elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Julia Child

1970. január 01. - littke

Nem tudom Magyarországon mennyire ismert. Itt a tengeren túl aki szeret főzni és korombeli, mind ismeri. Első híres könyve a „Mastering of the Art of French Cooking” azaz a Francia Főzés Művészetének Elsajátítása, 1961-ben jelent meg. Ez, és későbbi televíziós sorozata, a „French Chef”, a Francia Séf, (1963-1973) forradalmasította az amerikai házi konyha kultúrát, ami valljuk csak be, borzalmas állapotban volt a második világháború utáni időkben.


Júlia életéről, azóta könyvet írtak és egy sikeres filmet is csináltak. Az utóbbi címe „Julie és Júlia”. 2009-ben mutatták be. Julia Child-ot Meryll Streep játssza, mondhatom nagyszerűen.

Julia Child leánykori neve Mc Williams. Pasadena városában, Kaliforniában született. 1912-ben, jómódú környezetbe. Mint sokan, Júlia iskolái elvégzése után (történelemből volt végzettsége) New Yorkba költözött. Itt a hirdetés szakmában kapott állást.


A második világháború alatt csatlakozott az Office of Strategic Services-hez és Ceylonban dolgozott, mint állami tisztviselő. Itt ismerte meg jövendő férjét, Paul Child-ot, aki New Jersey államból származott, de mint művész és költő jelentős időt töltött Párizsban és ott megszeretett egy jó adag francia szokást, köztük a jó konyhát.

Házasodásuk után, Paul a Külügyminisztérium szolgálatába állt. A fiatal párt 1948-ban Párizsba helyezték. Júlia sokszor visszaemlékezett a francia konyhával való első találkozására. Rouen városában történt, és osztrigával volt kapcsolatos. Mint fiatalasszony, a pár mindvégig gyerektelen volt, beiratkozott a híres Cordon Bleu szakács iskolába. Akkoriban ide kevés nő járt, és majdnem senki, aki nem volt francia. Júlia kitartott és diplomát szerzett.

A film, Merryl Streeppel

Ez elvégzése után már Párizsban is főzőtanfolyamokat tartott az arra járó vagy odahelyezett amerikaiaknak. Két másik amerikai, hasonló érdeklődésű hölggyel együtt, egy recept könyvet írtak amerikaiak számára. Később, a Boston melletti Cambridge-be költözésük után, Júlia nagy nehezen, de talált kiadót a már említett könyv nyomtatására.


A könyv best seller lett. Felébresztette az érdeklődést nemcsak a francia étkezésre, de magára a francia kultúrára is. A könyv kiadását egy heti kulináris rovat szerkesztése követte a Boston Globe napilapban, majd 1963-ban a Francia Séf televízió sorozat, a PBS-en, az amerikai állami TV állomáson. Nem telt el sok idő, Júlia közismert személy lett. Magas termete (több mint hat láb magas), szókimondása, furcsa modorossága és kiejtése, közszeretet tárgyává tette.


Kevés amerikai részesült annyi kitüntetésben kulináris tevékenysége eredményeként, mint Julia Child. 2000-ben megkapta a francia „Legion of Honour”-t. Amerikai elnöki kitüntetést, Akadémiai tagságot is kapott munkásságáért.

2004-ben távozott el. 92 éves korában. Azt mondják francia hagymaleves volt utolsó eledele.

Az alábbi korabeli videón a salade nicoise elkészítéséről beszél. Nyár van, nyári recept szerintem, nézzétek meg.


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr478269724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Láttam a róla készült filmet, nem nyúltam a távkapcsolóhoz. Egy személyiséget mutatott be.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2014. 07. 11. 10:33 Jó film volt ügyes "keretbe ültetve." JC - ról persze nem nehéz jó filmet csinálni, nagyszerű karakter volt.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Vannak emberek, akik társadalmi szereplését nagyon meghatározzák személyiségük. Nem csak az általa előadott műsor köti le a figyelmet, hanem a beszéd stílusa és főleg az, hogy miként tesz -vesz a képernyő előtt. Rá jellemző volt, hogy úgy viselkedett, mintha a saját lakása konyháján tevékenykedett volna, bár lehet, hogy a felvétel ott is készült, mintha rögtönzött volna is. Hanghordozása nekem úgy tűnt, mintha egy gombóc lett volna a szájában, ételeihez néha történeteket mesélt. Igen kellemes asszony volt, viselkedése meggyőzően kellemes.

180524 1970.01.01. 01:00:00

Csak annyit tudtam róla, amit Meryl Streep mutatott a filmben. Itt a film trailere, én tv-ben láttam, magyar szinkronnal, de azt nem találom. http://youtu.be/ozRK7VXQl-k

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. Bundi-Bandi (látogató) 2014. 07. 11. 11:15 Igen re 4. maiman 2014. 07. 11. 11:45 JC itt mindig is ismert volt. A film csak ezt tetézi be.

210560 1970.01.01. 01:00:00

Nagy divat lett az étkezéssel, ággyal, egyáltalán az ember otthonával kapcsolatos hírekre alapozni magazint, filmet, sőt regényt. Bestsellerek százai, ezrei tanúskodnak erről. Ilyen filmeket szívesen néz az ember (nő, férfi egyaránt) jó dolog elandalodni esetleg tippet meríteni belőlük. Valaha a szakácsnői rovatokkal kezdődött a dolog :) Érdekes lehetett az említett asszonyság )

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

...és Meryl Streep mennyit küzdhetett, hogy azt az asztalnyi hagymát fölszeletelje.....sírnivaló.... ....az amerikai szakácskönyv köztudomásúlag mindent részletesen lépésről lépésre leír.....tehát amikor Magyar Elek vagy Horváth Rozi annyir ír, hogy: - dinszteljünk hagymát, akkor az amerikai szakácskönyv mindent leír a hagyma szeletelés mikéntjétől, az olaj hőmérsékletén keresztül a fakanál forgatásának irányváltoztatásától kezdve addig, hogy miként üvegesednek a hagymadarabok......mintha olyanoknak írnák, akik most jöttek a Holdról.... De ha már szakácskönyv felé nézegetünk, kihagyhatatlan Polcz Alaine Főzzünk örömmel c. könyve......nem recepteket ír, hanem arról ír, hogyan bánjunk az alapanyagokkal......pl: ha a receptben tejszín van, diétásan készíthetjük joghurttal, ha nincs itthon joghurt, akkor kefirrel...ha az sincs, akkor egyszerűen hagyjuk ki...... S.K.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 07. 15. 2:37 Amerikai szakácskönyve válogatja... Ha haladóaknak íródott talán nem részletezi az elemi dolgokat. Nekünk az első magyar szakácskönyvet megboldogult anyósom küldte, Horváth Ilona a szerző 1970 ben adták ki: Szakácskönyv. Már rongyokban van. Megvan George Láng Hungarian Cuisine is, ez két nyelven írodott. A legnagyobb szakácskönyv a Larousse Gastronomique, francia vagy a Silver Spoon, olasz.

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

9...akkor Julia Child által vetett mag kizöldült. Horváth Ilona jó! Érdekesség Dobos C. József Magyar franczia szakácskönyve, 1881-ben adta ki, majd megunta az írást, és hirtelenjében összehozott egy receptet, amit azóta is Dobos-tortának hívnak...... ......állítólag a kezdő félnótás segédjének keze is a dologban van, aki véletlenül a só helyett cukrot tett a vajba......
süti beállítások módosítása