elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Orvosi ellátás, betegbiztosítás, az Észak Amerikában utazóknak.

2017. május 07. - littke

Idén áprilisban a saját bőrünkön tapasztaltuk a híres US orvosi ellátást, a floridai utunk keztedtén. Feleségem a megérkezésünk utáni első (szombat) reggel, még Atlantában, a fürdőkádba belépésekor megcsúszott, elesett, és esését a bal kezével fékezte. Karja fájt egy kicsit és kissé megdagadt, úgyhogy megkérdeztük a Holiday Inn Express portását, hova mehetünk megröntgeneztetni?

Egy közeli orvos klinikához irányítottak. Szerencsére volt bérelt kocsink, elhajtottunk ide. A tiszta váróteremben már vagy tizenöten vártak. Emlékszem volt egy tábla, miszerint a pisztolyodat tilos volt ide behozni, és kérték hagyjad azt kint a kocsidban.

 emergency

Világos volt, más világban jártunk. Elmagyaráztuk kanadaiak vagyunk és hogy mi történt. Egy hosszú kérdőívet kellett nejemnek először kitöltenie. Ezek után vagy 20 perc múlva hívták és tanácsolták jobb lenne, ha egy korházba mennénk, mert itt csak röntgenezni tudtak, gipszbe tenni ha kell, nem.

Délelőtt 11 volt, elhatároztuk, hogy ehelyett lehajtunk Floridába, kb. 6 órányira volt, a bérelt nyaralónkba, és majd ott megyünk el. Útközben telefonon elmondtuk a házigazdának mi történt, és kértük keressen nekünk egy közelben levő klinika címét ahova érkezés után lehetőleg még aznap elmehetünk. Így is történt és szombat este nejem karját megröntgenezték.

Kiderült két helyen el volt törve. A klinikán a karját rendesen bekötözték és ajánlottak két helybeli ortopéd orvost, akikhez hétfőn elmehettünk. Ez a látogatás 260 dollárba került, 125 az orvos és a többi a röntgen. Ugyan volt kanadai biztosításunk, hitelkártyával kellett fizetni, mert külföldi biztosítókkal nem foglalkoztak. A biztosító mondták később majd visszafizeti.

Hétfő reggel telefonáltam és az egyik ajánlott szakorvoshoz aznap du 2-kor elmentünk. Meglepett, hogy mennyi ortopéd orvos volt ebben az aránylag kicsi floridai városkában (Panama City). Az orvosi ipar itt nagy business. A rendelőjük úgy tűnt, mind egy helyen koncentrálódott, egy árnyas orvosi parkban, ahol vagy 30 (!) ortopéd orvos is lehetett. A miénk rendelőjében alig voltak. Nejem hamarosan sorra is került. Megnézték a röntgent és karját rendesen gipszbe tették. Gipszben volt szín választék is, ő a világos kéket választotta. Mindez kb. 2500 dollárba kóstált, a szakorvost látni csupán 500 dollár, a többi a munkája, a gipsz, a végső új röntgen, stb. Másfél óra, 2,500 dollár. Az orvosok a világon az US-ban keresnek a legtöbbet. Nincsen fix havi fizetésük, ez mind privát üzlet, beleértve a nagy kórházakat is. Ha több a kliens, több pénz folyik a tulajokhoz, az orvosokhoz.

 P1030599 (2)

A fentiekből világos, ha az US-ban jársz, mint látogató, fontos hogy legyen biztosításod, és egy olyan hitelkártya, ami képes a költségeket ideiglenesen fedezni, amíg a biztosítód azt megtéríti, ami esetenként jó időbe telhet.

Egy szívinfraktus operációval közel 100 ezer dolcsiba is kerülhet. Meg is kérdeztem Panama Cityben, mi történik olyannal, aki mindezzel nem rendelkezik? Mondjuk, ha valaki Litvániából látogat és nincsen biztosítása? Mondta a nővér, ez esetben sürgősségi kórházba kell menni, ahol, ha vészhelyzetről van szó, kapsz szolgáltatást előre fizetés nélkül. Ilyenkor a számlát a lakhelyedre küldik, ez esetben Litvániába, ahol persze (és ezt tudják) az illető nem fog fizetni, mert nem képes.

