elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A protekcióról

1970. január 01. - littke

Gondoltam írok egy posztot a protekcióról. Miért? Olvastam hogy Orbán leánya, Ráhel, díjat nyert egy dolgozatával. Hogyan? Hát persze….protekcióval….mondják sokan. Mikor mondtam a feleségemnek nem győzte a fejét rázni. Ez az Orbán!!! Hah!

Itt Kanadában a protekció kevésbé szokásos, de azt nem mondanám hogy nem létezik. Érdekes hogy az angolnak erre nincsen megfelelő szava. “Protection” az mást jelent. Ha valakinek van “connection”-ja avagy valaki “well connected” az azt jelenti hogy ha kell tud “protekciót” (azaz segítséget) szerezni célja eléréséhez.

Ássunk egy kicsit mélyebbre! Mint a jótékonykodásnál, a protekciónál is mind két fél “jól érzi magát”. Az egyik mert segítséget kapott a másik mert jó segíteni ha tudsz.

Természetesnek vesszük hogy mindannyian előnyben részesítjük saját családtagjainkat. A családnál persze ez nem áll ez meg, terjed ez a falubelire, az osztálytársra és így tovább. Itt is a magyarok ha van alkalom előnyben részesítik a magyarokat, a lengyelek a lengyeleket….stb.

Ivy líga egyetemek előnyben részesítik a felvételiken volt diákjaik gyerekeit és az odajárók egymást…és sorolhatnám. Nincsen vége.

Ha politikai figura vagy akkor csinján kell ezzel bánni, de lássuk be a miniszterelnök gyerekei akármilyen országban elegendő kontaktussal lesznek ellátva hátralevő életükre.

Barátodat felvetetni a cégbe ahol dolgozol avagy egy munkát neki adni…az már sok helyen nem ilyen egyszerű. Főleg ha van meghirdetett pályázat. Ha az utóbbi az eset és abba a bizottságba tartozol akik ebben döntést fognak hozni akkor illik ezt (conflict of interest) neked kijelenteni. Ennek következménye az hogy nem leszel a bizottság tagja. Ugyanakkor az is elfogadott (de nem beismert) tény hogy magas állások sokszor bizalmiak, tehát a tárgyi tudást és személyi alkalmasságot megaduzza hogy mennyire bíznak az illetőben.

Legális politikai adományok után papír szerint nem várhatsz kedvezményes eljárást, na ezt már kisgyerekek sem hiszik el. Na de ne térjünk el a tárgytól, a protekciótól.

Ezennel leírom egy pár szerény de személyes témabeli tapasztalatomat. Az egyik mostani és trivia, a másik nagyon is régi és számomra igencsak jelentős volt. De bevallom egyik esetben sem vagyok biztos abban hogy végül is eredményt hozott-e protekció vagy sem?

1/ Nemrég gyorshajtásért elkapott az országúton egy rendőr. Szerinte 130-al mentem ahol 80-al volt megengedve. Előszörre 240 dolláros büntetést szabott rám. Mondtam neki hogy téved, lehet hogy 80-nál többel mentem de nem ennyivel. Már ott leengedte egy kicsit (ez szokásos) de még mindig pontokat vesztettem volna és így is drága lett volna. A biztosító sem szereti. Mondtam neki fel fogok lebbezni és megyek a bíróságra. Így is lett. Szokás itt hogy közvetlenűl a tárgyalás előtt a rendőrt és a vádlottat kiküldik a folyosóra a dolgokat utoljára “megbeszélni”. Hátha nem kell tárgyalás mert megegyeznek? Nos itt hozzám szól ez a rendőr éspedig magyarul! Kérdezi hogy tudok-e magyarul? Mondom ember persze hogy tudok, mellesleg tévedsz én nem mentem olyan gyorsan! Már eredetileg ott a tett színhelyén is láthatta a jogsimból hogy magyar vagyok, mert István a keresztnevem hivatalosan. (Különben akik ismernek Steve-nek titulálnak). Na megbeszéltük, megint engedett valamit. Végül is pontot nem vesztettem és “csak” 120 dolcsit kellett fizettem. Nem tudom mennyi része volt ebben annak hogy mindketten magyar származásúak voltunk? Az az érzésem hogy semmi.

