elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Túl drága...túl sovány...túl magas?

1970. január 01. - littke

A mai világban nem csak a nők azok, akikről azt mondják: sosem lehetnek elég gazdagok, vagy soványok. Majdnem ugyanezt mondhatjuk a felhőkarcolókról is, legalábbis a legújabb luxus lakótorony változataikról, amik manapság New Yorkban épülnek.

A mai világban nem csak a nők azok, akikről azt mondják: sosem lehetnek elég gazdagok, vagy soványok. Majdnem ugyanezt mondhatjuk a felhőkarcolókról is, legalábbis a legújabb luxus lakótorony változataikról, amik manapság New Yorkban épülnek.

Ezek jóval magasabbak, vékonyabbak, sokkal, de sokkal drágábbak, mint elődeik. És úgy tűnik, majdnem mindegyikük az őt megelőzőnél magasabb, soványabb és drágább. Kevesen vannak azok, akik siratják a luxus bérházak régi doboz formáját, de ami annak a helyébe lépett, az egy teljesen újfajta toronyház. Ceruza vékony és szuper magas - elannyira hogy, az egyikük, ami éppen most emelkedik Manhattanben, a 96 emeletes, vasbetontorony az 56. utca és Park Avenue sarkán, a 432 Park Avenue, 50 méterrel magasabb lesz, mint az Empire State Building, amikor kész lesz.

Ez magasabb, mint a legmagasabb bérelt emelet az új 1 Word Trade Center-ben. És az építkezés már elkezdődött a még ennél is magasabb, szuper-luxus épületen, a 225 West 57 St. címen, így a 432 Park dicsősége, mint a város legmagasabb lakóháza, nagyon is rövid életű lesz.

A new yorkiak nemigen tudják, mit gondoljanak. Egy részük aggódik, hogy ezek az épületek, mivel jó részük a Central Parkhoz közel épül, a parkra árnyékot fog vetni. A valós árnyéknál még aggasztóbb azonban, a szociális és gazdasági „árnyék”. Ha a jövedelem egyenlőtlenség megtestesítőit keresed, jobb példát, mint ezeket az épületeket, nem fogsz találni. Ezek azért olyan drágák, még new yorki szemmel nézve is, mert jobbára a világ ultra gazdagjai számára építették őket, embereknek, akik Közép Keleten vagy Kínában, vagy Latin Amerikában élnek és London és Shanghai és Sao Paulo és Moszkva között utazgatnak, úgy mintha csak Brooklynból mennének Manhattanbe.

Az új magas épületek eloszlása.

Ilyen emberek mindig is voltak, a jet kor beköszöntésével, de csak az utolsó tíz év óta van az, hogy a vállalkozók épületeket kezdtek építeni, csupán ezeknek.

A 2004-ben elkészült Time Warner központ volt ennek az új lakás piacnak a főpróbája. Ez először vette célba ezt a szegmentet, a lenyűgöző kilátással és azzal párosult rendkívül magas lakás áraival. Ez egy világ jelenség, példája ennek a 1 Hyde Park, Londonban, a Cullinan és az Opus, Hongkongban.

1 High Park, London

Az új One57 57 St. épület lehet, hogy New York válasza a globális nagyfiúk játékára, de ennek ára van, mégpedig az, hogy New York hasonlítani kezd majd Shanghai-ra vagy Hongkongra: ahol nem az ott lakóak, telepednek le, hanem a felső egy százalék egy százaléka, amikor azoknak úgy tetszik.

A kilátás a Central Parkra

És mégis, ha másképpen tekintjük, a keskeny épületek hagyománya New Yorkban hosszú időkre megy vissza: a Flartion Épület (1902-ben készült el), a ma már lebontott Singer Épület (1908), a Metropolitan Life Torony (1909) és a Woolworth Épület (1913). Azokban az időkben a felhőkarcolóknak nem lehetett nagy tömege, mert az az ablakokat messzire vitte volna a belső terektől. Később a neon lámpák, a zárt ablakok a légkondicionálással kapcsolódva, lehetővé tették a nagy kiterjedésű hivatal emeletek építését.

Flartion épület, New York

Egészen máig. Manapság több pénz rejlik olyan lakóházak építésében, ahol az emberek a felhők között élhetnek. Oka, hogy a lakóépületekben kevesebb liftre van szükség, és az emberek hajlandóak a kilátásért jó pénzzel fizetni, főleg ha az a Central Parkra néz. És még többet, ha az egész emelet, az ő lakásuk. Nos ha ezeket egymásra rakod, és mindenkinek parkra néző lakást biztosítasz, a nagyon sovány nagyon magas épületek formulájára érkezel, amik nem messze esnek a Central Parktól.

