elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Az informátorok

2017. március 15. - littke

Az informátor szó nem egészen megfelelő az angol whistleblower fordítására, de nem tudtam mást találni. Azokat az alkalmazottakat nevezik "fütyülő"-nek (gondolom a labdajátékoknál szereplő bírók után) akik a munkahelyi visszaélések és a törvényekbe ütköző gyakorlatok ellen szólnak fel. A vezetőség és a hatósságok tudatára adják, és ha mindez eredménytelen, nem kevés esetben a médiát is belevonják.

Az informátorok sokszor sokáig névtelenek maradnak. Példa erre a Watergate információk mögötti egyén, (Mark Felt az FBI 2. embere) akinek azonossága csak az illető halála után, 30 évre jött nyilvánosságra. Gyakoribb azonban hogy nevük akarva/akaratlanul is nyilvánosságra kerül, mint például Daniel Ellsberg-é, aki 1969-ben a Pentagon Papers-t hozta nyilvánosságra, (titkos iratok, amikben az US kormány beismeri, hogy a vietnami háborút nem lehet megnyerni).

Ez a viselkedés bátor, sokszor hősies. A legjobb esetben a bánásmód velük szemben hasonló ahhoz, amit az iskolában az „árulkodó” kapott. Ugyan manapság papíron, azaz törvények által, az informátorok védettek, mégis nagyon gyakran állásukat vesztik, ki lesznek a kollegai körből közösítve, de még be is perelhetik őket. Amennyiben a terrorellenes harcnál előforduló cselekedetekről van szó, mivel állami titkos adatokra alapozottak, az információ nyilvánosságra hozatala törvényellenes. Az informátor ilyenkor a hazaáruló titulust kapja amiért hosszú börtönbüntetés vár.

Mostani írásomat egy a kanadai TV-n (CBC) látott adás ihlette. A TV műsor sorozat neve Passionate Eye, a dokumentumfilm címe: Silenced, War on the Whistleblowers, (Elhallgatatva, Háború a whistleblowereken). A posztom végén megadom a linket, ahol a teljes műsort megnézheted (angolul).

Három emberről volt szól, akik az USA kormánygépezetében található rendellenességről szólni merészeltek, és a szent teheneket, a CIA és az FBI terrorellenes (cél szentesíti az eszközt) harcát, jobban mondva a harc nevében elkövetett törvényellenességeket merészelték nyilvánosságra hozni. Ezeknek az illetőknek a neve nem közismert, nem úgy, mint az Oroszországba menekült, Edward Snowden-nek.

Egész röviden a szinopszis:

1 Jesselyn Radack

 info1

A hölgy az US Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, mint jogász. Feladata az volt, hogy állami alkalmazottakat, köztük CIA és FBI ügynököket is, jogi tanáccsal lássa el. Felhívták, megkérdezték, hogy egy Pakisztánban elfogott terrorgyanús amerikai állampolgárt kihallgathatnak-e anélkül, hogy a jogait felolvasnák (maradhat csendben, kérhet ügyvédet). Radack hölgy válasza az volt, hogy nem. Másnap reggel megint felhívják, mondták, hoppá, későn értesítették a kihallgatókat, a kihallgatás megtörtént. Most mit csináljanak? Válasz az volt, hogy ami információt kaptak az tőrvénytelen, a perben nem lesz használható.

Pár év múlva Radack véletlenül látja a reggeli TV híreken, hogy az USA Legfőbb Ügyésze egy sajtóértekezleten kijelentést tesz, miszerint ezt az illetőt Pakisztánban két évvel ezelőtt elfogták, úgy bántak vele, ahogy kellett, azaz ami egy amerikai állampolgárt megillet. A vallomása alapján most elítélték. Egyszóval hazudtak. Jesselyn elmondta a főnökének mi történt. Az azt tanácsolta, hogy hallgasson. A dokumentációkat ezután valaki eltüntette. Jesselyn egy műszaki ember segítségével az elektromos e-maileket ki bányászta, és a sajtóhoz fordult.

