elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Kubából jöttem, mesterségük címere kommunizmus...még mindig.

1970. január 01. - littke

Kubában töltöttünk tíz napot. Én inkább síelni mentem volna, de a nej szeret hidegböl meleg helyre menni az utobbi idökben szoval "feláldoztam" magamat én is. A tíz napból ötöt Havannában, majd a többit egy bérelt kocsival Trinidadban, Cienfuegosban és Varaderóban.

Megérkezvén az az érzése az embernek mintha a 60-as évek elejébe repült volna vissza. Kubában minden állami tulajdonban van, kivétel egypár gebinens étterem és egypáran megbulizták hogy szobát béreltehetnek turistáknak.

Mintha Castro jövetelével, de feltétlenül a szovjetek lelépésével, a pénz ami az épületek, utak karbantartása kellene "felszáradt" volna és ennyi idö mulva az állaptok karasztófálissá válltak: düledező életveszélyes bérházak, utak tele lyukakkal.

 Havanna pedig jobb időket látott. Rengeteg nívós épület van, sok klasszicista stílusban, mig a kertvárosokban, például Miramarban, art deco stílusban épült.
Kocsit vezetni nagy kaland. Az utcanevek, a "régi város" kivételével, nincsenek jelezve... az országutak jelzése hol van de legtöbbször nincsen. Sebaj van millió autostoppos akik segítenek, csak kell vigyázni mert többször csak sumákolnak és légkondicionált kocsiban szeretnének utazni...az ő uticéljukhoz, nem oda ahova teneken kellene.

Hogy pozitívumot is írjak, a bűnözés alacsony, az emberek egy elemi szinvonalon el vannak látva és ingyenes az egészségügy és az oktatás. Van jegyrendszer, senki sem éhezik, de persze az egy személyre eső havi hús adag kb. annyi lehet amennyít egy északamerikai egy hétvégen megeszik. Az országban két valuta van: a peso és a "konvetibilis peso" Ez az utóbbi az igazi pénz, ezt csak valutáért lehet venni. A konvertibilis pesoval az összes "luxus" dolgokat elméletileg meg lehet venni. Egy kicsit olyan mint MO-on annakidején az IKKA volt. De persze ezeket a valuta boltokat is az állam látja el, gondolom állami terv szerint. Egy szó mint száz mikor ott jártunk (mult héten) éppen nagy hiány volt szappanyban, nem beszélve hogy bébi pipere dolgokat és nöi illatszereket nameg sampót nem lehetett egész Kubában kapni.

Trinidad utcaképBallra a kép Trinidadban készült. Ez kb 300 km-re van Havannától nyugatra és egy UNESCO World Heritage város. Girbe görbe utcák nagyon bájosak. Itt három éjszakát töltöttünk. A város legjobb (és egyetlen) hoteljában volt rezervációnk, a spanyolok építették (Iberostár)... luxus nívon van, csak 34 szoba és szezonban (most) nehéz bejutni. Egy éjtszaka annyiba került mint a kubaiak 3/4 évi átlag fizetése...a kubaiak 30 dollárt keresnek havonta.

Itt megjegyzem hogy Visa-t sehol nem fogadnak el szóval ha a hotelednek nincsen széfje, (itt volt), az összes pénzedet magadnál kell hogy tartsad...ami egy óriási összeg kubai szemmel nézve. Én mindig több zsebben tatottam, hogy fizetéskor a pénz elöszedése és a mennyisége szív atakot (és más maliciozus gondolatot) ne okozzon a pincéreknek...

Trinidadban első este étterembe menés elött beültünk egy ehte kubai kocsmába. Rendeltünk egy mojitot. Szombat volt, a bejzli tele kubaiakkal, alsóingben söröztek imádnak traccsolni. Mivel már nem volt több hely egy öreg nénike megkérte hogy hadd üljön az asztalunkhoz (engedély megadva). Pénzt spórolás céljából hozta saját piáját (OK a vendéglőssel, mindenki ismerte és állami vendéglő). Egyik kezében egy félig tele fehér rummos üveg, a másikban egy kubai kola konzerv...coca colát nem árulnak...Jól eltársalogtunk...kézzel lábbal... mert mi nem beszélünk spanyolul és ő nem angolul.

