elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Lee Valley Szerszámok

1970. január 01. - littke

Itt az ideje, hogy a kedves olvasók valami pozitív történetet olvassanak ezen a bloggon a kapitalizmusról. Itt az ideje beismerni, hogy az értéket képes létrehozni és munkát képes adni, olyat ami azelőtt nem létezett.

Itt az ideje, hogy a kedves olvasók valami pozitív történetet olvassanak ezen a bloggon a kapitalizmusról. Itt az ideje beismerni, hogy az értéket képes létrehozni és munkát képes adni, olyat ami azelőtt nem létezett.

Itt az ideje, hogy ne csak a bankokat, a régi pénzek tulajdonosait szidjuk, reménytelenül, hanem azokat a példákat lássuk magunk előtt, és ha lehet, azokat kövessük, akik arra méltóak. Ilyen emberek minden országban, igen Magyarországon is, biztos találhatóak, és az ilyen emberek virágzását tette a „szocializmus” lehetetlenné a második világháború befejezése és a rendszerváltás előtti időkben. Az ilyen emberekben rejlik a kapitalizmus titka, ma is, mindig is.


Én remélem, hogy ilyen emberekről beszélünk fiainknak/lányainknak, többet, mint a „régi szép időkről” Kádár papa gyámsága alatt.

A kanadai Lee Valley Tools vállalatról fogok írni. Miért? Tegnap elmentünk az itteni üzletébe. Hallottam róla, de életemben először jártam ott. A Google szerint, ők árultak egyedül ebben a városban yoyo-t, amit unokáinknak, szüleik kérésére nekünk ajándékba kell, hogy vigyünk.  Karácsonyra, Hongkongba.

Le Valley Tools nem egy játékbolt, hanem a komoly, fával barkácsolók boltja, de karácsony táján, árulnak játékokat is, egyedieket, sokjukat félkész állapotban. Ezeket megvásárolhatod és magad (avagy a gyerekkel együtt), összeállíthatod. Pl. egy babaházat, vagy egy fából készült teherautót.

A vállalat 37 évvel ezelőtt alapult. Magán, családi kézben van, tehát üzleti adatokat nem kell, hogy közzétegyenek. Mindenestre nagyon sikeresek és ma már több mint 500 alkalmazottjuk van. Az évi bevétel 50 millió dollár felett van.

Az első üzlet itt Ottawában jött létre, ma már 16 van Kanada nagyobb városaiban. Leonard Lee alapította, 40 éves korában. Lee úr Kanada közepén született, a prériken, egy kis tanyán, ahol akkor még kútból vették a vizet, és nem volt elektromos áram.


Okos gyerek volt, diplomát szerzett általános (civil) mérnökként, és a szövetséges kormány bürokráciájában, mint földmérő dolgozott. Hobbyja fafaragás volt. Annak idején Kanadában nem voltak kaphatóak az ehhez szükséges minőségi szerszámok. Japánból kellett ezeket megrendelni, nagyon körülményes módon.

Elhatározta, hogy szabad idejében készít egy katalógust, azaz postán megrendelhető üzletet hoz létre, ahol ezeket a szerszámokat, meg lehet majd egyszerűbben rendelni. Kevés tőke kellett, saját spórolt pénzét fektette bele. Üzlete felvirágzott, a katalóguson kívül, nemsokára, itt Ottawában egy üzletet is nyitott.

Hamarosan híre ment az általa forgalomba hozott szerszámok minőségének, és a kanadai fabarkácsolók tízezrei, ettől kezdve esküdtek rá.

A sikerén felbuzdulva, hasonló módon egy orvosi/sebészeti szerszámokat importáló üzletet létesített. Egy plasztik sebésszel társulva, miután az, szerszámait hasznosnak ítélte a praxisában. Ezen vállalat neve, Canica Design.

Megint ennek sikerén felbuzdulva, egy kanadai precíz szerszámokat készítő vállalatot is alapított, Veritas Tools-t, hogy a famegmunkáló szerszámokat ne mind Japánból kelljen behozni.

Lee úr sikerére az ország nagyon büszke, a legmagasabb kormány kitüntetés részese (Order of Canada).

