elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Gondolatok az amerikai elnökválasztásról

2016. március 16. - littke

Ottawa, március 16, 2016

Az elnökválasztás November 8 – án lesz. Júniusig, a primary-k zajlanak, mindkét oldalon. El kell dönteni, ki lesz a két párt elnökjelöltje? A mező, saját véleményem szerint ez alkalommal, nagyon gyengus.

Valljuk be az elnökválasztás, jobban mondva a primary, az egyetlen igazi hír itt Észak Amerikában. A CNN 90%-a csak erre fordítódik. Történjen akármi, legyen az a menekültekkel kapcsolatos, az orosz be és a legújabb „kiavatkozás” Szíriában, Anglia és az EU viszonya, Kínában korrupció….nemigen érdekel itt az senkit.

Már hónapok óta, majdnem hetente mennek nyilvános jelöltek közti viták, ahol egymást hazugnak nevezik és másmódon sértegetik. Vannak gyűlések ahol a résztvevők összeverekednek, és persze vannak negatív TV hirdetések dögivel. Tagadhatatlanul szórakoztató, de van, aki sír is rajtuk. Okkal. Nem méltó mindez a világ legfontosabb országához.

Hillary Clinton, demokrata

 elnok hillary

A primary az államon (megyén) belüli elnökjelölt választás, párhuzamosan megy a demokratikus és a republikánus oldalon. A jelöltek ezeken a helyi választásokon képviselőket biztosítanak maguknak. Minél népesebb egy állam annál több a képviselők száma.

Van állam ahol a képviselőket a választás eredménye arányában osztják el, van ahol a nyertesé lesz minden képviselő. Hogy a helyzet bonyolultabb legyen, van olyan állam, ahol a szavazóaknak nem kell párttagnak lenniük, tehát akárki, például egy demokrata is, szavazhat a republikánus primary-n. Ezt open (nyitott) primary-nek hívják. Van, ahol csak a pártok tagjai szavazhatnak, ez a closed primary.

Mindehhez tenger pénz kell.  Ezt jórészt gazdag milliárdos mecénások, kisebb részben egyszerű emberek is, szolgáltatják. A pártok, és jelöltjeik támogatása az adóból levonható.

Bernie Sanders, demokrata

elnok bernie

Ha végül is a júniusi pártkongresszusok előtt a republikánus jelöltek közöl az egyik 1237, avagy a demokratáknál 2383 képviselőt fel képes mutatni, akkor ő magának az elnökjelöltséget biztosította. Ha ezeket a számokat egyetlen elnök jelölt sem képes elérni, akkor új szavazással, a pártkongresszusokon fogják ezt elhatározni. A pártkongresszusokon nem biztos, hogy a legmagasabb számú képviselővel rendelkező elnökjelölt fog nyerni.

Amint a pártok elnök jelöltje biztosítva van, azaz legkésőbb júniustól kezdve, a két párt nyertes jelöltje közötti nyilvános kampány, viták, stb. fog elkezdődni, egészen november 8. ig. Ad nauseam.

Posztom írásakor a primary-k fele zajlott még csak le, és a republikánus oldalon, Donald Trump vezet, kb. 220 képviselővel, Ted Cruz előtt. A demokrata oldalon, Hillary Clinton vezet, nagy előnnyel, de érdekes módon, népszerűsége nem általános, és ellenfele a jóval baloldaliabb Bernie Sanders, még nincsen leírva és egyre népszerűbb. De nehéz elképzelnem, hogy Bernie Sanders, aki közel 70 éves, egy demokrata szenátor Vermont államából, (akármennyire is szeretném), le tudná győzni Hillary-t, a volt elnök feleségét és a volt külügyminisztert az Obama kormányból. Hillary mögött áll a nagy pénz, és New York és Washington elitje. Bernie Sanders, szocialistának van kikiáltva, ami itt, a fiatalok egy rétegét kivéve, piszkos szó.

Az igazi és látványos csetepaté tagadhatatlanul a republikánus oldalon van. A vezető Donald Trump, egy sikeres és ismert ingatlan milliárdos New Yorkból, volt TV játékvezető, aki egy „anti politikus”. Ugyan rendkívül népszerű, sok ellenséget szerzett, szókimondóságával, és demagóg viselkedésével.

 Donald Trump, republikánuselnok donald

Donald Trump népszerűsége a kisemberek elkámpicsorodottságára alapszik. Ezek kiábrándultak a politikából, a politikusokból, az azoknak tanácsot adó politikai elitből, az életszínvonal stagnálásából, a PC beszédből, a médiákból, és abból, hogy szerintük végül is a bennfentes pénzes emberek és washingtoni bürokraták határozzák el mit és hogyan cselekedjen az ország. Ennek eredménye, szerintük az, hogy a demokrácia nem működik, az életszínvonal, kivéve a szuper gazdagokét, nem emelkedik. Ismerősnek hangzik? Ne zavarjon, hogy a gazdasági helyzet éppenséggel az adatok szerint nem is olyan rossz, a munkanélküliség átlagosan 5%, ami még nemrégen magasabb volt.

