésen élnek egymás mellet, nem úgy, mint a Karib tengeri szigetek nagy részén, ahol a szálloda komplexusodból sokszor egymagadnak nem ajánlatos kijönni.

Említettem, hogy Bermuda a tehetősebb turistákra specializálta magát. Ez, ha nem is tudtad szembe fog tűnni, különösen, ha Hamilton város vásárló utcáin, és főleg a yacht kikötőnél, a Front utcán sétálsz. A csoda yachtokról most nem beszélek. Bizisten, ilyen sűrűn elhelyezett luxus boltokat, ékszer és jobb lakásberendezést árusító üzleteket, kép és régiség dolgokat árusító galériákat, egyik a másik után, én még sehol sem láttam. Az üzletekben komoly minőségről és mennyiségről beszélünk. Például ennyi herendi porcelánt, ilyen mennyiségben árusító boltokat még Manhattan, NY-ban sem láttam. Hogy az óra, arany, ékszer, stb. üzletekről ne is beszéljek. Ezeket mind itt megveheted, a legalacsonyabb áron, és nulla az adó.

Elbújt beach

Szóval, ha milliárdos vagy, ide behúzol a jachtoddal, megveszed lányod esküvőjére a hozományt, angol szolid ezüst étkészletet 24 személyre a legjobb kristály poharakkal, a legjobb olasz ágyneműt… amit akarsz, oszt a hajódban haza viszed a menyegzőre.

Na de eleget írtam, élvezd inkább a mellékelt képeket, képzeld el magad egy elhagyatott homok strandon. Igen, vannak itt ilyenek, mert gondoskodtak arról, hogy tömeget találni nem fogsz. Képzeld, nincsen gondod, csak az, hogy belemenjél-e a vízbe, vagy se….mert az, ilyenkor, azért nem túl meleg.

 

PS

Ha van kedved, nézd meg ezt a 9 perces videót Bermudáról:


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr928269600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338199 1970.01.01. 01:00:00

Micsoda??? Nem túl meleg a víz? Akkor szó se lehet róla! Amúgy tényleg szép, de inkább máshol kötöm ki a jachtomat:)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. maxval bircaman HFQJFHWX 2015. 12. 01. 6:12 Igen. És ahogy a németek mondják: tüchtig. re 2. pettra1 2015. 12. 01. 6:15 Ide jöhetsz csak vásárolni. Kubában melegebb a víz, de ezüstkészletet, herendit nem árulnak.

338199 1970.01.01. 01:00:00

3. little (szerkesztő): Az ezüst nem jó, folyton szidolozni kell, inkább aranyat veszünk:)

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, tényleg szép hely.

196219 1970.01.01. 01:00:00

gyönyörű)) itt tűnnek el a fél pár zoknik?, az előző évi jégkaparók?, a légkondi távkapcsolója???, pár hajó és még sorolhatnám )))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. pettra1 2015. 12. 01. 9:44 Szidolozzon a szobaleány! re 5. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 01. 10:15 Hello. Igen. re 6. Jane Blond 2015. 12. 01. 10:35 Hello. Ez ideális hely James Bonddal találkozásra. Igen, a Bermuda háromszöggel kapcsolatos szerencsétlenségekről, nem írtam. Bermuda környéke erzekről is híres, jobban mondva, hirhedt.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, azt írod, hogy egy BB szobát foglaltál le. Ott is angol reggeli van ?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 01. 14:25 Úgy emlékszem igen. Nagyon britt szokások vannak, az angoll teljes reggeli jár a szálásoddal, és persze ha szeretsz teázni, 4 óra fele, az is van sok helyen.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

#5 cuba! Ne menj oda! Nagyon liberalis!!!! Fuldokolnal...... En hulye meg sargulok az irigysegtol, hogy little volt ott 1 hetig en meg sohsem jutottam el oda, pedig evekig hajoztam, igaz a Karib tengeren, operaltak is mar 3x is a kopasz fejemen a "Squamous Cell Cracinoma" borrak idonkint fel-fel tuno foltjait. (cuba! elnezest, hogy megint "archaikus" vagyok....). Meg arra is irigy vagyok, hogy little olyan jo uti beszamolokat ir.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. csaszi (látogató) 2015. 12. 01. 16:20 Hello. Az fura hogy te, aki krúz hajón dolgoztál, ide be nem pottyantál. Persze kicsit északabbra van, és így kiesik, a megszokott karib tengeri szigetektől,.

44711 1970.01.01. 01:00:00

10.csaszi, én értékelem a figyelmedet, a törődésedet és érdekes a nyelv, amelyen írsz. A mai magyart csak itt lehet megtanulni, ha nem követtél el semmit, amiért nem mersz Magyarországra jönni, akkor érdemes lenne megpróbálnod. Pár helyen megfordultam, ahol Little is, nagyon korrekt cikkeket ír, mindig örömmel olvasom. De itt én sem jártam soha.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

#12 cuba Mar, hogy-hogy "nem merek". Annyi paros boldog evem maradjon meg hatra, ahanyszor voltam Magyarorszagon tavozasom utan. Kulonosen amig Szeretett Szuleim eltek. Egyszer megtortent pl. hogy nem engedtek be szulofoldemre (Kadar era) de nem indokoltak meg miert.Roviddel azutan levelet kaptam, hogy "kiveteles elbiralaskent" a Budapesti Illetekes hatosagok vegul is engedelyeztek egy egyszeri beutazast. Akkor sem tudattak miert akkor ugy es most meg igy. Bekesebb idokben ujra jartam arra de akkor mar erdeklodesem masfele fordult. Utoljara 1998-ban voltam Magyarorszagon, s azota sok szep videket, orszagot volt alkalmam meglatogatni, En mar illyen - feletek "kozmopolita"- jelzovel illetett, idegenbe szakadt honfitarsa valtam, s ugy nez ki az is maradok. Ami a Magyar nyelvet illeti, buszke vagyok a Magyar nyelvtudasomra, lathatoan mindenutt jol es erthetoen tudom kifejezni magam, tul sok helyesirasi hiabat sem vetek,mai napi magyarul gondolkozom de 3 idegen nyelvet beszelek folyekonyan mindharom nyelven eros Magyar akcentussal, Tehet minek nekem a z altalad emlitett "uj Magyar nyelvet" is megtanulni,kivel tarsolagjak idekint azon mikor az a regi az en nemzedekemnek az igazi Magyar nyelv, amirol Faludy Kanadaban irt egy gyonyoru verset, Na es, hogy a vegere tegyem: az emlekek sem eppen vonzok szamomra uj magyart tanulni..... De azutan erdeklosesem a Nagy Vilag mas es erdekes orszagai,, varosai, szokasai, kulturaja stb fele fordult, Magyarorszagon mar szinte senki nem volt, aki-ami vonzott volna, elidegenedtem, s masfele orientalodtyam, fordultam, s ez igy van rendjen!!!!. Ennyi errol Hogy oszinte legyek nem bantam meg.
süti beállítások módosítása