elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Fidel elment. Készülj fel a kemény kapitalizmusra

2016. december 06. - littke

Ha a magyar olvasónak az alábbi ismerősnek tűnik, az merő véletlen.

Havanna

A Sierra Maestra hegyekből jött le felkelő katonákból álló csapatával. Jóképű volt olívzöld egyenruhában, hosszú szakállával, Santa Juana magokból készült nyakláncával.

Ő és társai hamar divatossá tették a terepszínű vállpántos cuccokat, transzformálván a divatot a párizsi kifutóktól a new yorki földalattiig.

De nem sokkal azután, hogy 1959 január 8-án bevonultak Havannába, a forradalmi kormány esztétikus tilalmakat kezdett erőltetni. A lázadók látszólagos lezserségével ellentétesen boszorkányüldözésbe kezdtek. A célkeresztjükbe azon fiatalok kerültek, akik maguk is hosszú hajat akartak, csenevész szakállal, és azokat a gerilla öltözékeket amiket az ország csodált – az ország ettől kezdve nem nézhetett ki olyan forradalmian, mint a vezetője.

„Miért visel Fidel azt, amit akar, míg minekünk rövid hajjal kell iskolába mennünk?” – kérdeztem anyukámat.

„Mert ebben a játékban csak egy sztár van, mi többiek mellékszereplők vagyunk” – válaszolta anyám.

Életem filmzenéje Fidel beszéde volt. Kissé rekedt hangját, frázisainak ismétléseit, álmaimban is hallottam. Kiskoromban, iskola egyenruhámban órákig álltam anyám mellett a Plaza de la Revolution téren, izzadva és napszúrással, éhesen szomjasan, mialatt ő a számok és százalékok vég nélküli litániáját harsogta. Fidel sohasem szomjas gondoltam? Sosem kell neki WC-re mennie?

Amikor láttam Fidelt a televízióban tökéletes olívzöld egyenruhájában, más országok elnökeivel körülvéve, akik öltönyt és nyakkendőt viseltek, megkérdeztem anyámat: „Miért van a mi elnökünk mindig katonaként öltözve? Háborúban vagyunk?”

 fidel

Anyám magyarázni próbálta, hogy Fidel így él, hogy ő egy örök harcos, és a harcnak még nincsen vége.

Tizenkét éves koromban, amikor hallottam, hogy más elnökök választások eredményeként lettek beiktatva és leváltva, mert addig úgy hittem, hogy addig maradnak, amíg meg halnak, kérdeztem anyámat: „Mami, Fidel Kuba királya? Azért nincsen nálunk választás?”

Minden lépést, amit országom tett, vagy ő, vagy az ő általa létrehozott intézmények írtak elő: mit ehetek, mit viselhetek, mit tanulhatok.

Amikor külföldre kezdtem utazni, bank automatákkal álltam szembe, cenzor nélküli újságírók rejtett mikrofonjaival találkoztam, rájöttem, hogy életemet fogságban töltöm. Nem tudtam hogyan kell a nyugati világban viselkedni, dacára, hogy legalább is földrajzilag, ott születtem.

Mi lesz velünk most, hogy Fidel elment? Az én generációm egy paternalista szisztéma alatt lett oktatva, ami nem igen hasonlít arra a dzsungelra, amibe most elérkeztünk. Teljesen felkészületlenek vagyunk. Az orosz fantázia túl soká tartott. Én olyan ember vagyok, aki az igazi világ gyorsaságára nem lett felkészítve.

Ez lenne az oka, hogy még mindig ezen a szigeten élek, amit olyan sokan ott hagytak?

Amikor a Commandante haláláról értesültem, rájöttem, hogy mostantól kezdve nekünk kell magunkat ellátni. Úgy kell élnünk, mint a világ más polgárai, nem úgy, mint egy mester védett tanoncai.

Mi lesz belőlünk az állatkert nélkül ahol etettek, gondoztak, treníroztak, oktattak és csitítottak – most rá fogunk jönni, hogy nem tudnak velünk mit kezdeni, mindazzal, amit ismerünk, és amik a vágyaink voltak? Mi lesz a kubai néppel a gyötrő, védő „atya” nélkül, aki nem engedte őket, hogy suttyomban a „vad kapitalizmushoz” oldalogjanak? Mi lesz belőlünk azon ember nélkül, aki helyettünk gondolkozott, aki engedélyezi, mikor hagyhatjuk el szigetünket és mikor nem, a politikájától és a minket körül vevő óceántól függően? Ki fogja engedélyezni vagy sem, hogy azzá legyek, ami vagyok?

havana

November 26-án, a Fidel halálozása utáni napon volt egy érzésem, hogy a kis ketrec, ha kicsit is, de kinyílt. Kinéztem az üres, hallgatag városra. De nem mentem ki a hűvös levegőt mellemre szívni. Helyette elmentem az ajtótól. Féltem, jön valaki rossz szándékkal. Megijedtem. És rájöttem: a ketrec bennem van.

