elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Torontóról

2016. január 16. - littke

Itt az ideje hogy a legnagyobb Kanadai városról írjak, Torontóról. Nem mint turista hanem mint egykori lakos. Ez volt az a város ahova 1969-ben letelepedtünk. 1989-ig itt éltünk. A városról kellemes emlékeink maradtak. Még mostanában is kb. kétszer évente visszalátogatunk. Ez egy 5 órás autó út, vagy 1 óra repülővel. 
A ház ahol majd 20 évig éltünk, Torontóban
Fiaink  13-15 évesek voltak amikor Ottawába átköltöztünk. Emlékszem az idősebbik félrevont mielőtt a költözködés híre véglegesnek tűnt és privátim megkérdezte jól átgondoltam-e én ezt? Mondtam igen, miért? Azt mondta, Dad tisztába vagy te azzal hogy Ottawa nagyon kis város…. még földalattija sincs? 

Mint az sok domináló város esete (pl. New York az USA-ban) Kanada szerte sokan ellenszenvesnek találják Torontót. Miért? Túl sokat szerepel a TV-n, túl sokat írnak beszélnek róla az újságokban. A kanadai pénzügyi világ központja, majdnem összes nagyvállalat székhelye, messze a leggazdagabb város. Úgyszintén a legkozmopolitább, a legtoleránsabb, ez egyenlő a legerkölcstelenebbnek egyes ember szemében. A Torontón kívüliek úgy érezhetik hogy mindent Torontóban határoznak el és hogy nekik sok dologba (demokrácia ide-oda) nincsen beleszólásuk. Az a kép alakult ki hogy a torontóiak nemigen tudnak túl sokat más városról. Ha politika, akkor saját polgármesterük az egyedüli amiről beszélnek, nem érdekli sokukat a megyei vagy szövetségi politika.

Toronto belvárosa, este

 

Toronto úgyszintén az a város ahol a legtöbb bevándorló található. A város lakosságának megdöbbentő százaléka, több mint fele, nem Kanadában született. Hasonlóan Londonhoz (avagy New Yorkhoz) az etnikumok (és színek) bábeli zűr zavara meghökkenti az erre nem felkészülteket. A hatvanas évek végéig az európai emigránsok domináltak. Torontónak ennek megfelelően vannak olasz, portugál, zsidó, görög, stb., negyedei. Manapság ezek (ugyan névben még léteznek) eltörpülnek a kínai, indiai, pakisztáni, koreai, karibb tengeri városnegyedek mellett. Az emigráció miatt, és az országban levő vezető szerepe miatt, a város egy mágnes és állandóan növekszik. Manapság Toronto 2.6 millió lakossal rendelkezik a külső területeket nem beszámítva. Azokkal együtt 5.5 millió ember lakik itt, Észak Amerika ötödik legnépesebb városa. A növekedés emelkedő ingatlan árakkal jár. A magas ház árak miatt elterjedtek a kondominiumok, (öröklakások), mert magában a városban a ház árak sokaknak túl magasak. Az echte kanadai házban szeret lakni. Itt sok képtelen venni. Azoknak van akik szüleiktől örökölték. Ismerős történet gondolom egy európainak? Mi 1971 ben vettük házunkat és 1989-ben adtuk el az eredeti ár nyolcszorosáért. Ma a mi volt torontói házunk az eredeti ár (1971-es) 25 szörösét érheti. Kanadában más városban, Vancouver kivételével, ilyen ház ár emelkedések ismeretlenek.

