Szeretek új dolgokat kipróbálni. Pénteken elmentem vásárolni. A város legjobb élelmiszer boltja, egy amerikai, minőségi üzlethálózat itteni egyetlen üzlete, pont mellettünk van. A neve Whole Foods. Nem a legolcsóbb, de a minőség elsőrangú.
Szeretek új dolgokat kipróbálni. Pénteken elmentem vásárolni. A város legjobb élelmiszer boltja, egy amerikai, minőségi üzlethálózat itteni egyetlen üzlete, pont mellettünk van. A neve Whole Foods. Nem a legolcsóbb, de a minőség elsőrangú.
Vettem szombatra disznó oldalast, vasárnapra bison (bölény) húst, darabokban, ragúnak. Vásároltam, most életemben először yuca-t is. A yuca egy Dél Amerikából származó gyökér, amit ott, mint a burgonyát esznek. Cassava-nak, vagy tapioca-nak is nevezik, magyarul nem tudom, hogyan hívják. Mi még sosem próbáltuk ki, gondoltam itt az ideje.
Szintén vettem egy üveg chimichurri szószt. Jól nézett ki. Ez egy zöld szósz, amiben apróra vágott petrezselyem, oregano, fokhagyma van összekeverve olíva olajjal és fehér ecettel. Ez a szósz Argentínában használatos, a grillezni szánt húsokat marinírozzák evvel.
Pénteken este rákentem a zöld szószt az oldalasra, egy darabban volt, és egy műanyag zacskóban visszatettem a hűtőszekrénybe.
Szombaton délután egykor beindítottam a sütőt. A nagy sütőtálba elhelyeztem a hosszú oldalast és egy óráig közepes hőmérsékleten sütöttem. Ezek után mellé tettem olíva olajban megforgatott kelvirágot és új krumplit, és így a hússal még egy másik órát együtt sültek, most már magasabb lángon. Az utolsó 10 percben átállítottam grillre, hogy minden szép szint kapjon. Végül is kivettem a sütőből és hagytam, kissé lehűlni. Ecetes uborkával ettük, nagyon finom volt. Az argentín vörös bor jól ment hozzá.
Vasárnap következett a bölény ragú. A bölény hús a marhához hasonló. Ha nem mondanák, a különbséget észre sem vennéd. A húsdarabokat, csak úgy, egy zománcozott öntöttvas edényben megbarnítottam. Beletettem összevágott hagymát, és póréhagymát, némi összevágott répát, sárgát és fehéret. Felöntöttem egy kis fehér borral, megszórtam egy kis szárított rókagombával, megízesítettem sóval, borssal és összekevertem. Ezután, lassú lángon, vagy két és fél órán keresztül, főztem a sparhelt tetején.
Közben meghámoztam a yucát. Úgy nézett ki, mint egy nagy fehérrépa, csak keményebb. A receptem szerint karikára kellet vágni és sós vízben 20 percig forralni. Tényleg, szépen megpuhult. Leöntöttem a főzővizet, összenyomkodtam, olyan krumpli püré szerű lett. Mivel mondják elég íztelen, nyakon öntöttem egy kis chimichurri szósszal. Hagy fogyjon.
Ízlett a nejemnek, úgy a bölény ragú, mint a yuca püré… pedig ő nagy kritikus.