A vállat híre nemcsak a barkácsolók között ismert, de az üzleti világban is. Lee úr állítólag még senkit sem bocsájtott el, nyereségrészesedést ad alkalmazottainak, a tisztítótól a vezérigazgatóig, mindenki ugyanazon összeget kapja, tehát nem a fizetésük egy százalékát. A vezetők fizetése csupán 20 szorosa az legalacsonyabban fizetettnek, ami nevetségesen alacsony a mai világban ahol 100-200 szoros vezetői fizetések a megszokottak. Mindezt már kezdettől bevezette, nem a mai közgazdasági sugallatok eredményeként, hanem saját meggyőződéseként.

Az alkalmazottak hűsége és minőségi munkája, az iparban példátlan.

Na, mármost kérdezheted, egyesek biztosan fogják, de Lee úr és családja (a családtagok jó része az üzlet vezetésében van), mennyi profitot „zsebel”? És ezen hol vakációztak? És a többi kérdés?

Hát ezt nem tudjuk, mint írtam az elején a vállalat magán kézben van, szóval csupán az adóhivatal tudja…de tényleg…közünk???? Kit zavar ez?

 

PS Ezen a linken képeket láthatsz Le valley-ről és amit ők árulnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr388269608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

199664 1970.01.01. 01:00:00

Little! Írnék én jót is,de pontosan te magad nem engeded!Hogy csak pár évvel idősebb létedre nem nyitogatod a szemed,és mindig arra hivatkozol,hogy a jó Kádár papa vezényletével nyomták el az egyéni kezdeményezőkészséget,és alkotni vágyást!Ez nem igaz! Mondhatnám :szemenszedett,provokatív hazugság!Mint ahogy az is,mikor bőszen kijelentjük,hogy a szocializmus gazdasága magától ment csődbe,és a rendszerváltás elkerülhetetlen volt! Most és itt legalább hat oldalt kellene írnom,amit már megtettem itt széttördelt kommentek formájában,hogy érthetővé tegtyem azt,hogy miért akarlak mindenáron cáfolni!Így csak annyit tudok mondani,annak elismerése mellett,hogy a postban említett úriember története valós,hogy ez a post nem más,mint önigazolás!Tudod,mire értem! Nem véletlenül kérdezem megint,hogy:miért éppen Kanada!!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. pietnik 2015. 12. 16. 6:10 Nekem ne mondd, ez a történt K- papa alatt nem történt volna meg. Ez az ember, L. Lee egy, kapitalista. 500 alkalmazott! Profitot élvez. Csak gondolj az értéktöbbletre amit zsebrevág...

27518 1970.01.01. 01:00:00

Little, úgy néz ki, szép példa, olyan, ami nem kizsákmányoláson alapul. Szerintem,ha mindegyik kapitalista így gazdálkodna, akkor nem volna kifogás ellenük. De, hát tudjuk, hogy nem így van, a többség nem tudja megállni, hogy szarrá keresse magát.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. Only 2015. 12. 16. 7:37 Na itt van ahol tévedsz. Ez persze a magyar, false, "experience". aAmi nem igaz. A kapitalisták tulnyomó többsége, rátermett ember akik alkalmazottaikat, munkatársaikat megbecsülik. Deal with it.

58395 1970.01.01. 01:00:00

Az ilyen vállalkozások biztosan nagyon el vannak terjedve Kanadában... Ha eldobsz egy követ, biztos ilyet talál el...:-))

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, szépek ezek a példák, amelyek a mai gazdasági rend emberségét igazolják. Valószínűleg ebből a helyzetből fakad az is, hogy minden kimutatás szerint egyre kevesebb ember birtokol egyre többet és egyre több ember egyre kevesebbet. Ami nemcsak a jövedelmekre, de a termelő eszközök birtoklására is igaz. Szép dolog, ahogyan látod ezt az embert, de ha elfogadjuk is egy példának, nem a trendet erősíti, hanem annak ellenére valósult meg. Kádár kor:...nem vagyok nagy szakértője, de azért érdekes volt, hogy mozdonyokat, buszokat,szerszámgépeket tudott értékesíteni saját fejlesztéből ott, ahol ma azt sem tudják, hogy létezik magyar ipar. Nem lehettek olyan hülyék ezek a mérnökök, ha a 70-es , 80-as években díjakat nyertek a buszokkal pl. Németországban . Még egész jó kukoricatermelési rendszereket is tudtak exportálni a kukoricatermelés őshazájába. Sőt, ellentétben a nyugati élelmiszeripar csúcsteljesítményével, fűrészpor és ragasztó helyett májból készült a májkrém, amit a nyugati rendszer a mai napig nem képes produkálni....:-)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. Kokó 2015. 12. 16. 8:41 Kedves Kokó, Ez a vállalat nem egyedül áll. Az a hit , hogy a vállalat tulajdonosok, az alkalmazottaikat ki akarják zsákmányolni, a mai világban nem igaz. Szóval felejtsd el, még akkor is, ha MO-n ez lenne igaz. Kétlem. A vállalatod annyira lesz erős, amennyira az alkalmazottak, a vezetőkben megbíznak, és amenyire szeretnek ott dolgozni, és munkájukat ott annál a vállalatnál szeretik, és magukat megbecsültnek érzik. Ezt belátni egyszerű, ha elgondolkozol te is erre a következtetésre fogsz jutni. re 6. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 16. 9:04 Persze voltak produktumok amik jók voltak, de hogy a vállalatok mennyire hasznosak voltak, azt, könyvek hiányában, nem tudjuk. Azt sosem állítottam, hogy a magyar szakemberek bárkinál is alábbvalóak lnnének, itt a lehetőségről beszélünk, a vállalkozói szabadságról, ami sajnos nem volt. Ilyen vállalat nem alakulhatott, alkotmány ellenes lett volna. Milyen kár, nemde? « Írja meg véleményét, kérdéseit!