A fő pályaudvar, Union Station

 

Leírom egy kicsit a várost. Az Ontarió-tó északi partján fekszik, 1793-ban York néven alapították. A tó óriási, a másik partot nem látod. A város a tótól befele (északra) menve egy enyhe lejtőn helyezkedik el. Nem egy kis folyó és patak szeli át. Ezek végül is a tóban torkolnak. Ezek a vizek kisebb nagyobb kanyonokat vájtak, amiket itt “ravine”-oknak hívnak. A ravinok sok helyen parknak vagy védett zöld övezetnek vannak kinyilvánítva. Ma a torontóiak kedvenc helye  piknikezni, kirándulni, sétálni vagy biciklizni. Torontónak ezáltal rengeteg természet adta zöld övezete van. Az utcák (kevés kivételével) “necces” hálózatban vannak elrendezve, tipikus észak amerikai módra. Főutcáját Yonge Streetnek hívják. A tónál indul és északra tart. A tóval a hátad mögött ami innen jobbra van az kelet, innen balra az nyugat. Állítólag a világ egyik leghosszabb utcája, később a 1-és országúttá válik. Nagyon ismeretes még a Bay utca a belvárosban ahol a nagy bankok felhő karcolói vannak és ahol a Toronto Tőzsde (TSE) működött. 20 éve egy közeli másik utcába költözött, egy modern épületbe és egyben automatizálódott. A TSE a fő tőzsde Kanadában, ez az ami számít, ennek az indexnek kell emelkednie ahhoz hogy minden jól menjen az országban.

Toronto egyeteme, az eredeti

Említésre méltó még a Bloor utca is, ami Kelet-Nyugat irányba megy. Szintén egy nagyon hosszú utca. Egy részét anno az emigránsok üzletei és éttermei foglalták el. Mi sokszor jártunk ide vásárolni és enni. A Tüske hentes, az Elizabet fűszeres, a Interkontinental és Korona éttermek hogy csak egy párat említsek tele voltak szombatonként magyarul beszélőkkel. Mindenki ismert mindenkit…úgy tűnt.
De ezek az idők elmúltak ma már csak egy magyar étterem létezik, úgy ahogy. Nincsen számot tevő magyar emigráns, az itt levők nem jönnek, máshol vásárolnak. 

OK. Befejezésül tegyük fel hogy van időnk a várost felfedezni. Ülj be kocsimba, kis autókázásra megyünk. A belvárosban kezdjük. Nézz ki az ablakon itt van a régi (klaszikus stílusban épült) fő pályaudvar, a Union Station, a Bay és Front utca sarkán. Mellette a számtalan bank és nagyvállalat tornyai. Innen nem messze van az új hoki stádium ahol a Toronto Maple Leaf játszik és a kinyitható tetővel ellátott nagy stadion ahol baseball (Blue Jays) és (amerikai) futball (Toronto Argounats) meccsek vannak. A hires televíziós torony, sokáig a világon a legmagasabb épület, is erre van. Sorba kell állni ha fel akarsz menni és lehetelen parkolni. Inkább lehajtunk a tó partjára. Ez tele van jobb fajta új bérházakkal. Van egy szép sétány is. Innen keletre megyünk. 10 perc alatt kocsival egy régi városrészbe érünk ami a 30-as években Toronto nyaralóhelye volt. A neve is illő: Beaches. Még ma is nyaralóhelyes az atmoszférája. Hála Istennek nem igen engedtek meg itt új építkezést, meghagyták a régi stílust. Főutcája a Queen St East, megspékelve kis éttermekkel, bárokkal, egyedi butikokkal. Rengeteg fiatal lakik itt. Lemegyünk a tópartra. Itt láthatod legjobban a hatalmas tavat. Van ős-fás korzó, tenisz klub, hosszú homokos strand, és egy verseny uszoda. Nyáron lehet fürödni és csini babákat nézni.

A Beaches, a háttérben az Ontario tó.