 A tengerpart Varaderoban

Az utolsó két éjtszakát Varaderóban töltöttük ami egyike volt a számtalan "all inclusive" rezortoknak. A túristák 99%-a az ilyen fajta utazást választja, minden kaja és pia benne van. Álltalában egy hétre jönnek, és garantáltan kapnak egy hét nyarat ami jól esik a kanadai/európai tél helyett. Kubából persze semmit nem látnak, de már reggel 9-töl vehetnek tripple rummot a feketekávéjukhoz, és a büfféken pocijukat egész nap töltögethetik. Nekünk az a másfél nap elég volt ebböl...tagadhatatlan a tenger szép.

Szóval jól éreztük magunkat Kubában ,és reméllem hogy lassan a Castrók elöregedésével a rendszer megváltozik, mert nagyot kell fejlödniük, nagy válltozás lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr868270518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15184 1970.01.01. 01:00:00

Ami a jegyrendszert illeti, jelenleg a havi adag ára személyenként kb. 50 CUP. A személyenkénti havi fejadag kb. a következőket tartalmazza: - 3 kg rizs, - 2 kg bab, - 10 db tojás, - 3 kg cukor, - 0,5 kg csirke, - 0,5 kg sertéshús, - 25 dkg marhahús, - 0,5 kg halkonzerv, - 25 dkg virsli, - 25 dkg sonka.

15184 1970.01.01. 01:00:00

"Az országban két valuta van: a peso és a "konvetibilis peso" Ez az utóbbi az igazi pénz, ezt csak valutáért lehet venni." Ebben tévedsz. A kettő szabadon váltható egymás között. 1 CUC-ért kapsz 24 CUP-ot, s 25 CUP-ért kapsz 1 CUC-ot. Kb. 1994 óta ez a helyzet, azelőtt a CUC átlag kubai általi birtoklásáért börtön járt.

15184 1970.01.01. 01:00:00

"ingyenes az egészségügy és az oktatás" Ami az oktatást illeti, ez 100 %-ban igaz. Még az egyetemi tankönyveket is ingyen osztják ki a hallgatóknak. Az egészségügyben ez viszont csak magára az orvosi ellátásra igaz, a gyógyszerekre nem. A gyógyszereket jellemzően meg kell rendelni Floridából, rokontól, ismerőstől, mert a legtöbb gyógyszer Kubában még pénzért sem kapható. (Az amerikai embargó NEM vonatkozik a gyógyszerekre és más hasonlókra, s szintén nem vonatkozik a rokonnak való pénzküldésre évi maximum 1200 dollárig.)

60145 1970.01.01. 01:00:00

Köszi, nagyon érdekes volt!

235117 1970.01.01. 01:00:00

Élvezettel olvastam, köszi a bemutatóért. +++

210292 1970.01.01. 01:00:00

Hümm!! ..., Őszinte részvétem! - Bár az sem semmi, hogy ötven évet időutaztál ... , tíznap egy "Skanzen"-ben .... Csúdajó! :)))

210292 1970.01.01. 01:00:00

1. maxval bircaman 2/19/2012 1:50 AM MA Magyarországon, sokszázezer kisnyugdíjas, munkanélküli, és minimálbéres örülne ennek A GARANTÉLT FEJADAGNAK!!!!!!! :)))) ..., adtál egy ötletet ....

13066 1970.01.01. 01:00:00

Jó volt Veled "szenvedni", és hogy erre ki adott mínuszt, no nem ez a lényeg, hanem a beszámolód.... a 3-as képen az utca kövezetéről Pécs meredek kis utcái jutottak eszembe a Tettyén ilyen volt gyermekkoromban...

11677 1970.01.01. 01:00:00

Bevallom, nem értem a 4 mínuszt! Ennyire fájó, hogy egy napjaink helyzetét tükröző, viszonylag reális úti beszámoló, nemcsak a rosszat írja a kommunista Kubáról? Az nem zavarja a mínuszolókat, hogy dicsőséges Köztársaságunk 22 éve, politikailag, és gazdaságilag visszavetette Magyarországot a Horthy korszak legsötétebb időszakába? Hogy a mai reálbérek alacsonyabbak nálunk, mint a Kádár rendszerben volt? Hogy ezrek állnak sorba 1,5-2 órát egy tál meleg értelért? Hogy állami mozgalmat kellett indítani azért, hogy a hajléktalanjaink tömegei ne fagyjanak meg a hidegben? Hogy ma Magyarországon a gyerekek közel 50 %-a alultáplált? Hogy a lakosság 1/3-a a létminimum közelében, vagy az alatt él? Hogy hiába a hálapénz, százával hagyják el az országot az orvosaink, az alacsony bér miatt? Akinek kedve van, folytathatja a sort… És büszke lehet demokratikus Köztársaságunkra!