Amennyiben kanadai vagy, rendelkezel kanadai általános betegbiztosítással, de mivel az USA-ban az orvosi szolgáltatások jóval drágábbak (a legdrágábbak a világon) a kanadai csak annyit fizet, amibe a kérdéses szolgáltatás itt Kanadában kerülne. Ergo ha az USA-ba utazol, kell extra biztosítás. Úgyszintén a kanadai állami biztosítás csak fél évig érvényes. Nekünk volt a szükséges extra biztosításunk, ami egy hónap távollétig volt érvényes.

És mi történik az USA-ban élőekkel kérdezheted? Az USA-ban nincsen kötelező beteg biztosítás. A pár éve behozott és pár napja megszűnt Obamacare volt a legközelebbi. Embereknek van privát betegbiztosítása. Ezeknek sok változata van, és jobb munkahelyek simán szolgáltatják. Ha a munkahelyed nem szolgáltat ilyet, saját magad veszed, mint pl. az autóbiztosítást. Ha szegénynek minősülsz, jövedelmed évi 15 ezer dollár alatt van, avagy ha 65 éven felül vagy, akkor van Medicaid avagy Medicare, amik a költségeket fizetik. Ha illegálisan tartózkodsz az USA-ban, (kb.14 millió ember), egyik se segít, de vészhelyzetek esetén nem számít, rendbe hoznak, mint akárki mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr7812486197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.05.07. 12:59:08

Kedves nejének jobbulást kívánok.

Én egyéb anomáliákat is hallottam. Például hogy fiatalon viszonylag elviselhatő egy rendes biztosítás havi díja. Azonban ha valaki mondjuk 45 évesen megszorul, és nem fizet, akkor felmondják a szerződését. És utána hiába rendeződik anyagilag, utána már többszörös havi díjért kötnek szerződést vele sokkal kisebb körű szolgáltatásra.

Aztán hogy a biztosítók bizonyos összeghatár felett elvből nem fizetnek, hanem perre viszik a dolgot a kórházzal. (Csak az összeghatárban különböznek.)
Ha valakit egy ilyen perben megidéznek tanúnak, és nincs rendes ügyvédje, és óvatlanul mond valami hülyeséget, akkor részfelelősséget állíapíthat meg a bíróság, ami akár több százezer dolláros fizetésre kötelezheti a beteget.

Meg még egy csomó más ilyen is.

littke 2017.05.07. 14:36:12

@ZorróAszter:
Köszönjük.
Sajnos amit monda az vszeg mind igaz.

Jómagam szégyenteljesnek tartom ami ott ezen a téren folyik.

ZorróAszter 2017.05.07. 17:14:45

Én tulajdonképpen nem értem.

Mert a szabadpiaci mechanizmusoknak azt kellene eredményeznie, hogy például megjelenjenek a legszélsőbb igényeknek megfelelő szolgáltatások.

Amit viszont tetszett mondani, az inkább olyan, mintha torzítva lenne a piac és mesterségesen lenne felhajtva az ár, és letiltva az olcsó szolgáltatások.

Mintha kartellek hálózata állna a háttérben.

Vagy valami szociáldarwinista, fajhigénés utópia, hogy aki nem tud egy bizonyos magas szintet megfizetni, az dögöljön meg.

ZorróAszter 2017.05.07. 17:15:54

Lehetőleg feltűnés nélkül.

Xilit 2017.05.07. 17:27:21

Az előző cikkben nem is említetted , hogy baleset érte a feleségedet. Két helyen törött karral , gipsz nélkül egy egész nap, ebből nagy baj is lehetett volna. Én is jobbulást kívánok!
Hatalmas összegekről beszélsz, bele sem akarok gondolni. Egyébként is gondom van a pénznek az életünkben elfoglalt helyével, képtelen vagyok a létünk értékeit hozzá viszonyítani.

littke 2017.05.07. 19:05:01

@ZorróAszter:

Én azt gyanítom, hogy az egészségügy az egyike a kevés "ipar"-oknak ahol a központi, állami irányítás a hasznos, ami az USA-ban szitokszó és tabu. Magán ipar az ami szerintük a legjobb. De az egészségügy az más.

Az állam, mint itt Kanadában, képes a legjobb gyógyszerárakat letárgyalni, mert jóval több használót reprezentál, mint a több ezet magán biztosító az USA-ban. Plusz ez igaz az orvosi szolgáltatássokra, ezt is tárgyalni kell az orvosok szakszervezetével.

Következésképpen az USA-ban egy mandula operáció ára változik attól függően, hogy hol élsz. Itt Kanadában ugyanaz. És alacsonyabb.