 

Innen visszamegyünk a városba meg akarom mutatni azt a részt ahol a gazdagok laknak. Kettő is van, Rosedale és Forest Hill. Kiszállhatunk, sétálhatunk a fákkal tele lombos utcákon. A házak jó része 100 éve épült, már akkor is a jobb módúak laktak erre fele. Innen kicsit megint vissza a belváros fele, lemegyünk a Yonge és Bloor útkereszteződéshez, ahol a luxus boltok és áruházak vannak. Kávézni fogunk az itt megmaradt egyetlen magyar helyen amit Coffe Millnek (Kávé Darálónak) hívnak. Ez a hely jól megy, népszerű, a legtöbb itt kávézó nem is tudja magyar eredetét vagy hogy a tulaj még ma is magyar. Igyunk egy duplát ha akarsz egyél egy krémest, talán van gesztenye püré! Innen nyugatra megyünk a Bloor utcán és a Torontói Egyetem óriási területét nézzük meg. Én szeretek ide járni, egyetemista koromat idézem vissza. Nézd a sok fiatalt ahogy előadásról előadásra mennek. Figyeld meg az angliai egyetemeket imitáló épület stílust és a nagy pázsit szerintem amerikai beütés. Bemehetünk a könyvesboltjába, talán az egyetlen életben maradt nívós torontói könyvesbolt.

 

Innen tovább megyünk nyugatra megint a Bloor utcára és a Country Style (Falusi) étteremben fogunk ebédelni. Egyáltalán nem drága. Láthatsz egypár öregedő magyar törzsvendéget, (56-osakat), számuk egyre csökken. Mivel közel van az egyetemhez és jók az árak, diákok is jönnek. Ez az utolsó itteni magyar “bástya”, napjai szerintem meg van számlálva. A városnézés a High Parkban fejeződik be. Torontó megfelelője  a londoni Hyde Parknak. Ha nem is akkora mint az eredeti Londonban. Ilyenkor ősszel szépek a színek. A tóhoz közel fekvő részén ebben az időben vadlibák gyülekeznek mielőtt délre húznának.  A pázsit tele vadliba szarral. Vigyázva járkálj, talán jobb ha nem szállunk ki a kocsiból. Bónuszként, ha van időd elhajthatunk a Niagara-on-the-Lake nevű festői városkához ahol nyaranta a Bernard Shaw színház fesztivált tartják és persze a nem messzi vízeséshez. Mindez kocsival másfél óra alatt elérhető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr758270340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Jó reggelt - előbb-utóbb ez is odaér! Tetszett! Mi lesz szerinted a jó könyvesboltokkal? E-könyvek helyettesítik?

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Meglep, hogy nincs Broadway a városban. Bezzeg nekünk van...meg még sok kanadai városban. A repülőterén jártam egy párszor, cefet nagy helység, egy kisebb városban nem foglalkoztatnak annyi embert, mint ott. De tiszta és ápolt. Csak így tovább, ha majd erre jársz beállok kommentálni. Most gyönyörűek lehetnek az erdők, a parkok arra felé is, itt Kanadában nagyon szép az ősz.

178873 1970.01.01. 01:00:00

Mindig azt mondjátok, ilyenkor a legszebb Kanada. Tavasszal kinéztem, hogy az ünnep most hét közepére esik, hát elhatároztam, körülnézek egy hét tíz napig arrafelé. Bár fizikálisan nem jött össze, azért elolvasom ezeket a bejegyzéseket (Niagara, Toronto, Ottawa - még Montreal hiányzik vagy elkerülte a figyelmem) - legalább virtuálisan sikerül. :)

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Nagyon jó leírás! Ahogyan a torontóiak Torontót, úgy gyerekkoromban - hiába tanultam földrajzot -, én is azt hittem, hogy Magyarország, Budapestből áll. Úgy látszik, ez már olyan önmagától kifejlődött "főváros sovinizmus" Ment a +.

13118 1970.01.01. 01:00:00

jót sétáltam útmutatásod szerint a google maps kisemberkéjével, köszönöm. a kiindulási helytől ugyancsak nem messze található egy patinás külsejű 19. századi valamikori banképületben a Hockey Hall of Fame, a "hírességek csarnoka". számunkra érdekesség, hogy évente több százezren látogatják meg Maurice (Rakéta) Richard, Gordie Howe, Bobby Orr, Wayne Gretzky és a többi volt nagyszerű játékos ereklyéit és magát az elnyert Stanley kupát. a Beaches házai ugyanúgy egymásba érnek, mint a Rosedale házai, kinézetre mintha egy egészséges fingást a szomszédban is meghallanák. az a Country Style magyar étterem kívülről meg alig néz ki nagyobbnak, mint némelyik nálunk most nyitott "nemzeti dohánybolt".

