elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Mese a hatvanas évekből, 2. rész

1970. január 01. - littke

Ott tartottunk hogy a frissen házasodtak egy szép májusi éjszakán vonatra szálltak azzal a céllal hogy Jugón keresztül Nyugatra cserkészkedjenek. Ugyan jegyük Fiuméig (horvátul Rijeka) szólt, Zágrábban kiszálltak és egy szobát béreltek. 
 
Mielőtt tovább mesélnék egypár szó a Jugoszláv-“Nyugat” határról. Kalandosabb fiatalok hamar kitalálták hogy ezen aránylag nem nehéz átmenni. Látszólag csupán csempészes ellen őrizték. A mese első részben említettem hogy a jugoszláv rezsim más muzsikára táncolt, nem arra amit gonosz varázsló Moszkvából diktált. Következésképpen itt nem voltak aknák, nem volt veszélye hogy agyon lőjenek, sok esetben még drótkerítés se volt. Szájról szájra szálltak a storyk az öbölről Kopernél ahol át lehet úszni Olaszba, Gorica városáról ahol a vasútállomásnak egyik fele Olaszországban van és az Alpokról ahol kirándulás közben "áttévedhetsz" Ausztriába.  
Persze ahogy ezen helyek “népszerűek” lettek több lőn a határőr, mert azért ez szabálysértésnek számított Jugóban is. Lebukás esetén a büntetés aránylag enyhe volt: egy hét fogságot mértek ki. Néha még pénzzel is el lehetett az ügyet simítani.  
Hasonló bukott kísérletért a magyar-osztrák határon a Kádár rendszerben több-évi fogság járt. Jugóban a problémát sokszor csupán az jelenthette ha az egy hét dutyi miatt késve érkeztél (!) vissza munkahelyedre. Köztudott volt hogy ha Jugóból késve érkeztél az azért volt mert sitten voltál határ átlépés kísérlete miatt. Ment a jelentés a vállatodtól a belügyeseknek. Azok behívtak, vagy “meglátogattak”. A illető persze tagadott, bizonyítékuk nem volt, de hiába. A legenyhébb következmény az volt hogy ettől kezdve búcsút mondhattál minden külföldi utazásnak mert a kádereden ennek nyoma lett. 

Na de térjünk vissza a nászutasokhoz. Volt egy tervük ami újdonságnak számított, és először ezt akarták kipróbálni. Kicsempészték ugyanis érvényes nyugati útlevelüket ami azonban nem volt “ablakoztatva”. 
 
Megint a fiatalabbak kedvéért elmagyarázandó hogy Nyugati utazáshoz szükséges útlevélel csak egyszer lehetett utazni. Ugyan az útlevél még 5 (vagy 10) évig érvényes maradt, másodszori utazáshoz  “ablakozást” kellett kérvényezni. Ez maga után vonta ugyanazt azt a hercehurcát amivel az útlevél előszöri megszerzése járt. Éspedig a hatóságoknak meg kellett bizonyosodni megest hogy az illető nem gyanús: azaz meg kellet nézni a káderlapot, véleményt kellet kérni. Honnan? Munkahelyről/iskolából/házmestertől…. mindenfajta besúgótól mielőtt az útlevél avagy az ablak folyósítva lett volna. Tudom bonyolult, manapság kérdőjelezzük, de ilyen és hasonló “kutatások” kétségtelenül egy kis hadsereg belügyesnek szolgáltatott munkát.  
A szocialista táborba nem útlevéllel hanem a személyazonosságidhoz tartozó “betétlappal” volt szokás utazni. Ezt aránylag könyű volt beszerezni a helyi rendőrségtől. Jugoszláviába is betétlappal, de másfajta betétlappal utaztak. Na tessék. Átlátszó mint a sáros víz nemde? Köszönjétek meg hogy nem bonyolódom bele a “meghívásos útlevelek” tisztázásába. 
 

Egy szó mint száz, hőseink abban reménykedtek, hogy a zágrábi osztrák konzulátuson ez az “ablakozás” nem lesz ismeretes, hogy az ottani osztrák tisztviselő az érvényes magyar útleveleket látván simán be fogja pecsételi az osztrák vízumot, és presztó! 
Nem volt ez minden alap nélküli remény, ez időben híre járta hogy csehszlovákokat a jugó hatóságok ablak, de meg vízum nélkül is, szimpátiából, átengedik Nyugatra. Ez valószínűleg a nem hivatalos ellenreakció volt ott a 68-as katonai bevonulásra. 
Szóval kis zágrábi pihenés után elsétáltak az osztrák konzulátushoz. Itt végig állták a helybeliek jelentős sorát, ezek munkavállaló vízumot kérvényeztek, majd reménykedően prezentálták az érvényes piros útlevelüket. De persze ez túl egyszerű lett volna, az illetékes csak rázta a fejet…. nem teheti mondta, sajnos ismerős volt az “ablak” jelentőségével. 
 