Szüleimre gondoltam, akik már meghaltak. Ez számukra késve érkezett. És magamra gondoltam, egy cenzúrázott íróra Kubában, egy nőre a 21. században, akit mindeddig elcsendesítettek. Annak ellenére, hogy ezt a halált megjósolták, rájöttem, hogy Fidel nem halhatatlan, mint aminek ő önmagát hitte. Hosszú beszéde véget ért.

De hatása régóta megmérgezte véremet. Ezt Fidel mindanyiunkkal megtette. Szóval feltenném utolsó kérdésem: „Fidel, hogyan fogunk mi nélküled létezni?”

 

PS

1/ A fenti egy fordítás a New York Times 2016 december 4-i számából, a vélemény rovatból. A szerző, Wendy Guerra, egy nemsokára megjelenő könyv, a Vasárnapi Forradalom szerzője. Ez a tanulmány spanyolból lett angolra fordítva, a fordító Krisztina Cordero.

2/ Az eredeti cikk itt található.

3/ Köszönet barátomnak a fordítás magyarságának átfésüléséért.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr9512025327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pietnik 2016.12.06. 09:41:53

Hát,valóban lehet a kőkemény kapitalizmusra készülni Kubában is!
Ez a szöveg éppen olyan szemét ,félrevezető,mint nálunk a rendszerváltás előtti előtti,és utáni ellenzéki propaganda,ami egészen máig tart a komcsizásával,a múlt gyalázásával!
és tömegével lesznek olyan hülyék,félrevezetettek,és természetesen dögivel árulók,és megrögzött ellenségek,akiknek Fidel halála jelenti a valódi felszabadulást!
Csak abban tévednek,hogy ez valóban az lesz!
Eörsi Mátyás,mikor úgy 2008 táján ellátogatott Kubába,ott előterjesztette,hogy szivesen átadja a kubaiaknak a rendszerváltás tapasztalatait abban az esetben,ha ők is rendszerváltásra vetemednének!
Akkor elhajtották a halál faxára,haza!!
Reméljük,most is lesz annyi eszük,hogy a volt keleti tömb szocialista országainak rossz példájából tanulnak,és nem a saját bőrükön akarják megtapasztalni a kapitalizmus diszkrétnek éppen nem modható báját!

littke 2016.12.06. 11:45:39

@pietnik:
Igen, igaz, van mit tanulni.

- duplagondol 2016.12.07. 01:55:26

@pietnik: Márpedig, ha nincs kapitalizmus, nem nagyon tudják majd lecserélni mondjuk a hatvan éve toldozott-foldozott autókat. Rummal nemigen lehet üzletelni, mondjuk, arra talán jó, hogy benzin helyett még elvigye egy ideig a járgányt.

cardiobascuralis 2 2016.12.07. 02:13:05

Nem tudom, mit engedett Castro tanulni, de ahogy látom, magyar nyelvet és helyesírást kurvára nem.

"Köszönet barátomnak a fordítás magyarságának átfésüléséért."

Ne köszönd, nagyon szar munkát végzett. A firkálmány hemzseg a hibáktól, szinte egyetlen hibátlan mondata sincs.

-JzK- 2016.12.07. 02:34:47

Egyszerű: a rendszerváltást vagy csináljátok rendesen, vagy sehogy.

cardiobascuralis 2 2016.12.07. 03:03:24

@-JzK-:
Nem kell félniük, a szomszédban lévő Nagy Testvér megszállja őket, mint 1959 előtt.
Utána egy emberöltő alatt eljutnak Nicaragua vagy Salvador szintjére, és majd rájönnek, hogy a pár iszonyatosan meggazdagodó kokainbárót kivéve a többinek mennyivel jobb volt Castro alatt.

Kubát ugyanis nem Európához kellene hasonlítani, hanem azokhoz az országokhoz, amelyekkel együtt indult 1959-ben, ugyanarról a nyomorszintről.
Kubában mindenki tud írni-olvasni, hozzájut némi kultúrához, és európai szintű az orvosi ellátás (a mai magyarnál pl. jobb). Ezt kell összevetni a többi közép-amerikai meg észak-dél-amerikai (Kolumbia, Venezuela stb.) országgal, amelyekkel Kuba 1959-ben egy szinten volt.

littke 2016.12.07. 04:18:52

@cardiobascuralis 2:
Ez egy fordítás, az én forditásom angolból, az eredeti spanyol egy kubai írónőő tollából.
Vannak nálam jobb fordítók bőven, őrülök hogy te egyike vagy azoknak.

@-JzK-:
Nem egy könnyű feladat, kétségtelen, hogy a kubai rendszer egypár jó dolgot is behozott.

