elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Egy migráns stratégiája

1970. január 01. - littke

Próbálkozások Afganisztán elhagyására, illegálisan és másként, éveken keresztül.

Ahogy azt May Jeung-nak elmondták.

Próbálkozások Afganisztán elhagyására, illegálisan és másként, éveken keresztül.

Ahogy azt May Jeung-nak elmondták.

Az alábbi fordítás egy cikk az Életek sorozatból, a New York Times 2015 augusztus 2-i vasárnapi Magazinjából.

A történet elmondójának neve: Roohullah Ahmadi

Kora: 31 év

A hely: Kabul, Afganisztán

Röviden róla:

Ahmadi több alkalommal beszélt May Jeong-gal, angolul, június és júliusban.

xxx

Kilenc éve volt, 23 éves koromban, amikor először megkíséreltem elhagyni Afganisztánt. A Koalíciós Erőknek dolgoztam, mint fordító, és kezdtem telefonhívásokat kapni a Talibántól. Hogy: „Meg fogunk keresni, és meg fogunk ölni.” Azt állították, hogy ismerik a nevemet és hogy hol élek. Nem tudom, hogy mindez igaz volt e, ha az amerikaiaknak dolgoztál, az arcod elrejtetted, védekezésül,- de tolmácsokat gyilkoltak már azelőtt. Úgy éreztem meg kell próbálnom Európába menni és ott egy új életet kezdeni. Szóval elmentem egy kachakbar-hoz, egy csempészhez, hogy vigyen ki az országból.

700 US dollárba került. Egy kis csoportba gyűlten mentünk. De ahogy Törökországba beléptünk, a határőrök körülvettek. Hét napra börtönbe tettek, mielőtt az iráni határhoz visszaszállítottak, ahol azt mondták gyalogoljunk haza. Ezután, Iránban, tolvajok kezébe estünk. Szerencsére beszélek perzsául. Ezután eladtak valakinek 500 dollárért. Ezt az embert rá tudtam beszélni, hogy elengedjen.

Mindez elrettentett egy ideig, és tényleg nem akartam hazámat elhagyni. De egypár év múlva egy másik tolmácsot, aki egy buszon volt Kabulon kívül, amikor leráncigálták és lemészárolták. Elhatároztam, hogy újra megpróbálom.


Találkoztam egy kachakbar-ral, aki 10 ezer dollárt kért és azt mondta, hogy barátomat és engem el tud vinni Angliába. Azt mondta Karzai elnök rokona. Mondtam neki, én nem bíztam Karzai-ban elnöksége alatt sem, hogyan tudok benne bízni? Aztán két másik kachakbar-ral találkoztam, mindegyiknek irodája volt egy vásárló központban, Kabulban. Utazási ügynöknek nevezték magukat, nem kachakbar-nak. Egyikük sem tett rám jó benyomást.

A következő kachakbar, akár hiszed akár nem, egy megválasztott politikus volt. Amikor elmentünk meglátogatni irodájában, a Ghazi Stadion közelében, fegyveresek őrizték. Azt mondta el tud vinni Angliába 18 ezer dollárért. Elvette az útlevelünket és mondta, ezrekkel tartozunk neki. Mondtuk nincsen ennyi pénzünk….mire megfenyegetett, hogy megöl minket. De, nem hallottunk róla többé és az útlevelünket sem kaptuk vissza. (100 dollárt kellett fizetnem, és több hetet várnom, míg egy újat kaptam.)

Az ez utáni kachakbar az mondta nekünk, hogy Brazíliába küld, és onnan, mondta, el juthatunk Kanadába vagy az US-be. És így odaadtuk az útleveleinket. De aznap este megtudtam, hogy Brazíliából ugyanolyan nehéz Kanadába bejutni, mint Afganisztánból. A következő reggel felhívtam a kachakbar-t, visszakértem az útlevelemet. Megtagadta, és így másodszorra kellett újat kérnem.

