elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Kalandozások Kanadában.

2017. március 19. - littke

Kanada egy óriási ország. A második legnagyobb Oroszország után. Amikor Európából érkezel, a repülőgép hosszú ideig Labrador felett száll. Ha felhőtlen az idő, látsz számtalan tavat, végtelen erdőket, de semmi jelét emberi településnek vagy utaknak. Kis szorongás is elfoghat, a mi Balatonunk itt elveszne a sok között.

A véleményem szerint a Kanadát rendesen megismerni lehetetlenség. A déli, az USA-val határos része a legsűrűbben lakott, ugyan az Atlanti Óceán mentén is akadnak települések, beleértve a legutolsóként csatlakozott sziget tartományt, Újfundland-t is. Az utóbbi, Kanadának Európához legközelebb eső része. 1949-ig az Egyesül Királysághoz tartozott.

 Az észak vad és lakatlan. de nagyon szép:canada1

Az ország jelentős része vadon. Ritkán lakott, mert ezeken a helyeken a fakitermelésen és a bányászaton kívül nem lehet másból megélni. Az eredeti indián népesség nomád életet élt, halászott és vadászott.

Új Foundland, Kanada legújabb megyéje:

canada2

A sarki vidékeken a talaj kissé mélyebben még nyáron is fagyott (permafrost). Itt az eszkimók élnek. NB, az „eszkimó” nem politikailag korrekt kifejezés, helyette Inúit, stb. népeket illik mondani.

Országút a semmibe:

canada12

Ezek a hatalmas, jobbára lakatlan részei Kanadának Szibériához hasonlóak, és ki meri azt mondani, hogy ismeri Szibériát?

A távoli helyekre ellátogatni, mint vakációs cél, komoly pénzekbe kerül. Persze érdekes, gyönyörű, vad tájakról beszélünk. Egy távoli településre kell repülni, ott egy vezetőt felfogadni, és komoly camping felszerelést kell bérelni az összes élelemmel és műholdas telefonnal. Sokszor még innen is, kis (általában hidroplán) repülővel, repítenek a kezdőponthoz, és egy megegyezett idő után, a túrád végén, felvesznek.

Névtelen tó, egy a milló közül:

canada17

A túra gyakran kenu/kajak használatát veszi igénybe. Néha egyes szakaszokon az alacsony a víz miatt, a kenudat cipelni kell (ezt "portage"-nak nevezik). És ezután vissza kell menni a cuccaidért, mert azokat is át kell vinni, mielőtt újra evezni tudsz. Nehéz fizikai munka.

Este a vadonban tábort kell felállítani, utána konzervekből (manapság inkább fagyasztva szárított dolgokból) főzni, mert éttermek csupán nagyon messze léteznek. Az élelmet egy zsákban egy fa elérhetetlen ágára fel kell húzni, hogy a mackók meg ne dézsmálják. A sátorodban nem szabad enni, mert a mackók meglátogathatnak éjszaka a szag után kutatván.

Máskor gyalogolsz, nehéz hátizsákkal. Nyáron nemegyszer éhes szúnyogok és legyek ezrei között. Ősszel a legjobb ilyen vadon túrát megtenni, mert a fagy a legyeket és szúnyogokat megöli. És vigyázni kell, nehogy medve kerüljön az utadba. Jobb, ha többed magaddal, zajosan mégy, mert késen kívül más fegyvert (vadász szezon és engedély kivételével) nem vihetsz.

Ez a tengeri oroszlán ennek a kis szigetnek az ura:

canada10

Mindent meg kell szervezni, mert sokszor több száz kilométerre vagy a civilizációtól. Egyszóval itt nem balatoni kempingezésről beszélünk, hanem valami olyasmiről, ami komoly gyakorlatot és felkészültséget igényel. És ha a reggelt egy kapucsínóval szereted kezdeni, hát ilyen úton nem fogod.