114634 1970.01.01. 01:00:00

Az egyik mínuszt én adtam! Mégpedig azért, mert az "úti beszámolóba" nem kellett volna feltétlen beleszőni a kommunizmus gyűlöletét! Az lehetett volna egy külön post témája, ha már burkoltan ez is volt a célja a szerzőnek! És könyörgöm, egy kicsivel jobb helyesírással!! Kedves Lord! Ezt írod: "Az nem zavarja a mínuszolókat, hogy dicsőséges Köztársaságunk 22 éve, politikailag, és gazdaságilag visszavetette Magyarországot a Horthy korszak legsötétebb időszakába?" Nos, ebből nyugodtan le lehet 20 évet vonni és stimmel az összes megállapításod! Szerintem!!

14055 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little,életveszélyes düledező házak házak a világon minden felé vannak, kátyus utak is, még a magára oly büszke Usában is. Viszont azt, hogy senki sem éhezik, ingyenes az oktatás, és az egészségügyi ellátás, nos, azt hogy ezt hány ország mondhatja el magáról, azt egy nagyon ügyetlen favágó is meg tudja számolni egy kezén.. Amúgy semmi sincs ingyen, a dolgok nem lesznek, nem az égből hullanak, ami Kubának van, azt maga teremtette és teremti elő magának a kubai nép, abból ami van neki. Semmi gyarmat, semmi gyerekmunka Ázsiában meg hasonlók, csak évek szorgos, kitartó munkája. Az eredmény most kezd látványos lenni..

114634 1970.01.01. 01:00:00

És még egy! Kicsit kérkedős, ki, ha én nem stílusa van, ami visszataszító számomra! Több mínuszt nyomtam volna, de csak egyet lehetett! :-)

16338 1970.01.01. 01:00:00

Nagyon jó leírás volt, tetszett. Tárgyilagos, mégis érdekes. azon gondolkodom, míg egy turistának - sok pénzzel a zsebében - nagyon kellemes hely, milyen lehetne úgy turistáskodni, ha csak annyi lenne nála, mint az átlag kubainak? Úgy vettem ki az írásodból, a kubaiak szegénységük dacára azért jól elvannak, már ami a hangulatukat, életkedvüket illeti. Nincs megosztottság? Irigykedés, gyűlölködés? Nincs egymással szemben bizalmatlanság? Általában ilyen közvetlenek? Láttam, szívtad a kubai szivart, hogy ízlett? Egyáltalán, ha már jártál dohányföldeken is, milyen a vidék élete? Hasonló, mint a városban?

69910 1970.01.01. 01:00:00

8 ra doremi, mikor volt a te gyermekkorod? Az én gyermekkoromban, -- 20-as évek vége, 30 - asok eleje -- valóban ilyen volt a Tettye és a Havi-Boldogasszony templom környéke. De a Hotel kikelethez, már aszfalt út vezetett. Igaz, egy, egy felhőszakadás után, még az aszfaltburkolatokat is elsodorta a lezúduló esővíz. És azidőkben gyakrabban volt eső, zápor, mint manapság. Az én időmben, meg amikor már csak látogatóban jártam Pécsen, a legrendezettebb város volt mindig, amellyel csak Sopron, meg Esztergom versenyezhettek. Százados.

11677 1970.01.01. 01:00:00

10-re Reptornak: Kedves Reptor! Tény, hogy nem olvastam el szóról, szóra az utibeszámolót, így nem tudom – nem is érdekel - , hogy Little mit írt a kommunista rendszerről. Nagyjából ismerem Littlét. Tudom, hogy a 60-as években hagyta el Magyarországon. Nem várom el tőle, hogy dicsérje a kommunista rendszert. Ugyanakkor, amit olvastam a beszámolóból, azt elfogadhatónak, reálisnak tartom, ezért sok a 4 mínusz! Aki mínuszolt – Tőled eltérően -, az nem a kommunista rendszer gyűlöletéért, meg a kérkedős stílusért minuszolt, hanem azért, hogy egyáltalán valami pozitív is volt ebben a beszámolóban. Azt sokallta! Engem meg az háborított fel, hogy miért kell ennyire vaknak, és elfogultnak lenni? Az „eszes” emberek, miért nem veszik észre, fogják fel, hogy a „virágzó kapitalizmus”, DÖGLŐDIK!? Hogy a mai válság még hosszan elnyúlik, és nagy valószínűséggel tragédiába fullad! Olyan tragédiába, amire ma még sokan nem is gondolnak! Mert NEM MERNEK, NEM AKARNAK, RÁ GONDOLNI!

