elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Óda a kenyerekről

1970. január 01. - littke

A világon sokszor a legelemibb dolgok azok, amik a legfontosabbak, amik élvezetet nyújtanak, ami nélkül nem élhetünk. A kenyér ide tartozik, és elhatároztam, hogy egy posztot szentelek neki.

A világon sokszor a legelemibb dolgok azok, amik a legfontosabbak, amik élvezetet nyújtanak, ami nélkül nem élhetünk. A kenyér ide tartozik, és elhatároztam, hogy egy posztot szentelek neki.

A wiki szerint 30 ezer éve ismerjük. A kenyér, búzából, rozsból, de más alapanyagból is készülhet, és az emberiség fő tápláléka volt. El ne felejtsük, hogy a történelem során sok minden más, főleg a húsok, jó ideig luxus számba mentek, és az egyszerű emberek, talán nem is álmodhattak róla. Sajnálatosan, a világ egy részében még ma is ez a helyzet.

Magyar kenyér

Szóval anyámék kisgyerekként olykor feladattal bíztak meg. Elfogyott a kenyér és kiküldtek venni. Menjél fiam és vegyél egy kiló kenyeret, mondák. A Közért 5 perc séta volt. Mondtam mi kell. Levágták a nagy késsel a két kilós felét, egy fecni papírt tettek rá. Én fizettem másfél forintot. Hazamenet nagy volt a kísértés, hogy a héjába bele ne rágjak. Ha ezt tettem, kikaptam.

Rozs kenyér

Néha a kenyeret direkt a péktől vettük. Volt egy híresebb a Mártírok útján, a Ferences templom közelében. Ez még 56 őszén is működött. Ide kellett akkor menni, kenyeret venni, egy 40 perces séta onnan ahol laktunk.

Pumpernickle

Szigligetben, ahol az 50-es években nyaraltam, apám vállalati üdülőjében, néha elmentem a lovas kocsival, kora hajnalban, Balatontördemicre az üdülő aznapi kenyerét beszerzendő. A pékség, amolyan hagyományos kemence, ahogy az illik, mély nyomot hagyott pszichémben. Az illat, a meleg kenyerek, jaj, nagyon felizgatott.

Baguette

Miután alkalmam volt utazgatni, más és más fajta kenyeret ismertem meg. Én majdnem minden fajtáját szeretem. Az első élmény lengyelországi utamon volt. A lengyelek több fajta kenyeret esznek, mint mi magyarok. Gondolom német behatás, plusz a rozs dominálóbb kezd lenni, mivel az az ország északabbra fekszik. Nekem ízlett a kenyerük. Van nekik német pumpernickle is, egész fekete rozskenyér. Én szeretem.

Indiai kenyér

Ezután a nagy élmény a francia utamon adódott, ahol a manapság már közismert bégette és én találkoztunk. Nekünk, 1964-ben újdonságnak tűnt. Vad, érzéki szerelem következett….ah, a friss bégette. Olcsó volt, ropogós….szexi! Ettél hozzá sajtot, ittál veres bort…a mennyekben érezhetted magadat.

Portugál kukorica kenyér

Ezek után sokáig új kenyérnek nem igen voltam kitéve. Itt Amerikában minden féle kenyeret vehetsz. Mint szegénységi bizonyítvány, az itteniek leginkább ezt a puha, tégla lakú, „wonder stílusú” kenyeret eszik. Plasztik csomagban árulják, felgazdagított „vitamindús” lisztből készült, nagy gyárakban készítik… sokáig eláll....és ami nekik nagy előny, kapaszkodj...(mert nekem hátrány), nincsen héja! Én, ha csak nincsen pirítva, képtelen vagyok ezt fogyasztani. Tudom olcsó, de valljuk be: szar. Bocsánat, más szó nem jut eszembe.  Mi vattakenyérnek hívjuk. Kétfajta van, az egyik hab fehér, a másik…barnább. Nade nem kell ezt venni, van más kenyér, van amit akarsz.

Amerikai kenyér, vatta szerü.

Szóval, egész a skandináv utunkig azt hittem mindent tudok a kenyerekről. Mert eddigre már ettem indiai kenyeret is, (olyan, mint az arab kenyerek, lepény szerű), meg portugál kukorica kenyeret… mind nagyon jó. Nade amit Dániában, és főleg Svédországban és Norvégiában esznek, az tényleg nagyszerű. Kicsit hasonlít a maceszre, ezt még otthonról ismertem, anyám mindig vette, amikor az év egy idejében a Közértben kapható volt. Ez a skandináv kenyér hasonló, de az szerintem sokkal jobb. Ezek a kenyerek nem keltek, ropogósak, sokáig elállnak. De persze frissen, és így csak Skandináv országokban kaphatod, még jobbak.