13118 1970.01.01. 01:00:00

ja, és Hyde Parkot csak Leaside-ban találtam, ahol egyszobás kéglit havi 1530 dollárért, 3 hálószobás lakosztályt havi 2299 dollárért lehet bérelni. viszont a High Parkra a Bloor street-en sétálva rátaláltam, gondolom ezt akartad bemutatni, mint Toronto legnagyobb parkját, ahol miniállatkert is van.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. Atlasz 2013. 10. 19. 23:55 Ez a könyvesbolt megmarad a U of T támogatja. A többi bezárt, van egypár nagy mega bolt, ami nem az igazi, azok is küzdenek. Mindenki a netten vásárol, én is. re 2. Bundi-Bandi (látogató) 2013. 10. 20. 0:31 A Broadway megfelelője a Yonge St. De a szinházi élet, a King St West-re csoportosul, nem úgy min NY-ban, ahol Broadway és 42-es utca. re3. solide 2013. 10. 20. 2:58 Igen az ösz a legszebb évszak. Pont most. re 4. lord 2013. 10. 20. 3:22 Igen Bp magasan dominál MO-on. Még jobban mint TO itt. Köszi a dicséretet. re 5. Hmmmm 2013. 10. 20. 3:29 A Hockey Hall of Fame a Union Station-hoz van közel, Yonge és Front utca sarka ha jól emlékszem. Keresd meg (nem ide tartozik) a kb egy hete történt interview-t Bobby Orr-al, a CBC National (Peter Mansbridge) csinálta. Igen a Rosedale egy részében vannak egyszerűbb házak is. re 6. Hmmmm 2013. 10. 20. 5:41 Igen köszi, kijavítottam. A Leasidehoz nagyon közel laktunk. 664 Balliol volt a cím, az első képen a középső ház. Közel a nagy temetőhöz, ami attól 2 utcával délre van. Sétálj el, gyönyörű park, sokat sétáltunk és bringáztunk ott. Az anglo nem látogat sírt, a temető hatóság szépen tartja karban a sírokat.

180524 1970.01.01. 01:00:00

Üdv, Little, kösz ezt a "mini guide-book"-ot, jó volt olvasni. Bár hozzám iszonyúan messze van, itt Google Eart, szinte utcáról utcára bejárhatom a világ bármely nagyvárosát. Nos, elidőztem kicsit (?) itt is, remek időtöltés volt....:-))

11229 1970.01.01. 01:00:00

legalább így virtuálisan :)

13118 1970.01.01. 01:00:00

azért van ennek a google maps kisemberkés szolgáltatásának egy nagy hátránya: mindenki meggyőződhet a saját szemével arról, hogy Magyarország a béka segge alatt van. úgy egyébként és turisztikai látványosság szempontjából is.

69910 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little, nagyon tetszett a leírás. Én nagyon keveset hallottam Kanada életérél, s csak elképzelni tudom azt a hatalmas végtelenséget, amit ez az ország képvisel. Fotóidhoz: Torontó üveg-felhőkarcolói nagyon látványosak. De úgy gondolom, hogy nem érezném jól magam köztük. Valahogy nem "emberes". Én ott az utcákon, vagy aha ott laknék, nagyon kis morzsának érezném magam. De nagyon tetszenek azok a fotóid, ahol fák sokasága és százéves házak vannak. Nagyon vonzóak. Én itt Budapest belvárosában, szintén egy százéves házban lakom és nagyon jól érzem itt magam.. Fiaim a főváros ligetes, fás részein laknak, s semmi áron nem jönnének vissza ide a belvárosba lakni. Nekik a belváros nem "emberes". Kedves little, bennem mindig az van , hogy Kanada egy hideg légkörű ország. Gondolom, hogy az északi tundrákon így is van. És a népességtérképet nézve, úgy látom, hogy a lakosság nyolcvan százaléka az ország déli részén az USA határvonalában lakik. Egyszer írd le, hogy milyen hideg ott a tél, milyen meleg a nyár? Meg kell szokni, vagy nem is nagyon különbözik az itteni hőmérséklettől?