114634 1970.01.01. 01:00:00

15. lord Kedves Lord! Csak a pontosítás végett: raptor ! Úgy gondolom, h nem én voltam az egyetlen mínuszoló, ami fentebb látható! Én elmondtam a véleményem, gondolom, h nem tilos? Ami a meglátásodat illeti, pontosan ezt érzem én is, érezzük még pár millióan! De ez nem a kommunizmus, hanem a mostani, két éves események miatt fog bekövetkezni!! Aki ezt nem látja, nem érti, annak bármit lehet mondani, érveket felsorolni, az nem érti meg!! Mert nem akarja!!

15184 1970.01.01. 01:00:00

9. A mínuszuló nyilvánvalóan Elmebetegátor barátunk. Nem bírta elviselni, hogy valaki nem szuperlatívuszokban beszél a marxizmusról.

15184 1970.01.01. 01:00:00

11. "Viszont azt, hogy senki sem éhezik, ingyenes az oktatás, és az egészségügyi ellátás, nos, azt hogy ezt hány ország mondhatja el magáról" Kb. a világ fele-harmada... Egyébként egy átlag magyar valószínűleg mélyen fel lenne háborodva, ha az ingyenes kubai egészségügy színvonalán és körülményei között gyógyítanák... s gyorsan visszakívánná a nem-ingyenes magyar egészségügyet.

15184 1970.01.01. 01:00:00

13. A kubai - s általában a karibi - ember egyszerűen ilyen. Az éghajlat hatása lehet, ugyanis a világ legjobb éghajlata és legszebb természeti körülményei vannak arrafelé. Szóval a karibi ember alapvetően optimista és a jót látja meg a rosszban is. A közvetlenség meg olyan mértékű, hogy egy átlag magyarnak szimpla pofátlanságnak tűnik.

11677 1970.01.01. 01:00:00

16-ra Raptornak: Elnézést, hogy tévesen írtam a neved! Nem tudom hány éves voltál a rendszerváltás idején, de felnőtt fejjel látnod kellett volna már akkor is, hogy az Antall József-, Jeszenszky-, Boross trió a Horthyzmus restaurációját hordozta magában. Az más kérdés, hogy mind a baloldal, mind a liberálisok a „minden rossz volt” jegyében, nemcsak a kommunista rendszer politikai bázisát verték szét – segítettek gőzerővel ebben a jobboldalnak -, hanem az iparát, mezőgazdaságát is, olyan területeken is, melyeket át lehetett volna menteni. Igenis! A neohorthyzmus magjai a rendszerváltás idején kerültek a földbe, ott csírázódtak és érlelődtek éveken át, míg az utóbbi néhány évben – NEMCSAK ORBÁN REGNÁLÁSA ALATT! már korábban is – sikerült kivirágoznia! Mára már gyönyörűen virágzik! Akinek kedve van hozzá, gyönyörködhet benne!

15184 1970.01.01. 01:00:00

20. A rendszerváltók IGEN HELYESEN a "minden rossz" alapján léptek fel. Mert a kommunizmus maga a rossz. Nincs mit javítgatni rajta, a szemétkosár az egyetlen méltó helye. Viszont a horthyzmus és a nyilas eszmék kisebbségiek voltak akkoriban. Az MDF jobbszárnya kivételével senki sem volt a támogatójuk. Ezen eszmék feltámadása későbbi jelenség. A támogatói tábor pedig NEM a rendszerváltás támogatóitól jön, hanem éppen azoktól, akik nosztalgizának a Kádár-kommunizmus iránt. A kádári nosztalgisták és a neohorthysták tábora majdnem ugyanaz a kör. A mai Jobbik-tábor pedig alapvetően kiábrándult MSZP-szavazókból épült ki.

16338 1970.01.01. 01:00:00

19. Max Szeretem az ilyen pofátlan közvetlenséget. : ) Bár én ezt tapasztaltam itt európában is, mondjuk a görögöknél, de nem a felkapott üdülőhelyeken, hanem a hegyi falukban, nagyon keleten, szóval, ahová már a madár sem jár. Máshol is, de a görögökhöz gyakran jártam és sok időt töltöttem ott, jobban megismerhettem őket. Nem zavarja a szegénységük a kubaiakat?

