elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A jótékonyságról

1970. január 01. - littke



Mindenki ismeri a nagy neveket. Amnesty International, Medicine Sans Frontieres, UNICEF hogy csak egy párat említsek. Adományokból működnek. 

Azok akik kissé hosszabb ideig éltek és dolgoztak Észak Amerikában, (nem tudom ez hogyan zajlik le Európában), tisztában vannak azzal hogy a jótékonyság az itteni társadalomban egy fontos tényező. Jótékonyságnak nem feltétele a pénz adománya sokan idejüket (vagy szakértelmüket) adományozzák. Ingyen dolgoznak menhelyeken, ingyen konyhán, a harmadik világban tanácsot adnak, vagy csak járják a szomszédságot jó célra pénzt gyűjtendő.

Azoknak akik megengedhetik maguknak persze pénzt is illik adni. Nem csak a gazdagokról beszélek hanem igenis a középosztályról. Hogy mennyit adsz évente az bizalmas adat, hasonlóan ahhoz hogy mennyi a fizetésed. De elváratik hogy valamit valahol/valakinek adsz. Arról hogy kik mennyi jótékonyságot fizetnek aggregát statisztikák vannak. Érdekes hogy itt Kanadában a New Fundlandiak (a legszegényebb megye) adnak per kapita a legtöbbet.

Persze vannak akik a “jótékonysági ipar” ellen beszélnek. Azt állítják hogy ha az állam magasabban adóztatná a jól keresőket akkor azt az extra pénzt arra tudná fordítani amire ténylegesen kell (mivel demokratikusan volt megválasztva ezt tudnia illik). Így pedig ezek a pénzek arra mennek amire az adományozók irányítják. Igen népszerű például (dús gazdag embereknek) nagyobb pénzt adományozni egyetemeknek. A segített tanszék, az adott pénzből épült új épület sokszor az adományozó nevét viseli. Így nevük  megmarad az utókorra. Ez egy centbe sem került az adófizetőnek. Oktatásra extra pénzt adni jó dolog nemde? Nem is lenne ez nagy baj, de ujabban kiderült hogy az adományozók néha odáig mennek hogy az oktatásba is beleszólási jogot kérnek, (maguknak vagy alig rejtett képviselőiknek). Pl. az egyetem irányító tanácsában vezető helyet követelnek. Így pl. döntő lehet a szavuk abban hogy kié legyen a megüresedett dékán pozíciója. De még abba is bele akarnak szólni (egyesek szerint) hogy milyen kutatást folytassanak és hogy mi legyen a curriculum. Ezek a kísérletek érthetően aggasztóak.

Visszatérve a jótékonysági ipar itt nagyon fejlett. Sok vállalatnál van automatikus (önkéntes) levonás a fizetésből. Választhatod hogy ez a pénz hova menjen (rák kutatás, segély a 3.-dik világba, a hontalanok támogatóihoz, stb.). Az adó bevallásnál egy összegen felül ezek az adományok adómentesek, azaz az adót visszafizetik. Magasabb jövedelmű emberek a 45% (marginális) adó nívón vannak, így amit adnak annak felét az év végén vissza kapják.

A hivatali levonásokon kívül, teméntelen jótékonysági alap próbál tőled támogatást (pénzt) szerezni. Számtalan televízió és nyomtatott média hirdetéssel vagy bombázva. Szegény afrikai/indiai gyerekeket mutatván és csak egy dollárt egy napra kérvén, ezek nagyon elterjedtek. Ezen felül a vallási szervezetek, városokon belüli jótékonysági intézetek, (pl. ingyen konyhák, ingyen élelmiszer boltok) szintén komoly “játékosok” ebben az iparban. Nap mint nap telefonál ez az az intézmény, kopogtatnak az ajtódon és kérnek. Ha adományozol hivatalos nyugtát adnak amit adóbevallásnál használhatsz. Nem árt mielőtt adsz utána nézni kinek adsz mert egy jó néhánya a buzgón hirdetőknek/gyűjtőknek nem osztja szét a pénzt túl hatásosan. Sokuk csupán a begyűjtött pénz 5%-át adja a rászorultaknak, és 95% saját intézményének fenntartására megy, nem túl hatékony…. az ilyen szervezet, mondhatni hogy öncélú.

