elso

ujrakezdek

Nyári kukorica leves

2017. július 14. - littke

Most hogy itt a nyár, nem sokára lehet friss csemegekukoricát kapni, javaslom azoknak, akik szeretik a “más ízeket” a következő receptet. A recept azt hiszem eredetileg mexikói.

 
Hozzávalók, 4 személyre: 
6 friss normálméretű édes kukorica, 

1 fej összevágott hagyma, 
1 gerezd fokhagyma, 
1 közepes méretű (Ella) krumpli, meghámozva, összevágva, 
Kis olíva olaj, vagy vaj,
Tejszín vagy tejfel, ha akarod, ez nem muszáj.

Kis összevágott snidling, (vagy bazsalikom), összevágott friss piros paprika (erejét kivágod először). 

corn600-11
Éles késsel hántsad le a kukoricaszemeket egy mélytányérba. Ebből egy csészényit külön tegyél félre. 

A megmaradt torzsákat tegyed forró vízbe, hogy ellepje, annyiba amennyinek a leves mennyiségét akarod a 4 személynek. Lassú lángon forrald 30 percig. 
Dobd ki a torzsákat. 

Közben egy másik lábosban kis olíva olajban (vagy vajban) dinszteld a hagymát és az összevágott fokhagymát. Max. 5 percig, vigyázz ne égjen oda…majd tedd bele a krumpli darabokat és a lehámozott kukoricát (kivéve az egy csészényit, amit félre tettél). Öntsd rá a torzsalevet, tegyél bele megfelelő mennyiségű Knorr tyúkleves port, (vagy hasonlót). Ha nem szereted, ízesítsd meg sóval. Lassú lángon főzzed, nem tovább, mint 30 perc. 

Szűrd le a levet, tedd félre, és kézi turmixszal, (vagy mással) őröld fel, ami maradt, hogy a leves krémes legyen. Keverd megint össze a kukorica lével. Kóstold meg, ízesíts sóval, ha kell. (Keverj bele tejszínt vagy tejfelt, ha szereted.) 

Utolsóként főzd meg a félretett kukoricaszemeket, külön kis sós vízben. Épphogy, 5 perc is túl sok, ha friss kukoricáról beszélünk.


Találd a tányérokba, kanalazz bele mindenkinek a frissen főtt kukoricából, és díszítsed a snidlinggel és paprikával.

Ha meleg van, nem kell forrón enni, szobahőmérsékleten is jó. 

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr4612662471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.07.14. 11:27:10

Tudja az a baj a blogreceptekkel, hogy az ember nem tudja elképzelni, milyen az étel íze, és fél elkészíteni, mert lehet hogy nem ízlene.

Ez egyébként milyen étel eredetileg?

ZorróAszter 2017.07.14. 11:29:11

Mármint melyik nép étele? :o)

littke 2017.07.14. 13:32:45

@ZorróAszter:
Mexikói recept. Nem nehéz elkészíteni. Csak a zsenge friss kukorica fontos, a fagyasztott vagy konzerv nem jó.

ZorróAszter 2017.07.14. 22:26:12

Sejtettem, hogy mexikói, de bizonytalan voltam a szolíd kivitelezés miatt. (Semmi chili.)

Viszont már rég akartam kérdezni, hogy maguk hogy vannak a sültkrumplival?

Én régebben azt hittem, csak én vagyok a béna, és ezért lesz sültkrumpli helyett olajban főtt hasábkrumpli. De nemrég olvastam egy riportot egy híres szakáccsal, és azt mondta, azzal védekezett, hogy miért mirelit krumplit használnak, hogy próbálkoztak saját drissel, de nálunk csak össze-vissza szerzett ilyen-olyan krumplit lehet kapni, ami vagy megfelel sütéshez vagy nem. Úgyhogy ezért áttértek a mirelitre szégyen szemre.

Maguknál nincs ilyen probléma? Van megbízható sütnivaló krumpli, vagy maguknál is vagy azt adnak, vagy nem?

ZorróAszter 2017.07.14. 22:27:49

drissel helyett frissel

littke 2017.07.14. 23:16:26

@ZorróAszter:
Nálunk van mindenféle friss krumpli, én sohasem veszek mirelitet. Soha.
Tudom egy csomó neves magyar étterem, a legjobbak is, minden alap anyagot Franciaországból importálnak. Szégyen.
El nem tudom képzeli hogy egy jobb piacon megfelelő minőségű krumplit ne lehessen frissen kapni.

ZorróAszter 2017.07.15. 12:02:36

Nem az a baj, hanem ránézésre nem lehet tudni, hogy az a krumpli jó-e sütésre, vagy olajban főtt krumpli lesz belőle. Szerintem a víztartalommal lehet a probléma. A nagy víztartalmú krumpli nem sül hanem az olajban is csak fő.

Szerintem. De sajnos nem értek hozzá.

Ezért kérdezem.

De akkor ezek szerint Önöknél nincs ilyen probléma. Vagy azért, mert minden krumplifajta alkalmas sütésre, vagy a kereskedő megmondja és meg lehet bízni benne?

littke 2017.07.15. 15:01:18

@ZorróAszter:
Igen nem minden fajta krumpli jó rósejbnire és sütőben készítésre. Igen ezek mások mint azok amik főzésre jól, azaz krumplipirére.
Annyira én se értek hozzá. Emlákszem a Rózsa fajta volt jó sütésre, az Ella a főzésre. De itt kapható sok más fajta.

@Barbara Babbo:
Igen ez jó. Igen a poszt ismétlés.