@- duplagondol:
Hello

Lucifer Morningstar 2016.12.07. 05:53:18

Érdemes lesz majd összevetni a mostani meglátásait úgy 10 év múlva az akkori gondolataival, amikor majd felfogja, hogy a nagy szabadságban amire vágyott, egy másik, sokkal rosszabb elnyomó birka féle agyhalott híveinek megmondószólamai mellett kell éppen éhen döglenie vagy egy ott is kialakult kapitalista álca mögé bújt sintérkórházban kinyúvadnia.
Szép lesz az ébredés, de már késő lesz, az új kapitalisták és az amrik felvásárlók tapossák majd a sárba.

medium size devil 2016.12.07. 05:59:58

@cardiobascuralis 2: USA sose szallta neg Kubat de hazudj uszits es demonizalj ahogy egy komcsipatkany illik.

medium size devil 2016.12.07. 06:07:54

Nem fognak kijonni a majomketrecbol. Nemi zurzavaros atmenet utan elo fog kerulni egy populista despota aki meglovagolja a szabadsagaval elni nem tudo buta cseledde ledegradalt tarsadalomban feltamado hianyerzetet a szigoru gazda es a rossz de legalabb megszokott (ismert, kiszamithato, stb.) korulmenyek utan - ahogy Orban is ugyesen beult Kadar Janos tronjaba.

medium size devil 2016.12.07. 06:19:18

@pietnik: Csak a halott komcsi a jo komcsi es 2016-ban most mar kurvara fogjatok bea pofatokat egyszer es mindenkorra.

2016.12.07. 06:21:07

Mi lesz most? Szabadság! És ennyi. Mellette éhezés és ingyen robot. Ezt hozza a kapitalizmus.

medium size devil 2016.12.07. 06:21:40

@cardiobascuralis 2: Kicsit zavaro a fulnek az idezett mondat de nyelvtanilag es tartalmilag rendben van.

medium size devil 2016.12.07. 06:25:59

@abcd1234: A kapitalizmus az elet lenyegere tanit. Vagy sajat labra allsz vagy masokon eloskodsz. Nekunk magyaroknak is jokora osszegbe kerult a kubai kiserlet, hazi feladat nezz utana kb. mennyivel jarultunk hozza a fidelbuzi diktatura eletben tartasahoz.

medium size devil 2016.12.07. 06:33:55

@cardiobascuralis 2: Kuba gazdasagi teljesitmenye a hivatkozott viszonyitasban gyengebb mint Castro elott. Venezuelaval valo barmilyen peldalozas hibas hiszen ugyanugy egy komcsi diktatura. Az analfabetizmus felszamolasyval hencegni 2026-ban egy kicsit kevesnek tunik szerintem. Mifele tarsadalom amelyik arra veri magat, hogy tud irni-olvasni? Mashol mar a Mars expediciot tervezik..

Arte Peritus 2016.12.07. 06:35:29

Azért még a Castrok vannak hatalmon Kubában, hisz Fidel testvére, Raul vezeti az országot! Várjunk még pár évet (10-et,) azzal a fene nagy kapitalizmussal!

2016.12.07. 06:53:03

@medium size devil: Vágom én, csak sajnos a saját lábra állás az egyenlő a másikon való élősködéssel a kapitalizmusban. Lásd Orbán saját lábán állását és élősködését több millió emberen.

medium size devil 2016.12.07. 06:57:07

@abcd1234: Az orbanizmus nem kapitalizmus, a kegyencek, csaladtagok, es stromanok cegei mogott nincs valodi vallalkozoi teljesitmeny.

2016.12.07. 07:25:30

@medium size devil: Aha. A baj csak az, hogy a '90.-es évek közepétől kb. sehol nincs kapitalizmus, csak a klasszikus Orbanizmus. Európában hol tőlünk, hol mi másoktól vesszük azokat a mintákat, ahol már csak a bratyi számít.

Jakab.gipsz 2016.12.07. 07:53:55

Na most kell a Kubának észnél lenni és nem majmolni a neoliberalizmust.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.07. 08:48:52

@medium size devil:

A kapitalizmus sehol se a valós teljesítményről szól.

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.07. 08:51:50

Minden rendszernek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.
Egy dolog fix.
Az átmenet alatt minden rosszabb lesz, és csak a rablók járnak jól.

A kérdés hogy az átmenet alatt kiárusítják-e az országukat, földjeiket, infrastruktúrájukat, közműveiket, mint ahogyan tették ezt nálunk a ballibek.