2 John Kiriakou

 info2

John egy CIA ügynök volt. Nyilvánosságra hozta, hogy a CIA rutinszerűen kínozza a foglyokat. Romániában, Lengyelországban, az arab államokban. És hogy a CIA saját dokumentumai szerint, mindez eredményeket nem produkált. Ez ellentétben van azzal, amit a CIA már nyilvánosan beismert, nevezetessen, hogy kínzás csak „igen ritkán fordult elő”, és hogy nagyon „eredményes”.

3 Thomas Drake

 info 3

Magas rangú tisztviselő az NSA-ben (elektromos lehallgató kémelhárítók), akik törvényellenesen, engedély nélkül, amerikai polgárok privát beszélgetéseit éveken keresztül lehallgatták. Thomas sikertelen ezt be akarta szüntetni, de sikertelen maradt. Senki sem hallgatott rá. Végül is a sajtón keresztül nyilvánosságra hozta.

Mind három cselekedet következménye, ugyanaz lett: Elbocsájtás, plusz kémkedéssel vádolás. Mind hármukat a bíróság elé hurcolták. A védelem költségét a vádlottak képtelenek fedezni. Végül is a bíróságon kívül egy kisebb „bűnt” beismertettek velük. A cél az illetőket elhallgattatni, a törvényellenességet eltussolni, és a jövő "árulkodóit" így megfélemlíteni.

 

PS

A műsort a lenti videón megnézheted, egy óra angolul:

https://www.youtube.com/watch?v=mKGfAdSeeuQ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr5012340337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.03.16. 17:06:29

Kedves Little!

Ez is csak az amerikai propaganda része. Az derül ki belőle, hogy "Igaz, hogy kicsit rosszak vagyunk, de azért nem nagyon. Sőt mások sokkal rosszabbak nálunk."

Egész más lenne, ha valaki például ilyen témákat pedzegetne:
Miért az Egyesült Államok a világ legnagyobb terrorizmust támogató országa?

Kezdve az un. "balos" terrortól Olaszországban a világháború után, amiről ma már tudjuk, hogy az amerikaiak irányításával fasiszták követték el őket sorozatban.

Vagy például az Iszlám Állam családfája. Kezdve az afgán hegyirablóktól a tálibokig meg bin Ládenig, al-Kaidáig és azon keresztül az Iszlám Államig.

Vagy hogy hány amerikai állampolgárt gyilkoltatott meg az FBI az Egyesült Államokban a COINTELPRO keretében?

Hogy csak ezt a kettőt mondjam.

Ezek a kérdések már nem tartoznak a megengedett kérdések kategóriájába.
Például ezekből már nem az derülne ki, hogy "Igaz, hogy kicsit rosszak vagyunk, de azért nem nagyon. Sőt mások sokkal rosszabbak nálunk."

littke 2017.03.16. 18:35:49

@ZorróAszter:
Na ja. Írhatsz itt mindenről, de kell arra olvasó is. Az emberek el vannak foglalva a "kenyerük keresésével".
Ez van ezt kell elfogadni. Kivéve egy olyan örökös forradalmárnak mint Ön.

ZorróAszter 2017.03.16. 19:02:16

Nem teljesen.

Az embereket érdekelné más is, ha a cenzúra nem terelgetné tudatosan más irányba a figyelmüket.

Tehát tudom, hogy az embereket érdekelné, igaz-e, hogy az al-Kaidát meg az Iszlám Államot az amerikai kormány hozta létre.

Csak éppen ez szigorúan tilos megkérdezni.

littke 2017.03.16. 21:53:14

@ZorróAszter:
Ön téved.
Nem tilos, nincsen cenzura, de vannak média tulajok akik gazdagok és a profitot maximálják, avagy azt hirdetik amiben ők hisznek.
A népek talán sejtik is hogy az IS hogyan keletkezett, de Kim Kardashian sex élete jobban érdekli őket.

Panem et circenses.