Persze ha a legjobbfajta magánbiztosításod van az jó, sosem kell várni, míg itt Kanadában, ha nem életveszélyes sokszor várni kell míg sorra kerülsz.

Európában a legjobb, az orvosoknak fizetése van, azaz nem "darab szára" megy a dolog.

@Xilit:
Igen ámbátor nem nyílt törée volt és a 3 napnak nem volt olyan nagy hatása.
Igen szerintem az egészségügy nem vicc, mindenkinek kell hogy járjon, szegénynek és gazdagnak, állampolgárnak vagy látogatónak. De az USA-basn ez más. Nem minden fenékig tejfel. Szerintem egy szégyen.

Xilit 2017.05.07. 21:34:37

@littke:

Jó ezt olvasni tőled.

ZorróAszter 2017.05.08. 01:37:23

@littke:

Igen, de én azt szerettem volna mondani, hogy mintha a szabad verseny mechanizmusai se működnének rendesen ebben az ágazatban.

Mert szabad piaci viszonyok között ráugranának a sok kispénzű sok kis pénzére, havidíjára, és kis pénzért csinálnának valami olcsó szolgáltatást skálázva az összeghez.

De mintha ez meg lenne akadályozva.

Aztán ott a többi furcsa anomália is.

littke 2017.05.08. 01:52:19

@ZorróAszter:
Mint írtam az egészségügyre a szabad piac nem igen illik. A Kinálat vissza van fogva, joval többen akarnak orvosok lenni, de nem lehet az egyetemi helyeket az orvosok korlátozzák, nem úgy minta mérnökit vagy a jogászit. Hiány van bennük tehát többet kérhetnek, egy orvos többet pacienszt lát, ergo több a pénz, és túl vannak dolgozva.
Egy monopolium, csak ők csinálhatják pedig rutin dolgokat mások is pl. nővérek, paramedikek is simán el tudnának végezni, de talán még komputerek is.
A mérnöki foglalkozásban ilyen nincsen, kivéve hogy a végén a mérnök aláírása kell, a jogban is a munkát sokszor az ott dolgozó hivatalnokok készítik el, kivéve az aláírást avagy a bíroságon szerepelést.

ZorróAszter 2017.05.08. 09:48:37

Én mindennel egyetértek. Azzal is, hogy az egészségügyi állami feladatként működjön, és ne piaci alapon.

Azzal is, hogy ha kevés az orvos, az nyilván felhajtja a béreket és az meg a díjakat.

Pusztán azt mondom, hogy ott mintha a rendes piaci mechanizmusok se működnének.

Ugyanis a szabadpiacon profitábilis a kispénzűek igényeinek olcsó kielégítése is.

Ha másként nem, akkor külföldi szolgáltatók beszervezésével, de ezer más megoldás is létezhetne.
Az USÁ-ban mintha ez hiányozna ezen a területen. Pedig más termékek és szolgáltatások esetén megvan.

littke 2017.05.08. 14:57:26

@ZorróAszter:
Pont erről van szó: Az egészségügy az USA-ban nem szabad piac. Ezt az orvosok és a biztosítotársaságok pont így akarják, nagyon befolyásosak, az állam, a nép nem tud semmit kezdeményezni.

ZorróAszter 2017.05.08. 16:19:51

@littke:

Nem győzött meg, de nekem sincs magam számára elfogadható magyarázatom.

Az ObamaCare (így kell írni?) azt hiszem, némileg betett nekik, hisz jelentősen rontotta a piaci részesedésüket is, meg potenciális kuncsaftoktól is elestek. És csak mostanra sikerül kilőni, ha jól tudom.

Mikkamak 2017.05.08. 22:40:35

Sajnos távolabbi családi tapasztalat alapján tudjuk, hogy egy szívroham inkább 250 000 dollár (műtét nélkül, mert a bácsi sajnos visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett és inkább levették a gépről).

Az Obamacare még van, mert csak a képviselőház szavazott róla. Még döntenie kell a szenátusnak is.

Ha valaki veszi a fáradtságot és végignéz egy kórház által kiállított számlát, akkor olyan cifra dolgokat talál rajta, mint pl. 2000 dollár per Tylenol tabletta (igen a boltban 5 dollárért adnak 100 db-ot).

For profit egészségügy for profit biztosítókkal = drága, megfizethetetlen szolgáltatás ami a legtöbb ember számára elérhetetlen, bonyolult, követhetetlen rendszerrel. Nem véletlen, hogy az USA legtöbb mutatója rosszabb, mint a fejlett országoké és több romló tendenciát mutat.