Mi a jutalom mindezért? Az igazi vadont látod. Madarak ezreit. A tengeren bálnákat, fókákat. Van rénszarvas, medve, róka, hatalmas hegyek, lakatlan völgyek, romlatlan kristálytiszta patakok, nevenincsen tavak. Egyedül érzed magadat, kicsinek és jelentéktelennek. Megismered a természetet.

Valahol a Yukon környékén. Itt egyedül lehetsz:

canada6

A legtöbb ember ilyen helyre nem megy. Városoktól nem messze is vannak szép tavak és tartományilag védett erdők. A kempingezés népszerű. Mint mindenhol sok kanadai megy egyhetes vakációkra, főleg télen Floridába, Disney országba, Las Vegasba. Na meg a Karib tengerre. Ezeken a helyeken nincsenek szúnyogok és medvék.

Családostul mi sem mentünk ilyen vad, távoli helyekre. Többe került volna, mint egy európai út. Helyette iskola szünetben elutaztunk a tenger partra, márciusban síelni ide oda, és néha közelebbi helyekre elmentünk kempingezni, ugyan az utóbbit a nejem nemigen kedvelte.

Nyugaton, a Csendes Oceán szigeteinél a levegő nagyon tiszta:

canada7

A munkám során azonban, főleg abban az időben, amikor a kanadai katonaság volt a kliensünk, alkalmam volt kissé távolabbra utazni, és kalandos utakon is részt venni. Ezeknek a túráknak (évente egy, általában szeptemberben) a célja az volt, hogy a kliensünk (a katonák) és mi, ezeken a fárasztó (általában egy hetes) kirándulásokon egymást jobban megismerjük. Így később, az elgondolás szerint, jobban fogunk majd együtt dolgozni.

Szarvasbika nem kedvel látogatókat:

canada5

Négy ilyen túrán vettem részt, ezeket fogom most röviden leírni. Általában 15 résztvevő volt, többsége férfiak, de mindig volt egy-két nő is. Családtagok nem jöhettek. A túra vezetője mindig egy katonatiszt volt. A kanadai katonák jól képezettek a vadonban szükséges túlélésre. Fegyvert magukkal nem hozhattak.

A fekete medve sem megbízható:

canada4

1/ Assiniboine hegy, Alberta és British Columbia tartomány

A túra Calgary városából, jobban mondva az attól nem messze fekvő Canmore városkából indult. Először egy busszal az egy órányira fekvő tartományi parkba vittek. Innen két nap gyaloglás után, állandóan felfelé, a hegy lábánál levő tóhoz érsz. A tó 2000 méter magasan van.

Az Asssibione hegy Kanada Matternhornja:

canada3

Az úton szarvassal, medvékkel lehet találkozni, az utóbbiakkal persze nem akarsz. E célnak érdekében van a hátizsákodon egy kis csengő, aminek zaja (remélhetőleg) figyelmezteti a medvét. Mert ő sem akar veled találkozni.

A parkvédelmi emberek figyelmeztettek, hogy két szürke medve is erre járt, ezek a medvék különösen agresszívek. Manapság állítólag majdnem mindegyik szürke medvén van egy GPS öv, és a park őrei pontosan tudják, hol vannak. Mivel egy Pest megye nagyságú területről beszélünk, ahol két szürke medve van, kevés a valószínűsége hogy szemtől szembe találkozzál eggyel.

Bálna a Csendes Óceánban:

canada8

A tónál van egy „menedékház”, ahova a jobb klienseket helikopterrel hozzák. De vannak a túrázóknak fa kalyibák is, meg egy kemping. Szóval van némi civilizáció, de ide felgyalogolni jó erőben kell, hogy legyél. Mi három éjszakát töltöttünk itt, sátrakban. A látvány, a levegő tisztasága, felejthetetlen. Az előtted magasló hegyet, magassága 3618 méter, csak engedéllyel lehet megmászni.