Mindez elég frusztrált, több évembe tellett, hogy sehova se jussak. Múlt decemberben elhatároztam, hogy egy speciális emigráns vízumot kérvényezek, amit az US államnak dolgozó afgánoknak létesítettek. Összegyűjtöttem mind a dokumentációt, és elküldtem. De még mindig nem érkezett semmi. És ugyanekkor itt számomra az élet nem létezik. Nincsen szabadság, sem jövő, sem gazdaság, nincsenek állások. Szóval az elmúlt hónap a barátom és én találkoztunk, egy megint csak új csempésszel egy étteremben.

Hajtogatta: „Nem vagyok egy kachakbar, én egy rendes ember vagyok. Mondtam, „Hej, idefigyelj, ha nem akarod magad kachakbar-nak hívni, az rendben van.” Mondta, segített embereket abban, hogy álmaikat elérjék. Mondtam, „Persze, ahogy mondod”. De úgy tűnik, tudja, mit csinál. Teheránba repülnénk, ahol valaki találkozna velünk és átvinne a határon Törökországba. Törökből, Bulgáriába mennénk. 10 ezer dollárt kért fejenként, ami nekem túl sok, de a barátom és a család azt mondta segítenének.

De egy pár héttel ezelőtt, beszéltem egypár emberrel, akik végül is megkapták a speciális vízumukat, és azt tanácsolták, várjak még legalább egy hónapot. Ha a kachakbar-ral megyek, illegális emigráns leszek Európában. Ha megkapom a vízumot, bemehetek az USA-ba teljesen legális alapon. Szóval vissza a váráshoz.

Tegnap olyan volt, mint az azt megelőző nap, az meg olyan, mint az azelőtti. Az első dolog, amit csináltam, hogy megnéztem az ágyban a laptopomon az e mailen van e hír a vízumomról. A második az volt, hogy visszaaludtam, mivel állástalan vagyok, nincs semmi csinálni valóm. Reggeliztem otthon anyámmal, apámmal, és a húgommal. Miközben eszünk nem beszélünk, de tudom, hogy reménykednek, hogy el fogok tudni menni.

Azután elmentem meglátogatni egy barátomat, aki mint biztonsági őr dolgozik. Ő is tervezi, hogy elmegy és dühös, hogy én nem megyek, de mit tehetek? „Tényleg kellene, hogy gyere velem”, - kezdte mondani. „Kérlek, gyere velem. Egyedül leszek. Nem akarok egymagam elindulni.” Mondta, hogy ne aggódjak a pénz miatt, fizetne helyettem”. „Meg fogom gondolni” - mondtam- „csak adj egy kis időt”.


PS

Köszönet blogtársunknak, aki a fordításom magyarságát átfésülte.

Az eredeti cikk itt található.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr938269548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 1970.01.01. 01:00:00

