elso

ujrakezdek

Nyári kukorica leves

1970. január 01. - littke

Most hogy itt a nyár, lehet friss kukoricát kapni, javaslom azoknak akik szeretik a “más ízeket” a következő receptet. A recept azt hiszem eredetileg mexikói. Most vasárnap csináltam, nagy siker volt. 

Hozzávalók, 4 személyre: 
6 friss normál méretű édes kukorica, 
1 fej összevágott hagyma, 
1 gerezd fokhagyma, 
1 közepes méretű (Ella) krumpli, meghámozva összevágva, 
Kis olíva olaj, vagy vaj,
Tejszín vagy tejfel ha akarod, ez nem muszáj.

Kis összevágott snidling, (vagy bazsalikom), összevágott friss piros paprika (erejét kivágod először). 

Éles késsel hántsad le a kukoricaszemeket egy mély tányérba. Egy csészényit külön tegyél félre. 

A megmaradt torzsákat tegyed forró vízbe hogy ellepje, annyiba amennyinek a leves mennyiségét akarod a 4 személynek. Lassú lángon forrald 30 percig. 
Dobd ki a torzsákat. 

Közben egy másik lábosban kis olíva olajban (vagy vajban) dinszteld a hagymát és a fokhagymát. Max. 5 percig, vigyázz ne égjen oda…majd tedd bele a krumpli darabokat és a lehámozott kukoricát (kivéve az egy csészényit amit félre tettél). Öntsd rá a torzsalevet, tegyél bele megfelelő mennyiségű Knorr tyúkleves port, (vagy hasonlót). Ha nem szereted ízesítsd meg sóval. Lassú lángon főzzed, nem tovább mint 30 perc. 

Szűrd le a levet, tedd félre, és kézi turmixal, (vagy mással) őröld fel ami maradt hogy a leves krémes legyen. Keverd megint össze a kukorica lével. Kóstold meg, ízesíts sóval ha kell. (Keverj bele tejszínt vagy tejfelt, ha szereted.) 

Utolsóként főzd meg a félretett kukorica szemeket, külön kis sós vízben. Épphogy, 5 perc is túl sok ha friss kukoricáról beszélünk. 
Találd a tányérokba, kanalazz bele mindenkinek a frissen főtt kukoricából, és díszítsed a snidlinggel és paprikával.

Ha meleg van nem kell forrón enni, szobahőmérsékleten is jó. 

Jó étvágyat!

Kukorica leves

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr828269688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 1970.01.01. 01:00:00

Öröm látni olyan postokat, amelyekben nem a napi politikáról van szó! Üde színfolt... Kedves Little! Ezen a téren Te nagy vagy! Szívesen megkóstolnám (ha nem volnék lusta). Szeretem még például a hagymalevest is. Nagyon hiányzik a gyomromnak például a scsí és a borscs. Sajnos Írországban nem lehet kapni hozzá megfelelő húst (itt a húsok nagyon "szárazak").

23353 1970.01.01. 01:00:00

Koszonon aLEx. Ehez a leveshez nem kell hus, de jo friss csemege kukorica az igen.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Nagyon kíváncsi lennék rá: hogyan jutottál Ella krumplihoz Kanadában? Nem vagyok egy szakács alkat, de ahogyan olvasom a receptet, elég sok babra van zzel a kukuricával. Nem lenne egyszerűbb csak úgy csövestől egy 2-3 cm - es vízben megfőzni - párolni, oszt egy kis sóval, vagy vajjal ízesítve, lerágni a kukuricát a csőről?

251002 1970.01.01. 01:00:00

Little! Én inkább azt kérdezném meg, hogy konzerv kukorica nem jó hozzá? Azzal nincs babra...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. lord 2013. 07. 23. 8:12 Van itt olyasfajta krumpli mint az Ella. Masnak hivjak. Az oromeket mas es mas modon lehet elerni...kukorica csorol is jo....igy is jo re 4. aLEx 2013. 07. 23. 8:27 Lehet, de nem lesz olyan jo. Mert a friss kukorica az az ami jova teszi ezt a levest.