- duplagondol 2016.12.07. 09:43:04

@maxval bircaman BircaHang szerk: Az a helyzet, hogy a munkaerő több, mint egynegyede már most a magánszektorban dolgozik és ez a szám a jövőben valószínűleg csak meredeken emelkedni fog. A meggazdagodás szinte egyetlen módja, ha valaki dollárhoz, esetleg konvertibilis pesóhoz jut, ezért sokan még az anyjukat, húgukat, bátyjukat is képesek volnának eladni (már ha nem épp ők utalják haza a pénzt Floridából)). Az ország Amerika mániában él, mindenhol csillagos-sávos zászlók tűnnek fel, ahogy csak lehet, fusiznak, közben pedig még mindig jegyre árulják az élelmiszer harmadát-negyedét, az infrastruktúra egy évtizedekkel előtti szinten ragadt meg, állandóak az áramkimaradások, a házak omladoznak, versenyképes iparról szó nincs, a bürokrácia alig enged levegőt a fejlesztéseknek, a legkomolyabb bevételt pedig ugyanaz hozza, mint ami ellen az ötvenes években lázadoztak: a külföldi turisták fogadása.

De persze, innen csak lefelé vezethet az út.

- duplagondol 2016.12.07. 09:52:08

@Jakab.gipsz: Ha tömegével vándorol majd be Kubába a külföldi tőke, azt leginkább azért teszi, mert olcsó, nagyon olcsó munkaerőre számíthat. Szóval a centrum és a periféria közt törvényszerűen kiütközik az egyenlőtlenség, az éhbérért cserébe legalább majd csipegethetnek valamit a fejlett világ gazdagságából, amire most annyira vágynak. Abban, hogy ez így alakult, a hajdani elvtársak nálunk is elévülhetetlen szerepet játszottak. Talán még inkább, mint a mostaniak.

Kovi1970 2016.12.07. 10:45:53

Ez a poszt ugye csak egy vicc? Ott élő simerősöm története alapján Kubában nem gondoskodnak rólad hanem elnyomnak: az állami rendszerben gyakorlatilag éhen halsz, mint a ruszkiknál, ha bármire is szükséged lenne feketézni kell, amit ugyebár ellenőriznek és neked egyúttal rögtön meg is kell vesztegetni, amivel oda is a maszekmunka gyümölcse.

Perverz és aberrált társadalom, egy idióta aki erre nosztalgiázik... Csak jobb jöhet ennél náluk, szerencséje Castrónak hogy ennyire lusta népet fogott ki...

Scipovicsné 2016.12.07. 13:12:10

@cardiobascuralis 2: "európai szintű az orvosi ellátás (a mai magyarnál pl. jobb)"

Az idén márciusban megszerzett tapasztalatom alapján azért erre ne vegyél mérget. Lehet, hogy az orvosok hivatástudata jobb, mint a miénk, de a nemcsak az autók 60 évesek, hanem az orvosi berendezések is (pl. röntgen). A 60 év pedig nagyon sok.

littke 2016.12.07. 16:11:22

@maxval bircaman BircaHang szerk:
kinek jobb lesz kinek rosszabb. hasonlóan mint MO-n, Kelet Németben. Az időssebbek nem fognak jól átállni.

@Lucifer Morningstar:
Igen

@- duplagondol: @medium size devil:
hello

@Lector Oris:
Meddi fo Raul élni?

@abcd1234:
Na azért gondolj Vietnama. Ott aránylag jól mennek a dolgok.

@Jakab.gipsz:
Igen

@Scipovicsné:
hello

@Kovi1970:
Igen de senki sem éhezik, az orvosi ellátás iskolázás dícséretre métó, ugyan orvosságokra pénz nem futja.

@Ballib cenzúrázók réme 19:
Igen

medium size devil 2016.12.07. 16:18:45

@Ballib cenzúrázók réme 19: Ez a "kiarusitas" egy otvar bargyu legenda. Ezt hajtogatjatok evtizedek ota de nem voltatok ott hogy versenyajanlatot tegyetek az allamadossagbol finanszirozott, naplopok es ejtoernyosok tizezreit eltarto szanaszet fusizott, kurvara nem hatekony allami vallalatok megvetelere es rendberakasara.

medium size devil 2016.12.07. 16:21:07

@maxval bircaman BircaHang szerk: Egy BMW-vel dongetek es ennek fenyeben sajnos fizikai keptelensegnek tartom felfogni a mondanivodat.

medium size devil 2016.12.07. 16:25:58

@maxval bircaman BircaHang szerk: Egyik se igaz. Probalt egy normalis stabil gazdasagi kornyezetet teremteni a szomszedsagaban, tobb alkalommal is uzleti alapu ajanlatot tett a spanyoloknak a sziget megvasarlasara. Kuba Batista elott egy szarkupac volt. A hagyomanyos ertelrmben az USA sose "rohanta le" ezeket a buzeransokat es Batista rendszere SOSE volt annyira elnyomo mint amennyire a tetves Castro rendszere volt MINDIG.

medium size devil 2016.12.07. 16:27:01

Mindig is a lappango homoszexualitas jelenek tartottam ezt a Che Guevara imadatot.

medium size devil 2016.12.07. 16:29:23

@Jakab.gipsz: Barmit majmolnak csak kilepjenek vegre a takonybol.

cardiobascuralis 2 2016.12.07. 16:34:15

@littke:
Na őrülj, elég, ha örülsz.
Egyébként a minőséget látva biztosan jobb vagyok, meg én ismerem a magyar helyesírást is. Ami minden írásbeli tevékenységhez (fordítás, újságírás stb.) az ALAP.