Jó cikk! Hihetőnek és őszintének tűnik. Ebből legalább meg lehet tudni valamit a migránsok motivációiról. Meg az embercsempészekről is.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. aLEx 2015. 08. 08. 5:58 Köszönöm. Igen, én is így gondoltam. Egy szomorú történet a sok közül.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, érdekes ez a cikk. Jól megvilágítja azt, amit mondani szoktam. Internet, laptop, tízezer dollárok, Valaki elégedetlen valamivel és már megy is. Szó nincs arról, hogy szegény menekültek menekülnének a háború elől. Általában illegális uton. De ez a liberálisok szerint helyes és támogatandó. Ott meg győzzenek a talibánok és akkor küldünk pár ezer amerikai és európai katonát, míg a katonaképes afgán fiatalemberek élvezik Európában a biztonságot és a szocialis rendszereket, amelyekhez nem járultak hozzá sem ők, sem a szüleik. Ez haladó magatartás. Ellenben bigott és maradi az például bayor család, aki jól érezte magát a saját hazájában , ahol az ősei is éltek és akik azzá tették az országot, ami. Már az üknagyszülei is adót fizettek, ő is, a gyerekei is és még a házuk szépítésével is emeltek az országon. Ezeknek a bayoroknak NINCS JOGUK megőrizni a szülőföldjüket olyannak, amilyennek ők maguk építették. Az unatkozó kabuli fiatalembereknek viszont VAN JOGUK annak ellenére illegálisan a nyakukba ülni, hogy senki nem hívta őket és senki nem akarja őket itt látni. Ez olyan, mintha maradi rasszistának neveznélek, ha Neked nem tetszene, hogy éjjel besurranok az ajtódon és beköltözök a nappalidba. majd még jól le is nácizlak, ha nem tetszik. Aztán átrendezem a nappalit , kidobom a fényképeket, lehordom a feleségedet, mert "ledéren" öltözik és fürdőruhában strandol, kiverem a kezedből a sört és a bort és elkezdek Neked allahról prédikálni és ha végül is nem térsz meg, lehet, hogy szépen felrobbantalak. Előbb - utóbb úgyis az egész utca Kabulból lesz, akkor majd jól kinyírjuk a fehéreket mardékát is vagy eladunk rabszolgának Pakisztánba. Little, az, hogy Téged befogadtak Canadában és a gyermekdet Hong Kong-ban, az egészen más, annak ehhez semmi köze. Neked az unokáid lesznek félig ázsiaiak, nekem valószínűleg a gyerekeim. De ennek sincs semmi köze ehhez az egészhez.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. Cuba Libre c.C. 2015. 08. 08. 7:06 Huha Cuba, jól sok kicsordult belőled. Mit is mondjak, bonyolult ez a világ, az afgán szereplő helyzetét, sokunk megérti, az nem az jelenti hogy ezen a nagyon komoly folyamaton segíteni tudnánk, és sokan nem. Abban egyet értek hogy joguk nincsen. Ez a kis cikk szerintem jól ábrázolja a helyzetet. Ő mondja ahogy van. Hogy mi nem vagyunk felelősek, azt sokan hihetik, hogy mi most más irányba nézünk az egyénenként változik. A helyzet komolyságán mindez nem változtat.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Folytatódik a szent háború a liberálisok ellen. Nem kell ehhez más, mint a jó szándék!

44711 1970.01.01. 01:00:00

5.Atlasz Little egy igazi liberális , annak az eredeti, pozitív értelmében. Vele jól el lehet beszélgetni, anélkül, hogy egyetértenénk, sőt akkor is, ha valamiről éppen az ellenkezőjét gondoluk. Nem csak az számít, ki mit képvisel, hanem az is, hogy milyen ember. A magyarországi liberálisokra általában az jellemző, hogy kíméletlenül irtják az ellenvéleményt és élvezettel ki is törlik, még a blogokban is, majd falkában gyalázkodnak a más véleményen lévőkön, elég csak beleolvasni FSP blogjának kommentjeibe . Persze van kivétel, ezt is meg kell jegyezni az igazság kedvéért, de ezek a kivételek a szólás értelmében a szabályt erősítik.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. Atlasz 2015. 08. 08. 8:58 Hello re 6. Cuba Libre c.C. 2015. 08. 08. 9:12 A bókokért köszönet. Igen nem kell mindig egyet érteni, elég ha próbálkozunk, megbeszéljük.

336586 1970.01.01. 01:00:00

6. Cuba Libre c.C. 2015. 08. 08. 9:12 Little a globalizmus szekértolója, saját érdekeltsége okán. Amúgy rendes faszi. Akárcsak Buci a színész - vagy hogy hívják - aki bedrogozva balestet csinált. Utána mondta rá a kivonult maffia, hogy azért rendes fiú.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. napos 2015. 08. 08. 10:48 A globalizmus, és a kapitalizmus realitások. Azokat javítani, emberibbé tenni, az a cél, azt megszüntetni, lehetelen. De még ha lehetne is, azt káosz és egy nehezebb világ követné. Ez az én véleményem.

44711 1970.01.01. 01:00:00

8.Napos, ezt differenciáltan látom, de nem akarok ebbe különösebben belemenni. Little - nek van egy világképe, amely egybecseng a nyugati liberális világképpel. Ez valóban a globalizmus ideológiája. De Littlle amikor ezt képviseli, egyszerűen ezt képviseli és el lehet beszélgetni vele, sőt van esély közeledésre is. pl. egyedül ő írta, hogy a Közel-keletért az Egyesült Állaok a felelős és hogy nem sok jót vár az amerikai fegyverkezéstől. Little volt az, aki az amerikai-iráni-európai megállapodást jónak tartotta. Little-nek még nem kellet törölni, nincsenek képviselhetetlen kommentek és a semmiből előkerülő Nickek, akik nekiesnek a más véleményt képviselőknek. Persze, ideológiailag nem értünk egyet, de azért normális hangnemben meg lehet vitatni a dolgokat. Más liberálisokkal ez szinte lehetetlen, annyira benne vannak a magyar mindennapokban, ahol tulajdonképpen ezen az agresszív magatartáson kivül egyéb szerepük már nincs. Másban szocializálódtak és ezért egy- két elméleti alapon kívül tökéletesen más érdekeket tökéletesen más stílusban képviselnek.