58395 1970.01.01. 01:00:00

Little én nem akarlak meggyőzni téged semmiről... Legfeljebb kétlem, hogy a példád általános lenne nálatok... Tudod miért? Mert az ott élők nem élnek ilyen példával... Rajtad kívül kevesen találkoznak ilyennel... Az ellenkezőjével annál inkább... Sokkal többen kritikusak mint nem ... És nem is egyszerű átlagemberek hanem elismert közgazdák, szociológusok, publicisták...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Kokó 2015. 12. 16. 9:55 Kedves Kokó. Én itt 44 évig dolgoztam, összesen 6 vállalatnál. Egyszer még "le is építettek". Ámbár egyik vállalat sem volt a posztomban írthoz hasonló, egyikre sem panaszkodhatom. Sehol sem éreztem, hogy az ott dolgozókkal ki akarnának b..ni. Rossz főnökkel mindenki, én is, találkozott, de azt a rendszerre általánosítani, az azért túlzás.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

Ismet peldamutato szemfelnyito kivalo iras. ***** Szinte hinni nem akarok a szememnek olvasva ezeket a multba tetovazo kommenteket, hogy ilyenek kovethetik egymast sorjaban egy posztban, egy poszt mely arra tanit, hogy a civilizacioban elo nemzetek tobbsege sikeresen adoptalt olyan gazdasagi rendszert, mely ervenyesul a multban es jelenben egyarant. Nem veletlen, hogy "kitantorgoltt" hazankbol 250 ezer emberunk 56-ban es tantorognak a 100 ezrek most is mert a modern eszkozokkel valo gazdalkodas epp ugy mint barmely mult irant erzett sovarsag nem hozhat eredmeny, joletet. Hungaristak, marxistak ideje lejart, kedveskeim.....

349780 1970.01.01. 01:00:00

Én inkább egy hazai példát írok: A közutak, közterületek és parkok világítására egy magyar cég minőségi kandellábereket fejlesztett, energiatakarékos LED-es kivitellel. Külföldön szépen tudják értékesíteni, de Magyarországon nem.....ugyanis nem rokonuk a döntéshozóknak......és az önkormányzatok inkább a kínai gagyit helyezik ki, mert annak valaki zsebében nagyobb haszna van......hazai munkahely? ugyan.....

22371 1970.01.01. 01:00:00

Jó poszt. - sapienti sat; na persze ha valaki kőagyú marxista ....

349780 1970.01.01. 01:00:00

Leépítés....az nagyon szar érzés.....amikor az ember - mint vállalkozó - tudja azt, hogy a megzuhant megrendelésállományból nem képes a béreket és költségeket kitermelni.......és korábban az embereivel több évig együtt dolgozott......

23353 1970.01.01. 01:00:00

re10. csaszi (látogató) 2015. 12. 16. 10:36 Egyetértünk.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Hivatlan (látogató) 2015. 12. 16. 10:43 Ez az aminek nem szabadna lennie. Ez az ami szomorú. Ez korrupció, ami könyörgöm éertsük meg, a kapitalizmus elveivel nem egyezik meg. Ha ez nagyban megy, az országnak nagyon árt, ezt ki kellene irtani. re 12. Quodlibet 2015. 12. 16. 10:43 helló, és igen. re 13. Hivatlan (látogató) 2015. 12. 16. 10:46 Igen, én tapasztaltam, a hír engem pont egy karácsony elött ért, úgy 1986-ban. Mégis, előfordul, egy mérnöki tervező irodában, hogy ha nincsen új business, nem tudnak mindenkit fizetni....

