Az alábbi írás a New York Times 2016 február 28-i, vasárnapi Magazinjában megjelent cikkre alapul. Az eredeti cikk szerzője Malia Wollan, a képeket Brian Finke készítette. Ez a Magazine a munkahelyről beszélt, több cikk is ezzel foglalkozott.
Samantha Brix, senior fogalmazó, Havas Life, New York, NY: Kelkáposzta saláta, feta sajttal, olajbogyókkal, céklával és dióval.
Az 1987- ben készült Wall St. című filmben hangzott el az egyik szereplő, Gordon Gekko, azóta is híres nyögése: „ebédelni a nyápicok szoktak”. Igazából ez a mai amerikai munkahelyeken uralkodó helyzetet tükrözi, ahol is, ha valaki időt szán arra, hogy ebédeljen, az veszélyes lehet, az illető tétlenségét mutathatja. Az ebédszünetnek több volt az értelme a fizikai munkáknál, amikor is az emberek testi erőt fektettek munkájukba: építettek, ültettek, szüreteltek, gyárban dolgoztak – mindez megkívánta a pihenést, és az evést. De abban a munkakörben, ahol a feladat egy képernyő előtt ülni, az ebéd kevésbé intuitív és inkább választható.
Michel Brennan, Magashozamú Kötvény Eladás igazgató, Citigroup, New York: Pizza és csirkeleves
Manapság 60%-a a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek azt vallja, hogy általában az íróasztalánál eszik. Az evés fontossága az értekezletek, a levelezés, a munka mögött foglal helyet. Durván, a dolgozók fele, egyedül ebédel. A Hartman Csoport kutatása szerint azok, akik nagykorúságukat 2000 körül érték el, (az úgy nevezett „millennials”), jobban szeretnek így egyedül enni. Egy negyede ezeknek egyetértett azzal a kijelentéssel, miszerint „Azért eszem, egyedül mert így tudok dolgozni evés közben”.
Dominic Chu, CNBC piac riporter, CNBC , Englewood Cliffs, New Jersey: tegnapról maradt teriyaki stir fry, csirkéből és zöldségekből
Az lehetséges, hogy ezzel előnyök járnak: A társ nélkül ebédjeink valószínűleg kisebb adagok. Disznókon, patkányokon, kiskutyákon, csirkéken és más állatokon végzett kísérletek, az 1920-as években kimutatták azt, amit „szociális könnyítésnek” neveztek, mégpedig azt, hogy társaságban többet eszünk. Ugyan egy jó ideig azt hitték, hogy az emberek mások, mára már bebizonyult, hogy nem. Ha egy másik emberrel együtt eszünk, 44% többet fogyasztunk átlagosan, ha több mint 7 emberel eszünk együtt, majdnem a dupláját fogyasztjuk el annak, amit egyedül ennénk.
Alex Eugensen, Associate organizáció managment, Citigroup, New York: Pizza
Igen ám, de az igazi ebéd hanyatlása eredményeként, az emberek többet nassolnak. Egy tanulmány szerint, ami 122 alkalmazottal foglalkozott, az emberek átlagosan 476 kalóriát fogyasztottak el az íróasztaluknál. Volt egy, aki 3000 kalóriát töltött magába, sajtos rósejbnitől, csoki szeletekig, tetejébe 5 tonhal konzervecskét.
Amy Bloom, Producer, Praktikus Varázslat, Sun Valley, California: Pepperoni pizza
Brian Wansink, a Cornell Egyetem Étel Laboratóriumának igazgatója szerint, manapság az íróasztalnál evés, nem a szorgalom mutatója, mert ezek valószínűleg nem is dolgoznak, hanem a Facebookjukat ellenőrzik. Ő, és más kutatók, megvizsgálták a tűzoltó brigádokat egypár amerikai városban, és azt találták, hogy az együtt evés, és főzés, a munkájukra jelentős pozitív hatással járt.
Mollie Tavel, Számla felügyelő, Weber Shandwick, Chicago: Párolt spenót, fettucine marinara szósszal, és húsgombócokkal
„A munkával való megelégedés sokkal magasabb, ha kollegáiddal együtt étkezel. Jobban szereted a munkádat és a kollegáidat”- mondta.
PS Az eredeti cikk itt található.