elso

ujrakezdek

Tíz nagyváros, húsz séta

1970. január 01. - littke

Elhatároztam, hogy a világ 10 nagyvárosából, kiválasztok nem több mint két sétát, városonként, és egy posztban, ebben, röviden bemutatom őket. A séták a város utcáin lesznek, nem a parkokban. Nyugodtan nevezzél utcagyereknek.

Elhatároztam, hogy a világ 10 nagyvárosából, kiválasztok nem több mint két sétát, városonként, és egy posztban, ebben, röviden bemutatom őket. A séták a város utcáin lesznek, nem a parkokban. Nyugodtan nevezzél utcagyereknek.

A feladat nem könnyű, a választás nagyon személyes. Sokan, ha jártak ezekben a városokban, például Budapesten mindenki járt, mást választanának, mint én.

A választásomnál az idegenforgalmi jelentőség számított, de vannak ezekben a városokban olykor turisztikailag fontosabb utcák is. Mint mondtam, a választásom személyes.

1          London

A Portobello Road, nyugat Londonban, a Chelsea negyedben található, annak a Notting Hill nevű részében. Nem drága boltokkal van teli, és itt van szombatonként a híres utcavásár is, amikor maga az utca le van zárva és tele lesz árusokkal. Zsibvásár a köbön. Az egésznek van egy „hipp” hangulata, fiatalok és kacatokat vásárolni akaróak keverednek.

Portobello Road, London

Kensington High Road, London egyik hosszú útja, ami a Hyde Park déli oldalát is szegélyzi. Elegáns negyedeken megy át, nem vásárló utca. Képemen, lent balra, a Royal Albert Hall egy része látható, London hangversenyterme. Ideális sétálni itt, egyik oldalon a nagy park, a másikon minőségi épületek.

Kensington High Road, London

2          Párizs

A Saint Germain bulvár, a Szajna bal oldalán van. Fákkal szegélyzett, sok  a divatos bolt, jó étterem, kávéház. Köztük a neves Café Les Deux Magots, ahol annak idején Sartre és köre táborozott. Ady Endre is járt erre, az ezt keresztező Bulvár Saint Michelről írt egy szép verset.

Boulvard Saint. Germain, Paris

A másik választottam, egy kis utca, jobban mondva rakpart, a Szent Lajos szigeten. A Notre Dame templomtól nem messze. Quai D’ Orléans. Csak nézd a képet, nem hiszem, hogy vitatni fogod választásomat.

Quai D'Orleans, Paris

3          Róma

Tudnod kell, hogy Róma a kedvenc városom. Nehéz volt itt a választás. Végül is a Rómát átszelő folyóhoz közel található két utcát választottam. A képek az utca kezdetéhez közel található hidakat mutatják. A Ponté Principe Amadeo-t és a Ponté Fabricio-t.

Híd a Via Giulia elején

A Via Giulia, egy kis, nagyon nagy multú utca. A Tevere folyót követi, ugyan magát a folyót nem látod. Paloták szegélyzik, macskaköves, nagyon romantikus.

Ajánlom, sétálj el a Via Giulián a kis Ponte Fabricio hídig. Talán 20 percet vesz igénybe. Menj át ezen, csodáld meg a hidacska felénél található a kis szigetet, (neve Tiberina), és utána Róma Transtevere negyedébe érsz, a Tevere folyó másik oldalán. Ez a negyed, tele van kis utcákkal, borozókkal, éttermekkel és templomokkal, és így kedvenc célja a jól informált turistáknak. A sétámra a Via Genovese-t választottam, a sok itt található, erre érdemes közül.

Ponte Fabricio, Roma

4          Budapest

Na, itt talán lesz vita. Minden esetre első választásom az Andrássy út, talán ez nem vitás, mert ez a sugárút, magasan megérdemli.

Épület, karácsonyi díszben, Andrássy út, Budapest

A második választásom a Pozsonyi út, ami gyerekkoromban, a 60-as években, nem tűnt különösnek. Azóta azonban nagyszerű változáson ment keresztül, és szerintem, egy budapesti látogatásnál, ide nagyon érdemes eljönni. A sok kávézó és aránylag nem drága étkezőhely, a gyaloglást megengedő környezet, a turisták és az itt élőek olyan keverékét eredményezte, ami nekem nagyon tetszett.