210560 1970.01.01. 01:00:00

Hát ez szuper lehetett, biztosan :)) Köszönöm az úti beszámolót :) Fanny

15184 1970.01.01. 01:00:00

22. Meg kell szokni, mert bizony aki nem szokta meg, azt marhára idegesíti ez a közvetlenség. Kubában - és az egész Karib-térségben - sok váratlan dolog érheti az embert ebből a szempontból. Magyarországon egy 10 éve ismert ismerőst sem igazán kóser dolog arról faggatni, hogy pl. mik a szexuális szokásai, Kubában ez a MÁSODIK beszélgetésnél teljesen természetes, sőt az ember még kéretlen tanácsokat is kap. Aztán a BÁRMIKOR telefonáló ember, a BÁRMIKOR bejövő szomszéd is szokatlan.

23353 1970.01.01. 01:00:00

Re 1-3 maxval...mint mindig pontos kommentek. Köszömöm a hozzászollást. Re 4,5 Atlas Corvin...örülök hgy tetszett

15184 1970.01.01. 01:00:00

22. Az átlag kubai a szegénységet természeti csapásnak tekinti, mint az esőt. Nem lesz depressziós miatta. Igyekszik megélni valahogy. Hozzá kell tenni: a leginkább USA-párti közvélemény Kubában van egész Latin-Amerikában. Az átlag latin-amerikai nem szereti az amerikaiakat, viszont ez legkevésbé a kubaiakra jellemző. Óriási a kontraszt a hivatalos propaganda és az átlagember véleménye között. S jellemzően a kubai ember magát többre tartja, mint az amerikaiakat, így nem irigy rájuk. Szinte hihetetlen, de az Amerikában született kubaiak is elsősorban kubaiaknak mondják magukat, s Kubáról mint "otthon, haza" beszélnek, az USA meg "külföldön" néven ismeretes.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. Nyifu1 2/19/2012 3:18 AM Szerintem a kubai példa nem követendő hanem elrettentő. Az volt az érzésem hogy a kubaiak maguk változtatnának a helyzeten ha tudnának, persze a jó dolgokat meg akarnák őrizni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. doremi 2/19/2012 3:21 AM Köszi hogy tetszett. Ja aTettye hasonló volt sokszor jártam Pécst a családunk onnan való...pécsi pezsgös család. Az én elméletem az hogy itt a bloggon a minusz nem az írásra vonatkozik hanem személyedre...ha valaki nem szereti aki vagy hát megy a minusz.

23353 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Lord köszönet kommeteidért.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. raptor 2/19/2012 4:28 AM Kedves Raptor nem gyülölöm a kommunizmust. De az egy megbukott rendszer és okkal. Itt Kubában és másutt (É. Korea) az utolsóakat rugja. Ha egy humanus rendszert akarsz a Skandináv országok felé nézzél...persze ezek gazdag államok, de pl Brazil is jó uton halad szerintem. Tudom a helyesírásommal (és a kiejtésemmel is) ennyi idő után probléma van. Természetessen te beszélsz idegen nyelveket tökéletessen.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. KerekesZS 2/19/2012 4:58 AM Lásd 27 alatt válaszomat Funyinak. Közlöm hogy a Kubán keresztülmenő autopistát 3 sáav egy irányban itt becsuknák, nem mellék utakról beszéltem csupán de a fő-fő utról is.

114634 1970.01.01. 01:00:00

20. lord Kedves Lord! Mivel már az '50-es évek legelején születtem, azt hiszem elmondhatom, h volt részem egy pár rendszert végig élni! Természetesen igazad van abban, h az általad nevezett trió hatalomra jutásakor került a földbe a mag, mely ma szökken(t) igazán szárba, sőt erőteljesen virágzásnak indult!! De abban nincs, h a szocik alatt fejlődött volna! Azt igazán nem mondhatod, h az ő hatalmuk alatt, az ő segítségükkel bár mennyit is növekedett volna!! A bal oldal igazán nem vádolható a szélsőség támogatásával! Sőt! Ezzel nem akarom magasztalni őket, csak furcsa azt hallani egyesektől, h minden bajunk fő eredője a szocializmus!!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 13. jus 2/19/2012 5:05 AM Köszi a kommentet. Ja szívtam szivart...3 at, mindig kicsit mellbevág, bár probálom nem leszívni. A vidék, hacsak nem turistás, még szegényebbnek tűnik mint Havanna. Elhajtasz elhagyatott rozsdásodó gyárak mellett...szóval ha lehett még rosszabb mint a városban mert ott legalább van alkalom a turistáktól a jobb pesot valahogy (borravaló módján) elérni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. szazados90 2/19/2012 5:12 AM Köszönet hozzászollásodert.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 23. Fannyvár 2/19/2012 8:03 AM Köszönöm hogy itt jártál.