Elek Heck 2017.05.08. 23:17:20

Nem ertem. Valaki meg tudja mondani, ha 65evesen USA-ban kivanok letelepedni (expat), mert nyugdijas eveimet mondjuk pl. Colorodo hegysegben kivanom eltolteni, akkor mennyit ker tolem egy biztosito egy jo kozepes szintu teljes betegsegbiztositasi csomagert?

littke 2017.05.08. 23:42:23

@Mikkamak:
Igen sajnos így lehet igaz ahogyan írod. Persze ha van rendes betegbiztosításod akkor gondolom nincsen probléma.

@Elek Heck:
Ha 65 évesen az USA-ban akarsz letelepedni, külön biztosítás kell és ez gondolom, minimum 200 dolcsi egy hónapban, ha egészséges vagy.

Mikkamak 2017.05.09. 00:16:01

@littke: Rendes? Ha az ember az USA-ba utazik, legyen utazóbiztosítása jó nagy kerettel. Ezek általában közvetlenül a kórháznak térítenek.

Az, hogy mennyibe kerül egy biztosítás az rengeteg dologtól függ: hol lakik az illető, hány éves, van-e valamilyen krónikus baja, mit dolgozik, a munkáltató fizet-e valamit, stb. Rendkívül bonyolult és drága.

Pl. 4-fős egyébként egészséges emberekből álló családnak havi 600 dollárért ajánlottak, DE az önrész az 5000 (ha jól emlékszem) dollár lett volna. Ez azt jelenti, hogy miközben fizeted a havi díjat, összesen évi 7200 dollárt, az éves kezelések költségéből az első 5000 dollár még zsebből megy.

Namármost, ugyanez a 4 fős család 10 év alatt maximum és összesen 4000 dollárt költött egészségügyi ellátásra, mert mázlijuk van és néhány vitamin ill. aszpirin kivételével semmit nem szednek, se magas vérnyomás se semmi más probléma nincs.

Tehát ennek a családnak igazából olyan biztosítás kell ami ugyan nem fizet szűrést és megelőzést (azt megcsináltatják egyébként), de ha nagy a baj akkor mindent. Viszont ez a fajta biztosítás nem felel meg az Obamacare-nek.

Viszont ismerek olyat is, ahol a családban krónikus beteg van és csak a gyógyszer több ezer dollár havonta. Nekik mondjuk nagyon sokat segített az Obamacare és most valószínűleg rosszul fognak járni.

vackor1 2017.05.09. 00:28:55

Ajjaj.. :))
Éppen pár hét múlva tervezek egy kb. hónapos utat - nagyjából Ny -LA-Vegas- Miami - és NINCS hitelkártyám, "csak" egy Mastercard Gold -om , amiben az a vicces, hogy hiába van rajta x pénz , lehet, hogy pl. autót sem tudok bérelni vele, mert nem Credit , hanem - bár egy netes oldal, ahol csekkolni lehet a kártyákat Creditnek hozza, de én tudom, hogy ez bankkártya, azaz - Debit card .. Amihez mellesleg alapból jár biztosítás is, de ezek után holnap - azaz ma :) - lesz a napja, hogy pontosan utánanézek mire elegendő ez az USA-ban..
Lehet mégsem utazom egy ilyen - már bocsánat, de - hüleség miatt ? Pfffffffffffffffff......

ügyfélszolgálatos 2017.05.09. 02:18:50

LOL én egy magyar biztosítónál dolgozom, de ezek az árak igencsak cifrának tűnnek. Az a partner akivel az USÁ-ban dolgozunk nem küld ilyen számlákat nekünk. Valamit nem jól csináltatok...

tlantos 2017.05.09. 02:24:48

Semeddig sem tart igenyelni egy hitelkártyát, es mar meg is van oldva a problema.
Regen nekem is volt ilyen cradit-nek latszo debit kartyam (mondjuk az ugy is mukodott, ahol kartyatipust is kellett valasztani a fizetésnél, csak credit opcióval mukodott), viszontmostanaban tobb kartyat is csereltettem, es a hitelkartyakon megjelent egy credit felirat (van, amelyiken raadasul dombornyomott). Szoval gyanitom, hogy ezeknek lassan meszeltek.

littke 2017.05.09. 03:01:29

@vackor1:
Ha külföldre utazol egy rendes hitelkártya=credit card kell. A debit kártya, azaz az amir rogvest a bankszámládra vezet nem elegendő, sem hotel sem kocsi bérlésre.