Nosza sebaj, megint felpattantak a vonatra és Fiumébe mentek majd onnan busszal Koperba ahol megint csak egy szobát béreltek ezúttal egy hétre. 
Koper mint említettem ismert volt a magyar és lengyel fiatalok között. Egy festői turista hely, szép kis városka az Adria partján. A közeli olasz határ egy kis öbölnél indul, majd kacifántos fordulatokkal megy Északra, Triesztet megkerülve. Triesztet a háború után az Olaszoknak ítéltek, míg az egész Isztria félszigetet, ami olasz lakta vidék, a Jugóknak adományozták. Tudjuk, csináltak nagyobb hibákat is.Koper, Croatia

Másnap reggeli után, idejüket nem veszítve a fiatal pár újabb manőverre készült. 
Helybeli busszal a határhoz legközelebb fekvő strandra mentek. Ez tele volt nyugatnémet turistákkal, talán magyarokkal is de ezek csendben voltak. Megjegyzendő a kelet németek nem mehettek Jugoszláviába, az ő helytartójuk, Walter Ulbricht elvtárs még a gonosz moszkvai varázsló előírásain is űberelt, és Jugóba menést szigorúan megtiltotta. Erről a strandról tisztán lehetett látni az olasz oldalt. Áthalhattad az olasz slágarekeket. “Come caldo questa note” volt divatos abban az évben. Jobb úszók éjszaka át tudtak úszni. Nosza hőseink hamarosan a kb. 100 méterre levő határ felé vezető úton kezdtek sétálni a terep felbecsülése céljából (reconnaissance ahogy a katonák mondanák) éshogy majd sötétedés után visszajönnek az “aktus” elvégzése céljából. Lehett már látni a sorompót, a német kocsikat át integető határőröket, amikor a jobboldalon levő dombról egy fegyveres jugó járőr bukkant fel. A duó megállította őket kérdezvén (szerbül) hogy mit kerestek ti itt? Rázós helyzet volt, ha kitalálják hogy ők magyarok rögtön kiderül hogy határ átlépésen törik a fejüket, és mehetnek sittre nászút helyett. Hőseink azonban prompt németül válaszoltak és az őrök azt hitték hogy eltévedt nyugat németeket állítottak meg. Barátságosan megmagyaráztak hogy erre tovább nem lehet menni….csak útlevéllel. 
Na ezzel ez a hely el is veszítette minden vonzó erejét, és eme sikertelen húzás után a pár bement Koperbe ebédelni és sebeiket nyalogatni. Ebéd előtt a fiú, aki a főtervező szerepét töltötte be, vett egy részletes térképet. Étkezés  után ezt tanulmányozta és hamarosan új tervvel állt elő amit asszonykája jóvá hagyott ugyan a tervének volt negatívuma: neveztessen a tengerparti strandnak búcsút kellett mondania és így tovább nem barnulhatott! Íme a terv: Doberdóba mennek, a híres első világháborús csatateret meglátogatni. Az merő véletlen hogy Doberdó pont a határon van.  
Ha valaki kérdezi miért, hát fiú anyai nagypapájának sírját akarják megkeresni. Nem szép töllük? A nászútjukon! Köztünk maradjon ugyan a nagypapa évekig harcolt itt mint fiatal ember, hál Istennek sok évvel később Budapesten (1949-ben az építészeti irodájának államosítása után) halálozott el.  
Másnap reggel el is köszöntek, busszal a közeli Fiumébe mentek. Itt a vasútállomásra és bőröndjüket a  csomagmegőrzőnél hagyták. Csak egy kis batyúval utaztak tovább megint csak távolsági busszal. A látványos út a hegyes girbegurba határt követte ami időbe telt dacára hogy Doberdó légvonalban nem volt messze. De mit tesz Isten a Doberdó előtti megállónál egy téglagyárban műszakváltás volt és az addig félüres busz dugig megtelt. Mint a 6-os csúcs forgalomban. Elannyira hogy amikor a busz Doberdóban röviden megállt, a hátul ülő fiatal pár képtelen volt időben az ajtóhoz vergődni és tiltakozásuk ellenére a busz elindult. Quel malheur!  