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

10. Hmmmm Valamikor a nyolcvanas évek közepe táján a cégünknél egy fiatal ember cserélgette ki az új softwareket, programokat, megismerkedtem vele, lengyel volt. Elmesélte, hogy ő Prágában végzett és cseh egyetemi hallgatókkal a két város Prága és Budapest között egy hónapban kétszer is megtették az utat, mert amint mondta Budapestet tartották a legnyugateurópaibb városnak, hangulatátával együtt... Aztán jött 89 és a világ változott. A cseh főváros felé mutatott érdeklődés ma messze felülmúlja a magyarét. Vajon mi történhetett? Itt érezhető egy angolszász szimpátia Prága és amúgy a csehek felé itt észak Amerikában, de ez nem magyarázza meg. Viszont hasonló várost láthat az ember vagy negyvenet csak német nyelvterületen, s a minap Budapest nyerte a világ legszebb városa címet, itt az MSN.com 10 város vetélkedője között.Egy nemzetközi utazási cég már hónapok óta reklámozza dunai hajóútjait Régensburgtól Budapestig, a reklám a Szabadság hídtól a Margit hídig a város mindkét oldalát bemutatja, kell ettől még több? Nem kell úgy elkeseredni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11 Szazados Igen a belvarosban elni megszokas kerdese. Kanadanak csak a tele hidegebb mint MO-e, a nyar es osz hasonlo, a tavasz egy nagy nulla. A nepek a US hatarhoz model, delen elnek. Vancouver a Csendes ocean mellett van, ezert Angliahoz hasonlo a klimaja. Olvasd el kb ket hete irt posztomat "Jon a tel" cimmel.

13118 1970.01.01. 01:00:00

12. Bundi-Bandi nem vagyok elkeseredve, mindössze nemcsak nézek, hanem látok is. Budapest abból él, amit őseink a 19. század végén és a 20. század elején fölépítettek. akkor voltak mérnökeink, akiknek az elképzeléseit megvalósították. de azóta szinte semmi ... és ennek semmi köze Trianonhoz. Prágát is megnézheti bárki az internet és a google maps segítségével, messze vezetnek a csehek. ahogyan ma kinéz a Rákóczi út meg a nagykörút .... egy borzalom. a tengeren túliaknak a magyar főváros legfeljebb az olcsóságával jelenthet "élményt", már persze ha nem egy belvárosi lenyúlós éttermet vagy éjszakai szórakozóhelyet fog ki magának az a külföldi turista. és semmi más nem jut eszébe a tájékozott külföldinek a magyarokról, mint Puskás, csikós, puszta és a gulyásleves.

196219 1970.01.01. 01:00:00

jó volt olvasni ))))

178873 1970.01.01. 01:00:00

14. Hmmmm Ez nem teljesen igaz. Volt dublini ismerősöm, aki azért jött ide először, mert hallott Budapest török fürdőiről. Azóta is minimum évi egy alkalommal jön legalább, gyakran kétszer egy évben. Sosem hiszi el nekem, vagy legalábbis értetlenül hallgatja, hogy én nem járok itt fürdőbe. Prágai élményem meg az, hogy az öt csillagos szálloda halljában kellett 2 és fél órát ülnöm este 10-kor, mert összeomlott a rendszerük, és az öszes recepciós próbálta az érkező vendégekről kideríteni, hogy tényleg volt-e foglalásuk, és a velem foglalkozó rosszabbul beszélt angolul mint én, pedig az már attrakció. Ismétlem, öt csillagos szállodában, ami aligha a belföldi forgalomra rendezkedett be.