2/         1961-ben a gimnázium befejezése előtt történt. Először (képzeld!) film operatőr akartam lenni szüleim nagy rémületére és nem tetszésére. Mégis, i-mmel á-mmal beszéltek az egyik barátnőjükkel, aki ismert valakit a főiskolán, akit én meg is látogattam, és aki (egy nagy darab hölgy) kikérdezett és bólogatott, és megnézte fotóimat….Mentem is felvételire….de nem lett belőle semmi…szüleim látható megkönnyebbülésére.

Na de jött a műszaki egyetemi jelentkezés, ide aztán felpörgette motorját anyám és minden követ megforgatott. Mert én se KISZ tag nem voltam és a család meg volt burzsuj család, szóval ide bekerülni nem nézett ki egy könnyű feladatnak.

Azzal kezdődött hogy anyám felhívta (a szomszéd telefonján, nekünk nem volt) apjának, (akkor már kb. 15 éve halott nagyapámnak) még élő kollégáit. Anyai nagyapámnak építkezési tervező és vállalkozó irodája volt a háború előtt. E módon rengeteg építészt és mérnököt is ismert. Ezekkel anyám találkozót beszélt meg ahova ő és én elmentünk engem bemutatandó. “Az egyetlen fiam (én) a gépészmérnökire jelentkezett tudnak-e segíteni?” Volt nagy nosztalgiázás, bólogatás, talán igéretek is hogy majd beszélnek evvel avval…egypár maga egyetemi tanár is volt. Csak homályosan emlékszem rá, kb hat helyre mentünk. 
Úgyszintén anyámtól függetlenül (hallván hogy gépészmérnökire jelentkeztem) egyik osztálytársam negyedikben odajött hozzám, csak úgy. Hogyaszondja a bátyja tansegg a műszakin akarom-e hogy segítsen bekerülni? Mondom persze! Elmentem lakásukra, a bátynak be lettem mutatva. Pár nappal a felvetéli előtt azt mondta nekem ha az írásbelin problémám van, csak tartsam “így” a kezemet és valaki segíteni fog!  
No jött a felvetéli, írásbeli és szóbeli. Történetesen nem kellett segítség, jól sikerült. Az érettségim ugyan nem volt kitűnő de nem volt rossz, a szóbelin is jól működtem, éreztem hogy az elkerülhetetlen miért nem KISZ tag kérdést is jól “kezeltem”…de ez mind nem volt szükségszerűen elég abban az időben a magam fajtának. Meg voltam róla győződve hogy nem fognak felvenni, legalább is nem az első próbára.

Na egy hónap múlva, kapok egy telefont a gimnáziumi barátomtól hogy felvettek. Megköszöntem de biz Isten még ekkor sem hittem el. De pár nap múlva hozza a postás a nagy borítékot az egyetemtől. Jó jel. Kibontottam a nagy nyári melegben és tényleg ott volt papíron hogy felvettek! Óriási szikla gördült le mellkasomról…szüleim is allelujáztak. Egész addig azzal riogattak, tanulj ne linkeskedj mert nem vesznek fel az egyetemre. És lám! Tudtam hogy olyan esemény történt velem ami életre szóló. De volt protekció? Ki tudja?

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr608270440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A "szocialista összeköttetés" igénybe vétele, a támogatás kérése maga is legitimálta a rendszert. A hatalom részeseinek alkalmat adott arra, hogy azt pozitív értelemben is gyakorolják. Aki kért, elismerte a rendszert. A rendszer emberinek, barátinak tűnt, mint az egykori dzsentri világ.

65469 1970.01.01. 01:00:00

A protekció mégis csak védelmet jelent. Nem kell telefonhívás sem, elég, ha beazonosítják a segítségre szorulót. Mert ha az illetőn most segítenek, akkor remélhetik, hogy nem marad el a viszonzás. De nem csak attól várhatnak ellenszolgáltatást, aki a protekció kedvezményezettje, hanem szélesebb körben is. Ha elmesélik, hogy X gyermekének segítettek kérés nélkül, akkor akik X-szel szimpatizálnak, azok szintén jóindulatúak lesznek viszonzásképpen. A híres ember, vagy családtagja mindig fontos. A múltkor egy lakáshirdetést találtam, ahol emelte az árat, hogy híres ember lakott ott régebben. De tekintélyt ad az is, ha a cégednél olyan ember dolgozik, aki kapcsolatban áll egy művésszel, politikussal, sportolóval. Furcsa ez? Nem. Az érdekes a történetben, hogy magyar rendőr bírságolt meg Kanadában. Külföldön nem várhatnak viszonzást, ott már a magyarok nem segítenek egymáson. Próbáltál már megszólítani magyarokat külföldön? Megijednek tőled, hogy kérni akarsz valamit. Elképzelhető ez az autós történet úgy is, ha az autós és a rendőr olasz, vagy lengyel?