178873 1970.01.01. 01:00:00

little! Tudom, azt írtad, a paprika erét vágjuk ki, hogy ne legyen túl csípős, de azért, aki kedveli az erőset, annak ajánlhatom figyelmébe, hogy a kész levesbe tegyen két-három karika jalapeno paprikát (konzervben lehet kapni már kicsit megsavanyítva - tökéletes a levesbe). (Gondolom, nem is kell külön mondani, hogy nem bántásból: a magyar írásmód szerint bazsalikom - o-val, nem u-val)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. solide 2013. 07. 23. 8:54 +

204112 1970.01.01. 01:00:00

Beindultak a gyomornedveim, little, ez nagyon kínálja magát! :-)) Még soha nem készítettem kukoricalevest, pedig , amikor szezonja van, sűrűn illatozik tőle a konyhám. Tényleg üdítőek a posztjaid.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Igen! A frissen tört kukorica jó, ha csak csövesen főzzük is meg. Még csövesen is miinél előbb meg kell főzni, és ha nem fogy el, célszerű hűtőben tárolni.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 9. Emlékszem, hogy apáméknál sokszor napokig csak kukoricát főztünk - csövesen. Amíg meg nem untuk... De volt olyan is, hogy napokig nem ettem mást náluk, csak dinnyét. Inni egészen biztosan nem ittam olyankor vizet...

36888 1970.01.01. 01:00:00

...velem ne kukoricázzanak....Virág elvtárs s.k. 3..lerágni a csőről....a tengerentúlon a tengerit vajban hempergetve sózzák.....

204112 1970.01.01. 01:00:00

Na jó, feltettem a lecsót melegedni! :-))

251002 1970.01.01. 01:00:00

Nyírfa, én már megettem a lengyel konzerv babomat.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Csak az esztétikai minőséghez tudnék hozzászólni, de ahhoz meg igazán nem érdemes :)

178873 1970.01.01. 01:00:00

Egyébként lehet bele némi sajtot is reszelni - ha forró még szépen elolvad. Valamint lehet tálaláskor tortilla chipset is adni mellé.

204112 1970.01.01. 01:00:00

13. aLEx :-)))))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9 lord, 10 aLEx és 11 virág et. Uraim itt csemege kukoricáról van szó. Régebben ilyen még nem volt a piacokon de most biztos van MO-n is. Nagyon finom, nagyon édes, tovább tart míg a cukor keményítővé válik. re 12. Nyírfa 2013. 07. 23. 12:56 Lecsó is jó, tagadhatatlan, de nem akarsz valami újat próbálni? re 14 Atlasz Kérd meg a feleségedet csináljon, nem rossz, nem csak esztétikailag de kulinárisan is.... re 15. solide 2013. 07. 23. 14:22 Igen, igen ha tényleg mexikoiassan akarod tálalni.

283390 1970.01.01. 01:00:00

Nagyon finom, és látványnak sem utolsó... Én egy kis gyömbért is adok hozzá, meg egy zöldségleves kockát. Passzírozóval csak megtöröm a szemeket és méregerősen, tűzforrón eszem... Ha könnyebben akarom, akkor kefirrel sűrítem, vagy keményítővel.... A kukoricakeményítő nagyon passzol hozzá..... Ilyenkor nyáron csak heti egyszer eszem húsfélét...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 18. Kokó 2013. 07. 23. 17:40 Látom hozzáértővel állok szemben!

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little, és blogtársak! Ha már szóba jött a kukorica leves, elmesélek egy gyerekkori élményemet. Háború után nehezen tudtunk kenyérhez jutni, és ha igen, akkor elég sokszor "szalonnás+ volt a kenyér alja. (Hogy ez miért volt, most nem írom le, aki ismeri a kenyérnél ezt a "jelenséget", az tudja,) Mivel liszthez is nehéz volt a hozzájutás, viszont volt szemes kukoricánk - amit az állatokkal etettünk -,meg egy kézi darálónk, amin az Apám megtudta darálni a kukoricát, ezért aztán az Édesanyám többször kukorica prószát sütött.. Hogy egy kis íze is legyen a tésztának - más nem lévén - kristálycukrot szórt a sütésre váró tésztára. Előfordult, hogy a egyik - másik kecskénknek keserűsót kellett adni, ezért aztán a kredencben tartottunk keserűsót is. Az egyik alkalommal az Édesanyám véletlenül, tévedésből nem cukrot, hanem keserűsót szórt a sütésre váró tésztára- A tévedés, csak akkor derült ki, amikor éhesen hozzáfogtunk a prósza evéséhez,. Azért - ha nem is jó étvággyal -, megettük a prószát, mert nem volt más. Most utána néztem a Gogoliebe, divat - e ma kukorica prószát sütni? Divat. Van hozzá recept is. Ahogyan elnézem, nemcsak kristálycukorral édesítik. http://www.osszesrecept.hu/k/kukorica-pr%C3%B3sza.html