@medium size devil:
Lapozd fel a Wikipédián a funkcionális analfabéta szócikket, aztán olvasd fel hangosan a tükör előtt. Akkor lesz hozzá illusztrációd is, ugyanis a szócikket rólad írták.
Lehet, hogy devilnek csak medium size vagy, de asshole-nak extra gigantic size. Agyban meg szupertörpe.
Birka mondanivalóját is azért nem tudod felfogni, mert a te agyméreteddel lehetetlen. De a BMW-hez olyan illik.

@- duplagondol:
"mindenhol csillagos-sávos zászlók tűnnek fel"
Biztos mert Kuba zászlaja is csillagos-sávos.
Birka egyébként élt kint pár évet Kubában, valószínűleg mindegyikünknél jobban ismeri.

Kovi1970 2016.12.07. 23:52:19

@littke: konkrétan ami ott az államilag "biztosított" (inkább előírt) színvonal, nálunk már éhezésnek minősülne.

cardiobascuralis 2 2016.12.08. 03:43:32

@- duplagondol:
Mit nem egészen?
A kubai zászló sávos, és van rajta csillag. És még a színei is olyanok, mint az amerikainak: piros-fehér-kék.

@littke:
És mi az az egy, amit értesz?

- duplagondol 2016.12.08. 06:11:56

@cardiobascuralis 2: Édes jó Istenem. Rákattintottál a hozzászólásban elhelyezett linkekre? Keressek még neked vagy ötven hasonló képet a neten, nagyjából minimális erőfeszítés nélkül? Hogy aztán ne írjak olyanokat a végén , hogysmint: "mi az az egy, amit értesz"?

pietnik 2016.12.08. 07:50:50

medium dupla debil!
Én még sosem kívántam senkinek,hogy dögöljön meg,neked sem!De a te esetedben azt sem tudom kívánni neked,hogy jöjjön meg az eszed!
Ugyanis a kor idióta ,hivatásos tolvajait utánozva bőszen komcsizol,hogy ugyanis csak a halott komcsi a jó komcsi, szerinted!
Fogalmad sincs arról,hogy ki a komcsi,mi a komcsi,legfeljebb annyit tudsz róla,amit a hivatalos média,és a hivatalban lévő tolvajok szajóznak lépten nyomon,kifejezve iszonyatos félelmüket az öntudatra ébredő nép,nemzettől,vagy éppen a nemzetközi munkásság mára hatalmasra duzzadt elégedetlenségének kitörésétől!
A komcsi,azaz a kommunista nem más,.mint a dolgozók érdekeit szorgalmazó,védő személy,csoportosulás,amely a társaadalom munka,és pénzügyeinek figyelembe vételével,azok összefüggéseinek elemzésével igyekszik azt elérni,hogy a munkaerőt,azaz az értéket előállító és képviselő dolgozó minél nagyobb részben részesüljön az általa előállított értékek élvezetéből,a mindenkori társadalom fejlesztéséért vívott mozgalmi harcban érvényesíti a dolgozók jogait(kötelezettségeit is!) az élethez,alakhatáshoz a munkához az szinvonalas pihenéshez,,fizetéshez,a gyermekei szinvonalas ingyenes oktatásához,az ingyenes egészségügyi ellátáshoz!
Nem a baloldaltól lopott,néphülyítő,félrevezető jelszavakkal,populáris kábítással,hanem érthető,és érvényesíthető jogosítványokkal felruházva a dolgozók tömegeit,és megszüntetni próbálja a kizsákmányolás t megszüntetni,és harcol az újra támadó fasizmus térhódítása ellen!
Ugyanis fasiztában még a halott sem jó,az olyan frázisokat szajkozó agyatlan fasiszta,mint vagy te is pedig végképp el kell,hogy tünjön a porondról!
Inkább javasolnám,hogy húzd meg magad,és tanácsot még a legközelebbi hozzátartozódnak se adj ezen a szinvonalon,még akkor sem, ha fizetnek érte!!Rozumis?!

cardiobascuralis 2 2016.12.08. 15:09:53

@- duplagondol:
Baromka, keress olyan képet, amelyiken a mai kubai zászló NEM sávos és csillagos.
Ha funkcionális analfabéta vagy, akkor legalább ne akard minden hozzászólásodban még bizonygatni is.

