elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A férfiak nagyon hormon függők

2017. július 01. - littke

A New York Times-ból:  „Negyvenen felül fele olyan férfinek érzed magad?”

Ilyen és hasonló hirdetések a férfiak tömegét késztetik arra, hogy tesztoszteron szintjüket felemeljék. A Food and Drugs Hivatal szerint a tesztoszteront növelő receptek csupán 4 év alatt 1,3 millióról 2,3-ra szaporodtak.

Van egy állapot amit „alacsony T”-nek hívnak, más néven „hypogonadism”-nak, ami fáradságot és csökkent szexuális érdeklődést jelenthet, és ez gyakoribb lesz, ahogy a férfiak korosodnak. De a JAMA Belgyógyász lap tanulmánya szerint a fele azon férfiaknak, akik a felírt tesztoszteronnal élnek, nem szenvednek hiányban. Legtöbbjük csak fáradt és ezen akar segíteni. De így talán ártanak maguknak. Kiderült, hogy a gyógyszer nem teljesen ártalmatlan: Idegorvosok bizonyítékokat hoznak a napvilágra, ami azt mutatja, hogy ha a férfiak tesztoszteront szednek, impulzívabb – és gyakran hibás – döntéseket fognak hozni.

A kutatók már évek óta kimutatták, hogy a férfiak tudásukban és megállapításaikban általában magabiztosabbak, mint a nők, és hisznek abban, hogy a megoldásaik, amikre jutottak, jobbak, mint az a valóságban igaz lenne. Ez az önhittség kapcsolatos lehet a tesztoszteron szinttel, mivel egy új kutatás, amit Gideon Nave, egy kognitív neurológus (a Pennsylvania Egyetemről) Amos Naderrel, (az Ontario Egyetemről) karöltve végzett, kimutatta, hogy a magasabb tesztoszteron szint megnehezíti az illető hibás érvelésének a beismerését.

 men

Hogyan vezethet az emelkedett tesztoszteron szint túlzott önbizalomhoz? A lehetséges magyarázatok egyike az orbitofrontális cortexben lehet, ami rögvest a szemeink mögött van, és aminek fontos szerepe van az önértékelésben, határozat hozatalban és impulzusvezérlésben. Neurologusok, Pranjal Mehta (Oregon Egyetem) és Jennifer Beer (Texas Egyetem, Austin) azt találták, hogy az orbitofrontális tevékenység alacsonyabb azoknál, akiknél a tesztoszteron szint magasabb. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál ahol az agy e része kevésbé aktív, általában túlzottan magabiztossá válnak okfejtési képességeikben. Mintha az orbitofrontal cortex az illető „szerkesztője” lenne, aminek szerepe kimutatni munkáddal járó potenciális problémákat. Ha megemeled a tesztoszteron szintedet „szerkesztőd” bátorítóan (de félrevezetően) csendben marad.

Egy klasszikus tanulmányban, amit a Wisconsin Egyetemen készítettek, egyetemisták rangsorolták magabiztosságukat a vizsgakérdésekre adott válaszuknál, „egy - arra, amit csak vakon megsaccoltak” és „öt - arra, amiben teljesen biztosak voltak”. Úgy a férfiak, mint a nők magas jegyet adtak maguknak, amikor helyes választ adtak. De mi történt, amikor a válaszuk nem volt helyes? A nők ennek megfelelően habozónak tűntek, nem úgy, mint a férfiak. Azok legtöbbje itt is „biztos” avagy „nagyon biztos”-ra értékelte helytelen válaszát, ugyanolyan magabiztosságot tanúsítván a rossz válasznál, mint a jónál.

A férfiak szintén hajlamosak teljesítményüket túlbecsülni, amikor önmagukat hasonlították össze. A német Kiel Egyetem és Oxford kutatói egy felnőtt csoporttal egy olyan vizsgálatot végeztek, ami az ítélőképességüket és az érvelésüket méri fel. A vizsgát kognitív reflexiós tesztnek hívják, röviden K.R.T.