@ügyfélszolgálatos:
Én, aki a posztot írtam a kartörésről tényleges árakat írtam.
A Mikkamak hozzászoló esetleg túloz, a Tylenol tabletta árát nem igen hiszem el.

@tlantos:
Gyakran veszem észre, hogy MO-n összetévesztik a hitel=credit kártyát a debit kártyával. A kettő nem ugyanaz, az utoóbbi, a debit nem ér utazásnál semmit.

tlantos 2017.05.09. 04:05:11

Azerintem arrol van szo, hogy nagyon sokaig gyakorlatilag csak debit kartyak voltak forgalomban. Igy lett a nevuk bankkartya. Manapság meg mindenre azt mondjak.
Volt olyan debit, ami ert utazasnal valamit (axa World). Jobb biztositas volt hozza, mint barmelyik hitelkártyámhoz. Es hasznalhato volt autoberleshez is. Viszont megszunt.

2017.05.09. 08:31:46

Jó szar lehet az USA-ban nem gazdagnak lenni.

vackor1 2017.05.09. 09:45:27

@littke: Régebben elég sokat utaztam és mostanában ismét utazgatok és mindig elég volt a kártyám, de az igaz, hogy nem akartam eddig sehol - mert nem kellett - autót bérelnem, most gondolkozom azon, hogy LA-Vegas-G.Kanyont nem "repülném", inkább bérelnék LA reptéren , kevésbé lennék időhöz kötve. Szállást is minden esetben előre foglaltam , általában előre is fizettem, de ha nem, akkor mindig van nálam elegendő kp. vagy ott a Mastercard ( kellett volna AMEX-et kérnem, amikor megkeresett a cég :)) , most talán nem lenne min gondolkodnom ) , na ez az , ami USA-ban nehezebben működik . Most először lenne szükség hitelkártyára, de nincs és nem is lesz, egyszerűen nincs rá szükségem .. :)) Valahogy azért meg fogom oldani , eddig mindig sikerült , de a biztosításnak utána kell néznem , az ördög ébren van és figyel.. :))

littke 2017.05.09. 13:04:36

@tlantos:
Értem.

@Holo Qi:
Igen. Persze az sehol sem élvezet.

@vackor1:
Egy hitel kártya nem kerül semmi pénzbe. Jó ha van, ha nem kell akkor sem árt. Biztosítás se árt, ahogy írod.

Patrick Lance 2017.12.22. 11:25:50

Ünnepeld ezt a karácsonyi szezont örömmel és örömmel a szívedben ... Jó napot szeretnék hozni
ez a közvélemény figyelmét arra vonatkozóan, hogyan találkoztam nyugat-tó pénzügyi kölcsöntársaság PLC-vel, miután elvesztettem a munkámat
megtagadtam a bankomtól és más pénzügyi intézménytől való hitelt a hitelességi pontszám miatt. Nem tudtam fizetni a gyermekeimet
díjakat. A számlák mögött álltam, hogy ki akartam dobni a házból, mert képtelen voltam fizetni a bérleti díjat
ebben az időszakban a gyermekeimet nevelőszülővel vettem tőlem. Aztán elindultam, hogy keressen pénzeket online, ahol
Elvesztettem a $ 3.900-at, amit kölcsönvettem barátaimtól, akiket két cég letépett. Amíg nem hívták
A Finanszírozás Circle Plc egy nagyon jó barátja, tehát ha igazán szüksége van egy hitelre azt tanácsolom, hogy kapcsolatba lépjen ezzel
mr patrick lance via email: westlakefinancialloancompany@gmail.com VAGY Hívás / Szöveg +16504339337 és mentes legyen
csalások ... ashley dre név szerint Egyesült Államok

Calvin King 2018.01.14. 02:56:04

Jó nap,

Regisztrált magánhitelező vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik az embereket, cégeknek, akiknek frissíteniük kell a pénzügyi helyzetüket a világ minden táján, nagyon minimális éves kamatlábakkal, mint egy év alatt 2% -kal, 30 évre visszafizetési időtartamra a világ bármely részére. Kölcsönöket adunk ki az 5,000euro-tól 100,000,000euro-ig. A hitelek jól vannak biztosítva, a maximális biztonság érdekében a mi elsőbbségünk. Az érdekelt személynek e-mailen kell kérdeznie: (calvinkingloanmanagementfirms@gmail.com)

Hitel ajánlat.
süti beállítások módosítása