13118 1970.01.01. 01:00:00

hm. érdekes ez a téma. nálunk kapott egy kis pejoratív jelentést, holott nincs másról szó, mint segítségről, támogatásról, pártfogásról, védelemről. pozitív a protekció akkor, ha egy jó vagy kiváló képességű ismeretlent bemutat és ajánl egy közismert tekintélyes személy. ez a fajta protekció hasznos annak a kis közösségnek, de hasznos az egész országnak is. aztán voltak/vannak olyan protekciók is, amik életeket mentenek, gondoljunk a szó valódi értelmére, a segítségre, a védelemre. talán nekünk magyaroknak az a legnagyobb bajunk a protekcióval, hogy sok esetben elvtelenül adjuk, illetve nagyon is számítón. "segítünk" olyanoknak is, akik semmivel nem szolgáltak rá csak azért, mert annak a tehetségtelennek a közeli hozzátartozója, vagy ajánlója egy befolyásos valaki és magunknak remélünk előnyöket. azért az érdekes ugye, hogy nálunk protekcióval érdemtelenül pozícióba kerülteket csak a gazdasági életben és a közszolgálatban lehet találni, a művészetekben és a sportban ez szinte ismeretlen?

283390 1970.01.01. 01:00:00

Végül is nálatok is létezik, csak másképp hívják...:-)) Nálunk már olyan szintre emelkedett, pl. egy munkahely betöltése esetében, (persze nem közmunkáról van szó, -de már lassan arról is-), hogy direkt személyre szabott pályázatokat írnak ki... Az "utcáról betérve" képtelenség munkát szerezni... Ami OV lányát illeti, sajnos már abban a stációban járunk, hogy nem is kell odahatni, mert a szervilizmus már előre működik... Abban igaza van Hmmmm-nek, a tehetséget nem pótolja a protekció sem....

201832 1970.01.01. 01:00:00

3. 4. Ketten együtt leírtátok a véleményemet. Még jó, hogy először elolvasom a kommenteket is. :)

283390 1970.01.01. 01:00:00

Atlasz 1,: Szemben a mostani "korrekt", "emberséges", "tiszta" világgal... A "mostani" az utóbbi az 25 évet jelenti...

60145 1970.01.01. 01:00:00

6. Kokó: Szerintem a mostani is örökölt, nemzeti fügefalevéllel takarva. De így is bolsevik.

lord 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Mindenek előtt azt írom le, hogy CSAK AZÉRT TUDOK ITTHOZZÁSZÓLNI, mert ilyen a rendszered, Ha az "itt bejelentkezhet" -et használnám, akkor nem tudnék bejelentkezni, mint ahogyan se minuszolni, se őluszt adni NEM TUDOK. Nyílvéán mindezt azért, mert van a nolblog szerkesztőségében egy olyan valaki, akinek nem vagyok szimpatikus - NINCS NÁLA PROTEKCIÓM -, és lehetősége van arra, hogy mint egy arkangyal, kiűzzön a paradicsomból. Bevallom, nem pártolom a protekciót! Lehet, hogy lustaságból, de a fiaimnál sem vettem igénybe az esetleges "lehetőségeimet". Volt erre "indokom" is. 1./ Valaki egyszer elintézte, hogy a fiát egy tiszt protekciója útján áthelyezzék az egyik budapesti ezredhez. A fiút néhány hónap után szerencsétlenség érte. Őrszolgálat közben, véletlenűl meglötték, és meghalt. 2./ Magam is a "magam akaratából, erejéből" értem el - és nem értem el - azt amivé lettem. Úgy gondolkodtam, a fiaim is járják ezt az utat. Ezzel is tanulják az életet. Az agyon ajnározott, apuka, anyuka kezét mindíg a hóna alatt érző gyerek egy idő után természetesnek veheti ezt a "segítséget", és ez esetleg önállótlanságot ereredményez

23353 1970.01.01. 01:00:00

Mint reméltem nagyon nívós hozzászóllások jöttek, fogok nemsokára válaszolni. Most le megyek reggelizni, állítolag a blue jay madár is itt van aki mostanában jön látogatóba ilyen tájban. Őt nem lehet kihagyni.