Hogy a KRT-re egy példát lássál, próbálj erre válaszolni: A baseball ütő és a labda összesen 1,10 dollárba kerül. Az ütő egy dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

Mint a legtöbb embernek, az első válaszod az lehet, hogy a labda 10 cent. Ha a labda 10 cent és az ütő egy dollárral többe kerül, (azaz 1,10), akkor az összeg 1,20 lenne. Szóval a labda 5 cent és az ütő 1,05-ba kerül.

Ha ezt elhibáztad, nem vagy egyedül. A legjobb egyetemek, mint pl. Harvard és Princeton hallgatóinak csupán 30%-a válaszol hibátlanul az ilyen kérdésekre. Így tervezték ezeket az oktondi kérdéseket. Az elsőként beugró válasz jónak tűnik, de éppenséggel nem a helyes.

A Kiel Egyetem tanulmányában, mindkét nem (nők és férfiak) úgy érezte, hogy a vizsgán jobban szerepeltek, mint valójában. Amikor azonban azt kérdezték meg tőlük, hogy a többi résztvevő hogyan végzett, a nők úgy gondolták minden nő hasonló jól végzett, míg a férfiak úgy érezték ők jóval jobb eredményt értek el, mint a többi férfi.

Az emberek nem akarnak abban hinni, hogy ők átlagosak. De a nőkhöz hasonlítva a férfiak általában úgy gondolják, hogy ők az átlagnál jóval jobbak.

Ha úgy érzed, hogy az elgondolásod korrekt, érdekel, hogy mi a mások véleménye? Valószínűleg nem. Nicholas D. Wright, neurológus az angol Birmingham egyetemről, tanulmányozta, hogyan változtatja a változó tesztoszteron szint a hajlandóságunkat a másokkal történő együttműködésre. A legtöbb tesztoszteronkutató érthető okokból a férfiakra koncentrál, de dr. Wright és társai a nőkre koncentráltak. Ha a nők tesztoszteron pirulát szedtek, hajlamosabbak lettek mások véleményét semmibe venni, azokkal összehasonlítva, akiknek placebót adtak. A tesztoszteronon erősödve erősen maguk véleményére támaszkodtak akkor is, amikor az hibás volt.

A legutolsó tanulmány tanulságai, amiket konferenciákon már ismertettek és januárban a Psychological Science-ben fog megjelenni, még több ok van a tesztoszteron kiegészítők miatt aggódni.

Nave és Nadler doktorok és társaik 243 férfit arra kértek, hogy egy gélt kenjenek vállukra, karjaikra és mellkasukra. A férfiak fele tesztoszteront kapott a többi placebót. Amikor a gél megszáradt felvették ingüket és mentek a dolgukra.

Négy és fél óra múlva, amely elegendő idő a tesztoszteron szint csúcsára érni és annak stabilizálódására, a férfiak visszatértek a laboratóriumba. A komputerek elé ültek és egypár tesztet végeztek – matematikát, egy hangulat felmérőt és a K.R.T-t (kognitív reflexiós teszt).

Azoknak a férfiaknak, akik tesztoszteront kaptak, ugyan nem változott a hangulata, de a képességük egy alapos analízisre, igen. Átlagosan 35%-al valószínűbb lett, hogy a baseball ütő/labda típusú kérdésekben hibázni fognak. Következtetéseiket hamarabb érték el, valószínűbbé váltak az ösztönös hibák, hibás válaszukat gyorsabban adták, mint azok a férfiak, akik a normál tesztoszteron szinten maradtak, akik lassabban, de pontosabban válaszoltak.

Vannak olyanok, akik e hírre csak a vállukat vonogatják, és azt mondják, hogy egy fifikás szó trükknek nincsen hatása a mindennapi életre, de a kutatók szerint ilyen okfejtési hibák képesek befolyásolni a pénzügyi börzéket. Egy neurológus kutató csoport, Dr. Nadler vezetésével és Paul J. Zakkal karöltve (Claremont Felsőoktatási Intézet) 140 tőzsde kereskedőnek adott tesztoszteront, illetve placebót. A következő nap a kereskedők egy tőzsde szimulációban vettek részt.

