elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Portugál történetek 1

A Mercado

2016. június 15. - littke

A latin eredetű mercado szó piacot jelent spanyolul és portugálul. Portugáliában, főleg Lisszabonban, a fedett piacok jó része át lett alakítva, helyet szorítottak a minőségi, de árban megengedhető étkező helyeknek.

Mercado del Campo Ourique, Lisszabon, Esterella negyedében. Előtted egy hentes, mellette egy halas:

portugal1 mercado quirice

Ezek a helybeliek és a turisták kedvencei lettek. A piacok nyitva tartási ideje a megszokott, de az étkezők déltől éjfélig nyitva vannak, és evés időben nagy a forgalmuk. Szóval a mercadók amolyan „nagycsarnokok”, ugyan véleményem szerint az ételek minősége és a környezet hangulata jóval felette van annak, ami a budapesti Nagycsarnok emeletén az ottani étkező standoknál, megszokott.

Time Out Mercado da Ribeira, Lisszabon:

 Portugal1 timeout market

Nem régi portugál utunk alkalmával jó pár Mercado-t meglátogattunk. Kettőt Lisszabonban és egyet Portóban. Lisszabonban a legismertebb a Tagus folyó melletti, Cais do Sodré HÉV végállomáshoz van közel, ahonnan Belémbe és Estorilba lehet menni. A neve, Time Out Mercado da Ribeira. http://www.lisbonlux.com/lisbon-shops/mercado-da-ribeira.html. A másik a romantikus Esterella negyedben található, és Mercado del Campo Ourique-nek hívják. http://www.mercadodecampodeourique.pt/

A villamos Lisszabon Esterella negyedében:

P1030009

Mindkettő a város központjából villamossal könnyen elérhető.

Portugáliában a mercadokban sok étel árusító, neves (és drága) városi étteremhez tartozik. Az itt dolgozók többsége kulináris felső iskolákba jár. Törekvő fiatalok, akik éttermi és séf pályán akarnak maguknak karriert biztosítani. Tehát nem morcos agyondolgozott minimum béresek.

A mi rendelésünk, friss grill hal, fokhagymás rákok, lecsós rizs, az utóbbi kockává formázva. Fehér, fiatal, "verde" bort vettünk a Douro vidékről:

portugal1 our food quirice

Itt nem löknek eléd egy pörköltet galuskával műanyag tányéron. Nem, itt magasabb a nívó. Sokszor az ajánlat frissensült, idő kell elkészítéséhez és megfelelő tálalásához. De még ha nem is frissensültről beszélünk, a rendelésed felszolgálásához idő tellik amíg azt csinosan zöldséggel és garnírunggal párosítják. Ez a szokás. A táladnak nemcsak a gyomrodat, de a szemedet is ki kell elégítenie.

Épphogy sült tuna, édesburgonyával:

portugal1 timeout tunasweetpotato

A rendelés előrefizetése után kapsz egy „berregőt”, ami jelez amikor az elkészült. Van időd egy asztalt keresni, és a többi kellékeket, ezek szintén időt kívánhatnak és berregővel járhatnak, megvenni, majd mindezt az asztalodhoz vinni. Önkiszolgálásról beszélünk, párosulva rendkívül színvonalas étkezéssel. A használt tálak/poharak elvitelére van személyzet. Nagy a tisztaság.

Ahova nézel, nagy az élet:

portugal1 timeout 2

Érdemes itt időt tölteni, nem sietni. Kapaszkodj, itt kapsz frissen készített salátákat, rafinált előételeket, sajt/felvágott tálakat, és nem utolsósorban sok termelő árul magas minőségi behűtött borokat, de még pezsgőket is. Hogy a számos desszert árus választékáról el ne felejtkezzek. És ha netán étkezésed után egy konyakot vagy portót is akarsz inni, hát csak ülj fel a számos bár egyikének pultjához.

A sonkás-felvágottasokat el ne felejtsd meglátogatni. Jaj de a sajtok is jók!

portugal1 timeout1

Nos, magyarok lehetséges ilyesmit Magyarországon is produkálni? Minőségi, ízletes ételeket megfizethető áron? Jól étkezni anélkül, hogy éttermi felárat, borravalót fizessél? A „Mercado” formula sikeres Portugáliában, miért ne lenne az Magyarországon is?

Na és a süti utána?

portugal1 timeout lemonmarket

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr928810846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kincse- 2016.06.16. 10:06:26

Jól tudni, hogy nem csak idehaza vannak piaccsarnoki étkező helyek, ráadásul magasabb színvonalúak.
Ezekről a keleti országok bazársorai jutnak eszembe, ahol az utcán váltják egymást az étkezdék és üzletek, mekkora különbség.
Kínában szinte minden az utcán zajlik, a kis kék székeken ülve működik az étkezde, pálcikákkal:
shanghaibanelni.blog.hu/2015/07/08/mindent_az_utcan_csinalnak#gallery-1460606923_1
süti beállítások módosítása