elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Rio de Janeiro Szentendréje: Paraty

2017. május 11. - littke

Ha Rio de Janeiróban vagy és van időd egy kis mellékútra, két helyet ajánlanak.  Az egyik Paraty. Ez egy régi portugál település, amolyan brazil Szentendre. A másik Búzios, egy volt halászfalu, aminek szépségét anno maga Brigitte Bárdot fedezte fel és mára egy menő nyaralóhely ahol “aki fiatal és gyönyörű” mutogathatja magát. Persze messzebb vannak, mint Budapesttől Szentendre. Nagyobb ország, nagyobb távolságok. Mind a kettő a tengerparton van, kb. 250 km-nyire a Costa Verdén (a Zöld Parton), ahogy a Rió közelében levő trópusi homokos/fás beacheket hívják. Paraty Riótól délre, Búzios északra fekszik. Idő hiányában csak az egyiket tudtuk megnézni. Paratyt választottuk. 

Indulás Rioból:

Paraty1 Rio
Legjobb, ha társas taxit bérelsz. Ezekbe kb. 6-8-an beleférnek, így a költség olcsóbb. Egyedül, bérelt kocsival odahajtani nem érdemes, mert kocsidat ott nem tudod használni, a városka el van zárva a forgalomtól. Busszal menni ugyan olcsóbb lenne, de zűrösebb. A mi taxinkban csak még ketten ültek, egy angol házaspár.

A Gabriella brazil film plakátja: 
paraty gabriella
Paraty UNESCO listázott városka. Kb. 36 ezer lakos, ugyan az öreg városban kevesebben laknak. A portugálok 1667-ben alapították. Mindig is tehetős város volt. Első időben az arany bányák miatt, később a cukornád termelés és az abból készített caicha segítette (itteni rumszerű ital). Újabban a turizmus. Talán láttátok Marcello Mastroianni egyik utolsó filmjét, az 1983-ban készült Gabriellát. Sonia Braga a másik főszereplő.  Érdemes ki kölcsönözni, már csak Sonia Braga miatt is. A film ebben a városkában készült. Egy kis ékszerdoboz, ahogy itt egy szép kisvárosra mondják.  

Paraty a tenger felől:

Paraty2 waterfront
Kb. négy órába telik, amíg ide érsz. A régi városon kívül ki kell szállni és helyi taxiba ülni, mert csak ezek hajthatnak ide be. Új építkezés tilos. Minden épület és templom gyönyörűen restaurálva van. Egyik szebb, mint a másik. A város tele van kereskedő házakból átalakított paradorokkal, ahol meg lehet szállni. Az épületek az utcáról nézve is csinosak, de aránylag keveset mutatnak. Belül azonban van (portugál/spanyol módra) egy nagykert, amit az épület körül vesz. Erre nyílnak a szobák, a konyha, az étterem. Sok helyen van uszoda is. A szobád korhűen van berendezve. A padló csempézett, az antik bútorzat nagyon romantikus. Reggeli benne van az árban. Tropikus gyümölcsök, felvágottak, tojás ételek, amit akarsz.

 Paraty, egy utca a sok közül:Paraty3 village
Azt tanácsolják, hogy reggeli után menj ki a mólóra és alkudj meg az ottani hajósok egyikével. Van kisebb/nagyobb hajó, mindenféle időtartamú túrák és árak.  Amit mi kiválasztottunk az olyan közepes méretű volt, kb. 20-30 embert vitt. Legtöbbje fiatal európai turista volt. Ahogy a hajó elindul, visszatekintesz a városkára. Mintha egy képeslapot látnál. Rövid időn belül kis szigetek között lavírozol. Látsz néhány villát, éttermet, bárokat, itt-ott. Nincsen túl építve. Egy idő múlva a hajó megáll. Itt a tengerbe gázolsz és a partra ki mégy. Van kb. 2 órád lubickolni, és az itt levő kis bódékból déli mojitó-dat (itt caipirinhas-nak hívják) elfogyasztani. Az alkohol meghozza az étvágyat. Lehet frissen sült halat sörrel ebédelni. Így képzeltem el a paradicsomot. Talán mégis van mennyország, és ha igen, remélem erről a vidékről mintázták! 

Kirándulás a sétahajón:

Paraty5 kirandulohajo
Vissza jöveteled után sziesztát ajánlok, mert persze nagyon elfáradtál. Este meg bolyongj a faluban, a sok boltocskában, ahol az ideköltözött művészek árulják nívós portékáikat.  Gyönyörködj a korabeli épületekben. Menj be a sok templomok egyikébe hűsölni, orgona zenét hallgatni. Aztán marad a nagy elhatározás melyik étteremben vacsorálsz a sok közül? Nem könnyű határozni, nagy a választék.

Este a tied a városka:

Paraty6falu2

                                                                                                           

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr312475611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2017.05.11. 13:04:05

Brazíliáról először olyan képem volt, mint egy nagyon gazdag, nagyon szabad óriásállam. Volt egy indiai sorozat - India - álmok útján - , jó sok rész játszódott az országban, főleg Rioban. Csak ámultam a mutatott jóléten. Aztán jött az olimpia, és akkor jelentősen árnyaltabb lett a kép.
Az ember olyan szívesen elhiszi, hogy minden szép, minden jó, talán azért, mert a nyomor, a baj nem természetes.

Nézegettem Paratyról képeket, bájos városka.

www.google.hu/search?q=paraty&rlz=1C1VSNC_enHU573HU604&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj4rufb1efTAhVCjCwKHeSZD94QsAQITA&biw=1152&bih=616#imgrc=bsung7jPySa5oM:

littke 2017.05.11. 13:40:13

@Xilit:
Brazilia az utóbb nehéz időkön ment át. De mindig is volt ott sok szegény, és jópár nagyon gazdag.
Az ország hatalmas és nagyon változatos, mi csak egy parányi részét láttuk.

Xilit 2017.05.11. 13:56:42

@littke:

Sokunknak öröm, hogy az utazásélményeiteket megosztjátok velünk.
süti beállítások módosítása