- duplagondol 2016.12.08. 17:07:06

@cardiobascuralis 2: Nem tudom, ezt komolyan csinálod -e vagy csak eljátszod itt a netes trollt. A kutyák f..át nem érdekli, milyen a kubai zászló, ha egyszerűen arról volt szó, hogy az országot Amerika-mánia fogta el. Szóval, ahelyett átkozódsz és másokat gondolsz hülyének: inkább ne égesd magad tovább. Kínos. Nagyon kínos.

- duplagondol 2016.12.08. 17:16:52

@pietnik: "Az élethez,alakhatáshoz a munkához az szinvonalas pihenéshez,,fizetéshez,a gyermekei szinvonalas ingyenes oktatásához,az ingyenes egészségügyi ellátáshoz."

Mindezt szinte csak megízesíti a hóhérkötél meg a gumibot...

Gül baba turbója 2016.12.09. 03:45:07

@- duplagondol:
Te égeted magad, te szerencsétlen.
Tanulj meg esetleg olvasni, sokat segít. Bár az eddigiek alapján úgy tűnik, túl hülye vagy ehhez a mutatványhoz.

pietnik 2016.12.09. 08:12:08

@Gül baba turbója:
Ezzel csak az a gond,hogy a köldöködnél te sem látsz tovább!Úgy is mondhatnám,hogy saját jól felfogott kapitalista érzületeid igazolása során megfeledkezel arról a töménytelen gonoszságról,amit a kapitalizmus,még előtte a feudalizmus keretében a földesúri osztály,és a klérus elkövetett!!
Szó sincs róla,de ismerős az a mérhetetlen pofátlanság,amely napjainkban dívik!Míg az 56-os lincselőket ,és a rendszer ellen támadókat kivégeztető rendszert itt szidjátok,addig kellemesen elkendőzitek azt a tényt,hogy tkp. 45 után,mikor az ország a háború folyamán óriási veszteségeket könyvelhetett el,azt a szocializmus keretén belül hozták helyre, a szocializmusban fizették vissza a háborús jóvátételeket,és építettek fel egy élhető országot!Igaz,hogy nélkülözések ,kinlódások árán,de felépült!!És amikor már tényleg élhető volt az ország,akkor ugyanazok,vagy /és utódaik,akik az első,és második vh.-t előidézték,azok árulták el a szocializmust támadtak ellene,és okoztak az országnak háromszor akkora kárt ,minzt a két háború összesen!!E
Ezek miatt ,úgy látszik,hogy számotokra a kötél,és a gumibot nagyon is kevés volt!!
Kádárt Gorbacsov váltatta le,Kádárt,aki a kompromisszumok robotosa volt!
Mára kiderült,hogy a tőkével,és hitvány csatlósaival kompromisszumot nem lehet kötni!
Ha legyőzik,később ezer fejű hidra képében újra támad,és sok olyan ostoba,rosszindulatú támogatója akad,mint te is vagy!!
Na,ezért kell(ett) a gumibot,és a kötél!

pietnik 2016.12.09. 08:18:25

bocs,nem gülbaba turbója a cimzett a fenti kommentnek,hanem dupla gondol!Valójában nem én írtam oda,csak ott lett!
Mostanában furcsa dolgok történnek a gépemmel,tegnapelőtt pl.kikapcsolta valaki az IP címemet,és 24 órán keresztül nem használhattam a gépem,most pedig írásaimban olyan dolgok jelennek meg ,melyeket nem én írtam!Sajnálatos dolog lenne,ha valakik arra vetemednének aljas módon,hogy illegálisan használják a gépemet,és írnak a nevemben törölhetetlen dolgokat,és az IP címemmel szórakozna!
Közlöm,hogy a gépem legális ,és illegális kapcsolatait 14 napon belül felülvizsgáltatom arra hivatott szakemberrel,és akit kalózkodáson,illegális baromkodáson kap,azok komoly kártérítési perre,és büntetőfeljelentésre számíthatnak!!

Xilit 2016.12.09. 18:44:03

Szia little!

Ha valaki autentikusan szólalhat meg Kubát illetően, az, úgy gondolom, Max', meg is tette, mértéktartóan, amit köszönök is.

Aki bárkit lekomcsipatkányoz, érdemtelen a dialógra.

Az egyik fiam járt Kubában, mindössze néhány hét tapasztalata annyi volt, hogy csodálatos lenne, ha nem amortizálódott volna le az évtizedek során. Ezt elsősorban építészetileg értette, az utak állapotára, tehát külsőségekre. Hozzánk képest látványos a szegénység, de legalább olyan szembetűnő a mentális különbség: míg a magyar depresszív, busongó nép, addig a kubaiakat semmi nem tudja kizökkenteni a az életigenlésből.

