elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Gazpacho

1970. január 01. - littke

Itt az ideje hogy erről a spanyol eredetű, hideg, nyári levesről írjak. Most hogy a piacon olcsó és elsőrangú alapanyagokat kaphatsz, és itt a kánikula, igen, most kell ezt az egyszerű levest csinálni. Nagy művészet nem kell hozzá. Gondolom, sokan ismerik.

A leírt receptet nem kell szigorúan betartani, az arányok változhatnak, ha valamit nem szeretsz, hagyd ki.


A gazpacho lényegében egy folyékony saláta. Spanyolországban az egyszerű paraszt emberek ették. Persze annak idején passzírozták, és nem turmix gépet használtak.

Szóval itt a recept, ahogy én csinálom. Két emberre írom, ha többre csinálod, arányosan növeld meg az alkotórészeket.

Kell hozzá, 2 csemege paprika, 4 közepes méretű paradicsom, 1 közepes uborka, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 szelet állott kenyér, jobb olíva olaj (kb. fél kis csésze) és jófajta borecet, (negyed kis csésze). Sok recept a paradicsom bőrének eltávolítását írja elő, én ezt nem teszem. Az uborkát persze meghámozom.


Áztasd az egyik kenyeret kis vízben puhára. A másik kenyeret vágd darabokra, és kis olíva olajban pirítsd meg, majd tedd félre. Ezt itt crouton-nak hívják.

Vágd össze a zöldségeket. Mindegyik alkatrészből tegyél egy kicsit félre, kis tálakon, az előbbi croutonnal együtt. Kivéve a fokhagymát.

Ezután, beleértve az összenyomott fokhagymát és áztatott kenyeret, tegyed az alkotórészeket egy turmix vagy Cousinart gépbe és őröld fel. Nem túl sokáig, csak addig, amíg nincsenek túl nagy darabok. Őrlés közben fokozatosan adagold hozzá az olíva olajt, az ecetet, és ízlés szerint sót és darált borsot. Ha hígabban szereted, adj hozzá kis vizet vagy paradicsomlét.

Ha az alkotórészek nem voltak hidegek, behűtheted a levest. Nem fontos, ha a leves túl hideg, az ízek tompulnak.


Agyag/kerámia edényben szokásos szervírozni. Tégy a tetejére kis összevágott piros (nem erős) csemege paprikát és vágóhagymát, díszítésként. Tedd a leves mellé a tálakat a félretett, összedarabolt zöldségekkel és a croutonokkal.

Tálalás után, ízlése szerint mindenki vesz ezekből saját kanalával és a levesére teszi.

Jó étvágyat.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr88269752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Persze a fokhagyma és a fűszerek mennyiségét is lehet növelni! :))) Nagyon szeretem a fokhagyma ízét, plusz egészséges is. Bár, utána azért nem illik face to face belelihegni valakinek a képébe. :)))

60145 1970.01.01. 01:00:00

Nem rég rákérdeztem egy étteremben, de a megismerkedés elmaradt.

178873 1970.01.01. 01:00:00

2. Atlasz Étteremben - ha nem igazán ismered a konyháját - érdemes vigyázni, mert nagyon gyakran csak fűszeres, hideg paradicsomlevest adnak inkább. Ugyanakkor, ha a bloody maryt kedveled, vagy csak magában a fűszeresebb paradicsomlevet, akkor érdemes kipróbálni, mert tényleg kiválóan hűsít melegben. És az előbb kifelejtettem, például én nem csupán a fokhagymát imádom, hanem a zellerszálat is. Adott esetben az se rossz bele.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. solide 2014. 08. 18. 10:52 Még jó hogy nem vezetsz taxit. re 2. Atlasz 2014. 08. 18. 10:57 Na látod. Persze magad is elkészítheted, nem rakéta tudomány.

60145 1970.01.01. 01:00:00

3. solide : Még az éttermet is eltévesztettem: az egykori Hármashatárhegyi helyett a Fenyőgyöngyében kötöttem ki. Ott valóban azt mondták, hogy a paradicsomlevesre hasonlít...

60145 1970.01.01. 01:00:00

4. little : Tény és való, hogy ma délben "főztem", és még mindig életben vagyok.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Atlasz 2014. 08. 18. 12:43 Mit főztél?

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Gondolom, FOGYÓKÚRÁZÓK előnyben!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. lord 2014. 08. 19. 3:40 Bizony. Alacsony a kalória, magas a vitamin.

11256 1970.01.01. 01:00:00

kösz a receptet. egy apróság: a vágóhagyma szerintem a metélőhagyma - magyarul snidling :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. evianna 2014. 08. 19. 17:16 Szívesem. Köszönöm a javítást. Snidlinget nem akartam írni, nem magyaros, a vágóhagyma persze nem a jó szó.

221471 1970.01.01. 01:00:00

Metélőhagyma.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 12. elsore 2014. 08. 23. 9:20 Igen

221471 1970.01.01. 01:00:00

Ja, elnéztem evianna beírását... bocsi.
süti beállítások módosítása