elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Mit főztem a hétvégén?

1970. január 01. - littke

Szeretek új dolgokat kipróbálni. Pénteken elmentem vásárolni. A város legjobb élelmiszer boltja, egy amerikai, minőségi üzlethálózat itteni egyetlen üzlete, pont mellettünk van. A neve Whole Foods. Nem a legolcsóbb, de a minőség elsőrangú.

Szeretek új dolgokat kipróbálni. Pénteken elmentem vásárolni. A város legjobb élelmiszer boltja, egy amerikai, minőségi üzlethálózat itteni egyetlen üzlete, pont mellettünk van. A neve Whole Foods. Nem a legolcsóbb, de a minőség elsőrangú.

Vettem szombatra disznó oldalast, vasárnapra bison (bölény) húst, darabokban, ragúnak. Vásároltam, most életemben először yuca-t is. A yuca egy Dél Amerikából származó gyökér, amit ott, mint a burgonyát esznek. Cassava-nak, vagy tapioca-nak is nevezik, magyarul nem tudom, hogyan hívják. Mi még sosem próbáltuk ki, gondoltam itt az ideje.


Szintén vettem egy üveg chimichurri szószt. Jól nézett ki. Ez egy zöld szósz, amiben apróra vágott petrezselyem, oregano, fokhagyma van összekeverve olíva olajjal és fehér ecettel. Ez a szósz Argentínában használatos, a grillezni szánt húsokat marinírozzák evvel.


Pénteken este rákentem a zöld szószt az oldalasra, egy darabban volt, és egy műanyag zacskóban visszatettem a hűtőszekrénybe.

Bölény hús

Szombaton délután egykor beindítottam a sütőt. A nagy sütőtálba elhelyeztem a hosszú oldalast és egy óráig közepes hőmérsékleten sütöttem. Ezek után mellé tettem olíva olajban megforgatott kelvirágot és új krumplit, és így a hússal még egy másik órát együtt sültek, most már magasabb lángon. Az utolsó 10 percben átállítottam grillre, hogy minden szép szint kapjon. Végül is kivettem a sütőből és hagytam, kissé lehűlni. Ecetes uborkával ettük, nagyon finom volt. Az argentín vörös bor jól ment hozzá.

Chimichurri szósz

Vasárnap következett a bölény ragú. A bölény hús a marhához hasonló. Ha nem mondanák, a különbséget észre sem vennéd. A húsdarabokat, csak úgy, egy zománcozott öntöttvas edényben megbarnítottam. Beletettem összevágott hagymát, és póréhagymát, némi összevágott répát, sárgát és fehéret. Felöntöttem egy kis fehér borral, megszórtam egy kis szárított rókagombával, megízesítettem sóval, borssal és összekevertem. Ezután, lassú lángon, vagy két és fél órán keresztül, főztem a sparhelt tetején.

yuca gyökér

Közben meghámoztam a yucát. Úgy nézett ki, mint egy nagy fehérrépa, csak keményebb. A receptem szerint karikára kellet vágni és sós vízben 20 percig forralni. Tényleg, szépen megpuhult. Leöntöttem a főzővizet, összenyomkodtam, olyan krumpli püré szerű lett. Mivel mondják elég íztelen, nyakon öntöttem egy kis chimichurri szósszal. Hagy fogyjon.

A kész oldalas

Ízlett a nejemnek, úgy a bölény ragú, mint a yuca püré… pedig ő nagy kritikus.


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr848269602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, ez biztosan finom lehetett !

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 07. 11:54 Hello és +.

349643 1970.01.01. 01:00:00

Ahogy a sült oldalasodat nézem, a végeredmény kábé olyan, mint az az oldalas, amit 6 Eur-ért szoktam venni a Liedl-ben (kb. a fele annak, mint amennyit te vásároltál), de az eleve be van pácolva valami édeskés szószba. Az 190 C-on kb. 40 percre beteszem a sütőbe és már kész is van. Nagyjából úgy néz ki, mint ami a te fényképeden szerepel. Hozzá egyszerűen babypotatot szoktam vízben főzni. Mindez egy személyre kiadós mennyiségű kaja, és nagyon finom. (A zöld szószodra kíváncsi lennék...)

349643 1970.01.01. 01:00:00

Úgy képzeltem volna, hogy a marhahús és a bölényhús között van különbség, mert a bölény a természetben élő állat, vagyis izmosabb. Oké, hogy ugyanúgy füvet leges, de például a magyar szürke marha húsa is másmilyen. Azon csodálkozom, hogy lehet bölényhúst kapni. Ez most vajon olyasmi, amit kilövésre engedélyeznek, vagy kifejezetten vágásra is hizlalnak bölényt? Mert ha hizlalják, annak a húsa már nem hinném, hogy olyan, mint a szabadon élő bölényé. Arra gondolok, hogy a szabadon élő állat rengeteget mozog és vándorol. Ha a csorda vágtába kezd, azt egy karám kerítése nem állítja meg.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. és 4. aL(ias)Ex Igen az oldalas, itt aránylag nem olcsó, mert rossz a csont/hús ratio, nagyon népszerű. Könnyű magadnak ízesíteni, legegyszerűbb, foghagymás, borsos/parrikás olíva olajjal bekenni, pár órával a sütés elött. A bölény, amit itt veszel, farmon nőtt fel, tehát nem vad állat. Mivel hasonló a marhához, husa is az. Úgyszintén ha szarvast, stb.-t veszel, ezeket farmokon nevelik. Igazi vadat boltban nem kapsz, mert az indiánokon kívűl, ha te vadászod pénzt ilyenért nem kérhetsz, mert megbüntetnek. Néha kapunk, ingyen, vadhúst, vadászó barátaimtól, annak tényleg más az ize. A vadnyulat és vadlibát itt nem is eszik, de van medve, szarvas, őz, rénszarvas, fácán, fogoly...amit akarsz. De ha ezeket az étterem menűjén látod, (medvét soha), akkor biztos lehetsz abban, hogy farmon nevelt állatot eszel.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re . 5. Hivatlan (látogató) 2015. 12. 07. 12:44 De mennyire....