B-B 1970.01.01. 01:00:00

Még csak nem is találkoztam vele idegenben, személyes szükség nem volt rá. Megismertem viszont egy jóval kellemesebb állapotot, ami szakmai elismerésre épült és az munkaajánlat volt, s jó néhány. Ismerem viszont a korrupciót, a második gazdaság működést, ahol készpénz cserél gazdát további kapcsolatokért. Nem érintett, de tudok róla.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2013. 05. 04. 0:22 Nagyszerű hozzászóllás. Igen az átkos egypár dolgában nagyon is hasonlított a dzsentri világhoz. Kár lenne ezt nem beismerni. re 2. Didgeridoo 2013. 05. 04. 0:39 Igen szerintem se játszott szerepet hogy a rendőr és én magyar voltam. És így van ez rendjén. Odáig nem mennék hogy magyarok itt nem segítik a magyarokat, szerintem ha tudják és ismerik az illtőt akkor igen, De amit te mondasz abban is van igazság. re 3. Hmmmm 2013. 05. 04. 1:41 megint csak nehéz vitázni amit irsz. Persze hogy ki lesz első a 100m-es futásban ott nincs protekció. A tornában és műkorcsolyában, már nem lennék olyan biztos. És művészetben? Hasonlóan a tornához, ki a legjobb balerína nem mindig egységes véleményen alapszik. A művészetben meg vannak szalonok, kritikusok...a dolog igen bonyolult. Az operaház a nemzeti szinház igazgatója meg sokszor politikai befolyás eredménye. re 4. Kokó 2013. 05. 04. 2:23 Igen Kokó nálunk is van protekció. re 5. vektorviktor 2013. 05. 04. 2:28 Üdv re 8. lord (látogató) 2013. 05. 04. 3:02 Ne csüggedj velem is előfordult hogy nem tudtam innen otthonról bejelentkezni, de máshonnan pl munkahelyről igen. Megmagyarázhatalan. Sokszor meg csupán a tablettámmal nem tudok, a laptopról igen. Aztán van az hogy egyes bloggerek posztját innen otthonról nem tudom elérni , pl aLEx de munkából igen. Ezek NOLBlog megmagyarázhatatlanságok legtöbbször nem személyes. Namármost ha te nem nyúltál a protekcióhoz életedben az nagyon dicsérendő. Egyik fiad légi forgalmi kontrolláló, az egyik legjobb állás, nem kellett protekció hogy abba a kiképzésbe bekerüljön? De persze sokszor ott van a protekció kérés nélkül: jelenkezett, apja katonatiszt, ezt felvesszük...nem is kérted mégis ott volt.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 10. B-B (látogató) 2013. 05. 04. 8:49 Üdv. Korrupció az más az jó lenne egy másik poszt témájanak.

23353 1970.01.01. 01:00:00

Elfelejtettem a posztban megtárgyalni a protekció egy hivatalosan szentesített formáját amit itt "affirmative action"-nek hívnak. Nem tudom mi a magyar fordítása. Ebben a programban a kissebségi fiatalokat (fekete, hispanik) támogatja a törvény. Alacsonyabb eredményekkel is bejuthatnak a legjobb iskolákba. Vállalatoknak bizonyos méreten felül meg van mondva hogy egy %-a a munkahelyeknek ezeknek a kissebbségeknek kell hogy fenntartva legyenek. Obama és felesége is ilyen program eredménye, Harvardra vették őket fel. Most ennek eredményére már van fekete/hispanik ügyvéd, orvos, stb. Otthon biztos vagyok benne hogy a cigányságnak kell ilyen protekció.

257350 1970.01.01. 01:00:00

A protekció a korrupció előszobája. Onnan még visszafordithatnak, vagy te magad visszafordulhatsz, de beljebb is invitálhatnak..