58395 1970.01.01. 01:00:00

Little, a globalizmus az realitás, mert kis híján betelt a Föld nevű bolygó... A kapitalizmur teljesen irreális, már csak a maga sajátos elosztási metodikája miatt is... De ha belegondolsz, mekkora káosz volt a kapitalizmus első két századában, akkor arra is rájössz, hogy váltás káosz nélkül képtelenség... A kapitalizmus első válságát megoldotta Amerika felfedezése, egyúttal a demográfiait is. A jelen folyamatos válságait ez nem tudja megoldani, mert elfogyott a hely... Az emittálás megfordult, és nem ki, hanem beáramlás történik, súlyosbítva a meglévő helyzetet, tehát társadalmi, gazdasági váltás lehet a megoldás, vagyis az elosztást kell reformálni, még a kezdeti káosz ellenére is, mert a fejlődés lelassul, illetve polarizálódik... a polarizáció viszont a feszültséget gerjeszti exponenciálisan... A kapitalizmus nem tud mit kezdeni a közel hét milliárd emberrel, mivel a humanitás nem szerepel a gazdasági premisszák között...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Kokó 2015. 08. 08. 14:37 Ugyan nem szigorúan a témához tartozik, szerintem (sokszor említettem) a kapitalizmusnak sokféle változata van: Kinai, Orosz, US, Svájci, Skandináv.... ezekből kell választani. Kétségtelen hogy azt a folyamatot nézzük manapság amikor harmadik világ, élén Kina, India, Brazil felzárkozik. Én a fejlettebb országokban nem látok nagy növekedési lehetőséget. De az emberek képesek nagyszerű dolgokra, én remélem nem esnek majd egymás torkának, hanem ugy mennek előre ami elfogadható lesz a jővő generáció számára.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Bocs, de nekem itt megint nem kóser valami. Azt akarják mondani, hogy van egy afgán ember, akinek van mondjuk 2000 dollárja. Nos azt akarják mondani, hogy ez a pacák nem tud venni magának egy öltönyt, e koffert, és nem tud besétálni mondjuk a brit nagykövetségre vízumot kérni, mert nem adnak neki? Mert egy afgánnak, vagy pakisztáninak nem ad senki vízimot? Legfeljebb Irán?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. ZorróAszter 2015. 08. 09. 4:07 Igen. Olyan országokból ahol az érező nagy valószinűséggel, a cél országban marad, kellő indoklás és több mint kétezer dolcsi kell. Különben nincsen vízum. Ha olvastad a nemrégi cikket a Népszabiban, ez még egypár magyarra is vonatkozik, ahol pedig vízum nem kell. Nem engedik őket a repülőgépre felszállni.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Egy öltönyös decens afgánt új bőrönddel, aki azt mondja, hogy vízgazdálkodási konferenciára megy Bristolba, és a zsebében 2000 dollár lapul? Akkor ez a világ picit más, mint ahogy elképzelték sokan 1989-ben.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 14. little (szerkesztő) 2015. 08. 09. 6:12 Na végre a realitásokhoz is eljutottunk. Én a kérdést nem is úgy tenném fel, hogy öltönyét magára véve miért nem kér beutazási vízumot az Egyesült Királyságba - mondjuk egy vízgazdálkodási konferenciára. Hanem miért nem képes bevándorlási engedélyért folyamodni, hisz ez a célja nem? Miért illegálisan akarja megoldani? Ha nem kapja meg a bevándorlási engedélyt legálisan, vajon mennyivel van nagyobb esélye megkapni azt illegális bevándorlás esetén?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 15. ZorróAszter 2015. 08. 09. 6:17 Jaaz az érzésem más amit önök 89-ben elképzeltek. Jól mondta kedves Z. re 16. aLEx 2015. 08. 09. 6:36 Legálisan lehet, és gondolom érdemes kérvényezni, de a lehetőség hogy megkapja, ő a sok közül, nem nagy. Az illegalitást választják, túlnyomó többséggel, biztos hallottál már az US-ben élő, és folyamatosan érkező mexikoiakról.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Nem. Nekem már akkor is körülbelül ugyanez a lesújtó véleményem volt a Nyugatról mint most. Beleértve felebaráti szeretetük diszkrét és apró jeleit.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 17. little (szerkesztő) 2015. 08. 09. 8:05 "Legálisan lehet, és gondolom érdemes kérvényezni, de a lehetőség hogy megkapja, ő a sok közül, nem nagy." De hisz éppen ez a kérdésem érdemi része. mennyivel nagyobb az esélye, ha illegális bevándorlóként jelenik meg a bevándorlási hatóságok előtt? Ez az egyik. A másik pedig, hogy ez a 31. éves fiatalember egyáltalán nem menekült, hanem megélhetési bevándorló. Van munkája, van megélhetése. Csak nem elégedett.a helyzetével. Nos, fél millió ilyet akármikor lehet találni ezekben az országokban.