Befejezésül röviden ismertetni szeretnék egy cikket amit múlt vasárnapi New York Timesban olvastam. Egy érdekes kutatást eredményéről számolt be. Harvard és MIT egyetemek voltak a kutatás mögött. A projekt neve GiveDirektly. Azt próbálta megvizsgálni menyire hatásos ha csupán egyszerűen pénzt adunk a szegényeknek ahelyett hogy pl. támogatjuk az élelmiszer vásárlásukat avagy a egészségügyi helyzetet. Kiválasztottak egy szegény falut Kenyában és közölték az ottani családfőkkel hogy abban az évben fognak kapni kétszer 500 dollárt. Ez az ottani évi jövedelemnek megfelelő összeg volt. Nem meglepően a falubeliek alig hittek a fülüknek. Mintha az égből potyogott volna rájuk a manna. Sokan félnek hogy ilyen esetben a pénz el lesz fecsérelve, elisszák, eldohányozzák, stb. De nem ez történt. A falubeliek mindegyike másként költötte el a pénzt de jóval hatásosabban mintha más határozta volna el hogy nekik mi a legjobb/legszükségesebb.

Az egyik a viskója szalmatetőjét bádogra cserélte ki, következményképpen sok évig költségmentességet biztosított, mert a szalmatető karbantartása évente sokba kerül. A másik egy olcsó motorbiciklit vásárolt és hamarosan egy kis taxi vállalkozásba kezdett. Mások kereskedni kezdtek, a nagyvárosban vettek dolgokat és más falubelieknek kezdték eladni. És így tovább. A konklúzió, az emberek maguk tudják mire a legjobb a pénzt költeni, ha van nekik. Azaz leghasznothajtóbb ha csak pénzt adunk nekik ahelyett hogy pl. tehenet veszünk, vagy orvosságot, vagy oktatásukra fordítsuk a pénzt.

Elgondolkodtató.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr688270554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Szervusz! A helyzet nálunk vegyes. Részint létezik ez a fajta vállalati kultúra - mi több ebből még másodlagos hasznot is próbálnak húzni, mivel volt már olyan újság, amelyik külön mellékletet adott ki, amelyben a cégek társadalmi felelősségvállalása volt a központi téma. Természetesen igyekezett megchargolni a cégeket ehhez. :) A legerősebb hívószó természetesen nálunk is az egészségügy, illetve azon belül is kiemelten a gyermekegészségügy. A hatékonyságról állandó viták vannak - az egyik legismertebb ilyen alapítványt évekig támadták, hogy valójában a pénz zömét magukra költik. Aztán természetesen gyűjtenek az egyházak, és szinte mindenkinek vannak direkt alapítványai. Viszont az adóvisszatérítésbe az állam igyekszik beleszólni, ezt az adományozási területet is a saját céljai felé tolni, befolyásolni, így jogszabályban rögzített, hogy milyen alapítványokra történő befizetést lehet figyelembe venni. Ráadásul vannak limitek, vagyis nem adakozhat annyit, hogy nullára hozd ki a befizetendő adód. Iletve adakozhatsz, de akkor egy részét nem érvényesítheted. Valamint legújabban, ez a kormány, megalkotta a sporttámogatási rendszert, amiben a kiemelt látványsportágak élveznek csak olyan ehetőséget, hogy az arra fordított szponzori, adomány pénzek leírhatóak legyenek. Amit a kenyaiakról írsz, az végképp érdekes, mert idehaza általánosan elterjedt vélekedés - és erre nézve nem reprezentatív vizsgálatok voltak is, illetve néhány újságcikk foglalkozott ezzel -, hogy nem megfelelő módon költik el a segélyként kapott pénzt. Híres, elég nagy port felverő eset volt még évtizedekkel ezelőtt, hogy a segélyezett család méregdrága, éppen akkor divatos ruhákra költötte a segélyt, mert az ő gyerekének is jár, hogy divatos cuccai legyenek. Mellesleg, hangsúlyosan szeretném leszögezni, hogy idehaza általánosan alacsony a pénzügyi kultúra, sokan nem tudnának mit kezdeni egy nagyobb összeggel - de ez külön bejegyzést érdemelne.

