elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Össze vissza Los Angelesről

2017. június 08. - littke

Torontói gépünk lassan ereszkedni kezdett, négy óra telhetett el a felszállás óta. Az ablakból lenézve, csodás a táj. A Grand Canyon vidéke fölött repültünk. Fél óra múlva már a Csendes Óceán is látszott, plusz a mérhetetlen sokasága a házaknak. Földszintes „bungalók”, amik Los Angeles (LA) lényege, ilyen és hasonló városrészek alkotják ezt a várost. Messze havas hegyeket lehetett látni. Kis rázkódás, megérkeztünk LAX-ba, ahogy LA repülőterét itt nevezik.

Na, mármost hacsaknem valaki vár, ismerős vagy rokon, kocsi kell. A mienk le lett foglalva. Az Avis-el vagyok „eljegyezve” évek óta. Mivel a vám stb. formaságokon már Torontóban átmentünk, és csupán kézipoggyászt vittünk, irány a „Rental Cars” (Bérkocsik) jelzés. Egy kis buszba szállsz fel, AVIS logóval ellátva, ami elvisz az Avis zárt területére…lehet fél Pasarét nagyságú. A busz a bérelt kocsid előtt tesz le, mert megmondtad beszálláskor, ki vagy, és a vezetőnél levő képernyő, mutatja a kocsid helyét. Ott vár, egy a több ezer között, papírok, kulcs minden elkészítve, az égvilágon senki sincs a közelben. Hajtasz a kijárathoz, itt az őrök leellenőrzik, hogy te az vagy aki a kocsit bérelte. Egy pillantás a jogsidra, 15 másodperc, és kinn vagy. Nincsen fakszni.

LA leszállás előtt:

la1

Irány a San Sepulveda Boulvard. Mindig erre hajtok. Úgy érzem a San Sepulveda bulvár, LA, igazi arcát tükrözi. Nemigen van emeletes épület. Az út, széles, hosszú. Kisemberek laknak a szomszédságban, jobbra-balra. Sok a benzinkút, a nyílt parkoló, mindenütt olcsó boltok, mosodák. Csinosnak nem mondható. Mexikói, iráni, kitudja, milyen ételeket vehetsz, fillérekért. Az emberek farmerba vannak öltözve, kevesebb a német kocsi. Mellesleg itt nem divat gyalog járni.

Mehetnénk gyorsabban a 405-ös autósztrádán, de én ezt az utat szeretem, és ezen egy óráig „csorogni”, amíg a Sunset Bulvárnál, jobbra fordulunk. Ehhez közel van a hotelunk. A negyedet Bel Air -nek hívják, West Hollywood nincsen messze. Itt minden jóval proccosabb, mint az idevezető út. És itt érdemes sétálni.

A 405-es expressway a repülőtér mellett:

la2

Nem is tudom, hogyan írjam le a várost? Ha nem is jártál itt, az előbb említett két negyeden kívül, (Bel Air és Hollywood) futóban hallhattál más városegyedekről is: Malibu, Santa Monica, Venice Beach, Manhattan Beach, Long Beach, Paramaunt, Anaheim, Santa Ana, Pasadena. Ja hogy a belvárost nem említettem? Van az is. Arrafele, amerre a magas épületek vannak. Érdemes megnézni, de LA lényege nem itt rejlik.

A távolabbi hegyek:

la4

Essünk túl néhány adaton. Az USA második legnagyobb városa, LA belső területén 3.5 millió ember él, míg nagy Los Angeles, 13-tól 18 millió emberrel van megáldva, attól függően, hogy hol húzzuk a határt. 1871-ben lett várossá kijelentve. Spanyol misszionáriusok alapították. A mediterrán klíma, az óceán, nagyon vonzó várossá teszi, ugyan a környező hegyek és az állandó gépjármű használat miatt a tengerszinten a levegő nem a legjobb minőségű. Újabban, dehogy újabban, amióta csak emlékszem, a vízhiány is egy probléma. Kevés az eső, a polgárok meg nem ismertek a takarékosságukról. A Colorado folyó vizéből LA után gyakorlatilag semmi sem marad, közel nulla az a mennyiség, ami Mexikóba átér és a Csendes Óceánba végül is eljut.