235117 1970.01.01. 01:00:00

Kösz, hogy felhívtátok a figyelmet a főtt kukoricára csőről cuppogva....finom....csak hát ma már a feleségem lefaragja nekem a csőről, bár úgy is jó, de csak otthon működik.... Bizony, bizony a fogak..., a hiányuk....DDD

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little: Mint írod, ez a recept "mexikói". Nos, ahány nép, annyi féle étkezési szokás. Tegnap néztem az Animal Planet tv csatorna műsorát, ahol a Nílusról volt szó. Egyik érdekessége - mint nálunk a Tisza virágzása -, hogy felette, a folyó mellett egész légyfelhők keletkeznek. Előfordult már emberrel az, hogy megfulladt ebben a légyfelhőben. Az emberi leleményesség azonban csodálatos. Vannak népek a Nílus partján, akik vödörrel fogják be ezeket a legyeket, kis pogácsa formát gyúrnak belőle, megsütik, és megeszik. (Ennél részletesebb recepttel nem szolgált a film.) Állítólag ezeknek a fasírtszerű gombócoknak a tápértéke - kitin tartalma - SOKSZOROSA a mi közönséges fasírtunkénak. Ezek után nem tudom, hogy örüljek-e, vagy sírjak, hogy nálunk nincsenek ilyen légyfelhők, és ennek megfelelően hasonló jellegű táplálkozási népszokás...

11677 1970.01.01. 01:00:00

21-re Corvinnak: Kedves Corvin! Nekem beragasztották mind a felső, mind az alsó műfogaimat. Így aztán nem gond a csöves főtt kukorica evészete. Vagy használj fogrögzítőt (gyártmányt nem írok, mert az már reglám lenne)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 20. lord 2013. 07. 23. 22:34 Szalonás kenyeret ismerem, nem tudom miért keletkezik, tán a pék hibája? A kukorica lisztből készült dolgok igen divatosak, a puliszka is divatos amit az észal olaszok és románok kedvelnek. "Eszik nem eszik nem kap mást" Nem tudom ez az idézet honnan származik? re 21. corvin 2013. 07. 24. 1:47 Akkor az én receptem ideális neked, kérd meg feleséged csinálja meg! re 22. lord 2013. 07. 24. 3:25 Talán sáskákról van szó, azaz tücskökről, azokat tudom eszik...Mexiokóban is. Én nem.

11677 1970.01.01. 01:00:00

24/22-re Littlének: A narrátor nem sáskákat, tücsköket mondott, hanem LEGYEK - et. Nagy sűrűségben, felhőszerűen repülő LEGYEK - et. A repülés irányával szemben, vödörrel fogják meg, majd a kezükben összezúzva, fasírt formájúvá gyúrják. Megnézem a Googléba, hátha találok rá valami linket.

201832 1970.01.01. 01:00:00

A leveskocka helyett pár levélke lestyánt tennék bele. Ugyanaz az íz, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül. Aki először használja, tapasztalja ki, mennyi ideig hagyja a lestyánt főni, lehet úgy is, hogy csak megmutatni a levesnek, és kivenni, mert erőteljes fűszer. Gondolom nem újdonság, hogy a népnyelv az utóbbi évtizedekben a lestyánt Maggie fűszernek is nevezi, utalva a leveskockára. Mindemellett ilyesmit úgy készítek, hogy van eltéve saját zöldség vagy éppen hús alaplé, ezeket használom hozzá.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 26. vektorviktor Sosem hallottam a lestyanrol. Megneztem, angolul lovage, ugysem. Erdekes amit irsz en szeretem az uj dolgokat.