336586 1970.01.01. 01:00:00

9. little (szerkesztő) 2015. 08. 08. 12:42 Persze, realitások. Mint ahogy realitás volt Hitler, a SzU, Vietnam meg a többi. De nem gondolom, hogy meg tudjuk változtatni, pusztán azt várnám el, hogy lássad, a jóléted nagyrészt a világ nyomorán alapul, ami a globalista kapitalizmus következménye. Kényelmesebb azonban félrenézni. Elég itt a nolblogon olvasgatni az usa-imádókat is, egyiknek se jut eszébe, hogy az emberek oa törekszenek ahova lopnak, onnan, ahonnan lopnak. Ez még a hazai illetve EU-ba irányuló népvándorlás okán sem tünik fel nekik.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 18. ZorróAszter 2015. 08. 09. 10:37 Az itteni gondolkodás: beengedünk ide ha úgy látjuk az országnak haszna lesz ebből. Ezen kivűl beengednek-rikábban- állampolgárság után-közeli csaaládtagokat, és egypár tényleges menekülteket. Ez megy és örülök hogy ön ez már régóta így látja. Nme egy jótékonysági intézmény, az egyszer biztos. re 19. aLEx 2015. 08. 09. 11:32 Az US-ben már több miliió illegális mexikoi és más bevándorló él, sokuknak már gyerekük is van. Ezeket praktikusan nem lehet már kitoloncolni. Előbb, utóbb amnesztiát fognak kapni, ez érdek is így adózni fognak. re 20. napos 2015. 08. 09. 11:41 Nem értek egyet, szerintem a globalizmus (és a multik) segítenek a harmadik világon. De vannak emberek akik mégis oda vándorolnak ahol a hüsos fazékot látják. És mint fent írtam, ez nem mehet a végletekig.

13118 1970.01.01. 01:00:00

na ja. fotelből olvasva ezt nem lehet megérteni: http://index.hu/kulfold/2015/08/09/tonkretettek_afganisztan_elso_pilotanoje_eletet/

13118 1970.01.01. 01:00:00

pedig 2 évvel ezelőtt még nagy reményei voltak a jövőjét illetően: http://nol.hu/kulfold/20130528-hatar_a_csillagos_eg-1389181

