elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Az ebéd hanyatlása

Az íróasztalnál evés siralmas népszerűsége.

2016. március 09. - littke

Az alábbi írás a New York Times 2016 február 28-i, vasárnapi Magazinjában megjelent cikkre alapul. Az eredeti cikk szerzője Malia Wollan, a képeket Brian Finke készítette. Ez a Magazine a munkahelyről beszélt, több cikk is ezzel foglalkozott.

Food Waste

Samantha Brix, senior fogalmazó, Havas Life, New York, NY: Kelkáposzta saláta, feta sajttal, olajbogyókkal, céklával és dióval.

 Az 1987- ben készült Wall St. című filmben hangzott el az egyik szereplő, Gordon Gekko, azóta is híres nyögése: „ebédelni a nyápicok szoktak”. Igazából ez a mai amerikai munkahelyeken uralkodó helyzetet tükrözi, ahol is, ha valaki időt szán arra, hogy ebédeljen, az veszélyes lehet, az illető tétlenségét mutathatja. Az ebédszünetnek több volt az értelme a fizikai munkáknál, amikor is az emberek testi erőt fektettek munkájukba: építettek, ültettek, szüreteltek, gyárban dolgoztak – mindez megkívánta a pihenést, és az evést. De abban a munkakörben, ahol a feladat egy képernyő előtt ülni, az ebéd kevésbé intuitív és inkább választható.

 ebed 13

Michel Brennan, Magashozamú Kötvény Eladás igazgató, Citigroup, New York: Pizza és csirkeleves

Manapság 60%-a a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek azt vallja, hogy általában az íróasztalánál eszik. Az evés fontossága az értekezletek, a levelezés, a munka mögött foglal helyet. Durván, a dolgozók fele, egyedül ebédel. A Hartman Csoport kutatása szerint azok, akik nagykorúságukat 2000 körül érték el, (az úgy nevezett „millennials”), jobban szeretnek így egyedül enni. Egy negyede ezeknek egyetértett azzal a kijelentéssel, miszerint „Azért eszem, egyedül mert így tudok dolgozni evés közben”.

 ebed 11

Dominic Chu, CNBC piac riporter, CNBC , Englewood Cliffs, New Jersey: tegnapról maradt teriyaki stir fry, csirkéből és zöldségekből

Az lehetséges, hogy ezzel előnyök járnak: A társ nélkül ebédjeink valószínűleg kisebb adagok. Disznókon, patkányokon, kiskutyákon, csirkéken és más állatokon végzett kísérletek, az 1920-as években kimutatták azt, amit „szociális könnyítésnek” neveztek, mégpedig azt, hogy társaságban többet eszünk. Ugyan egy jó ideig azt hitték, hogy az emberek mások, mára már bebizonyult, hogy nem. Ha egy másik emberrel együtt eszünk, 44% többet fogyasztunk átlagosan, ha több mint 7 emberel eszünk együtt, majdnem a dupláját fogyasztjuk el annak, amit egyedül ennénk.

 ebed 15

Alex Eugensen, Associate organizáció managment, Citigroup, New York: Pizza

Igen ám, de az igazi ebéd hanyatlása eredményeként, az emberek többet nassolnak. Egy tanulmány szerint, ami 122 alkalmazottal foglalkozott, az emberek átlagosan 476 kalóriát fogyasztottak el az íróasztaluknál. Volt egy, aki 3000 kalóriát töltött magába, sajtos rósejbnitől, csoki szeletekig, tetejébe 5 tonhal konzervecskét.

 ebéd 28eating-slide-3G24-jumbo

Amy Bloom, Producer, Praktikus Varázslat, Sun Valley, California: Pepperoni pizza

Brian Wansink, a Cornell Egyetem Étel Laboratóriumának igazgatója szerint, manapság az íróasztalnál evés, nem a szorgalom mutatója, mert ezek valószínűleg nem is dolgoznak, hanem a Facebookjukat ellenőrzik. Ő, és más kutatók, megvizsgálták a tűzoltó brigádokat egypár amerikai városban, és azt találták, hogy az együtt evés, és főzés, a munkájukra jelentős pozitív hatással járt.

ebed 14Mollie Tavel, Számla felügyelő, Weber Shandwick, Chicago: Párolt spenót, fettucine marinara szósszal, és húsgombócokkal 

„A munkával való megelégedés sokkal magasabb, ha kollegáiddal együtt étkezel. Jobban szereted a munkádat és a kollegáidat”- mondta.