Svéd Kenyér

https://hu.wikipedia.org/wiki/Keny%C3%A9r

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr648269596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

349780 1970.01.01. 01:00:00

Monika és a kenyér...... Szomolyán, a Kaczár tanya gazdája csoportokat fogad, hogy bemutathassa a hagyományos paraszti élet formáját. Van egy előadása, amikor a "kenyér útja" címen elmeséli, bemutatja és kipróbáltatja a vetés, aratás, cséplés fortélyait, és a régi gazdaság kitettségét......ha elvetette, és nem volt aszály, nem verte el a jég, .....stb....stb.... Egyszer egy iskolás osztállyal egy kisebb területen végig csinálták az évet. Vetéstől .......majdnem az aratásig......hogy miért is.....az aratás kitűzött napja előtti éjjel a vaddisznók föltúrták a területet.... Zsupot kötöz, ami a rozs kézi aratásának mellékterméke. Gyűjti a tárgyi emlékeket is, mint transzmissziós cséplőgép....stb.....de hogy kézközeli legyen a dolog, kézi őrlőköve is van. Amikor aratás-cséplés után a kézi őrlőkővel az egész napi munka eredményeképpen alig keletkezik annyi liszt, ami egy veknihez elég, akkor a diákok elkezdik becsülni a kenyeret....... Szombatonként a faluból följárt a pék, a kenyérsütés bemutatására. Ehhez persze korán kellett kelni, (nekünk, városi puhányoknak, nyavalyásoknak) hogy a gyerekek (mi mindig vagy az óvodával, vagy az iskolával mentünk) dagasztással indíthassák a napot.....a nélkül nem készül kenyér.... A kemencét befűtik, a veknik bekerülnek, és már nem is kellett figyelni.....a fehér csacsi, Mónika, hangos örömmel jelezte, ha elkészült a kenyér.....a héjából mindig jutott neki.

349780 1970.01.01. 01:00:00

Bocsánat: Kaczár helyett Kacár....így ni: http://www.kacar.hu/

337519 1970.01.01. 01:00:00

Szia, little! Itthon elvétve kapni jó minőségű kenyeret, rengeteg az amerikaihoz hasonló mű, adalékanyag-kenyér. Próbálkozom az itthoni sütéssel, egyszer már sikerült, irtó boldog voltam, most a süteményeken kísérletezgetem , hogyan tudnék hozzájuk hasonló lepénykenyeret előállítani nagyobb mennyiségben. Mert azért minden nap nem szeretnék ezzel foglalatoskodni. A kerületünkben egyetlen helyen, egy pékség egyik üzletében lehetett nagyon finom kukoricás kenyeret vásárolni, laktató is volt, a hasam is jól tolerálta, a gyerek is rákapott. Megadtuk érte, amit kértek. Mit ad isten, a kereslet ellenére megszüntették a kilós kiszerelést, és a fele mennyiséget majdnem kilós árban mérik. Úgyhogy kísérletezem. A kenyérsütő-gép nem jöhet számításba, mert teflonbevonatú mindegyik, s ahogy mikrónk sincs, úgy a teflont is távol tartom a háztól. Ez a skandináv kenyér tetszik a legjobban, utána is nézek a neten.

349773 1970.01.01. 01:00:00

Én nagy kenyérimádó vagyok. Elolvasva a blogot és Hívatlan hozzászólását, megnézve a képeket, még nagyobb étvágyat tudtok csinálni hozzá.

337909 1970.01.01. 01:00:00

És hol a lágy kenyér? Fehér, foszlós, hólyagos, vajjal, lekvárral mézzel? Szőlő is jöhet hozzá! Mezítlábas csaszla!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Hivatlan (látogató) 2015. 11. 14. 5:25 + re 3. Nyírfa2 2015. 11. 14. 7:54 hello re 4. CsipkeRózsa 2015. 11. 14. 8:01 + re 5. Csokifalat 2015. 11. 14. 8:13 Ja nem tudtam minden fajtáját leírni, ugyan nemegészen tudom mire célzol.

338311 1970.01.01. 01:00:00

Volt egy listám Budapest legjobbnak mondott pékségeiről, otthon lévő barátaimnak is eljuttattam, kenyérevők és válogatósak. Errefelé a legjobb kenyereket az olaszok és a portugálok sütik, ízben szagban, formában tetszetős. Nem ehetem, a cukrosoknak a rozskenyérből is elég egy szelet, meg lehet azonban szokni, hogy inkább saláta helyettesíti a kenyeret, rizst, burgonyát a főbb ételek mellé...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. BundiB 2015. 11. 14. 9:33 + A friss kenyérnél kevés dolog jobb. Kár hogy nem eheted őket.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

Hallo little. "En mar megettem a kenyerem javat.....". Vagy ahogy szegeny Horvath Jeno szokott a zongoratol felellva a kozonsg fele fordulva, prozaban, szomoru fejbologatasokkal kiserve: "En mar megittam a konyakom javat......"

44711 1970.01.01. 01:00:00

+ Elég jó kenyeret tudok sütni. Érdemes megpróbálnod, nem kell feltétlenül kemence, elég egy elektromos sűtő is.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9. csaszi (látogató) 2015. 11. 14. 10:50 Hello. Yes re 11. Cuba Libre c.C. 2015. 11. 14. 15:07 Igen. Ha jo kenyeret tudsz sütni, +
süti beállítások módosítása