elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Savannah és környéke, Georgia államában

1970. január 01. - littke

Az idén déli utunk első állomása Savannah volt. Történelmi város szép épületekkel, és tavasszal nagyon jó klímával. Ilyenkor érdemes ide látogatni. Nyáron túl (nedves) meleg, hasonlóképpen a tőle délre levő Florida államhoz. Télen az idő amolyan mediterrán, nagy ritkán van fagy, néha hó is.

Libery St, Savannah

Késő délután érkeztünk. A virágzó látványos fő utcák már a kezdetben pozitív benyomást keltettek. Egy kis lakást béreltünk a régi negyedben. Mindenhova gyalog tudtunk sétálni. Élveztük a meleg időt, a virágzó fákat és a szép utcákat. A lakásban volt konyhánk is és egy szép udvar.


A város 1733-ban alakult, az akkori angol gyarmat megye székvárosa volt. Kissé később egy fontos hadikikötője a délieknek a polgárháborúban. A ma látható minőségi épületek és belvárosi házak többsége ebben a korban épült. Látható, mert a házaknak nincsen garázsa, emberek lovakon, vagy ló húzta kocsikon közlekedtek ebben az időben. Majdnem minden épület műemlék.


A régi belváros, necc alakzatban elrendezett utcákkal és 22 gyönyörű térrel rendelkezik. Nagyon bájosak. A terek közepén szobrok, öreg fák, padok. A négyszögletű tereket egy templom és szépen felújított lakóházak, néha középületek szegélyzik.

A házak az 1800-as évek közepén épültek

Mellesleg a fákon egy érdekes itteni növény található, ami a délre nagyon jellemző. A Spanish Moss-ról beszélek, magyarul talán a Spanyol Moha? Ez a növény a levegőből él, tehát nem a fákon élősködő. Ilyen helyeken fürtökben lóg a fákról, de még a villamos vezetékekről is. Olyan misztikus benyomást kelt.


Maga Savannah közel van a tengerhez. Ezzel a Savannah folyó köti össze, amolyan Duna szélességű. Látnivalók még a történelmi temető ahol polgárháborús halottak vannak eltemetve, tábornokok és köztük fekete rabszolgák. És van egy szép park, neve Forsyth Park, közepén nagy szökőkúttal.


SCAD, (Savannah College of Art and Design) egy jó nevű egyetem, építészeti és ipar és szépművészeti tagozatokkal. A város lakóssága 150 ezer.


Egész közelben található a Tybee szigete. 15 perc kocsival. Ez már az Atlanti Óceánban van, de egy rövid hídon rá tudsz hajtani. A régi nyaralókat érdemes megtekinteni. Kissé álmos, lassú a hangulat.

A Spanyol moha lóg a fákon

Kissé messzebb, 45 percre, vannak a ma már nevesebb Hilton Head szigetek. Ez már Dél Karolina államban van, nem Georgiában. Egy aránylag új mega nyaraló település. A szigeteket a spanyol Cordillo fedezte fel 1521-ben. Sokáig szórványos ültetvények voltak, itt ott. Mocsaras volt még mindig van néhány alligátor, régen volt szúnyog bőven. Rossz nyelvek szerint a legnagyobbik ültetvényes elkártyázta ingatlanát és így a szigetek jó része a pénzes emberek kezébe került. Ezek az ötvenes években elhatározták, hogy egy turista hellyé fogják átváltoztatni.


Hidakat építettek. A beruházásokkal a sziget régi karakterét mára már tökéletesen megváltoztatták. Ugyan minden ízléses, nívós, nem szembeugró, mert az eredeti növényzetet és fákat ahol lehetett megtartották. Tele van teniszpályákkal, villákkal, éttermekkel és kis boltokkal a „jobb” turistáknak.  És persze golfozhatsz is. Ideális biciklistáknak, mert lapos és mindenhova aránylag könnyen eljutsz bicikli/gyalog ösvényeken. Évente tartanak egy híres tenisz tornamentet.

Egyszóval egy jómódú nyaralóhely hálózat, ugyan szépen és ízlésesen fejlesztve, de mégis valahogy nekünk mesterségesnek tűnt. Szúnyogok már nincsenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr768270122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Hmmmm 2014. 04. 11. 13:30 Köszönöm.

264141 1970.01.01. 01:00:00

Floridában járva az én érdeklődésem is felkeltette ez a nagy, terebélyes fa, a Spanish Moss, amely alatt a kocsival parkoltunk. Kiszálltam a járműből, megtapintottam a kérgét, szokásom a fákat tanulmányozni, ha még ilyen fajtát nem láttam, majd letéptem ezekből az indákból. Tapintása és színe hasonlít a szőlőindához, léggyökerek lehetnek. Mint a fenti kép is mutatja csodálatos sétányt öveznek, a kép hirtelen emlékeztet az "Elfújta a szél" c. amerikai filmre, ami egy ültetvényen lett forgatva. Azok déli tölgyek voltak, hatalmas ágaikkal terebélyes méretűek. Szép képek, ment a plusz. ++

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. Bundi-Bandi 2014. 04. 11. 15:32 Talán nem jól írtam le. A Spanish Moss nem egy fa, ugyan a fák ágait borítja el. Egy kb. 20-30 cm hosszú "légi hínár", nincsenek gyökerei, és ellentétben a tévhittel, nem élősködik az anya fán hanem a levegőből táplálkozik. Látványa nagyon szép, az anya fa amolyan szomorú fűzfa alakzatot vesz fel... http://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyol_moha

264141 1970.01.01. 01:00:00

Az érdekes oldala ennek a témának, hogy ha rákérdezel, hogy milyen fa az amin ezek lógnak a legtöbb ember, még a helyiek is úgy határozzák meg, hogy Spanish Moss.Valóban egy indás növény, de, hogy mi a neve a gazdafának az ismeretlen, mert sok déli fára rákúszik. Tény amit írtál, én csak élményeimből válaszoltam, nekem így mondták. Most már értem az összefüggést, de mivel benövi az ágakat, nem látni, hogy két növényről van szó.

301782 1970.01.01. 01:00:00

Bevallom, nekem most az óceán partján készült fotó dobogtatta meg a szívemet - nem tudom miért - persze a többi szintén kedvemre való :) ++

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Valika 2014. 04. 12. 13:47 Igen ez a Tybee szigeten készült, nagyon hangulatos volt.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Atlasz 2014. 04. 13. 3:55 Hello
süti beállítások módosítása