elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Donald Trump külpolitikájának valós tragédiája

Ez az írás egy cikk fordítása az USA Today napilap szeptember 21. számából.

2016. szeptember 23. - littke

Trumpnak lennének jó ötletei, de a félrebeszélések, tudatlanság és abszurd elképzelések biztosítani fogják, hogy ezek sehova sem fognak eljutni.

Az amerikai külpolitika hajtóereje a hidegháború és a Szovjetunió lehanyatlása óta az az elgondolás volt, hogy Amerika „egy nélkülözhetetlen nemzet”, aminek fel kell használnia hatalmát és befolyását a világpolitika formálására, valamint az amerikai értékek külföldön történő terjesztésére.

Ez a stratégia, amit egypár kutató a „liberális hegemóniának” nevez, két meggyőződés köré kristályosodik: elsőként, hogy a demokrácia terjesztése a világot biztonságosabbá fogja tenni, másodszor pedig, hogy a katonai hatalom képes demokratikus átalakulást létrehozni, mivel legyőzi a terroristákat, megbuktatja az Amerika ellenes rezsimeket, és így nemzetközi békét és stabilitást eredményez.

Függetlenül a megválasztott kormánytól és párttól, a liberális hegemónia elgondolása majdnem kizárólagosan uralta a legtöbb külpolitikai szakértő eddigi gondolkodását. Ez abból a meglepő tényből látható, hogy az Egyesült Államok a hidegháború óta minden három évből kettőben háborúzott, annak ellenére, hogy nem állt szemben növekedő veszéllyel, ami magára, vagy külföldi érdekeire irányult volna.

A liberális hegemónia minkét oszlopa – a demokrácia terjesztése és a megingatatlan hit az amerikai katonaságban – a hidegháború óta, kétséges eredményekkel járt. Ezek az elgondolások álltak azon szocio kísérletek mögött, amik Afganisztánt és Irakot kísérelték meg működő, nyugat stílusú demokráciákká átváltoztatni.

Ugyan a kezdeti katonai sikerek mindkét országban tagadhatatlanok, az irányelv tervezői nem vették figyelembe azt a történelmi tényt, hogy a demokrácia felépítése hosszú időbe telik (nézzünk csak magára az USÁ-ra) és majdnem mindig egy belülről induló folyamat, nagyon ritkán keletkezik külföldi beavatkozás eredményeként. Ahelyett hogy egy pro Amerika demokráciává vált volna, Afganisztánban ma a Talibán több területet kontrolál, mint akármikor 2001 óta, és Irak lesüllyedt egy az egész országra terjedő vallásos és polgárháborúba.

Míg Obama elnök általában felismerte a katonai beavatkozásokkal járó veszélyeket a Közel-Keleten – például nem vitte be az USA-t direkt a szíriai kalamajkába – legnagyobb politikai hibája akkor történt, amikor a liberális hegemónia nevében cselekedett Afganisztánban és Líbiában.

És akkor Donald Trump megjelent a színen. Trump sikere részben annak köszönhető, hogy ő az amerikai érdeket helyezi minden más elé, ahelyett hogy a grandiózusabb demokrácia terjesztést és az országok átformálásának ideáját kergetné tovább. Az ő támogatóinak magja abban hisz, hogy jobb, ha Amerika abbahagyja azon kísérleteit, amik világ saját képére irányuló átformálásával kapcsolatosak. Trump kritizálta Irak lerohanását (ugyan a legelején támogatta), és megrótta Amerika szövetségeseit, azért mert annak védelmére túlzottan támaszkodnak, anélkül, hogy a biztonságosság létrehozásával járó megfelelő anyagi költségekben részt vennének, és ismételten elítélte a nemzetek átformálásának gyakorlatát. Az elmúlt 25 év eredményei alapján, ezek érthető álláspontok.

donald

És itt fekszik Trump elgondolásának igazi tragédiája. Ha az elnökjelölt a választási kampányát csupán ezekre az ötletekre fókuszálta volna, talán a „nélkülözhetetlen nemzet” gondolkodásmódját, ami a Washingtont dominálja, meg tudta volna érdemileg vitatni. Sajnálatosan azonban Trump ésszerű ötletei eltörpülnek azok között, amik tele vannak rasszizmussal, képmutatással, hazugságokkal, tudatlansággal és sértésekkel.