301782 1970.01.01. 01:00:00

" Érdekes hogy itt Kanadában a New Fundlandiak (a legszegényebb megye) adnak per kapita a legtöbbet." Úgy tudni, ez nálunk sincs másképpen. A statisztikák szerint nálunk is a kevésbé gazdagok adnak összességében több adományt, mint a jobb módúak. A kenyai példa nagyon jó!!

251002 1970.01.01. 01:00:00

Sok érdekes dolgot lehet olvasni a cikkben. Mégis azt emelném ki, hogy már megint "sikerült" eltalálni a "legfontosabb" témát! Amikor adakozásról olvasok, mindig fölmegy az agyvizem+ A szegénységet kellene megoldani, hogy ne legyen szükség adakozásra és adományokra. Elismerem, hogy fontos a téma. De képmutató is, mert a kizsákmányolás megszüntetése kellene, hogy a cél legyen!

15184 1970.01.01. 01:00:00

3. A kizsákmányolás meg van szüntetve, hiszen nem létezik. A szegénység megszüntetésének a módja pedig a több kapitalizmus és az elmélyülő globalizáció. A baloldal megbukott.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 4. "A kizsákmányolás meg van szüntetve, hiszen nem létezik." Ez a Te magánvéleményed és szerintem nincs igazad. Megjegyzem, hogy a http://gondolatokazenyeszetnek.nolblog.hu/ változatlanul ezzel a kérdéssel foglalkozik és a vitában ott sem veszel részt, ott sem bizonyítottál semmit. Csak szajkózod a bigott nézeteidet. "A szegénység megszüntetésének a módja pedig a több kapitalizmus és az elmélyülő globalizáció. A baloldal megbukott. Igen, az álbal megbukott. Remélem, hogy végleg! A többi nem igaz!

251002 1970.01.01. 01:00:00

Max! De ezt ne itt vitassuk meg! Ha van mondanivalód, akkor van értelme a vitának is. ha nincs és csak ismételgeted a kijelentéseidet mindenféle érvelés és bizonyítás nélkül, akkor nincs értelme a párbeszédnek sem. De mondom, ezt ne itt vitassuk meg! Ha van mondanivalód, akkor várlak a blogomban!

15184 1970.01.01. 01:00:00

Alex, Te marxista alapokról indulsz ki, én ezeket nem fogadom el. Így hogyan vitázzunk?

178873 1970.01.01. 01:00:00

3. aLEx Lordnál hosszabban (túlzottan is hosszan) kifejtettem a véleményemet!

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 7. A marxizmus itt föl sem merül. Mi köze a témához? Ezt írtam: "A szegénységet kellene megoldani, hogy ne legyen szükség adakozásra és adományokra." Hol van itt marxizmus? A saját ördögeiddel hadakozol.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 8. Hogy jön ez (is) ide?

110481 1970.01.01. 01:00:00

Sajnos úgy fest a dolog, hogy nálunk a bevételek 80%-a "működtetésre" megy. Magyarul hazaviszik. Alig van olyan -többnyire egyházi- alapitvány amire pénzt ad az ember. És akkor még a diverziós célokkal létrehozott alapitványokról ne is beszéljünk. Ez a legzseniálisabb: adj egy vállalható célt, gyüjtsd a hülye magyar adományait, aztán a magyarok pénzén kezd rombolni a magyar gazdaság egy szegmensét. Ugyhogy nálunk csak óvatosan az adományokkal.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. solide 8/23/2013 12:39 AM +. Érdekes amit írsz. köszönöm. Én hallottam hogy magyarországon az önkéntessekre kevésbé van szükség, a fogalom majdnem hogy ismeretlen. re 2. Valika 8/23/2013 1:45 AM Szerbusz. Lehet hogy így van de ez inkább az illető naciótól függhet. Magyarok vs lengyelek? Kanadában egyes megyék nagyon különboznek a többitől. Pl New Foundland, Quebec, Inuvit....Nem irom le melyik megye ad a legkevesebbet, de nem a leggazdagabb. re 3. aLEx 8/23/2013 3:32 AM Olvastam a telefonon a posztodat. Szerintem szaklapba való annyira mély/bonyolult a laikus mint én nem ikgen tud/akat hozzászólni szetintem. Sajnos nem bízom abban hogy odáig jutunk valaha is hogy a jótékonyságra nem lesz szükség. A menyországban gondolom. re 4. maxval bircaman HFDJ 8/23/2013 4:27 AM Egyetértek. Megszünni sosem fog, Mindig voltak és lesznek elesett emberek (egypár ideiglenesen) egypár hibájaán kívül, akiket segíteni kell. A régi világban ott volt a család, De a modern világban a család szerepe is megváltozott.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 12. "Sajnos nem bízom abban hogy odáig jutunk valaha is hogy a jótékonyságra nem lesz szükség." A jótékonyság semmit nem old meg. Ingyen reklámnak talán jó egy politikus számára. Arra ugyanis nagyon gondosan ügyelnek, hogy a jótékonyságra a jótékonykodás ellenére továbbra is szükség legyen.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 12. Ja, és az új posztom sem ide vág.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. zili 8/23/2013 6:29 AM sajnos nemegészen értem mire célzol. Azt tudom kevesebb az adakozás, talán érthető, és kevesen csinaálnak önkéntes munkát. re 13. aLEx 8/23/2013 6:40 AM "A jótékonyság semmit nem old meg." De segít az elesetteken. Mint írtam mindig lesz rá szükség, természetesen a dazdasági viszonyoktól függöen hol többre hol kevesebbre van igény.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 15. "A jótékonyság semmit nem old meg."(Én "De segít az elesetteken. Mint írtam mindig lesz rá szükség..." (Te) Álszent és képmutató dolog. Te például az éves osztalékjövedelmednek hány %-át fordítod adakozásra?