Nagy nehezen a térkép és az utasok segítségével megtudták hova tart a busz. Egy kis város volt a következő megálló az Isonzó folyam mellett, úgy hivták hogy Kanál (Isonzó). Szóval szeretik nem szeretik Kanálba mennek. (Lásd a lennti képet). 
Kissé lekonyult hősünk megest a térképet kezdte tanulmányozni. Ráébredt arra hogy Kanál nem is egy rossz hely az ő szempontjukból. A város mellett ment a hires Isonzó folyó, északról délre, úton az Adriához….innen nyugatra egy kisebb hegyvonulat É-D irányban, még nyugatabbra egy völgy alján egy kis patakkal megint csak É-D irányban. Ez a patak volt a határ! Szóval ha erre kirándulnak pontosan fogják tudni hogy hol mi van és hogy hol a határ!  
Kanal Isonzo, Slovenia 
Folytatása következik.....valamikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr848270430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

No, ez annak idején egy cseppet sem foglalkoztatott, sosem akartam disszidálni. Most várom a folytatást!

235117 1970.01.01. 01:00:00

Érdeklődve olvasnám a folytatást, több kollégám, jó barátom távozhatott valahogy ilyenképpen, egyik se jött vissza később elmesélni. Egy párszor kaptam idézést a rendőrségre, dolgom amúgy sose volt velük, így rögtön az ugrott be, hogy már megint ki dobbantott? Rendre az volt a kérdés, tudtam-e a szándékukról, mert valahogyan ismerhették, hogy a körükbe tartozhattam, de ennyi volt, simán tudomásul vették, hogy nem tudtam terveikről.

201013 1970.01.01. 01:00:00

Csak néhány apróság! Amikor a történet játszódik, még tényleg így volt, de alig néhány évvel később - 1972 - megszűnt a betétlapozás, helyette hivatalosan kétféle útlevél került forgalomba. A piros útlevelet ekkor már többször érvényes ablakkal is elláthatták, de ez volt a "szocialista útlevél", kizárólag a szoc országokba szólt. A kék útlevél volt a "nyugati" útlevél. Sőt, mivel Szegeden is éltem, tapasztalatból tudom, hogy volt egy harmadik, az úgynevezett kishatárforgalomra szóló. Szegediek például ezzel a korhoz képest azt mondhatnám szabadon utazhattak Szabadkára, Újvidékre, vagyis elvileg tényleg a neve szerint kis határforgalomban, x kilométeres sávon belül. Arra az egyre azonban nem merek már megesküdni, hogy ez tényleg egy harmadik útlevél volt, vagy csak annak volt harmadik útlevél, aki nem rendelkezett útlevéllel, és aki rendelkezett, annak abba ütötték-e be a többször használatos kishatár ablakot. Talán más szegedi jobban emlékszik erre. Ami a jelentést, megfigyelést, besúgást illeti, ez oly annyira nem volt titok, hogy először 1972-ben (!!), majd második kiadásban is 1978-ban minden további nélkül megjelenhetett Bor Ambrus "Útlevélkép háttérrel" című regénye, amelynek főhöse Nyugat-Németországba utazik konferenciára, és az engedély megadása előtt, illetve utána rendszeresen megjelenik nála "valaki", hogy "beszélgessen" vele. Tökéletesen megírta Bor Ambrus az egész megfélelemlítésen, nyomásgyakorláson alapuló rendszert. Ennek ellenére nagyon kevesen ismerik ezt a regényt.

210560 1970.01.01. 01:00:00

Izgalmas :)

11677 1970.01.01. 01:00:00

Azt hiszem, Andersen bácsi forog a sírjában! Neki ugyanis valódi mesét kellett annó írnia, ez a mese viszont túl precíz ahhoz, hogy ne bujjon ki belőle a valóság. Amit azért megjegyzek: Az Andersen mese hőseinek, cselekedeteik végrehajtásához, csak az író illuzórikus fantáziájára kellett támaszkodniok, itt viszont - akárhogy is nézem is -, csak kellet bizonyos piszkos aníagi forrás, az idegennyelvtudásról, a véletlen összejátszásának a hősökkel, már nem is szólva.

196219 1970.01.01. 01:00:00

kíváncsian várom a folytatást...