Az eredmény aggasztó volt. Azok a férfiak, akik tesztoszteront kaptak jelentősen felülértékelték a piacot a placebón levőkkel összehasonlítva, és az árak zuhanására lassabban reagáltak. Más szóval rossz irányba mentek anélkül, hogy erre rájöttek volna.  (Szerencsére Nadler résztvevői nem az igazi tőzsdén játszottak, mert sejtették, hogy egy dózis tesztoszteron mire lehet képes.)

A történelem a nőket régóta megbízhatatlannak és hisztériásnak nevezte hormonjaik miatt. Talán itt az ideje a férfiakról így beszélni: ”Ő most túl hormonos”.

A kutatásoknak vannak határai. A kísérletekben résztvevő férfiak átlagosan 20 évesek voltak, idősebb emberek okfejtésére egy hormon dózis növelés esetleg kisebb hatással jár. És persze a kísérlet nem állítja, hogy minden férfi rossz érvelő a tesztoszteronja miatt, avagy hogy a férfiak rosszabb döntéshozók, mint a nők. Önbizalom tud cselekvésre késztetni és kockázatot vállalni. De mindannyiunknak látnunk kell, hogy amikor az önbizalom túlzottá válik, a tesztoszteron adalékok ezt az állapotot elősegíthetik. Ironikusan ezek az adalékok az illetőt vezetésre bátoríthatják, ugyanakkor lecsökkenthetik annak eredményességét.

A TV hirdetések fiatalságot és életerőt ígérnek, de kihagyják a csattanót: A tesztoszteron emelése nemcsak azt éri el, hogy 18 évesnek fogod magad érezni….de azt is, hogy úgy is fogsz gondolkozni.

 

PS

1          A fenti egy cikk fordítása, a New York Times 2017 június 25-i vasárnapi számából. A szerző, Therese Huston egy kognitív pszichológus a Seattle Egyetemen és a „What’s True, What’s Not, and What Strategies Spark the Best Choices.” könyv szerzője.

2          Köszönet blogtársunknak, aki a fordításom magyarságát átfésülte.

3          Az eredeti cikk itt található:

https://www.nytimes.com/2017/06/24/opinion/sunday/men-testosterone-hormones.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr7712631663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.07.01. 09:28:18

Rossz az, aki rosszra gondol - mint én, akinek egyből az ugrott be, hogy érdemes lenne megmérni a politikusok tesztoszteron szintjét: nagyon gyanús, hogy magas értéket kapnánk :-)

Duplaxiii 2017.07.02. 10:45:28

Vajon van olyan kence, ami a "hejesírást" javítja? Ha már a férfiak hormonfüggőek... Egybeírva.
Egyébként érdekes ezeket a témákat feszegetni, én a brit tudósokra bíznám a dolgot.

kvadrillio 2017.07.02. 11:15:37

google......a tesztoszteron káros hatásai..........olvasd, mielőtt meghalni készülsz ! :)

hidroponi 2017.07.02. 11:22:50

@Geo_: de elotte egy IQ szintet is kellene merni..meg egy EQ-t. jah es mindenekelott egy komplett picologiai szurest is vegezni kozottuk.

Drednaught 2017.07.02. 13:46:30

Hónapok kérdése és jön a Testosterone = Patriarchy és elkezdik propagálni a vegyi kasztrálást is.
Egy dolgot azért hozzátennék a cikkhez, csak hogy árnyaljuk a képet:
Vajon a nők kihez vonzódnak? Egy magabiztos tévedőhöz vagy egy kétségek közt jó döntést hozó valakihez?
Na itt van a kutya elásva.
Amíg a nők eleve teljesen képtelenek helyes döntést hozni, ne várják el, hogy a másik nem az árnyalatnyival több hibás döntése miatt a legfontosabb hormonjától szabaduljon meg.

littke 2017.07.02. 14:04:44

@Duplaxiii:
Helló. Helyesírásra van egy software-m, ezt nem mutatta.