338311 1970.01.01. 01:00:00

Az ilyen cégekről belső, munkatársi véleményeket kell olvasni, és kevesen vannak a baloldalon akik elhinnék, de ők miben is hisznek? -saját ideológiai zsargonjukban, és nagyon tud fájni a szívük, mert túlpörgetik az információt és már is az elnyomásnál, a kizsákmányolásnál tartanak. Ahhoz meg beszáll egy két keselyű és már a szokásos Nolblog témánál vagyunk. Vak vezet világtalant. Az viszont kétségtelenül keserű élmény, ha személyes ismeretség kell egy gyártmány hazai piacra való elhelyezéséhez, de még mindig ott van a mentőöv és exportálni lehet, a jövedelem meg talán még több, mint a hazai pályán lenne. De talán ez is csak a honfiúi érzelmeket bántja. Őszintén, én aki a mai napig is szívesen tervezek még hobbiból is (pedig ez volt a munkám része, az Autocad) törődnék én azzal, hogy egy terméket, amit kitaláltam nem lehetne a hazai piacra tenni, hiszen rengeteg ország van a földön ahol lehetne. persze ennek útjához, módjához hosszú cikkben kellene magyarázatot fűzni. De otthon is voltak cégek a háború előtt is, ahol az emberek szívesen dolgoztak.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 16. BundiB 2015. 12. 16. 11:34 +

349780 1970.01.01. 01:00:00

Jut eszembe .....szerszámok a tengeren túlról..... ....egyszer vagy 20 évvel ezelőtt nyitott egy amerikai áruház, majd befuccsolt. .....ami érdekes volt, az amerikai farmernek gyártott szerszámok ugyanolyan életreszólóan robosztusak és elpusztíthatatlanok, mint az egykori szovjetunióban gyártottak. Sok praktikus "egykezes" szerszámjuk volt, a legkülönbözőbb munkákhoz. ....amit elmulasztottam megvenni, és azóta bánom, az faültetéshez gödörásó. (na ez kétkezes volt!) Ez két szembefordított laposélű ásó, egy csuklóval, olyan mint egy túlméretezett szemöldökcsipesz. Nem mondom, nem volt olcsó - és ezért maradt ki a kosárból - és azóta megszűnt az áruház....tehát már megint a feeling az átkosból.....mindent akkor kell megvenni, amikor van, és nem akkor, amikor szükségünk van rá. ....na megyek, megeszem a cipőmet.....Chaplin is így tett......

34164 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little ! Tetszik a leírás. Hogy ez a mentalitás mennyire általános és mennyire nem? Biztosan van példa mindkét változatra. És szerintem ez lényeg: Lehet ilyet is meg olyat is találni. üdv : Mis

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. Mis 2015. 12. 16. 15:05 Persze hogy lehet. De a tartós sikerhez biztos vagyok abban, hogy az vezet, ha az ember, tulaj vagy sem, munkatársait megbecsüli. A vállalkozó képességet pedig, megbecsülni és támogatni kell. Azon alapszik a kapitalizmus, azt fojtotta, el, a 40 alatt, az a másik rendszer.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Azért érdekes okoskodások ezek olyan emberektől, akik valószínűleg még egy gazdasági vállalkozást sem építettek fel, most sem üzemeltetnek egyet sem és nagy valószínűséggel már nem is fognak. A legérdekesebb a tulajdonosi érdekekkel való feltétlen azonosulás és a vita színvonalának azonnali emelése a "kőagyú marxista" kifejezéssel és a közmegegyezés, hogy a kapitalista elsősorban jó ember. Az egészből az látszik, hogy nem igen tudjátok, hogyan gondolkodik egy valódi tulajdonos. S nem is ezekkel a kisebb cégekkel van az igazi gond, hanem azokkal, amelyek a politikát is alakítják, a gazdaságpolitikán kívül pedig a közép- és kisüzemeket is. Ahogyan ezt látjátok, biztos vagyok benne, hogy azt hiszitek, az IKEA legfontosabb célja az emberek boldoggá tétele ...:-)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 21. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 16. 16:13 Kedves Cuba, A "kapitlisták" azaz akik valamilyen értéktermelő vállalatnak a tulajdonosai, nagyon változó emberek, és hasonlóan mindenki máshoz, vannak köztük, (hogy néhai Funyi kifejezésével éljek) rendös és nem rendös emberek, szerintem ugyanabban az arányban. Amit én a 49-89 közötti rendszertől rendkívül rossznak tartok, aminek hatása ma is érződik, itt a Bloggon is, az az emberek vállalkozó szellemének korlátozása volt, elsősorban a magánvállalkozások majdhogy egyértelmű betiltása eredményeként. Egypár maszek, és háztáji kivételével. Pedig az aki emlékszik arra a korra tudja, hogy, pont ezek a maszekok/gebinesek/háztájiak voltak a legtermékenyebbek, és adták a legjobb árukat. A globalizmus, a multik, stb., persze lehet és kell is kritizálni, én is teszem, de egy teljes államosítás, ala 49, vagy Camodia/Cuba/É Korea óriási kárt okozna....persze hál Istennek ennek nincsen veszélye. A korrupció, mutyizás. a szabad verseny korlátozása ellen meg fel kell lépni, azt büntetni kell, és ezt teszik is normális országokban....erre kellene szerintem MO-n koncentrálni.

