elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Ez az Baltimore-ról

2016. október 07. - littke

Baltimore nincsen messze az USA fővárosától, Washington DC-től. 60 km, kb. Bp.- Székesfehérvár lehet a távolság.

Az 1729-ben alapított város szűkebb értelemben 600 ezer lakossal rendelkezik, de nagy Baltimore 2 és fél millióval. Az Atlanti Óceán partján fekszik, Maryland állam legnagyobb városa, ugyan nem az állam fővárosa, az a kis Annapolis.

Baltiome sokat tud felmutatni a turistáknak. Gyönyörű a régi belváros, szép a kikötő, gazdag régi kisvárosok vannak közelében, ezek sokja ma Baltimore-hoz tartozik. Add ehhez a nagyszerű helybéli konyhát, a híres egyetemet, (Johns Hopkins), gazdag múzeumokat, (pl. Baltimore Museum of Art) és a híres sport csapatokat (amerikai foci, baseball, hoki, kosárlabda), így nem csoda hogy ez a város megérdemelten célpontja nem egy szakmai konferenciának és nagyszámú látogatónak.

Baltimore, Charles St, Washington emlékmű, Mount Vernon:

Baltimorewashingtonmonument 

Én is így kerültem ide először, cégünk elküldött az amerikai épületgépészek évi gyülekezetére. Ezek három napos események. Reggel és esténként van bőven idő a várost felfedezni. Hotelom a főutcához közel volt. A főutcának én a Charles Street-t nevezem (Károly utca), ami a kikötő és a Konvenció központtól, kissé lejtősen megy észak irányába, sokáig, messzire. A régi utca, és a mellékutcák kellemesen sétálhatóak, éttermekkel, jobb boltokkal vannak megspékelve. Ha szerencsés vagy eltévedsz a közeli Mount Vernon Piacra. Ez Baltimore Nagycsarnoka és nem kisebb látnivaló.

 Baltimore, Városháza:baltimor city hall

Egy novemberben jártam itt először, a Thanksgiving (Hálaadás) ünnepe előtt. A piacra reggel kilenckor tévedtem be, egy hétköznap. Sosem felejtem el, előttem egy targoncán, vagy 12 frissen ropogósra sült pulykát vittek, gondolom az egyik árushoz…lábaim legyengültek, eme lukulluszi látványra. A piacon mellesleg nagyszerű hal árusok és olcsó étkezdék találhatók. Baltimore és környékének specialitása a tengeri rák fasírozott és a kemencében sült fűszerezett rákok.

 Baltimore, lakóházak, egy jó negyedben:baltimore régi város

Egy későbbi utamra a nejem is csatlakozott. Míg én napközben a szakelőadásokat hallgattam, ő a szomszédságot fedezte fel. A hétvégére is itt maradtunk, saját költségünkre. Volt egy bérelt kocsink, de hajóval mentünk az egyik közeli kisvárosba, amit Canton-nak hívnak. Valamikor egy munkásnegyed volt, a közeli konzerv és sörgyárak munkásainak otthona, mára tehetősebb emberek lakhelye, de jócskán találhatóak bohém fiatalok és művészek is. Az utcácskákon öröm kóborolni, nem lehet eltévedni.

 Baltimore, vízpart, Congress Center:baltimor harbour

Az utolsó napra az volt a terv hogy elmegyünk, megnézzük a múzeumot, (Baltimore Múzeum of Art) majd azután a bérelt kocsinkkal kihajtunk a repülőtérre, leadjuk a kocsit és hazarepülünk. Volt idő bőven. A Múzeum nagyon szép. Északabbra van, de nem messze a Charles fő utcától, egy jó negyedben, közel az egyetemhez. Mint kis okos, gondoltam ahelyett, hogy a városba visszamegyünk, ahol mindent ismertem, továbbmegyünk kifele, ahol majd találkozunk az autósztrádával és azon kihajtunk a reptérre, ami Washington irányába volt.

 Maryland, kemencében sült rákok:baltimore crabs

Igen, ám de egy nagy multi elágazásnál egy (tényleg) rossz útra fordultam, és hamarosan eltévedtem… Egy nagyon nem jó negyed kellős közepében találtuk magunkat. Ingyenes turista térképemen ez persze fel sem volt tüntetve. Még a GPS előtti időkről beszélünk. Feleségem csak rám nézett, kerüljünk innen ki, de gyorsan, volt a mondatlan utasítás lesújtó pillantásában. Igen ám, de hogyan? Akkor nem tudtam, egy olyan negyedbe kerültünk, ami a belvárostól egy meredek völggyel volt elválasztva. Csupán egypár utca folytatódott hidakban, amik azt átszelték. Ugyan a belváros felhőkarcolóit látni lehetett, minden utca abban az irányban (hacsak nem a kevés hídban folytatódón hajtottál) a völgynél véget ért.

Baltimore, rossz negyed:

2774242AW001_baltimore

Az utcákon alig voltak, józan ember még kevésbé, a helyzet nagyon nem jól nézett ki. Itt-ott magas póznákra, televíziós kamerákat szereltek fel gondolom a bűnözést távolról figyelendő, mert erre rendőrök sem jártak. Néha láttam egypár járókelőt, akiket gondoltam megkérdezhetek, de vagy nem válaszoltak, vagy válaszukat, erős helyi kiejtésük miatt, nem értettem…vagy nem tudtak segíteni. Reménytelennek tűnt, pedig egy benzinkutat is találtam, de ott se segítettek. Végül is vagy a hatodik kísérletre és vagy kb. óra múlva, valaki elmagyarázta, hogy meddig hajtsak milyen irányba, amíg balra fordulván egy „hidas” útra érhetünk és így kievickélődtünk.

