elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Montreal

1970. január 01. - littke

Szerintem Kanadának igazában három nagy városa van. Sorrendben Torontó, Montreal és Vancouver.

Amikor elhatároztuk, hogy Kanadába jövünk először Montrealba akartunk jönni, arról tudtam többet. Pont akkor volt a világkiállítás ott, és jött az Olimpia.

Old Montreal

Írtam a már akkor megboldogult anyám két volt ismerősének a helyzetünkről az olasz menekült táborból, és hogy esetleg jövünk városukba. Az egyik Montrealban élt a másik Torontóban.

A montreali válasz nagyon nem volt biztató, a torontóival ellentétesen. Akkoriban ezt annak tudtam be, hogy az illető félt, hogy a terhére leszünk ott Montrealban. A torontói válasz jó volt, egy szó, mint száz, abba a városba mentünk.

Notre Dame, Montreal

Persze hamar kiderült, hogy a montreali ismerős tartózkodó válaszának az oka az ottani helyzet romlása volt. Ebben az időben kezdett a francia kanadai szeparatista mozgalom erősödni és ide akkoriban tényleg nem volt tanácsos letelepedni.

McGill Egyetem

Hamarosan (1976-ban) a Québec megyei kormányra egy szeparatista párt került, és ez megindította a város hanyatlását. Talán a hanyatlás nem jó szó, inkább a város kezdte fontosságát és a volt első helyét elveszteni. Mert ettől kezdve Montrealban megkövetelték, hogy a munkahelyen a munka francia nyelven menjen. Sok más bosszantó rendelkezést is hoztak, iskolázás és nyelvhasználati dolgokban. A legtöbb itt élő angol kanadai és emigráns nem beszélt franciául. Megijedtek. Egy exodus következett. Egy csomó nagy (és kis) vállalat Torontóba költözött. Magával vittek rengeteg alkalmazottat. Az ingatlan árak nagyot zuhantak, még ma sem emelkedtek vissza arra a szintre, amit szerintem ez a nagyszerű város megérdemelne.

Látkép a Mount Royal tetejéről.

Ezen rövid bevezető után, a városról. Kanada egykori legnagyobb és legfontosabb városában ma 1.6 millió ember él. Ez Torontó után a második hely. A város épületei tükrözik egykori fontosságát. Gyönyörű régi városrészek, nagy parkok, nagyszerű egyetemek vannak itt. A város ma már igazán kétnyelvű, angolul és franciául majdnem mindenki tud. (Torontóban és Vancouverben franciával semmire se jutsz.) A város mellett megy a Szent Lőrinc folyó, környéke hegyes, dombos, nagyon szép. A franciák jelenléte a városnak egy különös vibrációt ad, ami sehol másutt nem létezik. A francia kanadai szórakoztatóbb, mint az angol. Szeret jól enni, hangosabb, kirívóbban öltözködik, stb. A várost nagyon érdemes meglátogatni. New Yorktól 6 óra kocsival, Torontóból kb. ugyanannyi, tőlünk Ottawából két óra. Vonattal is lehet jönni mindhárom helyről, a repülőgépet nem is említem.

Olimpiai Stadium

Íme, az általam ajánlott nézni való, mondjuk egy két napos látogatásra.

Old Montreal (Régi város)

Kávéházak

Ide tartozik a városháza előtti nagy lejtős tér, a Place Jaques Cartier. A városháza erkélyéről mondta De Gaulle 1967-ben híres beszéde végén: „Vive le Québec libre!” (éljen a szabad Québec) ami nagy felháborodást keltett a nem francia körökben. A nagy térhez közel van a Szent Lőrinc folyó egy ága. A vízparton a Régi Kikötő, patinás renovált épületek, szállodák. Lehet szép, sokszor macskaköves utcákon sétálni. Ajánlom a Rue St. Paul nívós boltjait nézdegélni innen nyugat felé. Nemsokára a Rue St. Sulpice utcán jobbra fordulva egy nagy gótikus katedrálishoz érsz. Neve Notre Dame Bazilika. 1830-ban fejezték be építését. Érdemes bemenni, de mint a Mátyás templomban, fizetni kell.

Rue Sherbroke West (bocsánat Ouest)

Téli kép, Montreal

Montreal egyik legfontosabb utcája, kelet-nyugat irányban szeli át a várost. A túrát a Mc Gill egyetem közelében érdemes elkezdeni. Ez Kanada sokáig legpatinásabb, még ma is igen jelentős angol nyelvű egyeteme. Diákok tömege keveredik üzletemberekkel és turistákkal. Az utóbbiak a bájos, kis, észak déli irányú utcákban sétálnak, (Rue Peel, Stanley, Montagne), ezek tele luxus boltokkal, éttermekkel, áruházakkal. A pénzügyi negyed felhőkarcolói közel vannak.

Westmount, Mount Royal

Ha az előbb említett negyedből északra mégy, az út emelkedik és hamarosan Montreal legjobb lakónegyedében jársz. Mount Royalnak nevezik. A házak pénzt és hatalmat sugároznak, nem egy híres kanadaihoz tartoztak ezek a múltban. A közeli hegy, amiről ez a negyed a nevét kapta, Mount Royal. Ez Montreal jelképe. Ha jó állapotban vagy felbaktathatsz, a kilátás megéri.