Olyanok, akik eddig a politikán kívül álltak,népszerűek. Donald Trump, egy új arc a republikánus pártban. Azt mondja, kampányát ő saját maga finanszírozza, következésképpen nem lesz lekötelezve pénzes támogatóknak. És, ha nem tudnád, neki minderre megoldása van,….ugyan nekem és sokaknak ezek túl egyszerűnek hangzanak. El ne felejtsem, persze ez mindegyik jelölt mondja, Amerikát újra naggyá fogja tenni!

Ted Cruz, republikánus

elnok ted 

Trump kijelentései, miszerint az illegális emigránsokat (főként mexikóiak) haza fogja telepíteni, és falat fog építeni a határra, aminek költségét Mexico adósságából fogja fedezni, hogy a volt elnök G. W. Bush hazudott (!!!) az iraki háború szükségességéről, és hogy ez a háború a világon terrorizmust eredményezett, hogy egy muszlimot sem fog az országba beengedni, amíg azok meg nem változnak, és hogy majd beszélni fog a kínaiakkal és Putyinnal, olyan kijelentések, amiket ritkán hallasz, de amik népszerűek. Eddig az ilyen beszéd szentségtörésnek tűnt, és kimondhatatlanul bosszantja a republikánus párt vezetőit, és a neoconokat, akik magukat nagyon sebezve érzik. Fő vádjuk, Trump nem egy igazi konzervatív, túl flexibilis, azaz elvtelen, nem is vallásos, stb.

 Marco Rubio, republikánus

elnok marco

Oda jutottunk, hogy nyíltan, maga a republikánus párt vezetői Donald Trump jelölése ellen vannak…. ami sokaknak magában anti demokratikusnak tűnik. A párt és gazdag támogatói nagy pénzeket költenek más jelölt segítésére. Eleinte a Bush öccse volt a kedvencük, de az már kiesett. Ezután Marco Rubióra esküdtek, a kubai származású fiatal szenátorra, de eredménytelenül. Tegnap Rubio csúnyán vesztett saját államában, Floridában. Donald Trump nyert.

Tudni illik, a republikánus párt elitje a jelenleg második helyen álló jelölttel, Ted Cruzzal (szenátor Texasból), sincsen megelégedve. Ő nagyon vallásos, szélsőséges és nem „csapatjátékos”, mondják. Cruz az adóhivatal eltörlését (!!!) és az egykulcsos adó bevezetését proponálja.

Mivel Trump demagóg beszédei népszerűek, a média mással sem foglalkozik. Trump média ellenes, szóval ez egy „szeretem-gyűlölöm” viszony a média részéről, Trump a forgalmat növeli, de a „média korrupt” Trump üzenet miatt őt ellenségesen kezelik. És miközben a média Trump ellen van, „mikor fordul meg Trump szerencséje?” spekulálnak,…Trump egyre inkább népszerűbb lesz.

 John Kasich, republikánus

elnok John-Kasich-1-800x430

John Kasich, az utolsó helyezett republikánus jelölt, Ohio állam kormányzója, tűnik, az összes republikánus jelölt közül a legnormálisabbnak. De ő nem karizmatikus, és a primary-ken, eddig legalábbis képtelen volt elegendő képviselőt nyerni ahhoz, hogy komolyan lehessen venni, ugyan tegnap saját államában, Ohióban legyőzte Trump-ot. Ez az eddigi egyetlen győzelme és ez a nyeréshez a jelen pillnatban édes-kevésnek tűnik.

Szóval ajánlom figyelmetekbe az elnök választást. Szórakoztató, de nem mindegy ki nyeri meg.

 

PS

1/ A primary verseny jelenlegi állására kattints ide.

2/ Előző, 6 hónapja írt posztom erről a témáról,itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr178487002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.16. 14:01:49

Nekem a demokraták szimpatikusabbak, mivel Bernie Sanders esélytelennek tűnik, így csak Clintonnak szurkolhatok.
A republikánusoknál egyikük sem nyeri meg a tetszésemet. Az esélyes Donald Trumpot komolytalannak tartom egy elnöki poszt betöltésére.

Júniusban megtudhatjuk, ki lesz a két párt elnökjelöltje, várom a híreket.

littke 2016.03.16. 14:10:07

@CsipkeRózsa:
Valószínű, hogy Hillary lesz a következő elnök. Meglátjuk. De sokan nem szeretik, támogatta anno az iraki háborút, és sokkal tartozik a pénzes világnak.
D. Trump, igen komolytalannak tűnik, de sok igazat odamond.....

Kincse- 2016.03.17. 10:42:20

Novemberig megy majd a cirkusz, ez túl hosszú, szinte egy évig vajúdnak az elnökválasztáson, és végül nem ér semmit. De úgy látszik, az amerikaiaknak ez az eledelük.
Nekünk mit számít, hogy ki lesz Amerikában az elnök?
Szerintem mindegyik megalkuszik az uralkodó pénzmágnásokkal, és Európát ostromolni fogják a bekebelezéssel, a világon meg az erőszakos "rendezéseik" fognak szerepelni.

littke 2016.03.17. 12:52:52

@Kincse-: Hát azért számít, de mint mondtam az idén a "termés2 gyenge.
Mivel B. Sanders esélytelen talán Clinton a legjobb...

Valerya 2016.03.21. 16:49:39

@littke:

Régóta lebegtetik Hillary esélyességét.
süti beállítások módosítása