elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Csak állok és bámulok

2016. január 15. - littke

A Cheung Kong Center lobbyjában vagyok, Hongkong centrumában. A Karácsony előtti napon, december 23.-án. A kisebbik fiamra várok, délután 4 óra előtt. 

Fiam egy banknak dolgozik. Normálisan este 8-ig, de ma az ünnepre és az ünnep előtti lassú tőzsde forgalomra való tekintettel, előbb fog végezni. Kocsival jött, én később busszal. Hazamenet fogunk venni halat, és a hozzávalókat. A fiam és én fogjuk Szentestére a vacsorát készíteni a családnak. A főzés szeretetét tőlem örökölte.
bank 1

A bank lobbija óriási, és több emelet magas. Hatalmat és hidegséget sugároz. De ténylegesen hideg is van itt bent, a hőmérséklet nem lehet még 20 fok sem. Üveg és márvány mindenütt. Olyan az érzésem, mintha egy templomban lennék. Középkorban a templomok építkezésére ment a pénz, manapság a bank székházakra.

Ez az épület 1999-ben készült el. Akkoriban a harmadik legmagasabb épület volt itt Hongkongban. Csupa üveg, a tradicionális new yorki üveg/acél bank épület stílusban épült. Lev A Daly és Cesar Pelli építészek alkotása. Az üvegbe optical fibre lett beépítve, ezek esténként csodás fényjátékokat produkálnak a többi hasonló épülettel együtt. Hong Kong híres a felhőkarcolók esti fényjátékáról.
Bank at night Cheung-Kong-Center 03

Velem szemben, a távolban, mint egy oltár, egy nagy, nevetségesen hosszú pult látható. Mögötte, papok helyett, kifogástalanul öltözött portások, diszkrét biztonsági emberek. Rajtuk és rajtam kívül más ember alig van itt. A csendet csak a halk, nagysebességű liftek csilingelése töri meg. Ezek fekete öltönybe/kosztűmbe öltözött embereket eresztenek ki magukból, akik át a biztonsági ellenőrző pontnál, vendégeket üdvözölnek, avagy kimennek, talán egy kávéra a közeli vásárlóközpontok egyikébe. Nézem messziről a lifteket, 46-58. emeletre mennek ezek, a 30-37.-re azok, és így tovább.

Bank lobby Cheung Kong Centre Sept-2013 Garden Road lift lobby i

Mivel gyanús itt csak így állni, és bámészkodni, odamegyek az egyik portáshoz. Mondom, fiamat várom, négyre illik itt lennie, halat fogunk főzni vacsorára. Ezzel megelégszik, nem mosolyog.

A 68 emelet magas épület, Hongkong belvárosában, a Bank of China és más bank épület mellett, ma má nem a legmagasabb. A csillagászati magas iroda béreket csak a bankok tudják megfizetni.

Az épület Li Ka Shing tulajdona, aki Ázsia leggazdagabb embere. Vagyona 30 milliárd US dollár felett van. Pletyka szerint, Li úr szereti a teher liftet használni, az épület legmagasabb emeletén levő irodájából, mert így nem kell sehol sem megállnia, jöttében/mentében.
Bank Cheung Kong Center

Talán az épület előtti fekete sofőrös Bentley rá várna? Vagy a földalatti garázsban tartja kocsiját (ahova később fiam Lexusához lementünk), mert volt itt hozzá illő kocsikban bőven választék! A Ferrarik, Teslák, Aston Martin, Rolls Royce-ok egyike lenne az övé? Mert én halandó, becsszóra, ilyen drága autókkal megszórt garázsban még életemben nem jártam…..

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr588273786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kincse- 2016.01.15. 20:01:03

Szia Little, ügyesen belejössz a technikai dolgokba! :)

Üdv. Missing
süti beállítások módosítása