Sunset Boulvár:

la7

LA a szórakoztató ipar központja, sok híres ember lakhelye. Kalifornia másik neves városa, LA ellenlábasa, San Francisco. Az, mint New York vagy Boston egy „város város”. Jó tömegközlekedéssel és rengeteg bérházzal. LA-ben ezek még ma is alig vannak, és a kocsi használat nélkülözhetetlen. A szétterjedt várost, számtalan expressway köti össze, és ugyan van egy gyorsvasút, meg vannak buszok, de a tömegközlekedést jobbára csak a pénztelenek és a mexikóiak használják. A közlekedési dugók mindennaposak. Az a vicc járja, hogy LA lakóit csupán egy téma érdekli igazán: a közlekedés, éspedig az, hogy melyik expressway-t vegyék céljuk eléréséhez.

A Walt Disney koncert terem

la5

xxx

Posztom hátralevő részében egy párnapos utitervet vázolok fel, látnivalókat, amiket szerintem, ha erre jársz érdemes megnézni.

A Centrum

OK, legyünk ezen túl. Három modern épület az, amit érdemes megnézni. A Walt Disney Koncert Terem, ez a neves Los Angeles Filharmonikusok székhelye, és egy ultra modern, Frank Gehry tervezte épület. Érdemes egy túrára befizetni.

A másik a Zene Központ (LA Performing Art Centre), ahol színházak és az Opera van. A harmadik épület talán a legszebb, a Cathedral of Our Lady of the Angels (Az Angyalok Mi Asszonya Katedrális). Az építész a spanyol José Rafael Moneo. 2002-ben készült el. A modern alabástromból készült ablakok, az építészeti elrendezés, a modern templom építészet egyik legszebb példányává teszik.

 

 A mi Asszonyunk Katedrális:la6

Sunset bulvár

LA, talán leghíresebb útja, 35 km hosszú. A belvárosban kezdődik, kb. két óra kocsival. A kissé szegényes kezdetétől, a rikító Nyugat Hollywoodon át a Csendes Óceánig tart. Elhajtasz a pénzes Beverly Hills mellett, ahova érdemes bekukkantani, mini palotáit megcsodálni. Az út csak kanyarog, jön a West Side és Brentwood, majd az elbujt Pacific Palisades. Csak megjegyzem, mindezek nem éppen munkás negyedek.

Sunset boulvár:

la10

Végül a menő Malibu-hoz érsz, a Pacific Coast országúthoz, a neves US Hwy 1-hez. Itt nehéz lesz parkolni, de ha szerencsés vagy és találsz helyet, nyugodtan sétálj le a homokos óceán partra. Az US- ben a tengerpart sehol sem privát, sétálhatsz, nézheted a part menti több milliós villákat, fürdő gatyádban te is az itt lakók köze vegyülsz.

Beverley Hills:la8

Santa Monica

Én ide a Wilshire bulváron érkeznék, a Sunset után a legismertebb bulvár. Ennek itt a vége… fuss el vége. Santa Monica, egy kedvenc helyem. Olyan városias, érts ezalatt, hogy vannak bérházak, és öröklakások. Plusz van egy gyönyörű sétány az Óceán parton, meg egy komoly fából épített móló, ezt itt „Pier”-nek hívják. Van persze strand is.

Venice Beach:

la11

Érdemes a főutcán járni, utána a kissé kijjebb eső Montana Avenue-t meglátogatni, ahova az itteniek kávézni járnak, kutyájukkal sétálnak, avagy éppen a jóga stúdiókba tartanak, kikapcsolódni. Egy érdekes része a városnak, nagy az utcai élet, tele megengedhető boltokkal, egyedi üzletekkel.

Venice Beach

Kissé keletre, Santa Monica-tól nem messze, ott van a Venice Beach. Sok strand van LA- ben, és ez nem is a kedvencem. De egyszer ide érdemes ellátogatni. A tömeg, tele van izompacsirtákkal, mutatványosokkal, zenekarokkal, csinibabákkal és melegekkel, de elsősorban a magad fajtával, temérdek turistával.

Talán a legokosabb biciklit bérelni és a 8 mérföldes víz menti, bicikli ösvényt komótosan pedálozni. Így magad mögött hagytad a kakofóniát. Jobbra az óceán, balra a temérdek póló-ing árus, kávézó és kocsma, a környék tele van kis, divatos, vityillókkal, amik amolyan nyaralóhely hangulatot adnak.

