elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Veronikáról

2017. június 13. - littke

Előre figyelmeztetek mindenkit, egy nosztalgia poszt következik. Egy étteremről. Arról, ahol elemista koromban, mondjuk az ötödiktől, előfizetéses ebédelő voltam. Veronika volt a neve.

Pincérnő a Veronikából:

v8

Ha beteszed a Google keresőbe sok ilyen nevű étterem jön fel. De ezek nem azok. Ez a Hadapród (1953-tól Kelemen László) utca kezdeténél volt, a villamosmegállóval srégen szemben. Az akkori Vörös Hadsereg útján, (ma Hűvösvölgyi út). Kissé később közvetlen mellette, egy esti szórakozóhelyet is nyitottak, a Budagyöngyét. De maga a Budagyöngye villamosmegálló, kettővel a Szénatér fele volt. 

Hétvégeken szólt a zene:

v1

Ma már a Veronika helye hűlt. Kattintsd a narancs betűsre, látod, mi van ma ott. Lebontották, egy társasház díszeleg a helyén. A Veronika, egyszintes düledező ház volt. Szép kerthelységgel, gesztenyefák árnyában. Télen, belül, túl sötét volt. Elöl volt egy kétes hírű borozó-kocsma, hátrább egy fehér-asztalterítős étterem, külön bejáróval. Talán harmadosztályú lehetett. Nyáron, hétvégeken még a cigánybanda is játszott. Nem mintha nekünk pénzünk lett volna itt mulatni. Évente egyszer mentünk anyámmal étterembe, születésnapomkor, az Apostolokba, vagy a Mátyás Pincébe.

A Mátyás Pince, korabeli kép:

v7

Miután anyám dolgozni kezdett, Angyalföldön, a DUX „Géphurkoló” Szövetkezetben, nem volt ideje főzni. Valami oknál fogva nem akartak a napközibe beiratani. Először egy családhoz jártam a Gábor Áron utca közelébe, ahol egy nő „kifőzött”. Innen telente még haza is hoztam a kosztot szüleimnek, vacsorára. Egy emeletes alumínium ételhordóban. De valami ok miatt ez megszűnt.

Szüleim elkezdtek a munkahelyükön enni. Jómagamat meg befizettek a Veronikába. Volt tésztás és nem tésztás menü. A tésztás háromfogásos volt, míg a másik, hát kettő. Ha jól emlékszem az enyém nem volt tésztás. Szűkös idők jártak, az 50-es évek. A heti étkezés ára, kb. 30 Ft lehetett.

Fröccs, bagózás:

v6

Kaptál jegyeket, abból tépte le a pincér a napot az ebédnél. Nyicsta választék. Ebédidőben az iskolából ide sétáltunk, kb. 20 perc volt. Többen is be voltak ide fizetve. A befizetősek el voltak különítve az igazi étlapból rendelőktől, az étterem hátsó részébe, és a legtöbb pincér nem igen vett minket emberszámba, lévén hogy borravaló, tőlünk nem jött.

Minket a pincér tanonc szolgált ki. Emlékszem, majdnem velünk egykorú volt, a 8 elemi után került ide. Álma az volt, hogy a Nagyszállóba kerüljön. Ott külföldi vendégek is voltak!

Korabeli kép:

v2

Persze hétköznaponként étlapos vendég alig volt. De emlékszem, egy akkoriban híresebb idősebb színész, Kovács Károly, aki a környéken lakott, sokszor ott evett. Egyedül, komótosan, a menüből rendelt! Nap, mint nap! Plusz borocska, vagy sör…a pincérek hajladoztak, nagy ember volt ám ő! Az étlapon a frissen sültek között, volt rántott csirke, a kedvencem, bécsi szelet, resztelt máj, rántott velő, bélszín, hagymás rostélyos…na, ilyesmit mi még véletlenül se kaptunk. Tökfőzelék feltéttel, paradicsomos káposzta valami oldalassal, ilyenek jutottak nekünk.

Kovács Károly szinművész:

v4

És a mi adagjaink ijesztően kicsik voltak. Gondolom sokat loptak a konyhán a mi rovásunkra. Pedig ez az az idő, amikor a gyerekek étvágya óriási. Emlékszem az egyik ott ebédelő fiúra, Barlainak hívták. Szüleinek gondolom jobban ment. Kikönyörögte, hogy kettőre fizessenek be neki. Nem véletlen hogy kis idő múlva növekedése meggyorsult, jóval magasabb lett, mint én.

Ezt teljesen a dupla ebédjeinek írtam fel…nagyon irigyeltem.