Fókák az Atlanti Óceánban:

canada9

2/ Broken Island Group, British Columbia tartomány

Ezek az „Eltört” szigetek, Kanada legnyugatibb részén, a Csendes Óceánban találhatóak. Először a tartományi fővárosba, a hatalmas Vancouver szigeten levő Victoria-ba repültünk. Innen bérelt kocsival északra kellett hajtani, több órán keresztül. A végén, földutakon, egy kis parti településhez értünk, ahol a tengeri kajakokat béreltük. A bérlés egy rövid biztonsági oktatással jár. Elmondják, mit kell csinálni, ha felborul a kajak. Ez nem elég, be kell ülnöd, és fel is borítanak.

Kajakozom a Megtört Szigetek között:

canada11

Ott aludtunk, majd másnap reggel, vagy 8 kajakkal elindultunk. Páros kajakokban eveztünk, gyakorlottabb evezőssel párosítva. A part menti óceán tele van kis lakatlan szigetekkel, közel egymáshoz. A víz halakban gazdag, bálnákat is lehet néha látni. Fókákat, tengeri oroszlánokat, delfineket, igen gyakran. Reggel a táj ködös, később ez felszívódik.

A sok sziget miatt nincsenek nagy hullámok. A dagály-apály azonban tekintélyes. Egy este, egy kis szigeten ahol kempingeztünk, tanúja lettünk mi a következménye, ha nem vigyázol. Egy gyönyörű luxus vitorlás, az apály kezdetén nem elég mély vízben horgonyzott le az éjszakára. A hajón szólt a zene, boroztak az ott levők, míg egyszerre a hajó dőlni kezdett. A víz szabályosan eltűnt alóla, és a jacht vészesen fél oldalára dőlt. Egy nagy, sima tenger alatti sziklán „felült”.  Végül is, 6 óra múlva, kora hajnalban, jött a dagály, és akkor el tudtak menni.

Nincs egy kávéház sem a közelben:

canada15

3/ A Chick Chock hegység, Gaspe félsziget, Québec tartomány.

Mivel francia Kanadában található, az angol nyelvűek kevésbé ismerik ezt a vad, hegyes vidéket. A hegyek lényegében a messze délen, a Virginia államban kezdődő jól ismert Appalachian hegyvonulat, utolsó, északi része. A védett park a látványos Gaspe félsziget belsejében, az itt már tenger méretű Szent Lőrinc folyótól, kb. 40 kilométerre délre található. Egy hetes gyalog túrára jöttünk. A védett területen jó néhány (személyzet nélküli) menedékház található, tűzifával és matracos ágyakkal jól ellátva.

Ezeket a köveket egy gleccser hagyta maga mögött:

canada13

Az környező hegyek 1000-1500 méter magasak. Az ösvények mintha csak a Tátrában lennének, nem könnyűek, állandóan le-fel mennek. A táj zord, kevés a turista. A valamikori gleccser rengeteg laza követ hagyott maga után. Mintha egy más bolygóra tévedtél volna. Csupán a szarvasok és jávorszarvasok, meg a fekete medvék, utalnak arra, hogy a Földön jársz.

canada16

4/ A French River, Ontario.

Ez a folyó, egyike azoknak, amik teljes hosszúkban egy várost sem érintenek. A French River (Francia folyó) a kenuzók/kajakozók kedvenc úti célja. Torontóból és Ottawából, északnyugatra egy olyan 10 órás kocsizás után érsz ide, ahol a túrát kezdheted. Mivel a folyóval együtt utazol, a kocsidat valakinek haza kell vezetnie és egy hét múlva a megbeszélt helyen és időpontban, társaidat és téged fel kell vennie.

A táj lapos, a folyó sehol sincsen szabályozva. Sok helyen leszűkül, kisebb vízeséseken kell átevickélned, sokszor a víz nem elég evezésre, cuccodat, a csónakot, cipelni kell. Kemény munka.