Fidel nagy formátumú politikus volt, a szegénység leküzdhetetlenségében pedig nagy szerepet játszott az USA, ezt felesleges tagadni. Aggódom is, milyen jövő vár erre a térségre. Trump elefánt a porcelánboltban, minden szempontból Obama ellentéte.
Szóval, aggódom, és kívánok ennek a népnek jobb sorsot, mint amit mi teremtettünk magunknak.

littke 2016.12.09. 19:24:09

@Xilit:
Igen.
Mellesleg a cikket egy Kubában élő írónő írta, nem mindenki olyan vidám, és nem mindenki volt vidám azokban az időkben.
Amiket felhozott a cikkében azok engem a mi "szocialista kisérletünkre" nagyon emlékeztetett.
Az állatkert példa is jó.

A nagyvilágban kell mindenkinek boldogulnia, nem egy búra alatt....

- duplagondol 2016.12.09. 20:42:33

@Gül baba turbója: Ne strapáld magad. A tény az, hogy képtelen voltáé értelmezni egy egyszerű felvetést a kubaiak Amerika-mániájáról. A pszichológia alighanem ezt hívja projekciónak, kivetítésnek: hülyének tartasz másokat, és ezt hangosan ki is nyilvánítod, miközben láthatóan neked sem osztották két marokkal az észt.

- duplagondol 2016.12.09. 20:57:08

@pietnik: Nehéz volna végigmenni azon a rengeteg sok, régi, ostoba klisén, amit felsoroltál, őszintén szólva, nincs is túl nagy erőm és a kedvem hozzá. Maradjunk csak annyiban: az ország újjáépítése nem a kommunisták, a 'szocializmus' érdeme, hanem leginkább az áldott jó magyar népé. Az előjelek épp fordítottak: ami az emberektől kitellett és ami véres-verejtékes munkával elérhettek, azon a vörösök csak ronthattak, azzal, hogy egy életképtelen rendszert tartottak fenn, a fejlett világtól való elszigetelődéssel, az élenjáró szovjet ipar csodálatával, a vas és acél országával, a bürokratizmussal, tervalkuval, az érdekeltség hiányával. És persze a gumibottal. Történelmi léptékkel mérve felmérhetetlen az a kár, amit a kommunista párt uralma okozott Magyarországon: pontosabban valamelyest mérhető, ha a háború előtt nálunk még fejletlenebb országokra, Spanyolországra, Írországra, esetleg Finnországra tekintünk. Csermanek és bandája megvetette az alapját mindannak, amitől ma is szenvedünk: a korrupciónak, a bennfentességnek, a teljesítményelv hiányának, a kormányzati autokráciának, kegyuralomnak, az eszetlen központosításnak, a szétrohadó egészségügynek és oktatásnak, az ingyenkenyér szemfényvesztő osztogatásának. Rendszerváltás utáni utódaik, akár vörös, akár narancs színben, csak tökéletesítették tanítómestereik módszereit. Az ő felelősségük a mostani helyzetért persze nem sokkal kisebb.

Xilit 2016.12.09. 22:32:57

@littke:

A ketrec nagyon jó metafora, valóban, és mindig belülről hozzuk létre először - egyet értek.
Minden társadalomnak felnőtté kell válnia előbb-utóbb. Nálunk ez késik, hiába okos, tehetséges nép a magyar, belefullad a saját érzelmeibe - ez az infantilizmus ül átokként rajtunk, nagy probléma, a jó ég tudja, mikor kapunk észbe.

Tudod, miként értékelem a szocialista kísérletet, nem ismétlem, csak megerősítem, hogy e nélkül nem biztos, hogy ott tartana a Nyugat, ahol most.

Xilit 2016.12.09. 22:38:11

@pietnik:

Hiába sorolsz tényeket, világítasz rá a folyamat logikájára, akinek vakablakai vannak, az nem fogja látni azt, amit Te, igen.

Gül baba turbója 2016.12.10. 16:04:16

@pietnik:
Köszi, ez megnyugatató. :-)
Vegyél egy routert a géped elé, abban van hardveres tűzfal, amin nagyon hozzáértő át tud ugyan menni, de legalább nagyon megnehezíted a dolgát. És alig pár ezer forint.

@duplagondol:
Ahogy látom, neked lételemed, hogy bizonygasd, mennyire buta seggfej vagy.
Pedig tényleg elhittük elsőre is.
De csak hajrá, égesd még magad!

@Xilit:

Hát igen, van ugye az a mondás, hogy a legnagyobb sötétség sem tudja elnyomni egyetlen gyertya fényét. De a mondás alkotója nem számolt az ilyen @duplagondol-féle idióták agyának sötétségével.