328387 1970.01.01. 01:00:00

21. little (szerkesztő) 2015. 08. 09. 11:53 Ezzel legfeljebb csak az a probléma, hogy nagyban rombolja a világsajtó hitelességét, mert hiszen önérdekből hagyták, hogy Kelet-Európa ilyen illúziókba ringatva magát csatlakozzon a Nyugathoz. De itt megint csak nem rólam van szó, mert én sosem hittem, hogy a világsajtó szabad és hitelesen tájékoztat. Hanem épp az ellenkezőjét. Mint már egyébként egyre többen.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 23. Hmmmm 2015. 08. 09. 12:26 Elolvastam. Persze sokan saját hazájukban is igyekeznek sikerre jutni, és az nagyon dicséretre méltó, Remélem sikerült neki...mert nőnek Afganisztánban nehezebb.... sajnálatosan az afgánok nagyon férfi centrikusak. re 24. ZorróAszter 2015. 08. 09. 12:36 "önérdekből hagyták, hogy Kelet-Európa ilyen illúziókba ringatva magát csatlakozzon a Nyugathoz." Én azt hiszem ezt a tévhitet a nyugat nem terjesztette, ezt a kelet európaiak, kelet németeket beleértve, rózsaszinben látta, a népi demokrácia alatt....nem kellet volna.

13118 1970.01.01. 01:00:00

25. little úgy tűnik, felületesen olvastad el. mára halálosan megfenyegették, köztük a rokonai is, kénytelenek pár hónaponként lakhelyet változtatni és a légierő nem foglalkoztatja, tanácsolják neki, menjen az USA-ba. nem csodálkoznék, ha ilyen körülmények miatt ő is menekülne.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Én konkrét és szándékos félrevezetést láttam. Nemcsak Szabad Európát meg Amerika Hangját. Már abban is, ahogy például az NSZK nagykövetség a rendszerváltás után egyszerűen abbahagyta a propagandakiadványok küldözgetését.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 26. Hmmmm 2015. 08. 09. 13:36 Bocsi, igazad van. Mint mondtam az afgánokál a nőknek nagyon nehéz. re 27. ZorróAszter 2015. 08. 09. 14:10 Lehet. De mint felnőttek, tudnunk illik hogy a hirdesések és a propaganda, nem egészen egyenlő a valósággal.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Hogy a világban milyen érdekek vannak,jelzi az is, hogy egy háború sem lehetne például a Közel-Keleten, ha valaki nem adna el nekik fegyvereket. Mert saját maguk nem tudják őket előállítani. Ahogyan az olajipari berendezéseket sem, tartályhajókat sem, teherautókat és jeepeket sem, sem a telefonokat...gyakorlatilag semmit, az egy szem Iránon és a pakisztáni atombombákon kivül. Az egész térség egy szürreális játszótér, ahol évtizedek, lassan évszázadok óta azért manipulálják egymás ellen a törzseket, hogy mindegyik törzs, állam rá legyen utalva a fegyverekre, gépekre és ezért folyassa az olajat oda, ahol szükség van rá. Az egészből, amit mi gondolunk, valószínűleg szinte semmi nem igaz, csak ezek az állandó felszínt soroló hírek, hogy ki mit miért, de a valódi okokat és háttérembereket soha nem nevezik meg. Ugyanennek a színjátéknak a része a muszlimok jelenlegi, Európába küldése is. Valószínűleg azoknak az érdeke, akik azt szeretnék, hogy mindenkinek nagyon komoly baja legyen velük és akkor a kisebb gócok jobban feloldódnak az egészben. Van kiterjesztett öngyilkosság, de úgy néz ki, van kiterjesztett önvédelem, kiterjesztett konfliktuskezelés is. Ahogyan a Közel-kelet, úgy Európa is egy játszótér. Azzal a zavaró tényezővel, hogy itt még nem sikerült kiiktatni a gondolkodó embereket, ami a kontinenst különösen veszélyessé teszi. Európa a történelemben is egy unikum volt és ma is az. Minden eszközzel megroppanthatatlannak bizonyult, ezért igyekeznek most "átnépesíteni", hátha az hoz valamit. De még ez sem biztos.

328387 1970.01.01. 01:00:00

28. little (szerkesztő) 2015. 08. 09. 15:06 "Lehet. De mint felnőttek, tudnunk illik hogy a hirdesések és a propaganda, nem egészen egyenlő a valósággal." Ha nem tudnák bizonyosan, hogy a társadalom túlnyomó többségére hatással van, akkor nem csinálnák.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 30. ZorróAszter 2015. 08. 10. 9:23 Igen hatással van. És az emberek itélőképessége sem tökéletes. Most ön mit akar? Egy szorosan kontrolált világban akat élni? Nem tudok jobbat, nem tökéletes ami van az biztos.
süti beállítások módosítása