301782 1970.01.01. 01:00:00

Azt hiszem, ami "pozitív" protekció- azaz segítség - az nem protekció. A protekció mindig is volt. Alakul és változik ahogy a körülmények és helyzetek változnak. A sógorság-komaság, a hazug-vagy kizárólag anyagi (vagy indulati érdeken) működő "nyomatás" sztem lealáz mindent, azt is aki kapja és azt is aki adja...csak erre akkor nem gondolnak..Egyre gondolnak: Most segítségre van szükségem, most le kell valamit tennem az asztalra, most valakin bosszut kell állnom, most már meg kell gazdagodnom...MOST MÁR EL KELL JUTNOM Görögországba!...stb......és később a helyzet rosszabb lesz. De a gyógymód - általában - újabb aljasság. Mely "enyhíti a kínt". Időlegesen. Kellemetlen téma, de nem árt beszélni róla

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. agro 2013. 05. 04. 9:40 Igen igen. re 15. Valika 2013. 05. 04. 9:55 Igen egy kényes téma. Mindannyian tudjuk miről van szó. Mindannyian azt hisszük mi nem vagyunk cinkosak ebben. A téma olyan öreg mint az emberiség.

Balogh Lajos 1970.01.01. 01:00:00

11.-re Kedves Little! Ha belegondolsz, Te is rájössz, hogy az előítéleteknek különböző fajtái vannak. Nemcsak negatív -, de poztív jellegű előítéleteket ismerhetünk fel. Az érdekessége az a dolognak, hogy a pozitív jellegű előítélet IS NEGATIV SZEMLÉLETEN alapszik. Ilyen az is, hogy egy gyereket azért vesznek fel egy MAJDAN jól fizető állásra képző iskolába, mert az apukája katonatiszt... Az meg sem fordul a pozitív előítéletes agyában, hogy a csemetét. KÉPZETTSÉGE, MEGJELENÉSE ALAPJÁN vették fel abba az oskolába (egyébként elárulom, hogy - legalábbis részemről, de feltehetően a fiam részéről sem - NEM VOLT AZ ISMERETES, HOGY AZ A TERÜLET EGY JÓL FIZETŐ MUNKAKÖRRE KÉPEZ. A fiamnál az volt az indíték, hogy bár földmérőnek tanult - de ahogy megismerte -, nem füllött hozzá a foga. Úgy gondolom, ilyen - vagy hasonló - élethelyzet, meggondolás, nem katonatisztek csemetéivel is előfordúlt már az életben. Az ilyen pozitív előítéletes gondolkodásnak a negatív előítélete úgy hangzik, hogy egy tőkés csemetéjéből csak azért lesz esztergályos, hogy bomlassza a munkásosztályt. Az meg sem fordul a negatív előítéletes agyában, hogy egy tőkésnek is lehet olyan FELKÉSZÜLTSÉGE, HIVATÁS ÉRZETE, mely az esztergályos szakma kitanulására készteti. És mivel az apukájától jó zsebpénzt kap, nem érdekli őt a fizetése. Ami meg a nolblogba való belépésemet illeti: jó hét éven át semmi ilyen jellegű gondom, bajom nem vót. Olyan már igen, hogy 7-8 bejegyzésem szövegét olvashatattlanná, élvezhetettlenné tette valaki, de az már rég volt, tán igaz se volt...

lord 1970.01.01. 01:00:00

Bocs! A 17. hozzászólás egyik mondata helyesen így hangzik: Az meg sem fordul a negatív előítéletes agyában, hogy egy tőkés csmetéjének is lehet olyan FELKÉSZÜLTSÉGE, HIVATÁSÉRZETE, mely az esztergályos szalma kitanulására készteti.

lord 1970.01.01. 01:00:00

Bocs! A 17. hozzászólás egyik mondata helyesen így hangzik: Az meg sem fordul a negatív előítéletes agyában, hogy egy tőkés csmetéjének is lehet olyan FELKÉSZÜLTSÉGE, HIVATÁSÉRZETE, mely az esztergályos szalma kitanulására készteti.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 17. Balogh Lajos (látogató) 2013. 05. 04. 10:23 OK Lajos. Nincsen itt vita.

69910 1970.01.01. 01:00:00

litle, Kanadában a rendőrök, csak úgy ránézésre mondják meg, hogy milyen sebességgel hajtottál? Idehaza. ez már régóta nem törvényes.