@kvadrillio:
Helló, köszönöm.

@hidroponi:
helló

@Drednaught:
Hogy a nők kikhez vonzódnak, az más tészta. Ja sokjuk kedvelli azokat, akik domináló viselkedésűek és magabiztossak. De nem mindje.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.07.02. 14:59:22

Más irányból is megerősítették ezt:

"Új adatok az AAS-ok agyra gyakorolt hatásairól:
Egy 2016-ban publikált kutatás lényegét röviden és nagyon leegyszerűsítve összefoglalva: a tartós és nagy dózisú anabolikus androgén szteroid használat a kognitív funkciókra is káros lehet! A gyógyszervisszaélés hatására a vizsgált személyekben az agytérfogat és kortikális vastagság MRI-vel mérhetően csökkent volt. A nagy dózisú szteroidhasználat tehát feltehetően az agy struktúráját, felépítését is mérhető módon befolyásolja. Ennek hatására nőhet a "kokszoló" sportolók körében a cerebralis atrophia, az agy különböző területein mérhető sorvadásnak a kockázata. Ennek hosszú távú hatásait a közérzetre és szellemi képességekre még nem ismerjük." Bővebben:
teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2016/09/27/agykarosito_szteroidok_anabolikus_androgen_szteroidok_aas_alkalmazasa_es_az_agy_karosodasanak_leheto

igazi hős 2017.07.02. 15:15:40

@hidroponi: Ha kiszűrnék az ostobákat és a bűnözőket, akkor ki maradna a Parlamentben, a takarítók?

Mr. Waszabi 2017.07.02. 16:17:05

Az internet már rég nem a tudás ingyenes, önzetlen bányája, hanem a tömegek manipulációjának eszköze. Különösen és elsősorban szexuális témában. Szóval nem ártana, ha nincs saját gondolatod a saját hétköznapjaidból, hogy akkor inkább nem tolmácsolnád mások faszságait, akik hasonlóképpen másoktól ollózták napi faszságaikat. Egyre gyakrabban kell szégyellnem az ilyen balfékek miatt, hogy férfi vagyok. Bzmeg.

Gerilgfx 2017.07.02. 16:34:26

ez a cikk remek példája az ok-okozati függőségek felismerésére való teljes képtelenségnek, és az inkohézív gondolkodásnak. az utolsó kísérletben egyértelmű, hogy maximum azt tudja bizonyítani, hogy az extra adag, testbe bedörzsölt tesztoszteron már rontja a funkciókat, arra viszont semmilyen módon sem tud választ adni, hogy a testben természetes úton, természetes mennyiségben jelen levő tesztoszteron hogyan befolyásolja a gondolkodást, hangulatot.

a férfi önteltség ugyanilyen hülyeség. igaz, hogy a férfiak sokkal hozzáértőbbnek hiszik magukat valamihez, mint amilyenek, de ugyanekkor például a nők sokkal szebbnek hiszik magukat annál, mint valójában, szóval ugyanott vagyunk.

littke 2017.07.02. 16:41:20

@Mr. Waszabi:
Hmm. Nekem tetszett a cikk, ámbátor a cikk nélkül is sejthettük, sokanunk, hogy ez az igazság.

@Gerilgfx:
Ja. De ez a cikk a férfiakról szól, lévén, hogy egy hím hormon hatása a tárgy.

VoluntartistA 2017.07.02. 20:44:55

Tekintetbe véve, hogy a tesztoszteron csak egy a közel százféle hormon közül, nem marad más hátra, mint szerénykedni; "még nem nagy az ember. de képzeli, hát szertelen."

Gerilgfx 2017.07.03. 02:03:01

@littke: a nők szervezetében is termelődik tesztoszteron.

,,A tesztoszteron férfi nemi hormon mindkét nemben termelődik, csak különböző mennyiségben. Férfiaknál a here, nőknél a mellékvese és a petefészek termeli. '' -nlcafe
süti beállítások módosítása