13118 1970.01.01. 01:00:00

hm. most is érinted szőr mentén 1968-at, holott, ha jól értettem, történeteddel 1969-ben vagyunk. magam is meglepődtem, miután utánanéztem, hogy mi-minden történt 1968-ban. az emlékeztetőt olvasva ezek nagy része be is ugrott, meg az is, hogy különösebben nem foglalkoztam velük, jobban izgatott, hogy elmaradt a bajnokságot megelőző szokásos kassai fedett-pályás felkészítő edzőtáborunk. elképesztő súlyú és mennyiségű esemény történt 1968-ban. és elképesztő, hogy 1968. augusztus 18-án közvetítette a televízió a táncdalfesztivál döntőjét, ahol elsöprő sikerrel lett első az Illés együttes az Amikor én még kis srác voltam című nótájuk. ebben az évben 100 családra mindössze 39 tévékészülék jutott, vagyis beindult a szomszédolás, vitték magukkal a hokedlikat, az utcák kihaltak. most aki kíváncsi az akkori más-félórás adásra, itt kényelmesen megnézheti: http://www.youtube.com/watch?v=yQWvFvE0kqU

15184 1970.01.01. 01:00:00

Nagyszerű történet.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2013. 03. 09. 0:00 Értem. Nekem meg az átlagosnál több tapasztalatom van ebben a tárgyban. re 2. corvin 2013. 03. 09. 0:32 Lesz folytatás. Igen sokáig pl nem értettem miért nem küldi kollegám, aki amatőr fotós volt és az esküvőnk fényképezésével volt megbízva, el nekünk azokat a képeket. Többször is kértem levélben de nem válaszolt. Persze ezeket a képeket tőlle elvették, és neki megmondták hogy minket felejtsen el. Most júniusban amikor jövünk látogatóba, megyyek az Irattárba, valami másnak hívják. Írták hogy találtak rólam adatokat, gyanúm hogy ezek a képek közte lesznek és 44 évvel késöbb lesznek esküvői képeink. re 3. laguna 2013. 03. 09. 1:48 Köszönöm az érdekes hozzászólást. re Fannyvár, Pancsika, Virág et, Maxval Köszönöm. Lesz még legalább egy folytatás. re 5. lord 2013. 03. 09. 3:33 Ja minden mesében van igazság, ebben meg csak az. De van benne jó szerencse, az sosem árt. re 7. Hmmmm 2013. 03. 09. 4:17 Kösz a hozzászólást és a videót. Te úgylátszik egy echte kanadai szerű nevelést kaptál, aminek a hoki fontos eleme. Ezért játszanak ilyen jól. Azt veszik a legkomolyabban. Ez itt több mint sport, ez kultúra. Én is jártam szerencsésebb barátainkhoz TV-t nézni, nekünk nem volt. A mükorcsolya bajnokságok, az Angyal és hasonló sorozatok és persze az Olimpiák, komoly tömeget hoztak egyes lakásokra.

60145 1970.01.01. 01:00:00

3. laguna : Külön keki/kaki vagy olyasmi színű volt a kishatárforgalmi útlevél, a nyolcvanas években 10 márkát lehetett egy utazáshoz váltani. Pótoltuk sajttal, Omnia-kávéval. Még megvan valamelyik fiókomban. A korábbi csehszlovákiai, lengyelországi úthoz a rózsaszín betétlap is.

