elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Más ízek

1970. január 01. - littke

Itt az ideje, hogy megint az étkezésről írjak. A következő két hústalan recept a magyar ízlésnek új lesz. Próbáld meg, nem drága és egészséges. Az is bonusz, hogy elkészítése nem kíván különösebb szakértelmet.

Az első fogás egy saláta: narancs - cikória - dió gremolata, a második: spagetti, fokhagymás, ajókás, pirított zsemlemorzsákkal.

Cikória

Az olasz konyhában az összevágott petrezselyem, reszelt citromhéj és reszelt fokhagyma keverékét gremolatának hívják. Szokásos ragura tenni tálalás előtt. Ez esetben salátára tesszük.

Ajóka=szardella

Az ajóka (más néven szardella) az olasz konyhában nagyon használatos. Majdnem annyira népszerű, mint a magyaroknál a rántás. Bevallom úgy az ajókát, mind a cikóriát fel kellett néznem a digitális szótáromban, a magyar nevüket nem tudtam. Angolul: anchovy és belgian endive. Biztos vagyok benne hogy ezek manapság beszerezhetők, és nem túl drágák. A receptek 4 személyre íródtak.

Narancs – cikória - dió gremolata

Narancs-cikória gremolata

Hozzávalók: Negyed csésze dió, egy gerezd fokhagyma, 2 cikória bimbó, 2 narancs (lehetőség szerint magtalan fajta, és ha van vörös, csupán a szín kedvéért), egy citrom, kis petrezselyem, kis olíva olaj (jobb fajta, salátának való), só, és bors.

Egy serpenyőben, közepes lángon, pár percig pirítsad a diókat, majd lehűlés után durvára törd össze.

A narancsot hámozd meg. Ha van borotvaéles késed, hámozás után még a fehér külső réteget is le vághatod, mint az alma héját. Ha nincsen, tisztítsd meg a fehér rétegtől, már amennyire lehet. Tengelyével keresztbe vágd szeletekre, kb. 3 mm vastagon.

Kb. 1 mm-t vágj le a cikóriák végéről, ez nem kell. Ezután vágd a bimbókat éles késsel, hosszában először félbe, majd negyedre, végül is 8.-ára.

A petrezselymet aprítsd fel, úgy, hogy egy fél csészére való legyen.

Reszeld egy porcelánedénybe a fokhagyma gerezdet, és a citrom külső héját, úgy, hogy kb. egy teáskanál legyen mindegyikből. Öntsd ide az összevágott petrezselymet és diót, sózd, borsozd, tegyél bele kis olíva olajt és keverd össze. Ez a gremolata.

Egy nagyobb salátás tálban keverd össze a narancsokat, a cikóriát, a gremolata felét és az olíva olajt.

Tálaláskor csavarj mindegyik adagra egy kis citromlevet és szórd meg mindenki salátáját a maradék gremolátával.

Spagetti, fokhagymás ajókás pirított zsemlemorzsákkal.

Hozzávalók: Oliva olaj (kb. fél csésze), 12 ajóka (szardella) apró darabokra vágva, 6 fokhagyma gerezd összevágva, ízlés szerint vörös cseresznye paprika darabok, egy csésze állott zsemle (vagy zsúrkenyér) darabos morzsája, fél kiló spagetti, két tojás sárgája, kis paprika szósz, fél csésze összevágott petrezselyem, egy csésze reszelt parmezán sajt (nem fontos) és citromszeletek.

Kis forró olíva olajban dinszteld a fokhagymát, max egy perc, majd add hozzá az ajókákat és a szárított paprika darabkákat, keverd max. még egy percig. Az ajóka darabok majdhogy bele fognak olvadni a forró olajba. Ezután add hozzá a morzsákat (durvább morzsa kell, nem a finom, mint a rántott hús készítéséhez) és pirítsd kb. 3 percet, amíg világos barnára válik. Borsozd meg, só nem kell, az ajóka nagyon sós.

Főzd meg a spagettit, bő sós vízben, az előírt ideig. A végén önts le a vizet, de őrizz meg kb. fél csészényit.

Egy nagyobb edényben keverd össze a tojás sárgáit, izlés szerint egy kis erő paprika szósszal, majd hígítsd fel a spagetti félretett vizének egy részével. Ürítsd ide a főtt, meleg spagettit és keverd el úgy, hogy a tojás keverék a spagettit egyenlően beborítsa. ha kell, adj hozzá a csészéből több levet. Ez az étel szósz nélküli, ne maradjon víz a spagetti alatt.

Add hozzá a már elkészített pirított morzsákat és az összevágott petrezselymet. Keverd jól össze. Tálalj. A tálalt spagettire csepegtess egy kis olíva olajt és (ha akarod) szórj rá reszelt parmezán sajtot. Díszítsd citromszeletekkel.