69910 1970.01.01. 01:00:00

litle, eszembe jutott egy történet. Régi. Kodály Zoltán megy át a zebrán a piroson. A másik oldalon a rendőr megállítja. Közli vele, hogy szabálysértést követett el, s ezért felírja, amiért büntetés jár. -- neve ? -- Kérdi a rendőr. -- Kodály Zoltán. -- Foglalkozása? -- Zeneszerző. (A rendőr ezen elgondolkodik, de nem firtatja.) -- Havi keresete? (ez számított, mert a bírság a jövedelemtől függött) -- Átlagban, úgy hetvenezer. (a rendőri fizetés akkor 1200 Ft volt) -- Na jól van öregem, menjen csak. -- veregeti meg Kodály vállát a rendőr, s elteszi noteszát.

301782 1970.01.01. 01:00:00

re 15. Valika 2013. 05. 04. 9:55 Igen egy kényes téma. Mindannyian tudjuk miről van szó. Mindannyian azt hisszük mi nem vagyunk cinkosak ebben. A téma olyan öreg mint az emberiség." Most nagyon rátapintott. A "cinkos" és a "haver" között volna - elvileg - egy határvonal... Vagy nem?

301782 1970.01.01. 01:00:00

23-ra bocsánat, helyesen: Most nagyon rátapintottál :) A többi stimmel ...

13118 1970.01.01. 01:00:00

11. little : azt hiszem, kicsit elértettél. tornában, műkorcsolyában stb. az a második helyezett is tehetséges, sőt, a harmadik is, de aki elindulhatott világversenyen, vagy nemzeti bajnokságban, az is mind tehetséges. nem a tehetségesek közötti sorrendre gondoltam. a művészetekben is hasonló a helyzet, legfeljebb nem mindegyiket ismerik el éltében, sok ilyen példa akad a festők között. a színházigazgató meg gazdasági ember, s azt írtam, hogy érdemtelenül pozícióba kerülőket a gazdasági életben és a közszolgálatban lehet megtalálni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 21. szazados90 2013. 05. 04. 10:38 Persze hogy nem ránézésre. Ez velem szemben jött a rendőrkocsijában, és a lézerje mutatta a kocsik sebességét. Látta az enyimet, u fordulat, megállított. Mutatta mit mért de én vitattam a műszer hibás lehet, más mérhetett, elöttem mögöttem jövőt, stb. Amit mutat abból ők makuk is leengedhetnek, különböző okokból kifolyólag ez szabad. Amivel aztán végül is többel hajtottál, azután van egy formula ami (megyénként függöen) számítja a büntetés összegét.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 22. szazados90 2013. 05. 04. 10:53 Nagyszerű történet!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 5. Hmmmm 2013. 05. 04. 11:25 OK. Igy igaz. Mosani példa Kanadából: Az új Nemzeti Bankunk elnökét most nevezték ki. (A régebbi az angol nemzeti bank elnöke lett). Mindenki meglepetésére nem a várandós legmegérdemeltebb lett kineyezve, hanem valaki a jobboldalról. Ez egy jobboldali kormány. Nem azt mondom hogy ez az ember tudatlan, de a fő "érdeme" hogy a kormány abban bízik hogy azt fogja csinálni amit ők akarnak. Legfelső bírósági kinevezéseinél, megüresedés esetén dittó.

13118 1970.01.01. 01:00:00

28. little na látod, ez a példa is megér egy misét. a Nemzeti Bank egyik országban se játékszer, tehát nem mindegy, ki lesz a meghatározó vezetője. addig nincs gond, amíg szakmai tekintély a vezető, de ha egy a feladatát ellátni nem képes kerül pozícióba, akkor két esélyes a bank sorsa: vagy hallgat a hozzáértő szakmai beosztottai tanácsára (ebben az esetben végső soron ez az ember is tehetséges), vagy a saját akaratát viszi keresztül, amibe a bank bele is bukhat. de tudjuk, ma már a bankok vezetése nem egyszemélyes, egy bank összeomlásához valamennyi döntési pozícióban lévő vezetőnek sorozatban kell hibázni. a legfelső bíró se tehet mást, mint amit a törvények előírnak. a baj a rossz törvényekkel szokott kezdődni.

60145 1970.01.01. 01:00:00

13. little : pozitív diszkrimináció? Talán.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 30. Atlasz 2013. 05. 04. 15:17 affirmative action az lefordítva meghatározó intézkedés. De lényegében igen pozitív diszkrimináció. Így is hívják Angliában.
süti beállítások módosítása