Pozsonyi út, Budapest

5          Toronto

Nos, menjünk át Észak Amerikába. Abból a városból, ahol majdnem 20 évet éltem, két fontos utcát választottam. Az egyik a Yonge St., ami a legismertebb utca Torontóban. Nagyon hosszú, és sok arca van. A belvárosban, az Ontario tónál kezdődik, és onnan északra tart, egyenesen, nagyon sokáig. A belváros után, egy rövid időre kicsit csiri-csáre, de utána tehetős lakónegyedeket választ el, és az ott lakók vásárló utcája. Van itt minden, gyerek cipőbolt, éttermek, kínai zöldségesek, divatos sportszereket árusítók, jó bútor üzletek.

Yonge st., Toronto

A másik választásom, a Bloor Street. Szintén hosszú, de kelet-nyugat irányban. A Yonge St-el találkozik. Innen balra nyugat (ha északra nézel, a tóval a hátad mögött) jobbra meg kelet található, azaz a Yonge St a város a kelet-nyugat axisa. Keletre a Bloor St. hamarosan a Danforth Aveue-vé vedlik át, valamikor egy görög negyed volt. Nyugatra viszont, amint aToronto Egyetemet elhagyja, megváltozik, és egy érdekes rész következik.

Bloor St., Toronto

Itt sorakoztak annak idején, amikor mi ideérkeztünk, 40 évvel ezelőtt, a magyar éttermek és élelmiszerboltok. Ma már mindebből csak egy kis magyar étterem (neve Country Style) és egy bolt maradt, az utóbbi nevét elfelejtettem. Ez a rész, mivel az egyetemhez közel találtatik, ma is tele van olcsó éttermekkel, szórakozó helyekkel, ahol a fiatalok, és a lélekben fiatalok, mint én, otthon érezzük magunkat.

Bloor St, a Country Style magyar étteremmel

De a Bloor utcának itt koránt sincsen vége, az csak megy és megy nyugatra, el a nagy park (High Park) mellett, és jellege mindig érdekes. A körülötte fekvő szomszédságok fő utcája marad.

6          New York

OK, itt kapitulálok, a két út, amit listázok közismert: a Broadway és az 5th Avenue. A Broadway-ről már írtam egy posztot, a Fifth Avenue meg, nos, az is nagyon híres.

Broadway a Times square-nél.

Az utóbbi, (már mint a 5th Ave), Harlemből indulván hamarosan a Central Parkot szegélyzi, keletről. Itt találhatóak a legpatinásabb lakóházak, múzeumok, nem utolsó sorban, az elsőszámú new yorki múzeum, a Metropolitan Museum of Arts. Ha meg akarod ismerni, ajánlom, szánjál rá egy napot.

Saks, Fifth Avenue, New York

Elhagyván a parkot, az utca a világ legelitebb vásárló utcájává válik, ahol Tiffany és Cartier ékszerboltja, a kedvenc áruházunk, a Saks Fifth Avenue, sorakozik, sok minden mással. Aki fontos akar lenni ebben a világban, itt szeretne egy üzletet megnyitni.

7          Los Angeles

A két út, amit választottam, egyike a Sunset Bulvár. Egy hosszú kígyózó út, amit teljes hosszában csak kocsival lehet megismerni, mint sok minden mást, ebben a „muszáj, hogy kocsid legyen” városban. A Sunset Bulvár átszeli Hollywood-t és a dúsgazdag Beverly Hill-t, szóval itt érdemes parkolni és sétálni. Mint egy szerény út kezdődik, LA, belvárosában.

Sunset Bulvár, Los Angeles

A másik út, nem túl hosszú, és LA Santa Monica nevű mellékvárosában található: az Ocean Boulvard. Egyik oldalán a Csendes Óceán homok partja, tele strandolókkal, a másik oldalán luxus bérházak, mindkét oldalán pálmafák, a hely sétára és biciklizésre ideális, a kaliforniai jólét megtestesítője.

Ocean Boulvard, Santa Monica, LA

8          Boston

Fiam vagy 5 évet tanult Bostonban, és ez az az amerikai város amit a legjobban ismerek. Már több posztot is írtam róla, a városról, egyetemeiről.

Mivel számomra Boston legszebb negyede a régi város, amit Beacon Hills-nek hívnak, nem lesz meglepő, hogy a sétára választott két utca, ezt határolja.

Charles St. Boston

A Charles St. (Károly utca) sétálható, tele van jobb üzletekkel, (de a new yorki flanc nélkül), kis kocsmákkal, a diákoknak is elfogadható éttermekkel.