ZorróAszter 2017.03.16. 22:40:06

Amerika hatalmas összegeket költ propagandára, a figyelem kellő más irányokba terelgetésére.

De kényes témáknál, amiből ellenőrizhetetlen irányba indulhatna el a közbeszéd, ott kifejezetten tiltás, cenzúra van.

Példák:
- Miért mondtak le végül két sikertelen kísérlet után a Hustler-főnök meggyilkolásáról?
- Miért nem fordítják le a Jó reggelt, Vietnámban, hogy mit mond a vietkong katona mikor megállítják a buszt, és kivégzik az egyik utast.
- Hogyan lehetséges, hogy egy újságírónak se jutott eszébe megkérdezni 25 év alatt, hogyha Amerika megnyerte a fegyverkezési versenyt, akkor Amerika és a Nyugat hazudott több mint negyven éven keresztül? Mert 40 éven keresztül a Szovjetunió azt állította, hogy Amerika kényszeríti ki a fegyverkezési versenyt, hogy tönkre tegye.

Most csak ez a három jutott eszembe hirtelenjében.

Szóval mindez hogy lehet, holott egy értelmes újságíró csak van, hogy feltegye ezek valamelyikét.

Hát úgy, hogy kerek-perec megtiltják, hogy valaki ilyeneket kérdezgessen.

littke 2017.03.16. 22:58:51

@ZorróAszter:
Hát higyje ha ezt akarja. De szerintem a/ az ujságírók arról írnak amiről úgy gondolják lesz igény rá, azaz sikeres lesz és b/ amit ugy gondolnak a főnöknek tetszeni fog.

ZorróAszter 2017.03.17. 10:37:24

A kérdés továbbra is az, hogy ha vesszük mondjuk idősebb Bush szövegét a fegyverkezési verseny és a hidegháború megnyeréséről, hogyhogy egy újságíró se akadt 25 év alatt, aki feltette volna a kérdést, hogy akkor ezek szerint az amerikai kormányok hazudtak folyamatosa 40 éven keresztül?

Ön szerint ez cenzúra nélkül hogyan lehetséges?

littke 2017.03.17. 14:22:05

@ZorróAszter:
Köztudott, hogy az ameriakai kormányok hazudtak és hazudnak erről már könyveket is írtak

ZorróAszter 2017.03.17. 18:21:54

És konkrétan melyik újság archívumában találhatnám meg konkrétan, hogy ezzel idősebb George Bush mindezt nyilvánosan elismerte?

Én ugyanis csak azt látom/hallom, hogy mindez gyakran elhangzik de enélkül a kicsinységnek a felemlegetése nélkül.

Ami egyébként mértéke az észak-amerikai olvasók szellemi színvonalának is.

Ellenkező esetben ezt nem lehetne megtenni, mert az olvasok maguktól levonnák és kimondanák a 40-es IQ-val is magától értetődő következtetést akkor is, ha az újság nem rágja a szájukba, milyen következtetést illik mindebből levonni.

Drizari 2017.06.12. 06:28:20

A whistleblower magyarra lefordítva közérdekű bejelentő. Ez a két szó használatos mindazokra a bejelentőkre, akik az adott munkáltatónál dolgozva a cég alaptevékenységével ellentétes, és a közösségre/társadalomra nézve eltitkoltan káros tevékenységet hoznak nyilvánosságra. Mondjuk: az egyik kórházban a betegek tudta nélkül kísérleti fázisban lévő gyógyszert adnak.
A közérdekű bejelentőket a magyar törvények védik, de sorsuk hasonló, mint Amerikában. Kénytelenek kilépni a munkahelyükről, lásd a példát: a NAV botrányt kirobbantó Horváth András adóellenőr esete, aki az áfacsalások egyes elkövetői ellen nem indíthatott eljárást, vagy a hivatal nem lépett föl ellenük. Őt a volt munkahelye följelentette titkos adóadatok illetéktelenül való hozzájutás és kiszivárogtatás címén.
süti beállítások módosítása