- duplagondol 2016.12.10. 16:32:01

@Gül baba turbója: Nincs mese, holtpontra jutottunk. Ha én idiótának tartottalak, akkor az bugó, bégető hang miatt volt, amit hozzáképzeltem a "De a kubai zászlón is csillag van!"-mondathoz. Meglehet, könnyen ítélkeztem, de ahogy látom, neked nincsenek ilyen gátlásaid.

pietnik 2016.12.11. 15:47:01

Duplagondol!
Te is egyike vagy azoknak a fidesznyik trolloknak ,akik most kaptak eligazítást Simonka ügyében a központi agytröszttől?!
Mindenki meg van rökönyödve ezen az eligazításon!Főleg azon,hogy mennyire sötétek a trollok,hogy irányítani kell őket,hogy mit írjanak!
Persze,ez nekünk,mint xilitnek ,littlének,és más,Népszabadság nolblogján "nevelkedett" bloggernek nem újság!
Nem újság,hiszen azt,amit te irr összeírkáltál,szinte szó szerint olvashattuk verecke,vasgereben,aLEx,meg hasonló hülyé tollából,meg a jelzőket is,meg azt az aljas sajnálkozást is,hogy te ugyan már unod az egészet ,mert unalmas...stb.stb!
Szóval,valami újat,meggyőzőt nem tudnál mondani?!
Valamit saját kútfőből,amit tapasztaltál!!?vagyolyat,ami az ország,a dolgozók ügyét előrevinné?! Vagy csak játszol a fidesztől kapott okostelefonnal,és hülyeségeket,meg szemétségeket irogatsz,mer' többre nem fussa?!

pietnik 2016.12.11. 15:49:51

Ja!Meg te nem attól szenvedsz,amit Kádár neked hagzott,hanem a saját idiótaságodtól!

- duplagondol 2016.12.11. 16:11:37

@pietnik: Nos, hát nem, nem szeretem a Fideszt. Nagyon nem. Ha figyeltél volna, ez könnyen ki is derül a számodra. Ha vannak egyáltalán érveid, képes vagy a vitára, légy oly jó és arra reagálj, amit írtam, a kedvedért megismétlem őket.. Ha nem: fejezd be az ámokfutást. Engem éppenséggel tökéletesen hidegen hagy.

Tehát, cetereum censeo: a kommunisták magyarországi pártja egy életképtelen rendszert tartott fenn, a fejlett világtól való elszigetelődéssel, az élenjáró szovjet ipar csodálatával, a vas és acél országával, a a korrupcióval, a bennfentességgel, a teljesítményelv hiányával, a kormányzati autokráciával, kegyuralommal, az eszetlen központosítással, a szétrohadó egészségüggyel és oktatással, az ingyenkenyér szemfényvesztő osztogatásával. bürokratizmussal, tervalkuval, az érdekeltség hiányával.

Bármelyiket, ha cáfolni akarnád is: igen messze el kellene rugaszkodnod a tényektől.

cardiobascuralis 2 2016.12.11. 18:01:24

@- duplagondol:
Azért ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, téged saját magadon kívül szinte mindenki hülyének tart.
Esetleg el kéne gondolkodnod, hogy biztosan mindenki szembe jön-e az autópályán, vagy csak te egyedül.

- duplagondol 2016.12.11. 18:05:31

Nem látom a hatalmas megbotránkozást. Egyébként feltűnt, hogy egy érdemi észrevételed nem volt eddig arra, amit írtam? Minek a jele ez szerinted?

- duplagondol 2016.12.12. 02:29:59

Nem, annak, hogy egy okvetetlenkedő troll vagy. Az itteni netes portfóliódat elnézve, mást sem teszel, csak válogatatlan szavakkal beszólsz embereknek a különböző fórumokban, olyan stílusban, amiért tisztességes körülmények között, szemtől szemben bárki pofán csapna az utcán. Végy magadon erőt, hozz össze valami értékelhető véleményt és győzz meg arról, hogy nem egészen így állunk. Addig is küldöm nagy szeretettel az alábbi apró bejátszást, hátha elkap a déjá vú.

southpark.cc.com/clips/vz1rs6/skankhunt42-gets-to-work#source=ff4daa77-43e0-4601-8fd6-21ea1daf9c19&position=155&sort=airdate

Xilit 2016.12.12. 18:20:24

@- duplagondol:

A szovjet ipar csodálata? Korrupció? Bennfentesség? Kormányzati autokrácia? Kegyuralom? Szétrohadó
egészségügy és oktatás?

Te a fideszről beszélsz.

- duplagondol 2016.12.12. 19:26:05

@Xilit: Kissé átfordítva a filmek végén olvasható szöveget: bárminemű hasonlóság NEM a véletlen műve.

pietnik 2016.12.14. 12:59:51

Dupla!
Ez a propaganda szöveg dől minden irányított trollból!Te is az vagy!
Kár a szóért belétek,nektek ez van jól,ami most van!
Ennyi!

- duplagondol 2016.12.23. 23:53:29

@pietnik: Tehát nincsenek érveid. Értem.
süti beállítások módosítása