Trump számos abszurd és nem realista javaslattal jött elő, mint például a muszlim emigráció betiltása, a határfal építése Amerika és déli szomszédja között (amiért Mexikó fog fizetni) és a 11 millió iratnélküli (illegális) emigráns deportálása. Trump lekicsinyli azok családját, akik az ország szolgálatában elhaláloztak és nyíltan kedvel egyes külföldi diktátorokat – egy alkalommal arra biztatta az oroszokat, hogy csak törjenek be demokrata riválisának, Hillarynak, a komputerébe – és azon morfondírozott, hogy az ISIS eltüntetésére az atombombát kellene bevetni.

Sajnos ezek az esztelen tervek a feledékenységgel, nárcizmussal, indulatossággal és több más karakterhibával kapcsolódva arra fognak vezetni, hogy Trump minden ötlete kapásból el lesz vetve, még a ritka jók is. Mindez a „liberális hegemónia” újabb győzelmét fogja jelenteni, annak a világnézetnek, amit a demokrata Hillary jobb híján magának vall.

Trumppal ellentétesen Hillary Clinton briliáns, gyakorlott, árnyalt és érthető. De ha ő nyer ugyanazt a hibás gondolkodást fogja folytatni a Fehér Házban, amely az amerikai stratégia volt az elmúlt 25 évben.

           

PS

A szerző, Nilay Saiya, politikai tudományok tanársegédje, és a Nemzetközi Tanulmányok igazgatója, a New York Állam Egyetemen, Brockport-ban.

Köszönet barátomnak a fordítás magyarságának átfésüléséért.

Az eredeti cikk itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr811738429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.09.24. 11:33:55

Kedves Little!

Ez a cikk a szokásos amerikai sumákolás.

Amerika mindigis kizárólag a gazdasági érdekeit nézte. Tömegével hozott létre és tartott fenn fasiszta diktatúrákat és terrorszervezeteket.

Chile, Argentína, ....

Mudzsahedek, al-Kaida, Iszlám Állam.

Borítékolom, hogy akiket most Szíriában támogat, azokból lesz a holnap al-Kaidája, Iszlám Állama.
Persze majd ha ezek elkezdenek az USÁ-ban vagy Párizsban robbantgatni, akkor majd az egyzsebben tartott világsajtó azt is kiradírozza a világtörténelemből, hogy valaha is láttak CIA tartótisztet.

littke 2016.09.24. 12:25:21

@ZorróAszter:
Őnnel nem tetszik azt lm tudtam boritékolni.....pedig a cikk épp azt mondja változtatni kellene a dolgokon.

ZorróAszter 2016.09.24. 14:16:05

Igen. Azt mondja, hogy változtatni kell a dolgokon. Nem szabadna ilyen önzetlenül ennyi szép dolgot cselekedni a világban. Demokráciát erőltetni a méltatlanokra és önteni a pénzt a hálátlan szegények zsebébe.

Holott nem ezt kellene abbahagyni, hanem a fasiszta rezsimek tömegének a létrehozását és pénzelését, a háborúk sorának a kiprovokálását és kirobbantását, és a terrorszervezetek tucatjainak a létrehozását és pénzelését világszerte évtizedeken keresztül.

littke 2016.09.24. 14:36:11

@ZorróAszter:
Azt kellene abbahagyni amiről a cikk ír. Szerintem. Igen idetartozik a háborúk leállítása is. Olvassa a cikket figyelmesen. Azt írja hogy a "szép" cselekedetek nem vézződnek "szépen".

Milyen fasiszta rezsimekről beszél ön?
Miért nem ír ön erről egy posztot, sokat érdekelne.

ZorróAszter 2016.09.24. 15:09:49

"Milyen fasiszta rezsimekről beszél ön?"

Milyen fasiszta rezsimekről? Hát például az argentin, a chilei, a bolíviai, a nicaraguai, és az egyéb dél-amerikai jutákról. A dél-vietnami katonai kormányokról és egyéb ázsiai katonai diktatúrákról. Például Suhartoról. Meg az afrikaiakról.

Igen, többek között ezt is állítja. Csakhogy nem a szép szándék sül el rosszul, hanem a gonosz hátsószándék működik remekül.

Például ki hiszi azt el, hogy ostobaságból csökkentette az USA és az EU a menekülttáborok pénzügyi támogatását miközben tudták, hogy megsokszorozódnak a menekültek?