264141 1970.01.01. 01:00:00

Az útlevélkérelem egy gyanakvásra felépített, bonyolult, sok embert foglalkoztató rendszer volt. Bizalmatlan, mert tisztába volt azzal, hogy nem mindenki érezte magát jól politikai-intellektuális berendezkedésükben, ezért szétosztotta a felelősséget a társadalomban. Majd minden elcsendesedett. Visszamentem a gépemhez, itt normában dolgoztunk, a beszélgetési időt be kellett pótolnom. Váratlanul egy kezet éreztem a vállamon, a titkárnő állt mögöttem. – Gyere be az irodába, beszélni akarok veled. Megfordultam, intett, hogy kövessem. Felnéztem az órára, láttam, ma hajthatok a munkával. – Érdeklődtek utánad az elmúlt hetekben, szólt vissza, ahogy előttem haladt. – Ugyan ki?– kérdeztem szinte ösztönösen. – Marcell, volt a halk válasz. Ejha, gondoltam meglepetten, amint mögötte haladtam az iroda felé, ami csak pár lépésre volt a gépemtől. – Csukd be az ajtót, kezdte a titkárnő, miután az irodában voltunk és ülj le. A műszak vége volt számára, és Ilonka hazafelé készülődött. Magas, csinos, kellemes nő volt, már átöltözött az utcai ruhájába, mert soha sem dolgozott abban, hanem kék köpenyben. Mindig szerettem vele beszélgetni, kellemes, finom hangja, mintha csak egy idősebb női rokont személyesített volna meg számomra. Velem egyidős lánya már várta őt a portánál. – Mivel foglalkozik, hogy érdeklődött utánam, kérdeztem őt Marcellról, amint leültem. – A belügyben van, de ezt csak kettőnk között mondom, a többieknek ne említsd. Lám-lám, jól sejtettük, bár mi rendőrnek hittük. Közben ridiküljébe tette a fésűjét, fejére kendőt tett.–szeles az idő ma, jegyezte meg. Mindig jókedvű volt. Nem hiszem, hogy valaha is meg tudott volna egy másik embert bántani, kedvessége megnyerő volt. – Az útleveled miatt volt rád kíváncsi. – Nem különös ez önnek Ilonka, hogy egy volt munkatársam szimatolt utánam? – kérdeztem kissé meglepve. – Nem tudta volna elkerülni, benősült a hierarchiába – bizonyára hallottad –, ott pedig az történik ezek szerint, amit a család politikailag jónak lát, jött a válasz. De lehet, hogy most neki köszönheted, hogy van útleveled. Itt volt, velünk is beszélt. Ez megdöbbentett. – Nem tudom, hogy kit vett el, de, hogy még itt is volt... járt most az eszemben.., pedig sejtettem, hogy valaki fog érdeklődni utánam. Őreá éppen nem gondoltam. – Egy volt követ lányát vette el. – Meglep, hogy mire vállalkozott. Még akkor is, ha házasságával elkötelezte magát, – aggályoskodtam. Pocsék érzés most, hogy tudom. Nem régen még együtt söröztünk, jó kollégák voltunk hosszú évekig. Milyen jellem az ilyen? Nem is érdeklődtem az iroda rólam alkotott véleménye felől. Ismertem a módszert, még is sértett, hogy egy volt kollégám politikai-munka ügye lettem. Ilonka egy szomorkás mosollyal nézett végig rajtam. – Tekintsd véletlennek az egészet, bár téged talán ingerit – ettől cifrább dolgok is megtörténtek már itthon–, ne ítéld őt el, de remélem csak szétnézni mész, ugye visszajössz? Kérdően nézett rám. Nyeltem egyet, most mit mondjak? Meglepett az érdeklődése, szinte éreztem, hogy én itt valamivel, valakinek tartozok, ha mással nem egy válasszal. Mert a belém fektetett bizalom – amit ez a cinikus rendszer az egyén vállára helyezett azzal, hogy bizalmi kérdést agyalt ki –, egy mindenütt máshol természetes és másokat soha ebbe bele nem vonó állapotba, amikor is az egyén útlevélért folyamodik. Tehát tartozom valakinek azért, mert aláírta a papírjaimat, vagy megkérdezték tőle, hogy vajon az illető esetleg hazatér? Ugyan akkor határokhoz érkeztünk, kinek az érzelme számít? Miért vagyok én itt ennyi embernek kiszolgáltatva? Bizalmatlanság volt ez az eljövendő események felé, Ilonka, és néhányak részéről – igazolva a legmélyebb emberi érzéseket –, amely a félelem, és számonkéréstől, az elvárásig a