 

PS

A képek a http://www.fortepan.hu/ weboldalról jöttek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr412591099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xilit 2017.06.13. 21:20:15

Elég lehangoló képek. Szörnyen nézhetett ki az ország az ötvenes években , szétbombázva, kirabolva.
Örülök, hogy ebből szinte semmit nem érzékeltem. '60-ban vadonatúj iskolában, rendezett körülmények között kezdtem az iskolai éveket.

De a posztod kedves. :)

littke 2017.06.13. 22:21:59

@Xilit:
Ja voltak romok bőven, de még elszórt fegyverek, gránátok is. Kemény idők voltak. A hentesnél csak tábla zsír, 2 Ft-os szafaládé. Más semmi.

Tökönrúgott Feleségek 2017.06.14. 13:32:01

@Xilit: Szerintem egyik kép sem lehangoló, max. a falon a munkára buzdító transzparens.

ZorróAszter 2017.06.14. 19:26:00

Kedves Little!

Nagyon jók a képei. Kár lenne, ha elkallódnának. Feltehetné valamelyik gyüjteménybe rendesen megdátumozva, megkommentelve, hogy mit ábrázol. Nemcsak ezeket, hanem akár a teljes csaldi albumot. Gondolom, azokk is hasonlóan jók.

Nagy kincs lenne.

Mondjuk a Fortepan-ra.

Azt ismeri? Szokta nézegedni?

littke 2017.06.14. 20:12:51

@ZorróAszter:
Ja ismerem. A fotók onnan származnak. Talán illett volna elismernem.

ZorróAszter 2017.06.14. 23:29:55

Nem lelepnezni akartam. Ez a Veronika Étterem eléggé kieső helynek tűnt ahhoz, hogy ha Ön ír róla, akkor a fotók is a öné.

littke 2017.06.15. 01:21:13

@ZorróAszter:
Minden rendben, az öné "építő kritika".

ZorróAszter 2017.06.15. 07:11:52

@littke:

Ne legyen már ilyen. Nem annak szántam. Esküszöm, azt hittem, saját fotók.

Csak később esett le, mikor mondta, hogy már máskor is tett fel netről vett fotókat.

Szerintem ez egy blogban simán megengedett.

Csak mindig beugrok.

ZorróAszter 2017.06.15. 07:13:30

"Csak mindig beugrok. "

De érdekes módon csak a fotóknál. Filmnél sosem. Akkor sem, ha a youtube user akár Ön is lehetne.

De gőzöm sincs, miért.

ZorróAszter 2017.06.15. 07:20:11

@Barbara Babbo:

Kedves Quick!

Sajna én már nem nagyon láttam ilyeneket. Amit még láttam gyerekkoromban, azokat is átalakították sörbárrá, mire én is bemehettem.

A Fortepánt én is nagyon szeretem. Nemrég például a régi Tabánt nézegettem. Sajna azt is rég lebontották, mire én megnézhettem volna.

Kár érte. Bár az a gyanúm, tényleg nem nagyon lehetett volna modernizálni. De az egészet át lehetett volna alakítani valami hangulatos kocsmanegyeddé. Már úgy értem, hogy az összes lakóházat is. És akkor nem lett volna probléma hogy nem lehet korszerű lakássá alakítani őket.

littke 2017.06.15. 14:13:00

@Barbara Babbo:
Hello.
Köszönöm a dícséretet.
anyámat úgy az út mind a munka, darabszámban fizettek, nagyon kimerítette.

Xilit 2017.06.15. 14:41:02

@Barbara Babbo:

Mi az alumínium tejeskannánkkal mentünk át a lakásunktól talán 10 méterre lévő tejüzletig, ha éppen tejet kívántunk. A piacunk pedig roskadozott a zöldség-gyümölcs felhozatal alatt, és ez egészen biztos, ugyanis már kisgyerekként jártam bevásárolni édesanyámmal - a mai napig az agorák szerelmese vagyok.
'53-ban születtem, bőven vannak emlékeim az ötvenes évekről.
De lehet, hogy Óbuda különleges státusszal bírt. :)

Xilit 2017.06.15. 14:49:22

@Tökönrúgott Feleségek:

Igaz, a kis hölgy a köténykével kimondottan bájos, és a Mátyás pince utcájában sincsen semmi kivetnivaló.
Akkoriban mint most is, transzparensekkel erősítgettük magunkat, bár, engem sem az iskolai Lenin-idézetek, sem a május elsejei molinók nem zavartak, sőt. Tanulni is, felvonulni is szerettem, bár nem gondoltam, hogy eljön az idő, amikor majd tüntetésekre fogok járni.:)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2017.06.16. 23:54:39

és Veronka? róla nem volt szó később...

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2017.06.17. 00:00:14

jaj, bocs, hirtelen azt hittem , hogy a pincérnőt (is) úgy hivták...:)

littke 2017.06.17. 00:37:55

@gond/ol/a:
A pincérnő nevére nem emlékszem.
süti beállítások módosítása