Ki hiszi el?

Hát például maga. Meg a gettógimikben meg Oklahoma-Alsó Főiskolán nevelkedett amerikai meg kanadai középosztály.

littke 2016.09.24. 16:20:02

@ZorróAszter:
Mai példát hozzon fel.
Akkoriban komoly kommunista veszély forgott a kockán és igen támogattak szélső jobboldali kormányokat, amiket ön kissé lazán "fasisztáknak" nevez, mert a kettő között az utóbbiakat jobbnak gondolták.
De ma élünk, máról beszéljen.

A menekülttáborok támogatása, hogyan jön ide? Ki mondta hogy a támogatást csökkentették?
Ön kicsit emlékeztet Donald Trumpra, annak szokása összevissza dobálodzni a szavakkal, a tényeket nem figyelembe véve.

Mellesleg a cikk azt írja hogy az US-nek nem kellene a világ ügyeiben beavatkoznia. Egyetért ön ezzel vagy sem?

ZorróAszter 2016.09.25. 03:43:24

Kedves Little!

"Akkoriban komoly kommunista veszély forgott a kockán és igen támogattak szélső jobboldali kormányokat, amiket ön kissé lazán "fasisztáknak" nevez, mert a kettő között az utóbbiakat jobbnak gondolták. "

Remek. Akkor Ön megtalálta a mentséget a nácizmusnak is. Gratulálok.
Még egy picit csiszolgat rajta, és megtalálja a mentséget Auschwitzra is.

Ugyanis a német nagytőke azért juttatta hatalomra a nácikat, hogy leszámoljon a baloldallal és a szakszervezetekkel, mivel az együttes választási eredményük 30% fölött volt, és elég egy komoly válság vagy valami egyéb baj, ami egyesíti őket. És az általában további szavazatokat hoz akár 50% felettieket is.

Egyébként Allende például egy sor államfővel, akit a CIA megbuktatott, megöletett nem volt kommunista. Például eredetileg még Fidel Castro sem volt az. Az amerikaiak tették azzá azzal, hogy
ragaszkodtak a maffia érdekeinek a képviseletéhez és a kedvenc fasiszta diktátorukhoz.

És ha Pinochet és mondjuk Videla nem fasiszta volt, akkor mi? Demokrata?

Allendének mennie kellett, mert nem akarták ingyen adni a rezet. Pinochet hatalomban tartása meg azért vált okafogyottá, mert a távközlésben (AT&T) egyre kevesebb rézre volt már szükség az optikai kábelek terjedésével.

Ennyit az amerikai demokrácia mozgatórúgóiról.

"A menekülttáborok támogatása, hogyan jön ide? Ki mondta hogy a támogatást csökkentették? Ön kicsit emlékeztet Donald Trumpra, annak szokása összevissza dobálodzni a szavakkal, a tényeket nem figyelembe véve."

Mivel mint már többször mondtam, hogy Önnek csak az létezik a világból, történelemből, amiről hollywoodi film készült, esetleg még az, amit megírt a Guardian, ezért kerestem Önnek egy Guardian cikket, ami a menekülttáborok költségvetésének a csökkentéséről és azok hatásáról szól.

Ebből az is kiolvasható, hogy Ön vagy én beszélek-e össze-vissza, mint Donald Trump.

Guardian 2015. szeptember 3,
UN agencies 'broke and failing' in face of ever-growing refugee crisis Damage will be impossible to reverse, warns head of UNHCR, after 10% fall in funding forces cuts to food rations and closure of clinics ...
www.theguardian.com/world/2015/sep/06/refugee-crisis-un-agencies-broke-failing

"Mai példát hozzon fel." és "De ma élünk, máról beszéljen."

Most folyik a menekülthullám felhasználásával Európa fasizálása. Az idegengyűlölet felkorbácsolása. A burkolt vagy kevésbé burkolt fasiszta pártok hatalomba segítése. Ezt indították el közösen az USA és az EU a menekülttáborok ellehetetlenítésével, a menekülthullám szándékos beindításával.

Nem veri ki a szemét?

littke 2016.09.25. 12:28:28

@ZorróAszter: +
Noch einmal meine Frage ist:
Mellesleg a cikk azt írja hogy az US-nek nem kellene a világ ügyeiben beavatkoznia. Egyetért ön ezzel vagy sem?