13118 1970.01.01. 01:00:00

ha szereted az új dolgot : http://www.youtube.com/watch?v=hCynuc9mvrU

11677 1970.01.01. 01:00:00

Lestyán: http://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_lesty%C3%A1n

301782 1970.01.01. 01:00:00

Hát, ez nagyon jól hangzik, sőt nagyon guszta :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 28. Hmmmm 2013. 07. 24. 11:22 Megnéztem jónak tűnik...de mirelit kukorica!!!! re 9. lord 2013. 07. 24. 11:31 Köszönöm re 30. Valika 2013. 07. 24. 15:30 Igen de hangsúlyozom a friss kukorica az most szezonban van.

13118 1970.01.01. 01:00:00

és leküzdhetetlen akadály mirelit helyett friss kukoricát használni?

201832 1970.01.01. 01:00:00

Nem akarom túlragozni a témát, de mégis. :) Itt egy jó leírás a lestyánról. "Más néven: magginövény, orvosi lestyán, levescsík, lescsihán, lóstya Eredet: ...a görögöktől a rómaiak tanulták meg termesztését, ... A rómaiak hozták Pannóniába. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt. Külsőre a zellerhez hasonlítható, ...(Talán a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke.)... Évelő növény, ... igen aromás. Vitamintartalma nagyon magas. A család lestyán szükségletét 1–2 tő kielégíti. .....Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. A klasszikus Maggi keverék alapfűszere, ezért maggi néven is ismert a lestyán maga. .....Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele. Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt." Innen: http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lestyan.html Nekem is egy tő van, én magam zöldség leveseket, krémleveseket ízesítek vele, vagy jó zöldséges szárnyas aprólék leveseket, de van aki tyúkhúslevest is. Rajta is van a Maggi tyúkhúsleves kockán összetevőként, nézzétek csak meg. :) Igen, és előbb ismertem a "lestyán" nevet, mint azt, hogy mit jelent, volt egy Lestyán vezetéknevű barátom kisiskolás koromban. :) Azt hiszem erdélyi eredetű név.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 32. Hmmmm 2013. 07. 25. 7:55 "és leküzdhetetlen akadály mirelit helyett friss kukoricát használni?" Természetesen nem. Csak jobb lesz tőle. re 33. vektorviktor 2013. 07. 25. 8:34 Lestyánra felkeltetted az érdeklődésemet. Le fogom itt nyomozni honnan szerezhető be.

69910 1970.01.01. 01:00:00

little, kissé bonyolult ez az elkészítési mód. Én is ettem gyerekkoromban kukoricalevest. Ugyanis, termett valamennyi kukoricánk ottan Újhegyen. Persze, olívaolaj, tejszín mellőzésével, de krumpli az volt benne. De az is nagyon ízlett. Írásodban van néhány fogalmi eltérés. Hadd hívjam fel rá a figyelmedet: A kukoricának nem torzsája van, hanem csutkája. Amit a kukorica cső külső burkáról lehántanak, az a csuhéja. A szemeket a csutkáról morzsolják, vagy szemezik (szemelik). A szemeket nem hántják, mert az azt jelentené, hogy a zsenge kukoricaszemek kitines héját "nyúzzák" le. Az pedig nagyon babra munka volna. De azért megértettem, és látom, hogy komment-társaim is értették. És köszönet a receptért.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 35. szazados90 2013. 07. 29. 8:49 Kedves Szazados koszonom a javitasokat, persze kellenek ezek mert az eredeti fogalmakat mar elfelejtettem. Es jo pap holtig tanul... Nem olyan bonyolult a keszites. A friss kukoricarol eles kessel levagod (ha a lehantani nem jo szo), ferde kes pengevel, a szemeket, miutan persze a csuhejat (a hajat) kidobtad. Es az igy maradt csutkakat kb 20-30 percig fozod. Persze csak mostani, friss, csemege kukorica eseteben. Igy egy regi etelbol egy hatarozottan "gourmet" leves lesz, nem elveve semmit a regi recept ertekebol...

36888 1970.01.01. 01:00:00

http://www.voroskaktusz.blogspot.hu/ itt is van kukoricaleves, és az emblémáról látszik, hogy mexikói recept........

11677 1970.01.01. 01:00:00

Majdnem így eszem én is a főtt csöves kukoricát. http://msnvideo.msn.com/?channelindex=2&from=en-us_msnhpvidmod#/video/f00fce59-dfa9-42e6-a628-59da3958fa40

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 38. lord 2013. 08. 10. 3:02 A mindenit!