Freewolf 1970.01.01. 01:00:00

Én úgy látom, hogy a jótékonyságra szükség van. Sőt, tovább mennék! Egy bizonyos jövedelmi szint alatt az étkezést és a minimális közműveket (áram, gáz, víz) állami szinten ingyen adnám. Ne segélyekre szórják el a pénzt, hanem biztosítsanak az elesetteknek egy minimális emberi létet. Amúgy nekem is volt már olyan ügyfelem, akit annyira megsajnáltam, hogy a saját pénzemből adtam neki. Mindkettőnket megmentendő a kellemetlen intermezzóktól, közöltem, hogy nem kell megadnia, örökbe adtam! Azóta is egymás szemébe tudunk nézni!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 17. Freewolf (látogató) 8/23/2013 10:20 AM +

11677 1970.01.01. 01:00:00

Szép dolog, az adakozás, de abban aLEx-el értek egye, hogy az lenne a legjobb, HA NEM KELLENE ADAKOZNI, MERT SENKINEK NINCSEN RÁ SZÜKSÉGE. Szerencsémre, még nem voltam olyan helyzetben, hogy a kezemet nyújtsam egy adományért, de ha az orvosnak adott HÁLAPÉNZ megalázó az orvosnak, betegnek egyaránt, akkor elképzelhető, mennyire megalázó lehet a kéregetőnek, az adomány. (Igaz, hallottam már milliomos koldusról is, de gondolom, nem ez a jellemző) Magyarországon is elindult ez az adakozás, meg az önkéntesek - szociális munkások - segítő kezének nyújtása, elfogadása, leginkább vallási alapon (Máltai Szeretetszolgálat, Hit Gyülekezete stb.

11677 1970.01.01. 01:00:00

19. folytatása: Árvízi munkánál, vörös iszap tragédiánál különösen a Hit Gyülekezete jeleskedett, szakmunkák elvégzését végezték a károsultak családi házain. 2012. karácsonyán a Blaha Lujza téren osztottak egy tál meleg ételt, meg egy kis csomagot, melyért - mivel hosszú volt a sor - 1,5 - 2 órát álltak a rászorultak. Természetesen adakozók is vannak, melynek módszere: - ruhák-, már nem szükséges holmik természetbeni adományozása konkrétan egy adott családnak, vagy valamely szeretetszolgálat révén; - telefonszám felhívása, melyért a hívott fél - általában szeretetszolgálat, vagy alapítvány - egy bizonyos összeget kap; - csekken való átutalás; - stb. Gyakori az olyan beteg gyermek részére való pénzadomány gyűjtés, akit külföldi kórházban, magas költségért gyógyítanak meg.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. lord 8/23/2013 10:58 AM 20. lord 8/23/2013 11:44 AM "HA NEM KELLENE ADAKOZNI, MERT SENKINEK NINCSEN RÁ SZÜKSÉGE." Igen az szep lenne de olyan nem volt es nem lesz. Anno csupan nem hallottal rossz hirt mert minden olyan hirt elfolytottak. manapsag az ellenkezoje: minden rosz hirt felnagyitanak. Szabad a sajto!!! Rossz hirt szeretnek olvasni az emberek..... Meg egy lezuhant Malev gep hiret (Bp kozeleben) is eltitkoltak gyermekkkoromban, nem volt a hirekben, gondolod hogy az elesettek helyzetet veled akkoriban kozoltek??? Nem emlekszel az akkori Hiradokra?? Es te bevetted? Remelem nem. Akkor itt minden jo hir volt! Csupan ilyen olyan barati kuldottseg erkezett Ferihegyre. Es az Orszagos Tanacs blablablabla...akkoriban riporternek lenni az erdekes lehetett. Te fiam errol irsz te meg arrol......

