elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Pasadena, avagy a rózsák városa.

1970. január 01. - littke

Többen jártak már Los Angelesben, de kevesebben veszik a fáradságot hogy felhajtsanak Pasadenába, a kis városba amit a San Rafael dombok és San Bernandinó hegy határol kelet felé. LA egyik nevezetes külvárosa, kb. 140 ezer lakossal.

Az Arroyo Seco ParkwayEgy napot érdemes itt tölteni. Szóval csak célozd be az Arroyo Seco Parkwayt, Kalifornia legelső sztrádáját, ami állandóan emelkedik ahogy kígyózik észak-keletre Pasadena felé, mert a város kb. 260 méterrel LA felett van. Így kissé enyhébb a klímája. Vagy gyere fel a vonattal, 20 perc a Metro Gold Line-al.

A Rózsák Stdiuma

Mi a látnivaló? Itt van a stadion ahol minden évben január elsején a híres egyetemi (amerikai) foci meccset tartják, a Rose Bowl-t, (Rózsák turnamentje). Ez, és a meccset megelőző látványos parádé mélyen be van itatva az itteniek pszihéjébe. Álmosan felkelsz az év első napján mit látsz Észak Amerikában majdnem minden TV adón? A Rose Bowl-t! 
Caltech egyetem kampusza
Először látogasd meg a régi várost, a Colorado bulvár a főutca. Itt és a környező utcákon lehet sétálni, kávézni és élvezni a kisvárosias atmoszférát a mega-város közelében. Jó éttermek is vannak, itt született a kaja guru Julia Child és itt van az egyik leghíresebb
séf képző iskola is (Le Cordon Bleu College of Culinary Arts).

A Jet Propolsion Laboratórium

Nem messze van a második leghíresebb amerikai műegyetem, (első MIT), a California Institute of Technology, röviden Caltech. Harminc három Nobel díjas található az itten végzettek között! És közel van a hozzá tartozó Jet Propulsion Laboratory. Mindkettő megtekintésére vannak ingyenes túrák.

Kissé nyugatabbra a lejtős oldalon, ami LA-re néz, számos régi milliomos villája található. Menj el a millomosok utcájába (Millionaire Row) azaz Orange Grove Boulevard-ra. Parkold kocsidat, sétálj… érezni (és látni) fogod mi az a “régi pénzes világ”.

Bejárat a Norton Simon Múzeumba

Erre található a rágógumis Wrigley, a sör gyáros Adolphus Bush, az iparmágnás Gamble (Proctor and Gamble) és a vasutas Huntington villája. Az utóbbi most egy gazdag könyvtár/gyűjtemény körülvéve egy csodás parkkal és botanikus kerttel.

 

Itt van a Norton Simon múzeum is, nézz műveket Rembrant/Van Gogh/Picassótól.

Nem fogsz unatkozni.

A botanikus kert a Huntington Könyvtárnál


A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr478270468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása