elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Óda a jó zenéhez

1970. január 01. - littke

A kajáról már írtam egy posztot, most ideje hogy a másik kedvtelésemről fogalmazzak egyet, a zenéről. Mint a kajánál sok minden fajta zenét kedvelek a rock and rolltól a bluesig, a pattogó indulótól a cigányzenéig, a gregórián kórustól  az itteni country and westernig. Van ugyan kivétel. Ellentétben a kajájukkal a kinai és indiai zene élvezete nehezemre esik. Kínai opera…hmmm azt nem nekem találták ki. No offence.

Szóval hogyan is kezdődött ez a ”viszony”?


Otthon volt egy rádiónk, a fehérvári vadász tölténygyár készítette és volt három nyomógomb rajta. Szüleim mindig komoly zenét hallgattak és nekem nem igen volt beleszólásom tizen koromig. De a mellettünk lakó unokatestvéremnek, akinek tudnivaló a férje főkönyvelő volt, volt lemezjátszójuk jó lemezekkel. Ima Sumak, a gitáros Les Paul és Mary Ford köztük voltak, úgyszintén Louis Armstrong és így tovább. A Rózsavölgyinél vették. Sokszor átmehettem hallgatni, unokatesim még néha kis vermutot is adott, el ne mondjátok senkinek.

Szüleim mindent megtettek hogy a komoly zenét megkedveltessék velem, anyám olykor elvitt könnyebb operákba, kevés sikerrel.

Ugyan valamit hathatott mert már akkor kedvenc műsorom a “Szív küldi szívnek szívesen” program volt ami ugyan minden nap volt de (azt hiszem) a pénteki programja komoly zenére volt specializálva. Ezeket már a magam csinálta detektoros rádión hallgattam, fülhallgatón. Itt sokszor játszották kedvencemet a Bánk Bánból való áriát, “Hazám, hazám te mindenem…” bele is borzongtam mint 10 éves.

 

Aztán jött a teen kor. Mint mások is, vad rock and roll imádó lettem. Az 50-es évek végéről beszélünk. R & R még új volt. Ma is emlékszem amikor egy nyáron Balatonföldváron sétálván, az egyik üdülőből (magnóról) a Red River Rock-t először meghallottam. Orgazmikus hatása volt rám, a hires Johnny and the Hurricanes banda játszotta. Ah a sípok a gitár, a vonatszerű üteme a doboknak….

Teltek múltak az idők, már egyetemre jártam egy szombat este a barátommal céltalanul bolyongtunk és unatkoztunk. Valahogy a Károlyi Kerthez értünk ahol a Magyar Filharmóniának voltak ebben az időben nyári szabadtéri előadásai. Éppen szünet volt, és elhatároztuk hogy belógunk. Vártunk amíg majdnem mindenki leült, lám voltak üres helyek, elől a legjobbak, usgyi besétáltunk és leültünk. Nem volt jegyellenőrzés a szünet miatt. Kialudtak a fények, jött a karmester. Nem volt messzebb mint 4 méter. Mindenki rendesen felöltözve, csend. És elkezdődött a zene, talán  egy Csajkovszkij szimfónia. Nagy hatással volt rám. Ott és akkor (amit szüleim nem tudtak elérni) megszerettem a klasszikus zenét. Egy életre.

Azóta is hacsak lehet megyünk zenét hallgatni, feleségem rokon lelkű. Ugyan itt Ottawában bérletünk nincsen, de ha valami jó megy veszünk jegyet. Voltunk a Metropolitán Operában is egy párszor. Manapság el se kell menni New Yorkba csak egy közeli moziba, ezek a HD egyenesből közvetítések tökéletesek. Ha egy idegen városban vagyunk mindig megnézem mi megy abban az időben és ha lehet veszünk jegyet. Így voltunk Milánóban a Zeneakadémián és hallgattuk Rossini Sabat Materet, Santa Fee-ben (Új Mexico)  Varázsfuvolát, a Torontói új Operaházban a Trisztán és Izoldát, hogy csak egy párat említsek.

És persze van nagy lemez gyűjteményünk.

Sokszor kocsival kell más városba hajtanom a rám bízott építkezésekkel kapcsolatos minden két heti megbeszélésekre menni. Vezetés közben a rádiót ráteszem egyikére a három műholdas komoly zene adóknak, és élvezem ami megy. A múltkor szerencsés voltam, az Istenek Alkonyát adták és pont a Siegfried halálát, a hires gyász indulót játszották….”dadada….dadadaaaa!!!!....dadada… dadadaaaa!!!” gondolom a mellettem hajtóak nem tudták mi baj van velem mert szabad kezemmel vadul vezényeltem a semmibe.

Néha elfeledkezem magamról….föleg amikor a kürtösök belépnek....

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr868269678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Másfelől indultam, s ily mértékben még nem érkeztem meg. Mostanában forradalmi idők járnak minálunk, így a közszolgálati rettenet helyett a Bartók Rádiót hallgatom. Persze a hírek szövegét ott is a pártközpont írja. Tegnap például Bujtor István Mester utcai emléktáblájáról hangzott el olyan magyartalan kifejezés, amilyet eddig rádióban csak focistától vagy jogásztól hallhattam volna (sorszámnév használata). De nem hallottam. Így megy ez minálunk mostanában: a Nagy Testvér a zenei adón sem hagy békén, hűséges bunkói ott lehetnek az álamföi poszttól lefelé mindenütt. Lebukásuk helyett a megbukásukat várom (Bocs!) Tényleg, little, szerinted az átkosban a rádiósok, MTI-sek tudtak magyarul?