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 21. little (szerkesztő) 8/23/2013 12:21 PM "...de olyan nem volt es nem lesz." Ejnye, de ragaszkodsz hozzá! Talán még rossz néven is vennéd, ha a Jóisten akaratából mégis megtörténne.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Az önkéntes munkáról egy pár gondolat, mert abban én is részt veszek. Hogy létezik és azzal a céllal, hogy megfelelő helyen kisegítőként valaki szerepeljen az illető önmagának is segít. Szociológusok, pszichológusok a legfőbb támogatói, mert az amúgy egészséges ember életében is felmerül valami szükség önön hasznossága (főleg, ha ideje van rá), annak valamilyen bizonyítása, ahol az egyik megoldás rászorulóknak támogatást adni. Az angolszász társadalmakban ez a készség mélyen élő társadalmi tudat, nem igen kell az embereket erre ösztönözni, része az általános iskolai programnak. Kerekes tolószékben ülők kertekben való sétáltatása, vagy az állatkertbe való kikísérése, ahol minden helyhez kötöttre jut egy fiatal. Kórházi társalgók, akik egyedül állóknak, vagy nagy távolságról érkezve megkapják azt a baráti hangot, ami az egyedüllétet elsimítja. Osztályról osztályra járva kérdezgetik a betegeket állapotuk felől, majd az ágy szélére ülve elbeszélgetnek velük. Avagy a sok példa közül még egy, elmebetegek városi kirándulásainak kísérőjeként még némi veszélynek is kiteszik magukat. Templomok és nemzetiségi közösségek, amelyek a vallási alapok mellett leginkább kulturális támogatást adnak azoknak, akik anyanyelvük környezetében érzik önmagukat otthon, és öregedésükkel az utolsó közösségi támogatást is tőlük kapják. Gyakori önkéntesség még olyanoknál is, akiknek már nincs figyelemre méltó nemzetiségi háttere, hogy viszik munkaképes nagyobbik lányukat konyhai munkára, ahol a mama felügyeletével megismerkednek a főzés tudományával, csak egy telefon, itt örömmel várják a jelentkezőket. Intézmények azonban komolyabban veszik az önkénteseiket, szükséges egy ív kitöltése és referenciák megadása, büntetetett előéletű nem lehet a jelentkező. De néhány érdekesség nagyobb adományokról, segélyekről. Az ENSZ rendszeresen segíti a világot megnevezhető összegben, de pénzt keveset látnak ezek az országok. A szokás ugyan is az, hogy a felajánló országok saját termékeiket akarják az ajánlott összegben eljuttatni különböző országokba és ez néha nevetséges helyzetet teremt. Vagy két évtizeddel ezelőtt egy magyar család Nigériában volt kiküldetésben, megdöbbenve írtak a segélyek ésszerűtlen felhasználásáról, meg amúgy másról is. Látták, hogy az a drága, a nyugati világ technikai ismerete számára készült óriási traktor földbe merült hidraulikus ekékkel, 8 ökörrel volt vontatva, mert valami meghibásodott. Említették, hogy kár bizonyos jótékony cégnek pénzt adni, mert távol a világtól vezetői luxusban életek. De akkor is szükség van rá, ha nem ilyen szélsőségekről beszélünk, sokaknak, mint nekem, akik képessége, nyelvismerete sok helyen alkalmazható, mert sokunk számára megnyugtató, hogy még fizikailag, szellemileg segíteni tudunk. Az is igaz, hogy néhanapján elutazva az Üdvhadsereg épülete előtt az ott ténfergő, az életben hasznos életet nem élt férfiak és nők seregét látva elgondolkodtat, hogy kinek van nagyobb szüksége a másikra. A generációk óta potyázó, felemelkedni nem tudó és nem akaró igénytelenek tömegének az Üdvhadseregre, vagy fordítva, a szervezetnek, igazolva látni létük jogosságát, mert támogatottjaik száma nem csökken. De ez már olyan emberi dolog, amely vallással keveredik, ott meg szükség van önigazolásra és önigazolókra. De közösségek szervezése is önkéntes munkából ered, másképpen elég sivár lenne itt a földön az élet.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 23. Bundi-Bandi (látogató) 8/23/2013 12:52 PM +