349643 1970.01.01. 01:00:00

Oké, kösz! Akkor úgy látszik, nekem is kell farmon vadon élő állatokat tenyésztenem, ha nem tudok Kanadába menni egy jó kis bölényhúst enni!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. aL(ias)Ex 2015. 12. 07. 13:08 https://www.google.ca/search?q=bison+pictures&biw=1517&bih=665&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwidzpXLrMrJAhWj64MKHZ0UCWEQsAQIGg&dpr=0.9

vektorviktor 1970.01.01. 01:00:00

Jó kaja. Hétvégén "berepült" két vadfácán kakas a kertembe. Ha már itt volt, megpucoltam, lefagyasztottam, mert Karácsonyra hazajön a fiam, az ő kedvéért. Vadasan fogom elkészíteni zsemlegombóccal. Ez a bison bizony finom lehet. Én a bölénypúpot kóstolnám meg és a medvetalpat, Karl May Winnetou történetei nyomán. (nyilván ezek csak a fantázia szüleményei)

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, a yuca jó sültkrumplinak is /french fries/ valamilyen szósszal....

338311 1970.01.01. 01:00:00

Én már ettem bölényhúst egy párszor, a húsa nekem édeskésnek tűnt, nem lettem a barátja. Egy idős kártyapartnerem negyedévente vásárolja, ő már igen sokat evett belőle, de szerinte is a húsa édeskés. Banff-ben a Sziklás Hegységben van egy étterem amely rénszarvast (caribou) szolgál fel, egy párszor megkísértett, csak a velem lévők nem kívánták, így soha nem lett belőle semmi.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. vektorviktor (látogató) 2015. 12. 07. 13:40 Vadas fácán, zsemle gombóccal....isteni! May Károly könyveit én is olvastam, de nem tudom hogy a kajához mennyire értett. re 11. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 07. 13:41 Igen, olvastam. Ki is fogom próbálni, javíthatalan kísérletező vagyok.

338311 1970.01.01. 01:00:00

A medvetalp finom... barátaim szerint.

27518 1970.01.01. 01:00:00

Little, és jó az emésztésed, nincs problémád az egészséggel?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. BundiB 2015. 12. 07. 13:49 Hello. Állítólag nagyszerű kocsonyát lehet belölle késziteni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 15. Only 2015. 12. 07. 13:53 Az emésztésem elsőrangú! Egészséggel sincs, lekopogom, semmi baj. Éjszaka 2 szer kell p..menni, de azon kívül, jelentem, a berendezések egyenlőre működnek.

349643 1970.01.01. 01:00:00

RE: 9. little (szerkesztő) 2015. 12. 07. 13:13 Köszönöm a linket, csodás fényképek vannak benne.

58395 1970.01.01. 01:00:00

Little az az oldalas nagyon ínycsiklandóan néz ki... Talán még az illatát is hozzá tudom képzelni...:-)) Nagyon szeretem a vadhúsokat, mikor az erdészetnél dolgoztam mindig jött valahonnét egy kis szarvas, őz, disznó, nyúl, fácán... Ezeket a húsokat érlelni kell, pácolni, két három napot az elkészítés előtt, hogy omlósak legyenek... A sörétekkel meg vigyázni, nem gazdagítani fölöslegesen a fogtechnikust...:-)))

338199 1970.01.01. 01:00:00

19. Kokó: Még gyerekkoromban kaptunk valahonnan fácánt, nagyanyám elkészítette, hát sűrűn akadtak benne sörétek, amúgy nem igazán emlékszem az ízére. Meg valamit akkor mondtak, hogy az ilyen lőtt fácánt néhány napig nem is dolgozzák fel, hanem lógatják valamilyen oknál fogva, hát ez nem túlzottan vonzó nekem, de hát mostanában biztosan nem fogok fácánra vadászni...

338199 1970.01.01. 01:00:00

Ez a tápióka egyébként valami érdekes lehet. Egyszer egy filmben volt erről szó, északon volt egy gyár, ami majdnem tönkrement, be is akarták zárni, de akkor az egyik dolgozó kitalálta, hogy készítsenek tápióka-pudingot, és az annyira finom volt, hogy megmenekült a gyár. Nekem olyan egzotikus, mint a manióka, az is filmélmény, nagyon-nagyon régen volt egy film, az volt a címe, hogy Ültessetek maniókát!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. Kokó 2015. 12. 08. 2:59 igen a vadat én is nagyob szeretem, dacára , hogy itt sok található, amit üzletben vehetsz az mint farmon nevelt, így az íze is más, kevésbé vadas. re 21. pettra1 2015. 12. 08. 8:24 Dél Amerika egyes részében a yuca mindennapi eledele a szegény embereknek.

69910 1970.01.01. 01:00:00

Kedves István. kiszúrtam magamnak az oldalast. De a salátákhoz, szószokhoz, nagyon nem értek. Karácsonykor itt lesznek a fiam, unokáim és az éppen "építkező" dédunokám. Pontyhalászlét, töltött csirkét és töltött-káposztát tervezek. Meg még ők is hoznak valamit. És elénekeljük a mozgalmi dalt: "Nem fogunk pusztulni éhem, nem tűrünk, nem, nem tovább...."

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 23. szazados90 2015. 12. 08. 11:33 + A karácsonyi menű jól hangzik!
süti beállítások módosítása