13118 1970.01.01. 01:00:00

16. solide pedig olyan, mint a magyar foci. (mikor épült az a török fürdő?:) ) és pont kifogtál egy kellemetlen helyzetet, de attól még Prága 10x jobban néz ki, mint Budapest.

23353 1970.01.01. 01:00:00

8 maiman, 9 obsidian, 15 Wonderstone +

60145 1970.01.01. 01:00:00

Prágában volt egy nagyszabású városrekonstrukció valamikor a gengszterváltás után, arra rátettek egy nemzetközi idegenforgalmi kampányt (időnként felváltva kiemelnek egy-egy helyet), a város kulturáltabb és olcsóbb, mint Budapest.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. Atlasz 2013. 10. 20. 14:22 A ket varos szerintem majdhogy egyenlo turisztikai ertek. Ketsegtelen hogy Pragat Bp elott soroljak a "muszaj latni" listan.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

19. Atlasz Más nép, más tempó, más mentalitás, ámbár Budapestet a világ legszebb városának titulálják, miből eredhet a különbség, hogy ezt otthon nem tudják kihasználni? A nagyvárosi fények és épületek soksor az első látásra félemetesnek, grandiózusnak tünnek, az utcákon kevés hely jut a fáknak, azért vannak nagy terek, ligetek. Az épületek hatását befolyásolja a hőmérséklet. Las Vegasban is úgy néznek ki az épületek -ahol a kaszinóik vannak-, mint a torontói belváros, csak a sivatagi hőség miatt minden tárgy sokkal közelebb van, mint valóságban. Az un. Strip, a kaszinósor 7km. hosszú, de még a felének sem érezni a helyszínen a távolságot, a lábaid jelzik, hogy ennyit még soha nem gyalogoltál.

13118 1970.01.01. 01:00:00

érdekes és tanulságos : http://index.hu/nagykep/2013/10/21/a_gazdag_nyugdijasok_paradicsoma/

301782 1970.01.01. 01:00:00

Ajaj, Torontó! Legidősebb lányom élt egy ideig ott, magam csak képes beszámolóiból ismertem meg - úgy ahogy - a helyet, nem látogattam meg őket . Azóta áttették székhelyüket Londonba :) Érdekes volt ismét Little ++ Valika

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 22. Hmmmm 2013. 10. 21. 0:05 Megneztem, igen ez egy erdekes jelenseg, a francia kanadai imad falkakban Floridaban nyaralni, pont ahogy itt le van irva. Az "anglo" is megy de nem ilyen helyekre es nem falkaban el. Persze van Floridaban tomeggevel amcsi nyugdijas is. Fel evig jo a kanadai betegbiztositas, ezert ez a max amit itt toltenek. Azert luxus villat berelni dragabb lenne. Ezek atlagos jovedelmu nyugdijasok, ez nem draga, es persze megkerulik a telet ami Quebec megyeben igen kemeny. Nevuk is van "snow birds". re 23. Valika 2013. 10. 21. 5:03 Hova koltoztek, London England, vagy London Ontario, (ez Torontotol 200km)?

235117 1970.01.01. 01:00:00

Ez megint tetszett, annál is inkább, mert oda se jutok már el vélhetően. Kicsit meglepődtem, mindmáig abban a hiszemben éltem, hogy Kanada legnagyobb városa Montreal, jó, semmiből se tart utána nézni. Külön élveztem, hogy 24. számú válaszodban kétszer is leírtad ősi székely nemesi /sajna, de nem baj, csak bocskoros/ családi vezetéknevemet, a Falkát.

RonaGyuri-mv 1970.01.01. 01:00:00

Ha már Toronto: http://torontolife.createsend1.com/t/y-l-tikyukd-bfyhdlb-yh/

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 25 Corbin Valamikor, talan 50 evvel ezelott Montreal nagyobb volt. De a sorozatos "francia problema" ennek veget vetett. re 26 Rona Gyuri Igen ez, a Kanada-EU egyezmeny a vammentes kereskedelemrol, es eredmenyekent az olcsobb sajt arakrol, a legujjabb jo hir.