PS

A spagetti elkészítés videója, angolul. Ne zavarjo ha nem érted, amit látsz az elég.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr148270234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 1970.01.01. 01:00:00

A cikóriás salátákat kedvelem, bár nem vagyok a keserű íz híve, tonikot sem iszom. Tésztában maradok a még egyszerűbbnél: spaghetti aglio olio e peperoncino. :))

328387 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Nem néz ki rosszul, de én "húst hússal" párti vagyok. Viszont gyanakszom, hogy nálunk nincs cikória. Én legalábbis még sosem láttam. De lehet hogy csak nem figyeltem.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. solide 2015. 02. 17. 9:49 Nem olyan keserű az! Sok más zöld saláta kesernyés. Ha MO még mindíg a fejes salátánál tart, cukros ecetes vízzel az kár lenne.... Nem olyan bonyolult recept ez. A pirított prézlis paszta isteni. Nem vesz el a mások érdeméből. re 2. ZorróAszter 2015. 02. 17. 10:04 Nem árt néha, min. egyszer egy héten, húsnélküli ételeket enni.... Ja nem todom. Talán nagyobb városokban, jobb boltokban kapható?

60145 1970.01.01. 01:00:00

Az endíviát is, a cikóriát is csak névről ismerem. Kb. Akarom mondani: kávé volt a cikória.

301782 1970.01.01. 01:00:00

Bevallom, először nem ízlett a cikória, aztán megkedveltem. Szeretem a könnyű salátákat :) +++

301782 1970.01.01. 01:00:00

2. ZorróAszter 2015. 02. 17. 10:04 De..van nálunk is kezdik termelni a cikóriát "Kozmopolita növény, amely ma már az egész világon mindenütt előfordul." Írja Bálint Gyuri bácsi..érdemes elolvasni :) http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/januar/cikoria.html

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, különösen a második az, ami nekem ízlene, lehet, hogy ki is próbáljuk. Amúgy is szeretek majdnem mindent, ami az olasz konyhából van. "Zsúrkenyér"...ezt már hallottam, olyan, mint a baguette.

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

***** A mai fiatalok legfeljebb hallottak arról, hogy valaha volt olyan is, mint zsúrkenyér......

178873 1970.01.01. 01:00:00

8. Virág elvtárs s.k. Már elnézést, de én még ettem is. Sőt, cikória és maláta keverékéből készült pótkávét is ittam tejeskávé formájában. Persze lehet önkényesen határokat húzni, hogy meddig fiatal a fiatal, de még annak érzem magam! Igazi, ami fiatalnak!!! :))))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. Atlasz 2015. 02. 17. 10:43Ja a cikória káve, van egy érzésem, nem ebből a növényből készült. A cikória növény=az endíve-el. Valika linkje, most olvastam, elmagyarázza. re 5. és 6. Valika Köszi, a link sokat elmond. re 7. Cuba Libre c.C. 2015. 02. 17. 11:18 Garantált siker, a saláta is nagyon élvezetes. re 8. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2015. 02. 17. 12:12 Kösz. Bocsi a zsúr kenyér a 60-as évekből származik, az én magyar nyelvem ott akadt meg fejlődni a korral....a bagette az, az, arról van szó.

338311 1970.01.01. 01:00:00

Az alföldi svábos túrós csusza is úgy készül, hogy zsemlemorzsát pirítanak zsírban, rá a tészta és a túró tejfellel, aki ette dicséri, csavar az ízen egy kicsit.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. BundiB 2015. 02. 17. 13:54 +. Jól hangzik. Recept?

338311 1970.01.01. 01:00:00

Ahogy a fentiekben leírtam. A változást a zsemlemorzsa hozza, amit megszitálnak és csak a nagyobb darabokat sütik zsírban, szalonna helyett. A többi ugyan az. Bár egy ismerősöm ezt azzal toldotta meg, hogy kiveszik a zsírból a megpirított zsemlemorzsát, beleöntik a tejfelt és azt habosra keverik, utána lódítják bele a tésztát, a morzsát és a tejfelt, s így lesz belőle luxus étel.. :-)

338311 1970.01.01. 01:00:00

Jaj, rosszul fogalmaztam, hiszen a tejföl műár benne van tészta, morzsa és a TÚRÓ, ami következik.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, például érdekes lenne az is, hogy mi a canadaiak nemzeti étele és mi a kedvenc ételük. Ha írsz majd megint ilyen dolgokról..... Vagy esetleg azt hiszem Ottawaban van egy földalatti város vagy egy valahol máshol Canadában. Nem tudom jártál-e ott, de az élményeid biztosan sok magyar olvasónak érdekesek lennének.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 15. Cuba Libre c.C. 2015. 02. 18. 13:15 Kedves Cuba, Meglepőnek fog hangzani de Kanadában nincsen nemzeti étel. Egy tartományban, a francia Quebecben, van egypár sajátságos étel, de ez csak ott népszerű, máshol nem. A vidéki kaja Kanadában jellegtelen és pocsék. Hacsak nem egy nevesebb hely ahol amolyan nemzetközi, vagy etnik (olasz, indiai, francia, stb.) jobb minőségű kaja van. Drágán. Ilyen inkább csak nagyobb városokban létezik. A földalatti város, az van Torontóban és Montreálban. Lényegében ez egy hosszú alagsor rendszer, ahol boltok vannak és sokat így munkahelyükre is tudnak gyalog menni, ahelyett hogy kijönnének a hidegbe.

44711 1970.01.01. 01:00:00

16 Kedves Little, köszi !Egyszer láttam egy hosszabb dokumentmfilmet a földalatti városró/részről/, de már nem emlékeztem pontosan. Hát, akkor marad az olasz recept a canadai helyett..:-)
süti beállítások módosítása