44711 1970.01.01. 01:00:00

22.Little, az alapvető gond a mai világgal nem az, hogy szabadjára engedjük-e az emberi kreativitást, hogy vannak-e emberi gondolkodású kistulajdonosok , akik foglalkoznak az alkalmazottaikkal, hajlandók annyit fizetni, hogy a gazdaságosságot és a személyes profitcéljukat mindez ne veszélyeztesse. Ahogy írod is, vannak itt is jó és rossz emberek, ami egyébként független a tehetségtől és a tehetségtelenségtől. De ez is csak egy szempont, még ezeknél a közepes vállalatoknál is jellemző, hogy a felívelés majd öröklődés után nem az örökös, hanem egy management vezeti és lassan a tradíciók is átalakulnak. De itt még nem is mondom, hogy ne lenne példa aránylag normális hangulazra és hozzáállásra, bár ez sem függ össze egy cég gazdasági sikerével. Sokkal inkább gond az egész rendszer, annak a folyamatos növekedési igénye összekapcsolva a fogyasztás növekedésének szükségletével, ami szétzilálja a világot. Lassan az ember sem fogyasztó, hanem egy termék lesz. Akit ki kell termelni, hogy fogyasszon olyan dolgokat, amire semmi szükség. Hogy minimum tízévente vegyen autó, háromévente tv-t, hogy egyen sokat, hogyan használjon klímaberendezést, repüljön el nyaralni évente kétszer és semmi ne legyen különösebben tartós. Hogy forogjon minden, miközben fogy az energia, az anyag. Ez a folyamat logikailag sem tartható fel. Persze különösen nem, ha látjuk, hogy ez ma is csak az emberiség egy részére vonatkozik. Ha nyolcmilliárd ember fogyaszt annyit, mint mondjuk ma egy ottawai átlagpolgár, akkor a végesség még sokkal korábban következik be. De hogy minden érintett fél kitolhassa a határidőt, elkezd háborúzni a nyersanyagokért, az energiáért. Az igény tehát összekapcsolódik egy fenntartási kényszerrel, konfliktushelyzetekkel, megoldahatatlan képletekkel, mert semmiből sem fogy kevesebb. Nézd meg, mennyit fogyasztott egy autó húsz éve és mennyit ma. Nincs forradalmi különbség. Közben a tulajdon és ezzel a hatalomra gyakorolt befolyás koncentrálódik. Eddig is a tulajdon diktált, de ma egyre kisebb a kör, egyre kevesebb felsőkörös kritikára kell számítani... Szóval ez az egész , hogy az emberiség ebből hogyan tudna kikeveredni, az sokkal komplikáltabb , mint hogy egy kis, vagy inkámm már középüzemen keresztül mutassuk be a rendszer lényegét. Little, nincsenek nyilvános cégadatok. Lehet, hogy az egész üzem már régen olyan banki kölcsönökkel operál, ami majdnem olyan, mintha megtörtént volna a tulajdonátruházás. Nagyon kevés olyan vállalkozás van, amely kijönne annyi banki finanszírozással, hogy a bank ne szerezne befolyást az üzletpolitika felett. Ha pedig a konkurenst is finanszírozza, akkor különösen beleszól az üzletpolitikába... Különösen, ha öt-tíz banknak is ugyanaz a kör a tulajdonosa.... Little, a "kapitalizmus" egészében már régen egy szigorú tervgazdaság... és még így is fürészporból és szójából csinál májkrémet, miközben a zöldre festett tormát adják el a világban wasabiként....:-)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 23. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 16. 17:49 Hát ezt másképpen látjuk. Az energia fogyasztás per kapita csökken, talán nagyobb irambankellene, de csökken. (Toyota Prius, el. autók). Az hogy a kapitalizmus a növekvést kedveli az igaz, lám ott van a 3. világ, akik szintén jobban akarnak élni, ott van ma a növekedés: Kínában, Indiában és majd, remélem, Afrikában is. A kapitalizmusnak piacra van szüksége, ahol nincsen pénz, ott nincsen piac, látod hogy ezek egymást segítik a jó irányban? Mert itt, a fejlett világban arra már nincsen lehetőség. Ahogy ez a gazdagodás lezajlik, és az általános műveltség emelkedik, a szaporodás csökken. Jó ez nem máról holnapra, de ez szerintem a trend. A világ fő problémája igen, hogy ez a kiegyenlítődés, Kina, stb felkapaszkodása és a mi további (elkerülhetetlen) stagnálásunk egy békés módon menjen végbe. Én optimista vagyok. A bankok meg olyanok amilyenek, ha sok pénzzel tartozol nekik, dolgaidba benéznek, be is avatkozhatnak. Más emberek pénzével adnak kölcsönt, azt vissza illik téríteni kamattal, neked ezt illik tudni, ez ilyen egyszerű.