szabadság korlátjaival küszködött. Engem csak azért zavart, mert tudtam, hogy ezzel másoknak egy ügyet szereztem az aggodalomra. Hamis normák voltak érvényben. – Persze, válaszoltam, de erre nyolc évet kellett várnia. Még kaptam Ilonkától egy-két tanácsot. – Csak néz szét nyugaton, ne maradj kint, ismételte, és ha tetszik, akkor talán legközelebb.., majd megint támogatlak, ha kérdeznek. De mire várjak még, ha elhagyom az országot? Élni itt nem akartam, környezetemben sok idős, szüleim korabeli ember volt, akik élettapasztalatuk, ismeretük megosztva, egy tartalmasabb múlttal rendelkeztek, mint amit ez a társadalom kínált. Vonzott, és ha meg akarom ismerni, útra kell kelnem, hiszen már kelet Németországi utjaim is ezt serkentették bennem. Felsegítettem rá a kabátját, együtt indultunk ki az irodából. Elköszöntünk.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 12. Bundi-Bandi 2013. 03. 09. 11:09 Köszönöm hogy itt jártál. Egyedülálló posztnak is beillő nagyszerű idevaló hozzászólás.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Ó. én csak annyit füznék hozzá, hogy amikor kanadában férjhezmentem, akko javasolták, hogy kérjem meg a konzuli utlevelet, és ezzel hivatalosan is elisemrik, hogy külföldön maradta, engedéllyel. Miután nem akartam szüleimnek kellemetlenséget okozni, hogy "diszidálásnak számitsén "tovább tartozkodásoM külföldön", igy beadtam a kérvényt. ?eg is kapta, aránylag könnyen és simán, csak éppen Kopácsi Margit névre kiállitva. Tehát szerintük egy Kopácsi Margit Kanadában, a Magyar állam elismerésével, férjhez ment. Hogy ki az a Kopácsi Margit, arról fogalmam sincs. Bevallom, nem reklamáltam, mert szerintem ugysem szorzott vagy osztott, amikor utazhattam, már kanadai állampolgár voltam, és kanadai utlevéllel utazta, Tehát fujhattak oda és azt, ahova gondotam.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Különben regényemben beszámolok néhány sikertelen diszidálási kisérletröl is.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. és 15. kopacsi 2013. 03. 09. 14:01 Ha regényed kész van értesíts, érdekelne. Nem egészen értem rossz névre állították ki magyar útleveledet? Nekünk van magyar útlevelünk érdekes a története: A kissebbik fiam, aki nem is beszél magyarul, de nagy magyar. Többször járt otthon és az egyházi esküvöjüket is a Mátyás templomban rendezték, (Ausztrál feleség/Fülöp szigeti származású). Ő kijelentette hogy akar magyar (EU) útlevelet. Mivel az ő állampolgárságának bizonyításához, a mi adatunk beszerzése és bizonyításasa kellett, gondoltam mi a fene válltsuk ki mi is. Szóval most van, ha otthon netán bizonyítani kell hogy jogosan utazunk ingyen a villamoson előrángathatom ezt, jobbára más hasznunk nincsen belőle. Ja párdon szavazhatunk egy év mulva ha akarunk. Hogy oda ne rohanjak.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Igen, little, rossz névre lett kiállitva a konzuli utlevelem. Tehát volt ugyan, de használhatatlan. Aztán 2000-ben mi is kiváltottuk családostól az uj magyar utlevelet. Ne tudd meg mennyi papir munkával és költséggel járt, még a szüleim születési bizonyitványa, házassági levele is kellett, no meg Apósom és anyósómé is, akik már rég a fölben nyugszanak. Azóta lejárt, és nem lehet csak úgy felujjitani, újból elölről kéne kezdeni az egész torturát. Hát, én bevallom, nekem annyit nem ér meg. Igaz, hogy én és családom lett onnan elüzve, de attól kezdve úgyis minket tartanak hűtlen hazafiaknak, és haza árulóknak. Ha egyeseknek ebben tellik öröme, legyen csak annyi örömük az életben. Különben ha irsz a nyilvános e-mailemre, átküldöm a regényem szinopszisát Neked.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Különben Lordra nem kell odafigyelni, ö nem birja elviselni az igazságot, ha kedvenc Kádárját és rendszerét kritizálják.