Ház Malibuban:

la14

A Getty Museum

Íme egy épület komplexus, aminek építésénél a pénz nem számított.

Magasan egy domb tetején, a Santa Monica hegyekben, a fehér olasz travertine-ből épült csuda múzeum, egy „muszáj látvány”.  Milliárd dollárba kóstált, Roma mellől, Tivoliból szállították ide a követ. 1982-ben lett kész. Az építész, Richard Meier. A tervezésénél a természetes világítást maximalizálták. A nagy üveg ablakokból, nagyszerű a kilátás. Erre a Csendes Óceánt látod, a messziségben, arra, a San Gabriel hegyeket.

A Getty Muzeum:

la12

Egy kis siklóval mégy fel kocsid parkolása után, (parkolás 15 dolcsi), a magaslatra, a fehér csoda épületek és parkok közé. Foglalni illik, nem akarsz ide hajtani csak azért, hogy ne legyen hely. Szánj rá minimum fél napot, ahhoz, hogy mindent lássál. A gazdag reneszánsz és impresszionista gyűjteményt nehéz elfelejteni.

Mullholland drive:

la16

Mulholland Drive

Ez a kanyargós látványos út, ismeretes filmekről. A hollywoodi dombokat és azok kanyonjait követi. Amolyan itteni Béla Király út. Ahogy vezetsz, de főleg a mellékutcákban, olyan emberek házait látod, akiknek túl sok a pénze. Sok ház lábakon áll, isteni kilátással és csodás uszodákkal, kertekkel. Egy álomvilág, ami létezik.

Az úton van bőven kitérő, kilátással, ahol magát a várost és a San Fernando völgyet láthatod, magasról. Ingyen.

Rodeo Drive:

la17

Rodeo Drive

Ez a Beverly Hills közelében lévő vásárló utca, LA „Váci utcája”. Nyilvánvaló, hogy az árak az itt lófrálók legtöbbjének bukszáján felüli. De a parkolás sok helyen 2 órára ingyenes, és miért is ne sétáljunk, csodáljuk a 15 ezer dolláros öltönyöket, a legnagyobb nevek alkotásait a kirakatokban?

Manhatten Beach:

la15

PS

A beszámolóm nem lenne teljes egy video nélkül. Utazz az I-405 Expressway-en Santa Monica-ba. 3,5 perc.

https://www.youtube.com/watch?v=pM7mIQDPVrg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr7212566151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2017.06.09. 18:50:04

Szia, little, a videó csak 3,5 perces, biztos, hogy ezt akartad linkelni?

Annyi helyen tudnám elképzelni az életemet, de Amerika azon kevesek közé tartozik, ahová nem vágyom.
Kanada más, sokkal jobb a fílingje.

littke 2017.06.09. 23:11:00

@Xilit: Ja majd javítok, 3,5 perc.
Az USA nagyonn érdekes és változatos.

ZorróAszter 2017.06.10. 16:26:09

Nem Mi Asszonyunk Angyalai Székesagyház? (Nem vagyok egy nagy angolos)

Nékem is inkább a felhőkarcolók jutnak eszembe Los Angelesről.

Ezeket a helyeket én csak krimikből ismerem.

A vizes témát is valamelyik Phillip Marlow sztoriból.

Viszont már rég akartam kértezni Öntől, hogy szoktam Google műholdas képekkel is sétálgatni, és a sivatagban irtó messze bármilyen terepüléstől egy földút mellett van nyolc ház. Egy kis rövid mellékút két szélén négy-négy. Majnem egymás mellett állnak. Kis családi házak. Nem túl gazdagok, nem túl szegények. Körös-körül semmi, csak a sivatag.

Kik ezek? Miből élnek és mit csinálhatnak ott a sivatag közepén?

littke 2017.06.11. 04:59:52

@ZorróAszter:
Igen Önnek van igaza.
LA felhőkarcoloi nem jelentőssek, a város inkabb a leírt negyedeiről ismert, Hollywood, Malibu, Bel Air, stb.
Nem tudom mire utal, a sivatag melleti házaknál, de kocsival sok helyre el lehet menni, még akkor is ha sivatag mellett lakik valaki.
süti beállítások módosítása