338311 1970.01.01. 01:00:00

23. Cuba Libre c.C. "Nagyon kevés olyan vállalkozás van, amely kijönne annyi banki finanszírozással, hogy a bank ne szerezne befolyást az üzletpolitika felett. Ha pedig a konkurenst is finanszírozza, akkor különösen beleszól az üzletpolitikába... Különösen, ha öt-tíz banknak is ugyanaz a kör a tulajdonosa...." Ez nem így van, a középső fiamnak ez a pozíciója a banknál. A bank nem ad a végletekig kölcsönt, hogy átvegye a cég irányítását. A bank kölcsönt ad, de csak a egy bizonyos százalékig, és fizeti. ha kell ideiglenesen, hogy az un. cash flow, a bevétel-kiadás biztosítva legyen. Ha a részletfizetéssel baj van, törvényesen kinevez valakit a vállalat élére, figyelembe véve azt a lehetőséget, hogy marad, vagy felszámolják a céget. A bank nem tart meg cégeket, túlad rajta, néha veszteségesen. Hogy a konkurenst is finanszírozza? -ha a pénze a banknak benne van nem tud ellene dolgozni, azért neveznek ki semleges szakembert a vezetőség élére. Kizárt dolog, hogy egy cég több bank felé legyen eladósodva, ez kifejezetten egy törvénytelen lépés lenne a vállalkozótól és a bankoktól is. Hiszen itt utaztatnák a pénzt egyik banktól a másikig, végeredményben a kölcsönből fedezve a másik felé az adósságot, ez képtelenség.

