Nem tudom Magyarországon mennyire ismert. Itt a tengeren túl aki szeret főzni és korombeli, mind ismeri. Első híres könyve a „Mastering of the Art of French Cooking” azaz a Francia Főzés Művészetének Elsajátítása, 1961-ben jelent meg. Ez, és későbbi televíziós sorozata, a „French Chef”, a Francia Séf, (1963-1973) forradalmasította az amerikai házi konyha kultúrát, ami valljuk csak be, borzalmas állapotban volt a második világháború utáni időkben.
Júlia életéről, azóta könyvet írtak és egy sikeres filmet is csináltak. Az utóbbi címe „Julie és Júlia”. 2009-ben mutatták be. Julia Child-ot Meryll Streep játssza, mondhatom nagyszerűen.
Julia Child leánykori neve Mc Williams. Pasadena városában, Kaliforniában született. 1912-ben, jómódú környezetbe. Mint sokan, Júlia iskolái elvégzése után (történelemből volt végzettsége) New Yorkba költözött. Itt a hirdetés szakmában kapott állást.
A második világháború alatt csatlakozott az Office of Strategic Services-hez és Ceylonban dolgozott, mint állami tisztviselő. Itt ismerte meg jövendő férjét, Paul Child-ot, aki New Jersey államból származott, de mint művész és költő jelentős időt töltött Párizsban és ott megszeretett egy jó adag francia szokást, köztük a jó konyhát.
Házasodásuk után, Paul a Külügyminisztérium szolgálatába állt. A fiatal párt 1948-ban Párizsba helyezték. Júlia sokszor visszaemlékezett a francia konyhával való első találkozására. Rouen városában történt, és osztrigával volt kapcsolatos. Mint fiatalasszony, a pár mindvégig gyerektelen volt, beiratkozott a híres Cordon Bleu szakács iskolába. Akkoriban ide kevés nő járt, és majdnem senki, aki nem volt francia. Júlia kitartott és diplomát szerzett.
Ez elvégzése után már Párizsban is főzőtanfolyamokat tartott az arra járó vagy odahelyezett amerikaiaknak. Két másik amerikai, hasonló érdeklődésű hölggyel együtt, egy recept könyvet írtak amerikaiak számára. Később, a Boston melletti Cambridge-be költözésük után, Júlia nagy nehezen, de talált kiadót a már említett könyv nyomtatására.
A könyv best seller lett. Felébresztette az érdeklődést nemcsak a francia étkezésre, de magára a francia kultúrára is. A könyv kiadását egy heti kulináris rovat szerkesztése követte a Boston Globe napilapban, majd 1963-ban a Francia Séf televízió sorozat, a PBS-en, az amerikai állami TV állomáson. Nem telt el sok idő, Júlia közismert személy lett. Magas termete (több mint hat láb magas), szókimondása, furcsa modorossága és kiejtése, közszeretet tárgyává tette.
Kevés amerikai részesült annyi kitüntetésben kulináris tevékenysége eredményeként, mint Julia Child. 2000-ben megkapta a francia „Legion of Honour”-t. Amerikai elnöki kitüntetést, Akadémiai tagságot is kapott munkásságáért.
2004-ben távozott el. 92 éves korában. Azt mondják francia hagymaleves volt utolsó eledele.
Az alábbi korabeli videón a salade nicoise elkészítéséről beszél. Nyár van, nyári recept szerintem, nézzétek meg.