Még nem is olyan régen, a legdrágább ingatlanok a patinás cooperativ (Co-op) lakóházak voltak, a Fifth Avenue-n, a Park Avenue-n és a Central Park West-en. Hogyan lehetséges az, hogy egy új lakás, egy új épületben, mindezen történelmi háttér nélkül, drágább legyen?

A magyarázat az, hogy a Co-op épületek furcsa létesítmények. Azért mert ezeknél technikailag nem a lakást veszed, hanem az épület (ami az ott lakók tulajdonában van) egy részét. Így minden vevőt a lakótanács megvizsgál, vannak interjúk, az anyagi állapotodat be kell mutatnod, ahhoz hogy az ajánlatodat az ott lakók jóváhagyják. Nem rejtheted el, hogy ki vagy, egy ltd. vállalat mögött. Tehát ezek a lakások spekulációra nem praktikusak.

Az új condominiumok viszont, ellentétben a fenti Co-op leírással, ideálisak a pénz befektetésére, név nélkül is. Az csupán olaj a tűzre hogy a new yorki ingatlan piac, - tudom, furcsán hangzik, - jelenleg olcsóbb és biztonságosabb, mint sok más a világon. Amennyire az árak eszementnek tűnnek, még mindig olcsóbbak, mint a hongkongiak vagy londoniak, ahol lakásokat adtak már el 221 millió dollárért. (A legmagasabb new yorki lakás ár eddig „csupán” 90 millió dollár volt).

Time Warner Center, Columbus Circle, New York

Az „alacsony” árak eredményeként, a kínai anya képes, szerény 6 és fél millió dollárért, lakást venni két éves leányának. Két befektető pedig, az egyik Hongkongból, a másik Montrealból, (azok, akik a Michael Kors és a Tommy Hilfinger márkák sikere mögött voltak), mindketten 50 millió dollárt költöttek. Valószínűleg arra számítanak, hogy nemsokára befektetésűk szépen megnövekszik.

Ezek az épületek ugyanúgy megrázták a 21. századot, mint a 20-as években a Ritz Torony, amikor egy 40 emeletes épület őrültségnek tűnt. A mostaniak hatása magára a városra még nem mérhető, azon kívül, hogy egy maroknyi ember képes lesz magát tőlünk halandóktól, és a mi bajainktól, a felhőkbe elkülöníteni.

Woolworth Building New York

Magasan élni, boldogságot jelentene? Egypár évvel a Ritz Torony megnyitása után, elkészült a Waldorf Astoria, ami még magasabb volt. Cole Porternek volt évekig ott egy lakása. Lehetséges, hogy ezért írta azt a dalt, ami így fejeződik be: “down in the depths of the ninetieth floor”? („lent a 90. emelet mélységében.”)

PS

Posztom, beleértve a címet is, egy tavalyi cikk rövidített fordítása, ami a Vanity Fair című havilapban jelent meg. A teljes cikk, angolul, itt olvasható.

A 432 Park Ave website-ja itt található.

Itt van egy 3 perces videó a 432 Park Avenue-ról:

 

A One57 57 St website-ja, meg itt.

Itt egy 3 peces youtube videó egy apartmentről a One57 57 St. épületben.

 




A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr478269612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

301098 1970.01.01. 01:00:00

Tájékozódási pontok eltévedt pilótáknak. ;) Mellesleg a régi lakás belsők nagyon szépek, a modernek meg mint a börtöncellák ....

336586 1970.01.01. 01:00:00

Bünös pazarlás. Viszont kiváló terrorista célpontok.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. nyúlürege 2015. 12. 19. 6:22 Helló. Izlés dolga. Nekem minkét fajta tetszik. A régiek közöl a leghíresebb a Dakota ház, ahol a Rosemary's baby játszódott. A W72 és a Central Park W sarkánál. re 2. napos 2015. 12. 19. 7:31 Mivel ezekben kevesen laknak, talán az iroda tornyokat még mindíg jobban kedvellik.

336586 1970.01.01. 01:00:00

3. little (szerkesztő) 2015. 12. 19. 7:49 Az ikertornyoknál sem az emberekre mentek, véletlenül sokan nem voltak ott. Azokat viszont nem sikerült elöször egyszerüen felrobbantani. Ami egy keskeny háznál eredményes lehet.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

Hallo kedves little. Fantasztikus latvany, s a kepzelet, mely megprobalja felfogni magat az epuletek mindeddig elkepzelhetelen nagyszeruseget - fantasztikus ugyanugy. Lathatoan mernok ember irta a posztot, elismeres a nagyszeru ismertetesert. (Erdekes veletlen, hogy ugyanabban a blogban mindketten egy egymastol meroben kulonbozo vilagrol irtunk. Hat nem?).