199664 1970.01.01. 01:00:00

Hát,igen! Volt egy rendszer,amit te csak annyira ismertél meg,hogy ingyen elvégezted az egyetemet,és huss,elszálltálÁmerikába!De azt az Istennek sem akarod megválaszolni,hogy miért ippeg Canada!?Vagyis,hogy miért onnan,és miért ippeg nekünk osztod az észt?! És azt is hogyan! Nem véletlenül mondom az itteni agyatlanoknak,és vagdalkozóknak,hogy tessék mélységében megismerni azt a rendszert,mit tuodtt felépíteni,és ennek ellenére mi volt a bukásának ka! Ehelyett mindig a tudálékos nagyképüséghez,vagy éppen az ocsmány besározás a válasz,de amit ideírunk páran,akik józan,minden oldali elfogultság-mentesen próbáljuk a múltat feltárni,és azt sem értitek,hogy az nem nosztalgia,hanem erőteljes támpontok ,amik segítségével ki lehetne lábalni ebből a mély szarból,amibe a rendszerváltás,és a rendszerváltó,mindenoldali balfaszok serge produkált!! Ha Kádár "olyan" lett volna,amint te (is) írod,akkor már bukott volna az elején ,és Kádár ma épp olyan maffiózó lenne ,mint Orbán,vagy Gyurcsányí,ha a kora engedte volna! De nem olyan volt! Pár idézet tőle!(nem szó szerint,mert azért nem keresem elő a könyvet! "miért van az,hogy azt törvényszerűnek tekintjük,hogy a kapitalizmusban olyan minőséget produkálnak,amit a szocializmusban háromszoros munka,anyag,és pénz ráfordítással sem tudunk elérni!?" Ne arról beszéljünk,hogy itt mi szocializmust,kommunizust építünjk,hanem arról beszéljünk,hogy mi itt egy élhető országot építünk!!)" "Kérem szépen!1955-ben egy pártkongresszuson arról folyt a vita,hogy mennyire célszerű lenne a dieselesítés!Ma,1975-ben szintén erről megy a diskurzus!Mit csináltunk ezzel a ,és sok más kérdéssel,az elmúlt húsz évben,ha még mindig itt tartunk!!" "A szocializmus építéshez kellenek a kiművelt emberfők"(ezt nem csak ő mondta"",de meg is valósították!) "Szükség lenne egy erőteljes motro megtervezésére,és a jó magyar mérnökök meg is ígérték,hogy megtervezik,és sok éves hitegetés után kénytelenek voltunk ennek a licencét megvásárolni,mert ugyanolyan kategoriában ugyanezt a motort a nyugati mérnökök megtervezték,és ezzel nagy piacoktól estünk el,ráadásul úgy kellett megvenni alicencet!" "Állandóan nyafogunk,hogy korszerűsíteni kell,aztán hosszas vajúdás után oda érkezünk,hogy a modern gépsor legvégére egy bunkó csatlakozik,amely aztán semmire sem jó,csak legfeljebb arra,hogy szétverje az egészet"" "A vizierőmű(Bős!!) megtervezése azoknak a feladata,akik értenek hozzá,!Tervezzék meg,és mi majd a szakvélemények alapján elmondjuk,hogy tágotajuk-e,avagy sem!De ha már egyszer döntöttünk,akkor utána semmiféle siránkozásnak nincs helye!! És az 1988.márc.22.-i MSZMP.KB.ülésének jegyzőkönyve!Ekkor már nem Kádár a pártfőtikár,döntési jogköre nincs,a véleménye nagyon ül,csak aztán minden ment úgy,ahogy a rendszerváltás mára alakulni tudott! "A külföldi működő tőke beáramlásáról beszélünk.Szükséges is lenne ,de a mi felttételeink mellett nem fog idejönni!Azok a szabályok,mint nálunk,nem fogják erőteljes beáramlásra birni,a tőke ki fog várni!Nem akarok olyan kedvezményekete biztosítani,hogy pár évig adómentességet élvezve,annak lejárta után elvándoroljon más vizekre!Haszna után adóznia kell,és az adózott jövedelmét kviheti az országból!Szakszervezeteknek ugyanúgy működni kell ezekben az üzemekben,mint a tőke saját hazájában!Máskép nem megy!! A mai bankok első generációjának működése hazánkban nálam nem jól vizsgázott!Ha rájuk lesz bízva,hogy mit engedhetnek meg maguknak,hát az nem garancia semmire ! Tehát ebből is látszik,hogy Kádár,anélkül,hogy valamiféle értelmiségi "szabadegyetemet végzett volna, világosan látta,hogy mi vár Mo.-ra ,ha véleményével ellentétben megvalósul a külföldi tőke bevonása Ezek az aggályai miind,az itt felsoroltaknál jóval több volt,sorra megvalósultak a rendszerváltók ,és a velük együttműködő(frász,őket irányító) külföldi tőke működése nyomán! A külföldi tőke csak annyira "jött" be amennyire a kedvezmények engedték,meg amennyit a magyar rabszolgapiac elbírt,és inkább tőke kivonás,kisíbolás lett belőle! Külföldi felmérések szerint 240 milliárd dollárnak megfelelő összeget síboltak ki a rendszerváltás óta,de ez a statisztika úgy mondja,hogy a 80-as évek elejétől!Ja,és ki vitte külföldre a rendszerváltás előtt?!Kádár nem,az biztos!!És nem is volt az olyan nagymértékű,hogy a 240 milliárd arányában összehasoklítható lenne!De az a 240 milliárd dollár az a háromszorosa az államadósságnak,így az már 320 milliárd,és nem beszélve arról,hogy mennyire felmérhetetlen az a haszon,illetve elmaradt haszon,amit ez az őrült összeg működő tőkébe fektetve gyarapíthatta volna az ország vagyonát!! Kérem!!így tessenek a szocializmust,Kádárt,vagy akármelyik,ma annyira gyűlölt,a népnek elkötelezett kommunistát!Nem komcsikat!Mert azok egészen mások!!!