 

PS Az eredeti cikk itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr638454406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.09. 13:57:54

Ahhoz bátorság is kell, hogy a képen látható ételeket egyenek a munkájuk, vagy a billentyűzet fölött. Elkerülhetetlen, hogy ráessen valamilyen zsíros, folyadékos étel. Ráadásul, nagyon kényelmetlennek látszik.

littke 2016.03.09. 14:50:46

@CsipkeRózsa:
Gondolom gyakorlat teszi a mestert. Ha meg leeszik, kapnak újat.

Köldök_szösz 2016.03.09. 19:52:57

Még néha itthon is. Tök faszán lehet FB chatelés közben tolni a pizzát az arcba. A konyhában meg amúgy is csak feszengeni kéne pár balfasz kolléga közt meg muszájbeszélgetni.

Köldök_szösz 2016.03.09. 19:53:39

@CsipkeRózsa: túl vagyok rajta. Egy jó adag diós lekvár landolt a palacsintából kiesve a billentyűzetemre/be :D

Irbisz 2016.03.09. 20:06:05

Ez a tengerentuli helyzet, Europa jobban elő fele nem ilyen sztahanovista lelkületü.

littke 2016.03.09. 20:16:43

@Túrós:
@Irbisz: Igen. Faceboololni meg nemcsak ebéd idő alatt lehet.

Kandaláber 2016.03.09. 20:47:17

Vannak introvertaltak (egyedul) es extravertaltak (belso kesztetessel, hogy masok elott produkaljanak, kulonben vege), es vannak azok a munkaadok, akik szekta szinten erzik csak hatekonynak a munkavegzest - szamos multi is igy mukodik

Kergelepke 2016.03.09. 21:31:40

Szerintem idegesítő a KOLLÉGÁK számára a gép előtt evés (szaglik, hangos kanál kocogtatás, ropogtatás stb.), ha egyszer van pl. külön konyha. Mindenki más...

littke 2016.03.09. 21:50:55

@Kergelepke: Én se használtam a konyha szobát. De egy kis sétára az evés után mindig kimentem, fejemet szellőztetni.

tralalala 2016.03.09. 21:54:36

@littke: Ja ja én is úgy szoktam, hogy megeszem a halas káposztát a gép előtt, böfizek-pukizok, aztán kimegyek kicsit kiszellőztetni a fejemet, mert hát ilyen büdösben nem lehet dolgozni.

Advanced Flight 2016.03.09. 22:13:33

Nem szoktam nyelvtannáciskodni, de ebben a cikkben valami elképesztő, hogy szinte minden szó után kiteszik a vesszőt, totál feleslegesen.
Pl. az eredeti szöveg: "Brian Wansink, a Cornell Egyetem Étel Laboratóriumának igazgatója szerint, manapság az íróasztalnál evés, nem a szorgalom mutatója"

Helyesen: Brian Wansink, a Cornell Egyetem Étel Laboratóriumának igazgatója szerint manapság az íróasztalnál evés nem a szorgalom mutatója [...]

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.09. 22:53:01

"A társ nélkül ebédjeink valószínűleg kisebb adagok"
Ellenben az is bizonyított tény, hogy többet eszik az, aki olvasás vagy filmnézés közben eszik és ez igaz a számítógép előtti evésre is.

littke 2016.03.09. 23:08:04

@Advanced Flight:
Ja ebben igazad lehet. Tény az hogy 46 éve nem MO-n élek és csak az utóbbi, 5 évben kezdtem magyarul írni. De helyesírásban, még a gimnáziumban sem jeleskedtem, most meg...
A spellchecken kívül, ami a Word-n van, nem igen kapok jó tanácsot.
Ez, van.

littke 2016.03.09. 23:10:10

@Online Távmunkás:
Lehet. Én csak a cíkket fordítottam ahol ezt írták.

ZorróAszter 2016.03.10. 04:38:24

Kedves Little!

Tipikus nyugati képmutatás.

Valódi teljesítmény helyett stréberség és képmutatás.

Persze! Mert a főnökök túlnyomó többségének fogalma sincs, hogy a beosztottai valójában mit csinálnak. Ki is végzi el azt a munkát, ami az adott szervezet feladata.