180524 1970.01.01. 01:00:00

Üdv, Little! "Elgondolkodtató." így zárod. Az, valóban. A kenyai példád találó, csak az a bibi, amit solide említett. Itt, most a kormány akarja eldönteni, mennyit és hogyan, illetve mire költsön a rászoruló. Ez van, sajnos. Adakozni meg itt is az szokott, aki maga is rászorulna némi segítségre. A "kisember". Üdv.

283390 1970.01.01. 01:00:00

Az egyetlen elfogadható adomány az amikor értelmes munkát, vele együtt emberhez méltó fizetést "adományoznak a rászorulónak... Az összes többi módszer csak a kizsákmányolók lelkiismeretét kenegeti... Az adomány csak stabilizálja a szegénységet meg a nyomort, és nem old meg semmit... Max, Te meg, előre szólok, ne rongálj a kinyilatkoztatásaiddal...:-)) Érdekes módon, a kommunisták "munkát, kenyeret", kértek és nem "cirkuszt alamizsnát"... Ahogy nyílik a jövedelemolló, úgy szaporodik a rászorulók száma, tehát nem igaz az a tétel hogy az egész világon emelkedik a jólét.... Relative a nyomor nő.... De remélem nem azzal akartok érvelni hogy a ghanai lakosoknak is van mobiltelefonja, mert a nyomor az relatív....

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 25. maiman 8/23/2013 2:19 PM Hello. Ja ha ugy van az sajnalatos. A kisember az a fo tenyezo az adomanyozasban. A nagy adomanyok kapjak a publicitast, de sokjuknak, nos van mibul es marad boven. Ez nem azt jelenti hogy nem ismerem el amit csinalnak hiszem hogy sok muzeum vagy operahaz itt mukodni nem tudna tamogatasuk nelkul. re 26. Kokó 8/23/2013 3:32 PM Mint mondtam aLEx-nek is hogy persze mindenkinek rendesen fizeto munka az jobb....de lassuk be hogy ez a vilag tokeletlen. Mindig is az volt. Es meg sokaig az lesz....utalom amit mondok, de igy van. Szoval akkot itt jon be a jotekonysag es annak igenis fontos szerepe van.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 27. "...de lassuk be hogy ez a vilag tokeletlen. Mindig is az volt. Es meg sokaig az lesz..." És mikor óhajtasz valami változásra szavazni? Hisz azt mondjátok, hogy demokrácia van. Azt állítjátok, hogy rajtunk múlik. Nos, ha valaki, egy párt csinál valami értelmes programot a változásra, arra miért is nem lehet szavazni? Miért nem lehet inkább arról beszélni, hogy milyen legyen egy jó program, ami megváltoztatja a világot a jó irányba? Én elismerem, hogy szép dolog ez a jótékonyság és nagyon hasznos is. De csak a változásért kellene már valamit tenni, nem?

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Egy tanulmány szerint az afrikai országokban van a legtöbb mobil telefon használatban, más közszükségletű cikkekkel szemben, mert a legújabb technológiák az élre állították az emberi érintkezés ezen szolgálatát. Miért is küszködnének, un. land-line, vezetékes telefonokkal, amikor az új azt megelőzi, ettől még lehet, hogy nincs cipő a lábukon, vagy kút a faluban.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 28. aLEx 8/23/2013 5:24 PM Kedves aLEx észre vehetted volna hogy a szavazókat az országukon kívüli események abszolút nem érdeklik. Tisztelet a kivételnek. És hogy legtöbb esetben a saját zsebüknek legkedvezőbbeket ajánló pártra szavaznak. Mindenütt.