Házak Montrealban

Olimpia Park

Az Olimpia 1976-ban volt Montrealban. Egy csomó erre épült létesítmény ebben a negyedben található. A nagy stadion, ami rengeteg pénzbe került, és aminek kinyitható teteje majdnem sosem működött, a bicikli Velodrome, amit ma Biodome-nak hívnak mind itt van. Az utóbbiban érdekes „Éghajlat Múzeum”-t létesítettek, ahol dzsungel madarakat, a tropikus részen, és pingvineket, a sarki részen, lehet látni. Közel van a jelentős Botanikus Kert, ahol érdekes rovar és pillangó múzeum is található.

Rue St. Denis, Boulvard St. Laurent (Le Plataeu)

Montreal Pillangó Múzeum

Ez a rész kedvenc helyünk. A nagy É-D utcák, Rue St. Urbain, Rue St. Laurent, Rue St. Denis nevezetesek. Az első utca Kanada neves írója, Mordecai Richler, regényeiből ismert, a második etnik boltjairól és éttermeiről, míg Rue St. Denis a francia intellektuelek szeretett utcája, elején a francia nyelvű Montreal Egyetemmel, majd az utca tele kávéházakkal, kis, divatos butikokkal, szuper éttermekkel, amik relatív nem drágák. A széles, lombos, fákkal szegélt járdán, nyáron a kávéházak előtt ülő nép, Párizshoz hasonló atmoszférát mutat.

Tipikus montreali építkezés

Az említett nagy bulvárok közötti kis utcákon a város romlatlan belsejében jársz. Az egyszerű, de stílusos montreali házak vaslépcsős bejáratokkal, kis parkok és árnyat adó fák tele vannak „igazi montrealiakkal”.

 

Ez a link a Google térkép segítségével kis montreali bemutatót ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr658269746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 1970.01.01. 01:00:00

A szerző nagy kedvencem. "Ez az egész dolog nagyon sok mosakodással jár" /A szexről van szó - Joshua then and now, magyarul Légy bátor és erős címmel adták ki/, illetve "Nem vagyok feledékeny, tudom a hét törpe nevét is. Morgó, Hapci, Kuka ... meg a többi négy." /Így látta Barney, illetve Barney's version/ De azért ezek csak fejből, lehet kicsit pontatlan idézetek. :) Mellesleg egy r-betű véletlenül kimaradt a nevéből a bejegyzésben Mordecai Richler.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Basszuskulcs! Most látom, hogy az első idézetet már egyszer elsütöttem nálad hozzászólásként, amikor a szex oktatásról szóló cikket adtad közre. Ami egyrészt jelzi, hogy tényleg a kedvenc szerzőim egyike, másrészt, hogy kezdek erőteljesen feledékennyé válni. :(

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. solide 2014. 08. 12. 14:16 Hello, köszönöm, máris javítom. Én is szeretem, legsikeresebb könyvét Duddy Kravitzról, (magyar címét nem tudom), filmen is láttam.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

Hi little. Orulok olvasni Montreal-i tudositasod. Montreal kedvenc varosom Canadaban, fiatalon eltem es dolgoztam ott. Sajnos a Rene Levesque kurzus, a Parti Quebcois mondhatnam "remuralma" ami szazezreket (kozottuk sok magyart, pl engem is) eluldozott Montrealbol Mire a dolgok ott rendbe jottek, en mar mashol kezdetem gyokereket ereszteni es e gyokerek eresztodnek melyulnekk a mai napig. Ha jobban korul neztel volna ott es erdeklodtel volna a magyar mult (es jelen) allapotarol talan bovebb tudositast adtal volna de -sajnalatosan - csak mardtal a Conde Nest, a National Geographic de meg inkabb az Arthur Frommer fele "Bargain" (olcsosag) utazasi kommunikaciok szintjen. Elmondhattad volna pl, hogy a Boulvard St Laurant es kornyeke a rue St Denis (ma kiepult kozeposztalyu lakonegyed ) volt a magayr emigracio kozpontaja. Elmondhattad volna a hazai magyar olvasoid szamara, hogy a Sherbrouk es St Laurent sarkatol nehany sarokra hany magyar vendeglo viragzott Rene Levesque elott. Szinet egymas mellet volt emlekeim szerint 3 kivalo magyar szorakozo hely, nevszerint a Szekey Klub, a Szt Istvan es mindenek elokelosege a Hungaria. A Szekelyben Jani bacsi es felesege (akkori humor szerint Jani neni) kivalo konyhat, jo zenet es baratsagos hangulatot teremtettek estenkint. Legkozelebb kipotolm Montreali rovis es hezgos tudositasat a 2 masik magyar kulturaotthonanak ismertetsevel.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. csaszi (látogató) 2014. 08. 12. 20:28 Helló csaszi, látom te többet tudsz Montreálról, föként annak magyar vonatkozású dolgairól mint én. Köszönöm a hozzászólást. Nekünk is van egy magyar (kinai a felesége) ismerősünk akik Montreálban éltek, és sok régi magyar dolgot meséltek, ami a te történetedet erősíti, mielőtt Ottawába költöztek volna, akkor amikor te is elköltöztél.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Ezért jó blogolni: élő kapcsolat, többoldalú, több szempontú információk! Amikor voltak a tévé-előfizetésemben francia feliratos filmek, az ottani kissé naiv sorozatokból megismertem egyrészt a liberális, befogadó kanadai szellemiséget, valamint az ottani bigott egyházi gyakorlat iránti ellenszenvet. A várost nem. Csak most! Köszönöm!