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. csaszi (látogató) 2015. 12. 19. 11:47 Hello. Az ilyen magas házak speciális konstrukciójáról, a szél által okozott kilengés, tompításáról, elfelejtettem írni. Ezeket a "csilapítókat", azaz lengő súlyokat, a legfelső emeletre építik be, lásd a melléket nemrégi NYT cikket, sajna csak angolul, ami erről ír. http://www.nytimes.com/2015/08/09/realestate/keeping-skyscrapers-from-blowing-in-the-wind.html?_r=0

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, a történelem ismert birodalmai általában akkor érték el hatalmuk csúcsát és akkor kezdték meg a hanyatlásukat , amikor felépítették a legjellegzetesebb épületeiket....:-) Mintha itt is lenne egy ilyen benyomása az embernek......mert értelme nincs.....

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 19. 13:33 Nincs értelme? I beg to differ.... Vállalkozó vagy, vannak emberek sok pénzzel, építesz nekik. Ez jellemző a történelem minden periódusára.

44711 1970.01.01. 01:00:00

8.Little, igen, majdnem mindegyikre és az is, hogy az állam, bármilyen formájában is, felépítette azokat az épületeket, amelyekkel azonosította magát. Ezek , amelyeket említesz, mérnöki szempontból kétségtelenül jók, szép teljesítmény. Csak kérdés, van-e értelme, ennyi energiát, ennyi eszközt felhasználni minderre ? Értelme nyilván nincs, de a körülmények technikailag és pénzügyileg is lehetővé teszik. Egyszerűen csak benyomásként említem meg, hogy a másik ilyen városkép, amely hasonlóan megalomán, az éppen Phenjan.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9. Cuba Libre c.C. 2015. 12. 19. 15:43 Érdemes volt a piramisokat felépíteni? Persze ez más, ezek magánvállalkozások. A városnak persze jó. Képzelt egy tenyérnyi földből mennyi ingatlan adót tud kihúzni!

27518 1970.01.01. 01:00:00

Laktam a nyolcadikon 3 évig. Jó volt ellátni messzire, csak néha volt félelmem, hogy tűz esetén hogyan lehet kimenekülni. Egyszer éppen a lépcsőház felé szellőztettem, amikor kis idő múlva azt vettem észre, hogy füst gomolyog az előszobában. És bekövetkezett, amitől tartottam, a negyediken tűz ütött ki a konyhában, és a füst elárasztotta a lépcsőházat. Becsuktam az előszobát, és az összes ablakot kinyitottam, és ekkor már láttam, hogy ott van a darus tűzoltókocsi és oltanak. Szerencsére nem terjedt tovább, mint a felgyulladt konyha. A tornyok elleni katasztrófa is nagyon megrázott. mivel állandó hírnéző szokásom volt, rögtön értesültem róla. El sem akartam hinni, hogy ez élő borzalom. Úgyhogy, maradok közel a földhöz, és lehetőleg sokat a szabad levegőn.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Only 2015. 12. 19. 17:17 A tűz ellen sokféle modern berendezés, és építési mód, van. A lépcsőházak, magas tornyok esetén csak végszükség esetén használandók, légnyomás alatt vannak, füst oda nem tud menni. Az egész házban sprinlkler-ek vannak, locsoló fejek, beépítve a plafonba, ha alattuk tűz van, a dúgó kiolvad és egy zuhany lesz önmagától. És így továbbb.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Engem mindigis lenyűgöztek a felhőkarcolók. Persze csak ha eltekintünk hogy ezek a modern kor piramisai, amihez a rabszolgák millióinak munkáját ölik a gazdasági hatalmat bitorlók ahelyett, hogy mondjuk élelmet termeltetnének az éhezőknek. Viszont ezt a dolgot úgy tálalja, mintha valami újdonság lenne. Holott tudomásom szerint már sok-sok évtizede szokás volt lakásokat is kialakítani az irodák mellett. Újdonság legfeljebb az, hogy csak lakások vannak bennük. Bár szerintem az sem, ugyanis ki akadályozza meg, hogy vegyen egy lakást és irodát rendezzen be benne. Mondjuk egy ügyvéd. Vagy akár egy vállalat. Legfeljebb hogy túl drága irodának.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. ZorróAszter 2015. 12. 19. 18:47 A magas házakat én is szeretem. A lakásokhoz ablakok kellenek, irodákhoz meg, nem muszáj, tehát a z emelet területe jóval nagyobb lehet egy irodaház esetében, így azon épüleetek építése relatíve kevesebbe kerül. Igen egy normális (nem nagyterületű) épületben, elvileg lehetnek lakások és irodák, és olykor vannak is, és sokan otthonról dolgoznak, így a lakás egy iroda is, avagy egy rendelő. re 14. rodosto1 2015. 12. 19. 19:27 Köszönöm.
süti beállítások módosítása