321479 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Azt hiszem, az egyetem alapítás nem egy klasszikus jótékonysági gesztus. Inkább a szegények, szegény országok segélyezése az. Az ENSZ, UNICEF, FAO, WHO költségvetésének a többségét vagy legalábbis a legnagyobb részét az USA finanszírozza. Bár az USA a leggazdagabb ország, ezért nehéz azt mondani, hogy ez nagyon kevés. Ez az említett cikk azért érdekes, mert azt hiszem, Kenyában is a lakosság többsége még mindig pocsolyából iszik és tisztálkodik. Egy kútfúrás ára pedig nagyságrendileg éppen 500 $ körül van.

321479 1970.01.01. 01:00:00

4. maxval bircaman HFDJ 8/23/2013 4:27 AM "A kizsákmányolás meg van szüntetve, hiszen nem létezik. A szegénység megszüntetésének a módja pedig a több kapitalizmus és az elmélyülő globalizáció. A baloldal megbukott." A kizsákmányolás létezik. Különben mi más lenne a magyarázata annak, hogy miközben a világ képes lenne minimum mindenkit jóllakatni, és mind a 7 milliárd ember számára biztosítani a minimális egészségügyi ellátást, ennek ellenére emberek milliárdjai éheznek, és évente tízmilliók halnak éhen. Ha nem más, minthogy a világrendnek része, hogy a kedvezményezettek relatíve is lássák, milyen jól élnek másokhoz képest.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 31. ZorróAszter3 8/23/2013 8:56 PM Kedves Zorró, Gratulálok, be tud jelentkezni! Egyet értek, de itt az egyetemek segítése is jótékonykodásnak tekintődik és adókedvezménnyel jár. Talán azokból az időkből amikor (és még most is) szegényebb diákoknak ösztöndíjára fordítják. Szokás itt minden évben pénzt adni annak az egyetemnek ahol végzett. Tudom MO-n ez ismeretlen. Nem tudom volt-e ebben a faluban rendes kút. Tegyük fel hogy igen.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A marxizmusról maga Marx döntött. Azt írta, hogy az elmélet próbája a gyakorlat. És nem azt, hogy a jól gyakorolt gyakorlat! Meg azt is mondta, hogy ki nem állhatja a marxistákat. Engem nem zavar, ha valaki mégis marxistaként űzi az önmegvalósítást, vagy ha első számú filozófus, politológus szakértőként (copy/paste) pozicionálja magát. Ha túl nagy az orcája, akkor néha odatartok egy tükröt. Little, ezúttal nem a témához szóltam, hanem a kommentelőidhez, akik gyakran nem a témához szólnak. Bocsáss meg!

321479 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Köszönöm, de nem tudok. Ez egy új regisztráció. IP cím szerint is ki vagyok kitiltva, és név szerint is, és a saját régi blogomba is csak addig tudok belépni, amíg ki nem jelentkezek az ablakból, amivel bentragadtam. Mindez a patkány aLEx hazudozásának a "jó"voltából. De a szerkesztőgárda is egyenes emberek gyülekezete, ahogy intézik ezeket a dolgokat.

11677 1970.01.01. 01:00:00

34-re Atlasznak: A Marxizmus nem bukott meg! Él, és élni fog, mert alapvető igazságokat tartalmaz. Sőt! Az újabb kor, újabb problémákat szül a kapitalista rendszerben. Néhány ilyen: - A jobban élő társadalmak vonzzák a szegényebb országok munkavállalóit. Ezáltal a jobban élő országokban befagy – rosszabb esetben csökken - a munkavállalók fizetése, hiszen munkaerő felesleg keletkezik nála. Ez még további – szociális – feszültséget (idegengyűlöletet) eredményez-; - A tőkés az olcsó termelésben érdekelt. A termelés kapcsán a természetben okozott károk nem érdeklik. A természetvédelem számára plusz költséget jelent. Ugyanakkor a természetkárosodás az emberi társadalom többségének – még a tőkésnek is - károkat okoz. Pld a globális felmelegedés jelentősen veszélyeztet tengeri-, óceáni partszakaszokat-, szigeteket, az ott álő emberek életkörülményeit-; - A tőkés, olcsó munkaerőt keres. Ha egy ország nagyon egyirányú iparra áll be (pld: Magyarország, ahol a külföldi tulajdonban lévő autógyártás jelentős (Suzuki-, Opel-, Mercedes-, Audi), egy autóipari világválság esetén NAGYON NEHÉZ HELYZETBE kerülhet, hiszen az iparban foglalkoztatottak kb 20 %-a az autóiparban érdekelt. - és valószínű van még más is, csak figyelni kell, és gondolkodni… Valahol már írtam: - Marxra azért haragszanak a fasiszták, mert zsidó volt-; - a zsidók azért haragszanak Marxra, mert kikeresztelkedett, és nem a zsidó hitközségnek fizetett egyházi adót-; - a tőkések azért haragszanak Marxra, mert a tudományos munkásságával nem az ő-, hanem az éledező munkásosztály oldalára állt-; - a hithű zsidó tőkésnek kétszeres oka (volt), hogy Marxra haragudjék. Aki nem fasiszta, és nem tőkés, annak nincsen oka haragudnia Marxra.