Így marad a képmutatás: "Én olyan fontos vagyok ám, és olyan dolgos, hogy még ebédelni sincs időm. Itt eszek az íróasztalomnál papírzacskóból!"

Továbbfejlesztett változat:
Nem is kell kimenni a toilette-re se: mindenki eresszen a gatyájába ha olyan kiváló és nélkülözhetetlen munkaerő.

:o)

CsipkeRózsa 2016.03.10. 12:15:14

@Túrós: Itt folytasd az olvasást, utána érdemes elolvasni az elősző részét is:

masikblog.blogstar.hu/2016/03/10/mukodik-/25754/#comments

CsipkeRózsa 2016.03.10. 12:24:36

@CsipkeRózsa:
csak írásban vagyok pösze.

elősző = előző

littke 2016.03.10. 13:49:39

@ZorróAszter: Hát ez is benne van a jelenségben.

Irbisz 2016.03.10. 14:46:12

@ZorróAszter:
Ez sokkal inkabb cegfüggö, szerintem jokora hiba kijelenteni, hogy ez altalanos nyugati jelenseg.
Alighanem nem veletlen hogy amerikai a szerzö es csupa amerikai keppel illusztralta a cikket :)
Nagy nemet konszern nyilvanos ebedlöjeben rendszeresen latom az elfoglalt csucsvezetöket ebedelni, pedig felelössegük es elfoglaltsaguk alighanem sokkal nagyobb (van amelyiknel mar most müveszet novemberre 1 üres napot talalni, helyesebben kialakitani), mint az itt illusztraciokent megjelent emberkeknek.

ZorróAszter 2016.03.11. 08:19:25

@Irbisz:

Kedves Irbisz!

Persze hogy nem száz százalékosan érvényes amit mondtam. És persze hogy vannak vezetők, akik nem könyökléssel jutnak előre, hanem a legjobb dolgozók közül választottak ki, aki tudja, mivel foglalkoznak a beosztottai, volt beosztott munkatársai.

De a vezetőkiválasztásban ez a ritkább.

Németeket én is láttam már. Magam is német származású vagyok.

Stréberségben szerintem ott sincs hiány. :o)

Irbisz 2016.03.11. 16:24:04

@ZorróAszter:
Akkor nyilvan jobban ismered a nemet helyzetet mint en, de ahol jartam vagy dolgoztam, ott a streberseget nem abban mutattak ki, hogy elment-e valaki ebedelni vagy inkabb elmajszolgatta a szendvicset az asztala mellett.
Akkor mar inkabb abban, hogy adott esetben este ki megy haza kesöbb. Jo es aktualis pelda, egy nemet fickoval egy videki telephelyre jartunk összel huzamosabb ideig, ö kb. fel volt haborodva, hogy ott alapesetben mar 4-kor szinte senki nincs, hacsak nem volt valamilyen esemeny (pedig 7-16:00, az mar több mint a 8 es fel ora :)), mert ö abbol indult ki, hogy ö, es sokan a cegközpontban mindig napi 10+orat dolgoznak- de a kenyelmes ebedröl sosem mondott le.
Ezt a munkaidömizeriat annyira komolyan vette, hogy 16 utan ott ültünk az üres epületben, es dolgozgattunk, legalabbis a laptopot hasznaltuk mindketten.
Viszont szerintem ö se csak dolgozott, mert parszor hallottam a telefonjait, na ö se csak a meloval foglalkozott ebben az idöszakban. De veletlenül sem mentünk vissza a hotelbe, holott ha dolgozni akart volna azt ott kenyelmesebben meg tudta volna tenni, ha meg nem, akkor vegkepp felesleges volt ott kuksolnunk az irodaban …
A munka-maganelet egyensulyat szerintem sokkal komolyabban veszik nem csak az amerikaiaknal, de a hazai atlagnal is. Persze ebben sehol sincsenek a skandinavokhoz kepest, dolgozott projekten 8 honapot svedorszagban, azt mondta ott ahogy letelik a munkaidö, kb. mindenki eltünik a melohelyröl, ha nem akkor a fönök ”zavarja” el.
Olyat mar ugyan otthon is lattam, hogy a fönök mondta senkit nem akar bent latni este 6 utan (pedig nem tulorat ado poziciorol volt szo), de ö huzta meg jo sokaig az igaz. a svedeknel nem igy volt, a fönöknek is kiesett a kezeböl az eger ahogy lejart a napi penzum.
süti beállítások módosítása