178873 1970.01.01. 01:00:00

4. csaszi Mint Atlasz rámutatott több szempont, többoldalú információ. Például még az is előfordulhat, hogy akadnak magyarok, akiknek a francia kultúra és nyelv szimpatikusabb, mint az angol. Nem elutasítják és főképp nem lenézik ezzel a másikat, csupán közelebb áll a szívükhöz.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Atlasz 2014. 08. 12. 23:31 + re 7. solide 2014. 08. 13. 1:56 A francia kanadai büszke kultúrájára és részemről ez nagyon szimpatikus. Persze ezekben ez időkben voltak terrorista szervezeteik, emberrablás, gyilkolás, de mindez a múlt. Manapság Kanadának egy nagyon hiányzó "szint" ad, ha ott jársz a nyelvel kaocsolatos dolgok néha bosszantóak. Példaképpen kétnyelvű feliraton a francia résznek nagyobbaknak kell lennie.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! A részletes és pontos leírásod alapján kedvet kaptam, hogy felballagjak a Mount Royal tetejére, de azt hiszem, különböző okok miatt, ez már nem lesz lehetséges... Természetesen ment a +

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9. lord 2014. 08. 13. 10:47 Ha a megadott Google linkre kattintatsz láthatod a kilátást anélkül hogy megizzadtál volna.

11677 1970.01.01. 01:00:00

10.-re Kedves Little! Köszönöm! Megnéztem, de azlrt azt hiszem, hogy ez olyan mintha egy koncertet videjóról néztem volna és nem a helyszíni résztvevője lennék. E mellet megjegyzem: vagy alacsony az a hegy, vagy csalt az operatőr, mer nagyon közeliek voltak a képek. A Gellért hegyről szabad szemmel nem lehet ilyen részletességgel látni Budapestet...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. lord 2014. 08. 13. 15:10 Hm. Ez a hegy talán nem olyan magas mint a Gellért, és közelebb van a belvároshoz, plusz az épületek jóval magasabbak mint Pesten, plusz valószínűleg teleobjektívvel filmeztek.

337519 1970.01.01. 01:00:00

Szia, little. Nekem tetszik, ha több kultúra él együtt, mint egy nagy család - Kanada, innen a béke szigetének tűnik. Több képet szoktál feltenni, ez a video most nem adja meg a szokott " ott sétálgatok" élményt. De azért: +

60145 1970.01.01. 01:00:00

West = Ouest

23353 1970.01.01. 01:00:00

14. Atlasz 2014. 08. 14. 4:13 Aha! Vrai! Pardon monsieur. Je vais corrigir. Merci.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. Nyírfa2 2014. 08. 14. 3:57 Igen, ugyan abban az időben, itt, nem volt békés. Próbáld az alábbi videót: https://www.youtube.com/watch?v=cENA7R_xr2k

337519 1970.01.01. 01:00:00

Köszönöm, egy fokkal jobb. :) Melyik időben, little? A szeparatista mozgalom regnálása alatt?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 17. Nyírfa2 2014. 08. 14. 12:54 Igen. 1970 októberében két magas rangú embert is elraboltak. Rendkívüli állapotok voltak Montrealban, egy elrabolt miniszter a szeparatista terroristák meg is öltek.

337981 1970.01.01. 01:00:00

Kitűnő anziksz, amelyet teljesen egyedivé tesz little picit kanadai magyarsága... :) +

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. woldemort 2014. 08. 15. 8:27 Köszönöm

338273 1970.01.01. 01:00:00

Kedve little #15. Bocsanat, hogy ismet itt labatlankodok Montreal-i blogodban de nem tudom megallni, ahogy itt "franciazol" a nyelvhez valo minimalis hozza konyitas nelkul. A "vrai" (igaz) szo erthetetlen a francia nyelvben igy arvan egymagaban, ez ele tartozik a "c'est" (EZ igaz) meghatarozas, mint ahogy ha valami nem igaz, akkor a francia ezt kettos tagadassal adja tudtol: "c'e nest pas vrai, stb. Aztan azt hogy kijavitod, az franciaul: "Je vien pour corretez" Tudod: "Aki nem tud arabusul miert beszel arabusul?" osregi magyar kozmondast.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 21. csazi30 2014. 08. 15. 19:59 Köszi. Igazad van franciául nem jól tudok. Ezért ezeket a válaszokat viccessen írom, és tudom hibásak lehetnek. Persze magyarom is hiányos ennyi év után.
süti beállítások módosítása