Nagy kő esett le a szívünkről.

 

PS

1 / Ez a videó (10 perces) egy hasonló negyedet mutat Baltimore-ban, ahova mi be és eltévedtünk.

https://www.youtube.com/watch?v=RqruvUIion4

2/ Ez meg, (3 perces) kicsit vidámabb, megmutatja. hogyan kell ezeket a rákokat enni. Mert előszörre fogalmad sincs róla.

https://www.youtube.com/watch?v=SdstU4vQVkg

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr3511772213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.10.07. 09:34:22

A videofelvétel alapján próbáltam értelmezni a "rossz negyed" címkét, de sok-sok magyar falu utcaképével összehasonlítva ez egy tehetős településrész. Az utcán használható állapotú parkoló autók, ez azt jelzi, hogy ritkán lopják, és nem látni kerekeitől megszabadítottat sem. Néhány foghíjat leszámítva a telkek beépítettek, állaguk viszonylag ép, közülük sok kívülről gondozott. Az utak autóforgalma közepes, leharcolt külsejűt nem látni.

Ez meg egy magyar falu főutcája a sok közül:

kaposvarmost.hu/files/4/3/434fee48c30e48ee7c8427e41c77531a.jpg

littke 2016.10.07. 15:00:48

Hmmm. Hát nem tudom, persze MO-n is van szegénység, de az még sem az egyik leggazdagabb a világon.
Én bevállom jártam Kelet MO is, meg barátom elvitt Bicske rosz negyedébe és nem mondanám egyiket sem felemelő élménynek, és igen több az autó amcsiban, de a mérete az itteni ghettóknak nagyobb. Mert hát ez Ameriak itt nagyobb.

Drizari 2016.10.07. 18:36:44

@littke:

Ja, hogy gettónak értelmezed a "rossz negyedet". Bicskén lehet, hogy van gettó negyed, de ami magyar falvakban jártam, még nem találkoztam gettóval. Alvég és felvég volt mindig is, és a cigányok általában a faluszéleken laktak. Ez utóbbi már megváltozott, egyre több faluban eladhatatlanok a házak, munkahely hiányában nem kell senkinek. Magányukban az állaguk romlik, aztán egyszer csak beköltözik egy cigány család. A magyar falvak közötti közlekedés (busz, vonat) rendkívül rossz, orvosi ellátás csak hetente néhány napon és pár órában, gyógyszertár, bankautomata, posta nincs, több helyen még a pap is vendégként prédikál, nincs iskola és óvoda, szóval a magyar kis falvaknak lőttek. Ezeket lassan cigányok népesítik be.

ZorróAszter 2016.10.07. 21:57:19

Engem az az emlékmű a londoni Monumentre emlékeztet. Nem Baltimore volt az, amit félig lerombolt valami robbanóanyagokkal meg lőszerrel dugig töltött hajó felrobbanása a kikötőben?

Önök megszerették a sült pulykát? Bevallom, én nem szeretem. De lehet hogy megfelelő fűszerezés elveszi azt az ízt, amit én nem szeretek. De lehet, hogy az amerikaiak pont ennek a mesterei és ezért szeretik.

littke 2016.10.07. 23:27:01

@ZorróAszter:
A pulyka nagyon jó. Nem kell nagyon fűszerezni, persze fehér a húsa, kivéve a combjait, aki azt nem szereti hát akkor nem.
Az a robbanás Halifax város kikötőjében volt. Kanadai város, jóval északabbra.

en.wikipedia.org/wiki/Halifax_Explosion

ZorróAszter 2016.10.09. 05:25:54

Kedves Little!

Igen. Igaza van. Gőzöm sincs miért Baltimore ugrott be hirtelen.

Még az jutott eszembe az eltévedésükkel kapcsolatban, hogy vagy 20 éve volt egy nagyszerű amerikai film, amit nálunk Az itélet éjszakája (Judgment Night) címmel játszottak. Nálunk is teljesen elfelejtődött, holott kiváló színészek játszottak benne. Az szólt egy ilyen véletlen bekeveredésről a gettóba.

Nem tudom, látta-e és emlékszik-e rá?

Bright side of life 2016.10.09. 10:11:11

Johns Hopkins... ha már híres...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2016.10.10. 12:51:56

Baltimore rajta van a bakancslistámon. Leginkább az Edgar Allan Poe és a Baltimore Ravens iránti rajongásom miatt kell eljutnom oda, de a képek alapján is egyszerűen lenyűgöz az egész város.

littke 2016.10.10. 14:25:25

@Dr.Jones:
Kösz hogy megemlítetted EA Poe-t.

littke 2016.10.10. 14:26:01

@ZorróAszter: Régen láttam, ha jól emlékszem

littke 2016.10.10. 14:30:03

@Bright side of life:
John Hopkins az egyetem alapításakor élt (1876) milliomos aki anyagilag támogatta a később híressé vaált egyetemet.

Bright side of life 2016.10.10. 15:15:33

@littke: ok, de a neve JohnS Hopkins...

Bright side of life 2016.10.10. 15:32:02

@littke: megtaláltad, csodás...:), már csak meg kellene nyitni és elolvasni az egyetem nevét...:))

Bright side of life 2016.10.10. 16:25:00

@littke: az egyetem neve JohnS Hopkins és nem John Hopkins. Elnézést, ha eddig nem volt érthető.
süti beállítások módosítása