13118 1970.01.01. 01:00:00

a bevezető mondatodban érzékeltetted: a zene széles palettájú. mindenki találhat magának kedvérevalót. a klasszikus zene, vagy elterjedtebb megnevezéssel a komolyzene időtálló, a széles néprétegekben népszerű zene, vagy szórakoztató zene, viszont korosztályokat követő zene. a 40-es években kellett annál szebb, mint májusi estén beülni az imádott kislánnyal egy kerthelyiségbe, és a táncplaccon összesimulva ropni? :))) korabeli sztárzenekar pár évtizeddel később: http://www.youtube.com/watch?v=yCtRoyw_oIo

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2013. 05. 15. 23:25 Ajaj a mai dolgokra nem tudok kommentelni. Akkoriban talán a zene volt egyedül politika mentes, Vagy talán még sem? Talán csak nekem tünt? Az tudott volt hogy a rock népszerűségét nehezen tűrték az elvtársak. re 2 Ja a kerthelységek...Földváron a Mókusban egy házaspár zongorált, a Motelben a Tabányi zenekar. Neki harmónikája volt és egy sport Mercije!

13118 1970.01.01. 01:00:00

re 3 a kommentembe betett linken a Tabányi zenekart lehet hallani .... itt egy "politikamentes" nóta, amit 1973-ban betiltottak, aztán 1983-ban ismét engedélyezték. ja kérem, abban az évben engedélyezték az "István, a király" című rockopera bemutatóját is. http://www.youtube.com/watch?v=imQQ9qgzD2U

264141 1970.01.01. 01:00:00

Többnyire az történik velünk emigránsokkal, hogy távozásunkkor erősen rögződnek bennünk azok a ritmusok, dalok és énekesek nevei, akiket hátra hagytunk, és akikre talán mélyebben emlékszünk, mit az otthon maradottak, mert nekünk senki sem ismétli meg zenéjüket a rádióban. Ott és akkor megállt egy kultúra további hatása. Itt egy más zenei környezetbe kerültünk. Kevés európai énekes lett itt ismert, míg Európában nyilván folytatódott az új énekesek sikere. Ennek ellenére ezen kontinens zenéje ritmikusabb, pezsgő, mint az itteni élet és nagy hagyományai vannak, szinte kezdeményezői az új stílusoknak. Kellemes kulturális jellegű írásokat olvasni, ment érte a plusz - ha számít -, mert hamarabb lehet közös nevezőt találni, mint a politikában. Meg valahogy azok ide nem igen jönnek.

178479 1970.01.01. 01:00:00

Sajna nem értek a komoly zenéhez, ezért csak a könnyen emészthetőeket hallgatom. Barokk klasszikusokat, főleg Vivaldit, orosz , német és más romantikus zenét, az újabbak közül még esetleg Sosztakovicsot, Karl Orffot, esetleg Eric Satie-t. Meg ilyeneket. De persze Wagnert is csípem. De sok nagy klasszikus meg nem tetszik, Példáult Mozart, vagy Chopin. Lehet, hogy ezekhez már valamicskét azért érteni is kellene hozzá. Viszont nagy vicc volt, hogy évekig nem tudtam, ki ez: http://www.youtube.com/watch?v=0Zm0pmysTrI És amikor megtudtam, hogy Puccini, majd leestem a székről. És az a vicc, hogy nékem ez a kedvenc Szoknyás zsaruból kivágott Agnus Dei tetszik a legjobban ezzel a rézfúvós átirattal és eléggé extra hangfekvésű kórussal. Viszont ez a Simándy tényleg döbbenetes. Jó minőségben még ennél is.

23353 1970.01.01. 01:00:00

4. Hmmmm 2013. 05. 16. 8:30 Meghallgattam, el nem tudom kéozelni miért tiltották be mégcsak nem is énekelnek. A Tabányi itt már öregebb mint amikor én hallgattam a földvári motel éttermében. De akkor lehetett 40? Az a híre járta hogy mindenkit megb. ami mozog, márhogy igaz vót-e azt nem tom. 5. Bundi-Bandi 2013. 05. 16. 10:22 Köszönöm BB. ja a Beatles és egypár angol rock group kivételek, natán a kevés kanadai és austrál, de hogy olasz vagy francia népszerű legyen azt nehéz elképzelni. Céline Dion egy kivétel.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. ZorróAszter 2013. 05. 16. 14:28 Meghallgattam. Ha szereted a "sacred" zenét, akkor te szeretnéd a Sabat Mater-t Rossinitől. Itt van egy klipp, Kertész István vezényli a London Szimfónikus Zenekart: http://www.youtube.com/watch?v=MU9cyUBNH5U Chopin meg nagyon jó csak szánj rá kis időt. A többit amit listáztál azzal nem lehet vitázni

178479 1970.01.01. 01:00:00

Tényleg szép. Viszont érdekes, hogy mennyit számít, hogy valaki tudja is, mit hallgat. Nekem például 3:55 -től a háttérben hallható fuvola kifejezetten vidámnak tűnik, miközben az énekes a fájdalmas Szűz Anyáról énekel. Nyilván nem ez lenne a benyomásom, ha értenék hozzá. És Önnek hogy tetszett az a furi Agnus Dei interpretáció?

23353 1970.01.01. 01:00:00

Teszett. De gondolom ez egy hosszabb film kis részlete?

178479 1970.01.01. 01:00:00

Igen, a Szoknyás zsaru (Tendre Pouple) című francia krimi részlete. Annie Girardot, a rendőrfelügyelőnő megnézi Phillipe Noiret ógörög tanár szabadtéri koncertjét, de a koncertet elveri a zápor. Bemenekülnek előle egy közeli kocsmában, és az egyik kórustag kezdeményezésére előadják ráadásnak az Agnus Deit - szárítkozással egybekötve . Közben Annie Girardot csipogója megszólal - megtörtént az első gyilkosság.
süti beállítások módosítása