69910 1970.01.01. 01:00:00

12 re és 14 re. Bundi-Bandi és Hmmmm bloggertársaknak: Én is jártam Prágában, még az ötvenes évek végén. Hadd mondjam el a lényeges hasonlóságot és különbséget Budapest és Prága közt. Prágát, csakúgy széles folyó szeli ketté, mit Budapestet. S Budapesthez hasonlóan a nyugati oldal olyan mint a budai, azaz hegyes-dombos, a keleti, meg síkterületen van- S úgy mint a budai hegyen a királyi várkastély, ott meg a Radzsin van, azaz az elnöki palota. A morva legszebb és legrégibb híd Károly királyukról van elnevezve és barokk stílusban épült, meg vonalvezetése nem egyenes, hanem törésvonalú. A folyó nagyjából olyan széles, mint a Duna, de nem mély, nem hajózható. De nagyon szépen mutat a két városrész közt. A prágai várhegynek is van alagútja, amit a budapestihez hasonlóan akartak építeni, de nem lehetett, mert egy nagyon széles földalatti csatorna állt az útjába, amit nem lehetett kiváltani. Ezért jó nagy görbét ír le az alagút vonalvezetése. Prágát valamikor a Száztorony városának nevezték. S amikor a tornyok száma meghaladta a százat, azóta az ezertorony városának nevezik. S ezeket a tornyokat szinte mind gót stílusban építették. Ezzel szemben Budapesten egyetlen gótikus épület van. A Mátyás templom. Prágának mindkét városrészének van óvárosa, gótikus tornyokkal, szűk utcákkal. Budapest pesti oldala 1848-ban még falu jellegű volt, s csak a kiegyezés után, József nádor alatt épült ki európai várossá, hihetetlen gyorsasággal, mintegy negyvenöt év alatt. És végül: 1/ Magyarország státusa tártsállam volt, -- közös uralkodóval, Cehország meg tartomány. 2/ a csehek lojálisak voltak a birodalomhoz, elfogadták a birodaslom fejleszéséhez való csatlakozást. Sőt a második legnagyobb népességű cseh város Bécs volt. A magyarok, meg mindent elutasítottak, ragaszkodtak a megyék törvényhozási jogaihoz és maradtak az elmaradásban a béka fenekénél. 3/ És ami a legfontosabb, Prága városa területét, hatszázötven évig nem dúlta háború. Csak a második világháború érintette, de szinte egyetlen ágyúlövés nem érte és egyetlen bomba sem hullott rá.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 28. szazados90 2013. 10. 22. 10:40 +

301782 1970.01.01. 01:00:00

re 23. Valika 2013. 10. 21. 5:03 Angliába költöztek, miután előbb hazajöttek és másfél évig itthon éltek. :)

Maros Zoltan 1970.01.01. 01:00:00

Tegnap reggel futottam a hazomhoz kozeli parkban, amibol nagyon sok van Torontoban. Fantasztikus a szinarzenal amit a termeszet produkalni tud. Imadom Torontot es Kanadat mert itt az ember el a termeszetben, csend van, nyugalom es beke.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 31, Maros Zoltan Igen most nagyon szep lehet. Itt Ottawaban kicsit elobbre vagyunk.

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

28. szazados90 . Köszönöm gondolatait, de röviden leírom, mert eltértünk Torontótól, hogy nem ezt a választ kerestem. Azok, akik olyan sokat utaztak Budapestre nem annyira az épületekért, hanem a város légköréért, annak hangulatáért utaztak. De ez valami emberi viselkedés, mert ha Prága felülmúlta történelmével Budapestet, ám legyen, de mi hiányzott akkor, ami ma megvan, Budapest meg elvesztette már egy másik világban. Maros Zoltánnak: Ebben egyetértünk, és remélhetőleg nyugalmát és békéjét tolmácsolni tudjuk.
süti beállítások módosítása