Commonwealth Avenue, a párizsi bulvárokra emlékeztet, széles bulvár, a két oldalát szegélyző fás sétányról és a tipikus korabeli stílusos házairól nevezetes. Boston az US legintellektuálisabb városa, itt sétálván benne csalódni nem fogsz.

Commonwealth Avenue, Boston

9          Rio de Janeiro

Szerencsés az, aki ide eljut. És aki ide eljut, elsőként a beach mellett akar sétálni, a 100 méter széles Copacabana/Ipanéma homokpart mentén levő hosszú sétányt megjárni. A neve majdnem mellékes: Av. Vieira Souto. Meleg lesz, friss gyümölcsárusok, csodás testű kocogó fiatalok mellett baktatsz, nyakadat forgatod, kire nézzél, irigykedve.

Sétány, Ipanema, Rio de Janeiro

A másik utca kisebb, magasabban van, a város felett egy dombon, ahova egy öreg villamosjáraton lehet eljutni. A régi Santa Teresa városnegyedről beszélek, ahol a művészlelkek találtak otthont maguknak, talán azért is, mert isteni, nem drága éttermek vannak. Az út neve Rua Almirante Alexandrino és a közelében levő bájos utcácskák szintén a felfedezésre várnak.

Utca, Santa Teresa, Rio de Janeiro

Csak vigyázz mindkét helyen, drága fényképezőgépet, kézitáskát kezedben ne lóbálj, mert a bennszülöttek között akadhat pár suhanc, akik várnak a megfelelő alkalomra, hogy rólad ezeket letépjék és kirándulásodat így elrontsák.

10       Hong Kong

Beszámolóm nem lenne komplett, ha Ázsia kimaradna. Kisebbik fiam lassan több mint 10 éve Hong Kong-ban él. A megaváros két utcáját szeretném bemutatni. Elsőként az antik boltokkal teli Hollywood Road-ot, ami patinás, könnyen bejárható és megismerhető.

Hong Kong, Hollywood road

A másik út, az öböl túloldalán van, nem Hong Kong szigetén, hanem a kontinensen.  Kowloon nevezetű városban, a fő utca neve Nathan Road. Szemérmetlenül kínai, angolnak tűnni nem akaró, a mi európai/amerikai szemünknek, káosszal teli. Kapaszkodj partneredhez, ne félj, senki sem fog bántani. Csak hagyd, hogy a tömeg sodorjon. Ne aggódj, hogy a plakátokat olvasni nem tudod. Ha eddig nem, most rá fogsz jönni, hogy rajtunk kívül sokan vannak a világon, és ők mások. Van itt virág piac, ilyen olyan üzlet, ezernyi étterem, de angol étlappal csak ritkán. Az árak töredéke annak, amit Hong Kong-ban kérnek. Ez, és a látvány, na meg az ízek, a jutalmad.

Nathan Road, Kowloon, Hong Kong


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr128269604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 1970.01.01. 01:00:00

a bakancslistádra vedd föl Kyotót. kedvcsinálónak itt egy rövidfilm a régi Kyotóról: https://www.youtube.com/watch?v=WjMToDWCRaI

13118 1970.01.01. 01:00:00

itt meg az új arculatáról: https://www.youtube.com/watch?v=4GiOJPBTcSI kihagyhatatlan minden világutazó turista számára.

336586 1970.01.01. 01:00:00

Little, hányas cipöt hordasz? (Mkkora a lábnyomod.) 7 milliárdszor ráférne a Földre?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Hmmmm 2015. 12. 11. 6:38 + és hello. Igazad van. 2 éve jártunk ott. Csodásak ott a séták, pl. a Filozófus Séta, írtam is róla: http://hereandthere.nolblog.hu/archives/2014/07/08/Setak_Kyotoban/ re 2. Hmmmm 2015. 12. 11. 6:39 A videókat köszönöm. re 3. napos 2015. 12. 11. 7:03 Tudom, tudom.

338311 1970.01.01. 01:00:00

Jó cikk, remek képek. Így kell látni a világot, ha a társadalmi nyugalom, a státusz megengedi.Turistának lenni nem a szociális ellentéteket, hanem a mindennap folyamatát figyeljük meg.Tenni- venni, beülni egy vendéglőbe, társalogni a környezettel.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. BundiB 2015. 12. 11. 9:32 Hello és kösz a kedves szavakért.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. obsidian 2015. 12. 11. 14:28 Kösz.

113436 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! + Kiyomizu-dera A buddhista Kiyomizu-dera templom Kiotó keleti részén áll. Sakura

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9. sakura 2015. 12. 11. 16:10 + hello