114634 1970.01.01. 01:00:00

30. little (szerkesztő) Bocsi, de egy szóval sem említettem, h tökéletesen tudok más nyelve(ket)t ! Sőt! Büszke vagyok rá, h (csak) magyarul beszélek! De, mint ahogy kerékpározást sem lehet elfelejteni, úgy a MAGYAR NYELVET sem!! Bocsi!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 36. raptor 2/19/2012 8:47 AM Minden nyelvet, az anyanyelvedet is felejted. Presze nem ELfelejted....hidd ezt el nekem. Pl. megváltozik a szórended, ugy kezded beszélni/írni mint az angolt...az első hiba amikor magyarokat angulul hallok beszélni a hibás szórend. Ugyszintén az uj szavakat, kifelyezéseket nem tanulod meg. Kocsim komputerem nem volt MO-n az összes szó amik ezzekkel kapcsolatossak egyszerüen ismeretlenek számomra. Szóval a nyelv egy élő dolog, a hazától távolélés következményekkel jár.

261607 1970.01.01. 01:00:00

kedves little ugyan fogalmam nincs hogy josz te ahhoz, hogy guny targyava tedd a kanadai, angol, nyugat-europai nyaralokat, csak nem gondolod, hogy nem lenne kepes barmelyik mellenyzsebbol kifizetni egy berelt autot es korbejarni vele Kubat? hogy gondolod, hogy nem lattak semmit Kubabol? dehogynem lattak, egyszer korbejartak, DE NEM AZ A LEGLATVANYOSABB RESZE kubanak, hanem a tengerpart eppen ezert, amikor ezredjere mennek oda csakis azert es nyugodj meg ok mar sokszor lattak, amit te meg csak most fedeztel fel! Egy nyaralas (az evi tobb kozul) szolhat nyugodtan a tengerparton valo semmittevesrol!

261607 1970.01.01. 01:00:00

jah es nem mellekesen, ha NAGY FEJLODESEK kovetkeznenek be Kubaban, attol kezdve szamodra is nehezebben elerheto lenne egy ilyen kiruccanas, gyanitom magyarorszagrol meg igy fejletlensegeben is elerhetetlen a tobbsegnek! a nagy fejlodesnek nagy ara is van, ezt epp a magyaroknak kene tudniuk leginkabb, igy csak beleturni kicsit es okoskodni annyira tipikusan magyar (es kifejezetten negativ) tulajdonsag, hagyd a dagadt ruhakat masra, ha javasolhatom es gunyolodashoz nem kell ennyit utaznod, Magyarorszag es a magyarok kifogyhatatlan tarhaz erre!

15184 1970.01.01. 01:00:00

37. Így igaz. Bár a szórend-változás már más kategória. Viszont a szókincs remek példa. Én napi szinten használok 3 nyelvet, egész nap, minden nap: angol, magyar, bolgár. S bár a magyar az anyanyelvem, s az angolt tudom ezek közül a legrosszabb szinten, bizony vannak dolgok, melyeket csak angolul tudok rendesen, mert mindig angolul hallom őket. Pl. a "motherboard" szót sokáig nem tudtam magyarul, csak angolul tudtam és bolgárul, s direkt utána kellett néznem, hogy megtudjam, hogy magyarul se nem "anyafedélzet", se nem "fenéklemez", hanem ALAPLAP. Szóval nem is kell ehhez kétnyelvűnek lenni. Az én angoltudásom közepes, az amerikai/angol filmekből pl. csak 40-50 %-ot értek meg (viszont 95 %-ot, ha bekapcsolom az angol feliratot), kiejtésem nagyon rossz, számomra a "bad" és "bed" szóban ugyanaz magánhangzó van, a "th"-t d-nek mondom, stb. Elég egy megszokott nyelvi környezet.

204112 1970.01.01. 01:00:00

Szervusztok Kuba gyönyörű lehet, szegényen-gazdagon egyaránt. Bár nagyon relatív, hogy mi valójában a szegénység. 32. raptor Maxval szerint a kommunizmus maga a rossz, és Kádár alatt is kommunizmusban éltünk. Dehát, ez csak a Ő személyes véleménye, nem kevesebb, nem több. Mi másképpen gondoljuk.