23353 1970.01.01. 01:00:00

17. kopacsi 2013. 03. 09. 15:25 Ja ha lejárni hagyod, jön a herce hurca. Mi időben megújítottuk, persze nekünk könnyű, 20 perc sétanyira lakunk a magyar követségtől. Az e-mailemet elküldtem. Neked nem kell mondanom hogy nem kell mindenkire hallgatni ezen a bloggon. Én apádat egy "great guy"-nak tartom. Rest in peace.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Én úgy tudtam, hogy amikor esedékes lett volna a megujjitás, az ottawai követségen nem lehetett, csak személyesen MO.-on. Már pedig én 1998 és 2012 között nem jártam arrafelé. (most sem fogom magamat strapálni miattuk. Nagy a világ, sok szép hely van, ahol eddig még nem voltunk.)

95527 1970.01.01. 01:00:00

Már régóta vallom azt, hogy életre szóló döntéseket meghozni nem kis dolog. Az egész élet megváltozását bevállalni úgy, hogy gyakorlatilag egy bőrönddel elindulni, egyéniségnek kell lenni. Néha elgondolkodom, hogy miért tart ott Amerika ( és Kanada ), ahol tart? Mert ahhoz, hogy valakik ezeket a döntéseket meghozzák, vállalkozó szelleműnek kell lenni, és képesnek lenni döntések meghozatalára. Szóval, úgy vélem, hogy messze nem itt tartanánk, ha a "hárommillió koldus" kivándorló, majd az azt követő politikai kivándoroltak maradhattak volna. És ez a "kivándorlás" ma is tart, nem politikai, hanem gazdasági, megélhetési okok miatt. ( Természetesen én is "disszidensnek" tartottalak abban az időben, ma meg irigylésre méltó "szerencsésnek"! Szeretném azt megkérdezni tőled, hogy kínzott- e honvágy, és idővel miként enyhült? Mikor én egy hónapig voltam távol a családomtól, az otthonomtól, bizony újra látva, kijött a könnyem, ezért biztos voltam benne, hogy hasonló döntést soha nem tudtam volna meghozni, hittem ezt idáig. )

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 20. kopacsi 2013. 03. 10. 9:15 Korrigálom magamat, tényleg volt egy idő, amikor itt nem tudták a 10 évre szóló utlevelet adni, csak egy "ideigleneset" (kinek kell az) mert nem volt nekik ujlenyomatot digitáló gépük. Így mi is MO-n ujítpttuk meg utlevelünket, 2 évvel ezelőtt. Azóta van gépük, tudom mert Hong K. élő fiam mikor másfél éve itt járt megujította az övét. 21. paplanyos 2013. 03. 10. 11:14 Köszönöm hozzászólasod. Nem volt honvágy, ámbátor idős apámat hiányoltam, de kb 5 évre rá már meg tudott minket látogatni és idősebb fiamat látta és baba kocsiját tolta a torontoi utcánkon. Késöbb mondták mennyire szenvedett, hiányolta egyetlen fiát. Mire mi visza tudtunk menni már halott volt. Temetésére se mertem hazamenni, 1976 Februárjában volt, már tudta második gyerekünk útba van, de a (fiú) születését, Aprilis, 1976 már nem érte meg. Persze mindig magyar maradok a legmélyebben és az utobbi években internet stb. érdekelni kezdett ujra az otthoni dolgok.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Paplanyos, vannak tipikus menekült honvágyról szóló rémálmok. Szinte minden menekült, - vagy hivd disszidensnek,- keresztül megy rajtuk. Eleinte mindegyikünknek volt honvágya. Téma volt elmesélni egymásnak ezeket. Egri Gyuri története a legkedvesebb. A rémálmok úgy kezdődtek, hogy visszatértek MO-ra, ahol a határnál várták őket az ÁVO-sok és kinozni kezdték öket. És Ők a fejüket a cella falába verték, hogy hogy lehettek ilyen hülyék, hogy bedöltek az igéreteknek. Egri Gyuri rémálmai akkor fejezödtek be, amikor álmában az ÁVO-s kinzó legény azt mondta neki, hogy : jó, jó öregem, maga Kanadában fog felébredni ebböl az állomból. de mit szóljunk mi, akik viszont a maga ébredése után is itthon maradtunk?

11381 1970.01.01. 01:00:00

Ismerek olyat, akit annyira gyötört a honvágy, hogy visszament Kanadából Bécsbe, és megkérvényezte, hogy visszatérhessen MO-ra. El sem tudta képzelni az életét annélkül, hogynyugdijjas élete hátralevő részét nem tölheti egy budapesti kávéházban. A beutazást megtagadták, a bácsi meg bánatában felkötötte magát.

11381 1970.01.01. 01:00:00

És persze mesélhetnék a szétszakitott családokról is, akik kisgyereket hagytak otthon a nagyszűlőkre bízva öket és hosszú évekbe telt, amíg sikerűlt a családnak ujra együtt lennie. A szűlők és a gyerekek is megszenvedték ezt a kényszeres távollétet egymástól.