328387 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! A történettel az a baj egyrészt, hogy a világ koncentrálható tőkéjének a fele nem ilyenek kezében van, hanem 100-400 klán kezében. Egyenként több száz milliárd dolláros tőkével átlagosan. Ezek a klánok tömeggyilkosok, népirtók, rabszolgatartók, rabszolgakereskedők, köztörvényes bűnözők leszármazottai, akik a mentalitásukat továbbörökítették az utódaikba. Másik probléma, hogy általában (nem mindig) ha megkapargatják az ilyen címlapvállalatokat, ki szokott derülni egy kis gebasz. Hol az, hogy honnan volt az indulótőke, hol az, hogy most miből van a nyereség, hol az, hogy kié valójában a cég. Harmadrészt a kommunizmusban is voltak biokémiai, gyógyszerészeti, vegyészeti és egyéb eredmények. Csakhogy a világsajtó nem kommunista kézben volt akkor sem. Márpedig a világsajtó dönti el, hogy ki a híres, és ki nem. A korrupt, szabadnak hazudott világgazdaság meg azt, hogy ki lehet sikeres a világpiacon és ki nem.

199664 1970.01.01. 01:00:00

Aszter,kérem! +++

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 26. pietnik 2015. 12. 17. 4:25 Kedves Pietnik, Posztom a vállalkozó szelleműség dícsérete, ebben az esetben, nem a tudás, nem az islolázottságé, ámbár azok is fontossak. A kádár féle diktatúra ezt pedig, nagyon sajnos, nem támogatta. re 27. ZorróAszter 2015. 12. 17. 5:59 Többször is írtam, bár van benne valami, a jövedelm/vagyon részesedése a felső egy %-nak egyre nagyobb, és ezt a trendet meg kell változtatni, ön ezt eltúlozza. Én nem vitatom, hogy a kádári rendszernek is voltak sikerei, ha nem is sok, de a vállkozó képességet végül is nem támogatta, a kapitalista rendszer azt jobban felkarolja. És végsősoron ez volt és még ma is az, a legnagyobb "fegyvere". Ha ön ezt vitatja, be nem ismeri, akkor, mint gyakran máskor, nem értettük meg egymást.

199664 1970.01.01. 01:00:00

Nem arra válaszoltál,amit írtam!A Kádár-rendszer a tudást,a kreatívitást,sőt, a magánszektort is támogatta!Ezt kár tagadni!De te azt teszed! Nem ez a bajunkNem az a bajunk,hogy a Kádár rendszer milyen volt,hanem az,hogy ez a mai sokkal rosszabb,és nem valósította meg azt,amiért elszabta a szocializmust,hanem elrabolta annak a vagyonát,azaz a népét!És mint aszter is mondta,rablókurva világ következett be mindenhol a szocialista tábor bukása után!(pardon:megbuktatása után!)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 30. pietnik 2015. 12. 17. 13:55 A mai rendszer nem tárgya a posztnak. Igen, mivel a kapitalizmushoz a szocialista országok már nem voltak hozzászokva, hibák történtek. És tudom, ma van mutyizás és korrúpció. De értsd meg, ez nem tartozik a kapitaizmushoz, sőt! A Kádár rendszerben egy ilyen Leonard Lee, aki a posztom tárgya meg nem virágozhatott volna. Ezt nekem ne akard bemagyarázni, egész kis vállalatok igen, de annál nagyobb nem volt megengedve. Az egész nevetséges és természet ellenes volt.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Ez nem 1%. Ez 100-400 klán. 8000 - pár tízezer ember. A 7 milliárd földön élő emberből. Övék a világ tőzsdéin található 40 ezer milliárd dollár fele. Plusz tőzsdén kívül nagyságrendileg ugyanennyi. (Duplája?) Tehát ők a meghatározók, és nem a többiek. Ők ugyanis egyeztetnek. Nekem is vannak kedvenc burzsujaim: Isambar Kingdom Brunell vagy például James Nasmyth. Vagy a magyarok közül Rubik. De nem ők kaszálták a legnagyobbat. A legtöbb feltalálót az élősködők kizsebelték.
süti beállítások módosítása