15184 1970.01.01. 01:00:00

41. A szegénység mindig relatív. Az igényektől függ minden. Egy mai szegény afrikai földműves jobban él, mint 200 éve egy európai földirtokos. De egy magyar példa: 200 éve egy teljes jobbágytelken gazdálkodó magyar jobbágy gazdagnak számított, megélt jól, személyesen nem robotolt, pénzben fizette meg a robotot földesúrának, s még képes volt megtakarítani is és új földet venni, Ma egy ugyanakkora telken dolgozó földműves a szegénységküszöbön él, pedig TÖBB a termése.

114634 1970.01.01. 01:00:00

41. Nyírfa Szia Drága Nyírfa! Én nem dicsőítem a Kádár-rendszert, de összehasonlíthatatlanul jobb volt az utána jövőknél! Nem is lenne ezzel sem különösebb gond, ha nem az lenne a tendencia, amit Lord ír! Mert az már maga a pokol lesz! És vannak akik ezt várják, sőt követelik!! Ez a baj!!

114634 1970.01.01. 01:00:00

43+ Szeretnék azon a "sz@r" színvonalon élni, mint Kádár alatt!! De az már nem a mi kiváltságunk!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 38 és 39. utanadajovo: Megpróbálok válaszolni hozzászolásodhoz: Igaz úgy is lehet érteni hogy ezeket a nyaralokat gúny tárgyává tettem. Nem volt ez a célom. Csupán azokat akartam akik reggel 9-kor ingyenes triple rummot isznak. És ez nem mindenki csak egy kissebb részük. A többség csupán élvezni akarja a jó időt és a tengert...nincs ebben semmi gúnyolni való. Fenntartom hogy ezet az emberek nemigen érdekeli az anya ország ahol nyaralnak, de ez nem bün. Persze más is tud kocsit bérelni, de nem csinálja. Mint írtam Kubában sok a látnivaló a tengerpart csak az egyike a soknak. Állítom hogy kevesebb mint 5% csinál egyeni utat...és egyéni úton ismered meg az országot a legjobban. Kicsit furcsán hangzik de mi minden utunkon tapasztalunk és tanulunk. Ez a célunk. Kicsit így többe kerül, mert a "package tour" az mindig a legolcsobb.

204112 1970.01.01. 01:00:00

43.-44. raptor Egyetértünk.

204112 1970.01.01. 01:00:00

Maxval a szegénység-gazdagság fogalma nagyon tág. A csodatévő afrikai földműves címét add meg légy szíves, szeretném Matolcsy figyelmébe ajánlani. Hálás köszönet.

11677 1970.01.01. 01:00:00

21-re Maxnak: Túl sablonos a szöveged! A Te intelligenciád, többre predesztinálna. 32-re Raptornak: Annyiban tartom hibásnak a baloldalt, hogy maga is beállt – és még ma sem különb -, a 45 utáni rendszer csepülésébe. Megtagadta – megtagadja - azt is, ami jó volt abban a rendszerben. Ezzel akaratlanul is a jobboldal malmára hajtotta – hajtja - a vizet. A jobboldal pedig ment a maga útján: mindent támogatott – és támogat -, amit a kommunista rendszer tiltott. A politikai életben ezért tartunk ma ott, ahol tartunk.

114634 1970.01.01. 01:00:00

48. lord Egyetértünk! :-)

261607 1970.01.01. 01:00:00

little azok a kanadaiak evente tobbszor mennek Kubaba nyaralni, valoban azt gondolod, hogy egyszer se mentek Havannaba, vagy egyszer se neztek korbe? en magam is tobbszor voltam Kubaban es az igazsag az, hogy nem tulzottan sok latnivalo van, a resortokba jarok tobbsege valamilyen formaban tamogatja Kubat, hiszen el tudnanak menni mashova is ugyanebbol a penzbol, vagy alig 1-2 szaz dollarral tobbert Dominikaba, vagy valami Karib-tengeri hajoutra...sok nyugdijas tobb honapra bekoltozik egy-egy ilyen resortba es a reggeli rum luxusa nem sert senkit.....en kepes vagyok dolgokat, embereket, orszagokat ugy elfogadni, ahogy vannak, nem feltetlenul kell mindenen valtoztatni, a valtozas pedig nem mindig pozitiv iranyu....ebben, azaz hogy masokat tiszteljunk ugy, ahogy vannak, meg sokat kene fejlodniuk a magyaroknak, ha feltetlenul ki akarok emelni igazan kubai pozitivumot akkor az a vidamsag es joszandek, a magyarok toredekeert depresszioba esnenek, mert semmit nem becsulnek, ok igy is boldogok es nem irigyellnek masoktol semmit, legfeljebb ellopjak a furdonadragodat a teraszrol szaradas kozben:) de mi mar keszulunk erre es tobbet viszunk!:)