ZorróAszter 2016.09.25. 13:28:33

Nekem semmi kifogásom sem lenne az ellen, ha az Egyesült Államok a világ csendőre lenne, és mikor egy afrikai diktátor kihirdeti, hogy ölje meg a többségi etnikum a kisebbségieket, akkor egy órán belül lebombáznák az elnöki palotát, és röplapokat szórnának, hogy aki megteszi, keményen felelősségre lesz vonva. Vagy lebombázná a hadurakat, akik a segélyeket fosztogatják és a népet gyilkolják.

Amit azonban az Egyesült Államok az elmúlt ötven évben tesz, az a világ csendőre álruhájába öltözött világ rablójának a szerepe.

Trump szövege arra a hazugságra épül, hogy az Egyesült Államok a világ csendőre.

És nem a rablást és esztelen háborúk kiprovokálását állítaná le, hanem azt a minimális jószolgálati tevékenységet, ami megvan. És volt is az elmúlt ötven évben is. Csupán eltörpül a sok sunyi gonoszság mellett.

ZorróAszter 2016.09.25. 13:30:43

Ám Ön nem válaszolt, hogy elolvasta-e a Guardian cikket, és hogy akkor ki is beszél össze-vissza mint Trump?

littke 2016.09.25. 14:46:18

@ZorróAszter:
Elolvastam. Jó cikk.
Azonban kevés a köze az általam feltett és lefordított cikkhez.

ZorróAszter 2016.09.25. 17:18:05

Kedves Little!

Nem a cikkéhez van köze, hanem az Ön kommentjéhez:

"A menekülttáborok támogatása, hogyan jön ide? Ki mondta hogy a támogatást csökkentették? Ön kicsit emlékeztet Donald Trumpra, annak szokása összevissza dobálodzni a szavakkal, a tényeket nem figyelembe véve."

ZorróAszter 2016.09.25. 17:26:35

A cikkhez pedig annyi a köze, hogy a cikk kész megkérdőjelezhetetlen tényként közli, hogy az Egyesült Államok a demokráciát próbálta a múltban sikertelenül exportálni és ráerőltetni a világ országaira. Holott tucatszám erőltetett fasiszta diktatúrákat a népekre.

És tucatjával hozta létre meg támogatta a terrorszervezeteket.

Szóval megint a nyitásnál van a bibi.

Ezen csupán mellékszál, hogy tudatosan alakították ki a menekülthullámot a táborok támogatásának a visszafogásával.

littke 2016.09.25. 19:23:41

" Holott tucatszám erőltetett fasiszta diktatúrákat a népekre." mondja ön.
Na ezt nem hinném. Ők demokráciát akarnak, naívan persze azt hiszik hogy mind ezek az amerikai politikát pártolók lesznek.
A titkosszolgálat persze támogat ellenzéki csoportokat, Sokjuk terrosistának minősűl az én szememben.

ZorróAszter 2016.09.25. 21:23:51

Kedves Little!

Jópár éve láttam egy brit dokumentumfilmet, amiben a titkosszolgálat vezetője elmesélte, hogy a KGB elkapta az egyik csoportjukat, kiszedték belőlük a rádiókódokat, és aztán vasúti balesetekkel meg gyárrobbanásokkal, balesetekkel etették őket éveken keresztül a KGBsek, mire valamelyik hülye olyan helyen fizetett az angol titkosszolgálattól kapott pénzzel, ahol nem lehetett volna, így a KGB lebukott, és nem küldtek a britek több pénzt.

Én nagyon csudálkoztam, hogyhogy csaknem nyíltan bevallják, hogy terroristákat támogattak a Szovjetunióban. Mellesleg angol fogságba esett lett és litván SS-eket zsaroltak meg és dobtak vissza.

De már nem csudálkozom.

Önök olyan jól vannak beidomítva, hogy maguktól azt se veszik észre, ami kiveri a szemüket.

Úgyhogy maguknak lehet mondani bármit.

"Ők demokráciát akarnak, naívan persze azt hiszik hogy mind ezek az amerikai politikát pártolók lesznek."
Például Allende helyett Pinochetet. Persze csak miután köztörvényes bűnözőkkel meggyilkoltatták Pinochet elődjét, Rene Schneider tábornokot.
süti beállítások módosítása