264141 1970.01.01. 01:00:00

Érdekességként érintett annak idején, hogy valóban létezett ez a konzuli útlevél, de nem igen tudott róla az otthoni közvélemény. Ma sem tudom, hogy milyen okok miatt adták. Már Bécsben éltem, amikor anyámmal közölték vele, hogy a bécsi követségen felvehetem, és oda megyek vele a világban, ahová akarok. Ha jól emlékszem egy évre lett volna érvényes, bár azokkal, akik ezt használták soha nem találkoztam. Ugyan akkor valamilyen formában nyílván tartottak, mert első hazai látogatásomkor, már, mint kanadai állampolgár, az itteni utazási iroda alkalmazottja közölte, hogy Ottawából azt a hírt kapta, hogy nekem egy konzuli útlevél áll rendelkezésemre, utazzak azzal. Ennek ellenére megkaptam a vízumot. Megemlíteném, hogy honvágyam soha nem volt, de sok ötvenhatos szenvedett tőle. Azok, viszont akik később jöttek, mint velem együtt sokan mások, mi nem rohantunk el félelemmel otthonról, mint az említettek jelentős része, és volt időnk pozitivan felmérni a ránk váró következményeket Közöttünk akadtak olyanok, ahol a nem is a szenvedő honvágy, de egy „én ide nem fogok tudni, beleilleni” felfogás uralkodott, persze néhánynál az előző is jelen volt. Előbb visszavágytak Európába, és csak oda mehettek, ahol menedékjogot kaptak, majd talán hazamentek. Ismertem egy pár családot és magányos férfiakat és sok történetet, ami valamilyen tragédiával végződött. Ámbár az 56 és 89 között távozottak szinte mind kint maradtak, jóval kevesebb, problémákkal. Valaki, hogy a helyét megállja attól a ponttól, hogy elvágta az akkori szálakat otthonától, ahhoz kellet egy éltető plusz,(felfogásom szerint jelen volt a terv pillanatában, hogy távozni fogunk), hogy onnan a megtanultakra alapozza az életét, bizonyít. Újra és másképpen, nem a pénzért, hanem amiért motiválva volt,s ez a tudatos újrakezdőknél az érvényesülés. A jövedelem az a velejárója, de kezdetben senki sem tud válogatni és alulról kell kezdeni. Létezik egy átállási periódus, de a hazai ismeretek elegendők voltak. Bár én igen rövid időt töltöttem a lágerben, ott a férfiakat egy hétre vizsgálati fogságba vetik, újlenyomatot vesznek, mert ez volt az ENSZ-szel való megállapodás, ugyan is közönséges bűnözők is lehettek minden nemzetiség között. Akkoriban lehetett dolgozni Ausztriában, és ezt meg is tettem. Az Egyesült Államokban a Stanford Egyetem szociológiai professzorai egy átfogó tanulmányt készítettek a magyarok lelki állapotáról. Kíváncsiak voltak, hogy milyen gondolkodásbeli torzulást okozott az elzárt diktatúrában az élet és az 56-osok között elvégeztek egy felmérést. Én csak másodkézből ismerem, a történet egy barátomtól hallottam aki, mint említette, a feleségével együtt még hat nőt ismert, akik elmegyógyintézetben kötöttek ki. Sok volt köztük, akik illúzióktól és egyéb eltorzult vágyakban szenvedett és labilis meghatározásokkal feltételeztek számukra veszélyes, de elképzelt dolgokat.

95527 1970.01.01. 01:00:00

Köszönöm a honvággyal kapcsolatos véleményeteket. "Szinte minden menekült, - vagy hivd disszidensnek,-" Már régóta nem hívom így őket, kissé "mélyütésnek" tartom ezt, nem hiszem, hogy rászolgáltam.

11381 1970.01.01. 01:00:00

Bocsi paplanyos, nem volt szándékomban megbántani, bár bevallom, nekem a diszidens szó nem sértő. Érdekes, hogy egyes szavaknak az évek során milyen más íze lesz.

12635 1970.01.01. 01:00:00

Little, nagyon izgalmas a történet, pláne átélni és végigcsinálni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 29. gordius HCJD 2013. 03. 11. 0:21 Ja. Persze vége jó minden jó.

179584 1970.01.01. 01:00:00

Örvendezek,hogy merész vállalkozásotok sikerrel járt!

11381 1970.01.01. 01:00:00

Én ugyab 65 végén jöttem el, de bevallom, életem egyik legnehezebb döntése volt, hogy kintmaradtam. Szinte fizikai fájdalommal járt, mert hiszen minden, ami számomra fontos volt, az a Hazámhoz kötött. De, miután nekem ott nem termett nemcsak babér, de semmiféle élet, igy úgy éreztem, nem én hagytam el a Hazát, hanem az lökött ki engem.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 31. Marijja 2013. 03. 11. 9:49 K0szi. re 32. kopacsi 2013. 03. 11. 10:06 Gondolom fiatal voltal még akkor, nem ismerem a te történetedet, szüleiddel jöttél-e vagy sem?
süti beállítások módosítása