14055 1970.01.01. 01:00:00

Little, Borsodban mikor jártál? és dél Baranyában? hát nem kell díszlet, ha egy európai középkori koldustelepet akarnának felvenni.. kész időutazás, Victor Hugo A nyomorultak. Megelevenedve.. Ott megtekinthető a kapitalizmus minden "vívmánya" és "dicsősége".. és terjed..

60145 1970.01.01. 01:00:00

28. little (szerkesztő) : Örülök, ha fütyülsz a nyelvi kötözködésre meg a mínuszokra. Az utóbbi csak néha vonatkozik a bloggerre vagy a témájára, ez szerintem gyakran csak a minuszoló önkielégítése. (Jó is az, ha többre nem telik!). Max feltételezése azonban igaz lehet, mert soha annyi mínuszt nem kaptam, mint amikor Irrigátorra szántam egy bejegyzést. Ebből következik, hogy soha annyi pluszt sem! A témától való eltérések is abból adódnak, kinek milyen a pillanatnyi közérzete vagy önképe, világlátása. Mintha pl. nem volnának magyar all inclusive turisták is (nem tudom, ki kommentelte, csak épp ez jutott eszembe), vagy nem lettek volna gondok Kádár alatt. Mindig érdekel, ami nem a könyökömön, vagy máshol :) jön ki!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 50. utanadajovo 2/19/2012 11:05 AM Mostmár jobban egyetértünk. Ajanlom nézzd meg Trinidadot a vinales völgyét, stb Kuba érdekes hely a tengerparton kivül is. És a politikai helyzet egyedüli...és nem fo örökké tartani mert a Castroék után változni fog...merek fogadni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 51. KerekesZS 2/19/2012 11:07 AM Kedves Zsuzsa nem kétlem igaz amit irsz Borsodról, stb. Igyekeztem posztomban a pozitív kubai dolgokról is írni. Elfelejtettem említeni azt hogy nem használnak műtrágyát: +, ugyanakkor a régi autók fekete stöt okádnak, mi az első világban illegális lenne:-. De hogy nincsen választásuk a sorsukban, hogy a gazdálkodá archaikusan= pazarlóan megy...hogy kb 40 évvel vannak elmaradva technikailag azt látod és a nép tudja. Más sem kellene mint szabadság, ez a legfontossabb emberi kivanság, a biztonság és élelem ellátás után. Azaz ellenzéki pártok kellenének és szabad választás....de ez tilos!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 52. Atlasz 2/19/2012 11:12 AM Kedves Atlasz természetesen semmi baj nincs "all inscusiv turizmussal". De én fiatal koromban (60-as évek) nyaranként Lengyelországban és Keletnémetországban autostoppoltam, és ismerkedtem a helybéliekkel. Ezt szerettem meg. Kétszer még (vörös útlevéllel) Nyugat Europába (egész Skóciáig) elmentem és másodszor Olaszt stoppoltam be. És most utazásra költjük spórolt pénzünket. Persze nem stoppolunk...és a jobb helyeken eszünk és szállunk meg...mert megtehetjük. De a cél megismerni a világot "hands on" nem egy túrista busz ablakából kinézve.

14055 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little, a szabadsághoz nem kellenek ellenzéki pártok, sőt, egyáltalán nem kellenek hozzá pártok... Amúgy meg nem akkor vagy szabad, amikor bármit megtehetsz, hanem akkor, amikor tudod, hogy mit miért teszel, vagy miért nem teszel. Igen, meglehet, kell még nekik pár év, de mindenhez idő kell, a jólét nem magától jön, hanem a kitartó szorgos munka eredménye.. Ha meg valóban a szabadság pártján vagy, akkor engedd nekik, hogy a maguk útját járják...

15184 1970.01.01. 01:00:00

56. Jelenleg nem járják a maguk útját. 11 millió kubai kénytelen egy diktátor útját járni. A jelenlegi diktátor testvére éppen 53 éve ígérte meg, hogy fél éven belül szabad választások lesznek...

23353 1970.01.01. 01:00:00

Kubában nincsen szabadság. Ez a fő probléma.
süti beállítások módosítása