A Francia folyó. Ontário megye. Sehonnan, sehová:

canada18

Ne felejts el elég sört vinni, nem lesz semmiféle bolt, kocsma. Semmi, ahol utánpótlást vásárolni lehetne. A sör és a whisky fontos az esti tábortűz mellé. Mert így a szűkszavú emberek nyelve is meglazul, és ahogy az éjszaka hosszabbodik, a résztvevők egymás után elalszanak, a jó Isten nyári, csillagos sátra alatt.

 

PS

Mellékelek egy pár linket a fentiekhez:

1/ 5 perces videó: kajakozás a Csendes Óceánban

https://www.youtube.com/watch?v=eEF_CIXRryE

2/ 4 perces videó az Assibione hegyről és környékéről

https://www.youtube.com/watch?v=BysU9rxctLM

3/ 10 perces videó a Francia folyóról ami Ontário megyében van

https://www.youtube.com/watch?v=98omdliaPcQ

4/ 3 perces videó a Gaspe vidékről ami Quebec megyében van a Szent Lőrinc folyó végénél

https://www.youtube.com/watch?v=OExwARmpRsM

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr3512348665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wovbagger 2017.03.20. 11:15:12

Figyelmedbe ajánlom:
lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/gyerterk/princ/alapism/alap10/alap10-2.htm
Mert bár a poszt remek (köszönet érte), de hemzseg a nyelvtani hibáktól.

littke 2017.03.20. 12:47:58

@wovbagger:
Lehet. 48 év után ilyen lesz.

Step 2017.03.20. 13:56:48

Az Assiniboine megmaszasahoz nem kell engedely. Ahhoz kell engedely hogyha ott akarsz bivakolni a hegy alatt. Ha akarsz egy nap alatt siman meg lehet tenni az utat, kb 28km. Szukre medve nincs, van barna, fekete es grizzly.

littke 2017.03.20. 14:13:58

@Step:
Köszönöm a javítást.

swfla 2017.03.21. 01:19:16

A kepekrol nekem egy reges-regi tura terve jutott eszembe, a legjobb haverommal a GDT menten akartunk nehany tavat vegigpecazni. De a logisztikai resze eleg zuros. Nekunk annyi jutott eszunkbe, hogy ha vege a csavargasnak, megprobalunk stoppal visszajutni a kocsihoz, ami par 100km tavolsagbol legalabb olyan elmeny lenne, mint maga a tura.

@Step: szurke medve = grizzly.... legalabbis a Karl May-fele Winnetou alapjan ;-)

@wovbagger: neked kulon koszonet, hogy beugrottal. Lenne mondjuk meg par dolog, ami megragadhatta volna a figyelmedet, de neked szerencsere sikerult a legfontosabb dolgot kiemelned.

littke 2017.03.21. 01:33:55

@swfla:
Hello és köszönöm hogy erre jártál.

sixxdog79 2017.03.21. 11:33:48

Nagy élmény lehetett, nekem is bakancslistás... Na majd ha elenged az asszony és a gyerek... :D
Persze ha az ember ott dolgozik, némi helyzeti előny van!

Step 2017.03.21. 20:00:07

@swfla: erre nem tudok mit irni. Akkor legyen szurke medve. Ha viszont kijon valaki ide, akkor ne probalja meg siman leforditani hogy 'grey bear', mert nem fogjak erteni.
Nem kotoszkodeskent irtam, de tenyleg grizzlinek hivjuk idekint ezt a medvet. Itt elek, es ezt a turat en is megcsinaltam meg 2008-ban, sokat jarunk ki a hegyekbe, volt hogy jott felenk grizzly medve mikor hegyet masztunk, vagy szerencsere joparszor csak kikerultuk mikor reggelizett az anyuka a ket kismacival.

Step 2017.03.21. 20:04:30

hat nem mukodott a link, nincs rajta az Assiniboine turam :(
süti beállítások módosítása