251002 1970.01.01. 01:00:00

RE: 34. Atlasz 8/24/2013 2:13 AM Kedves Atlasz! Te, aki annak annak idején a saját elmondásod szerint marxista tanszéken tanítottál, jobb volna, ha hallgatná a marxizmusról. TE NE TARTSÁL SENKINEK TÜKRÖT, HANEM MAGADAT NÉZEGESD BENNE!

251002 1970.01.01. 01:00:00

"Mindez a patkány aLEx hazudozásának a "jó"voltából." Nem, kedves ZorróAszter, én nem vagyok "patkány" és nem vagyok hazudozó sem. Nem tudom, hogy mi ez a frusztráció nálad, hogy ilyen vádakkal dobálózva kell kompenzálnod. Talán mások személyiségi jogait tiszteletben kellene tartanod és akkor nem zárnának ki. Fenti okok miatt a "patkányozást" is kéretik mellőzni!

251002 1970.01.01. 01:00:00

A bloggazdának pedig felhívom a figyelmét, hogy illene rendet tartania a blogjában! Az ilyen alpári trágárságot nem kéne megtűrni, mert a saját blogját járatja le!

60145 1970.01.01. 01:00:00

36. lord : Mindössze arra céloztam, hogy csak ott nem vált be, ahol kipróbálták. Ebből az következik, hogy a gyakorlat cáfolta az elméletet. Úgy gondolom, hogy az utóbbinak számos eleme használható, de nem jelentenek megoldást azon problémákra, amelyet az alapítók meg sem álmodtak.

60145 1970.01.01. 01:00:00

aLEx : természetesen Te tudod nálam is, a bloggazdánál is és Marxnál is jobban! Engem fizettek azért, hogy előadjak, Te pedig itt önzetlenül, csupa jótékonyságtól vezetve tanítgatsz bennünket! Lám, ebben is Te vagy a legjobb! Hidd el, így van ez!

321479 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Alex! Hallottam, hogy a kényszeres hazudozók tudatában a hazugság igazságként jelenik meg, ezért van az, hogy tagadsz akkor is, amikor az orradat beleverik a hazugságaidba. Például mikor szazados90 olvtársunk megcenzúrázásával kapcsolatban a pofámba hazudtad, hogy: "Szerintem a moderálást összetéveszted a cenzúrázással. Moderálni a tahó bunkók udvariatlanságait és alpári trágárságát szoktam. Fölösleges erőlködni azon, hogy ezt a vélemény cenzúrázásának akarod beállítani." És most van pofád Little olvtársat ilyen alapon cenzorkodásra bíztatni, "A bloggazdának pedig felhívom a figyelmét, hogy illene rendet tartania a blogjában! Az ilyen alpári trágárságot nem kéne megtűrni, mert a saját blogját járatja le!" amikor a Te bejegyzésed kommentjeiből az orrod alá dugtam, ellenvélemények helyett miket tűrsz meg: kib@szták, mint macskát sz@rni anyád picsáját kurvaanyázós Tahó sz@rkavaró baromarcúak szar, fos, kurva és egyéb szavak vagy egy tucatszor különféle szóösszetételekben. És ezeken kívül még egyebek is. Aki szeretné, itt olvashat még többet is. a-lathatatlan-penzvilag.nolblog.hu/archives/2013/02/16/Parodiak_Villon_es_egyeb_nyalanksagok_-_Reloaded/
süti beállítások módosítása