elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Portugál történetek, 2.

Lisszabonról, röviden

2016. június 20. - littke

Most májusban 2 hetet töltöttünk Portugáliában, összesen egy hetet Lisszabonban.

Ugyan a népessége nagy Budapest elé listázza mint nagyvárost, gyanúm, hogy ez a külterületek befoglalása miatt van. Maga a város kisebbnek tűnik, és valóban azt csupán fél milliósnak említi a wiki.

Kilátás a Bairro Alto-ról, Mouraria és Alfama felé:

P1020980

Földrajzilag a Tagus folyó (tölcsér) torkolatánál fekszik, az Atlanti Óceán csupán pár kilométerre van. A folyó itt több kilométer széles.  Két híd szeli át. Európa leghosszabb hídja az egyik, a Vasco de Gama híd, ami 1998-ban készült el. 17.2 km hosszú.

Sao Vincente de Fora, Katedrális Lisszabonban, Alfamában:

P1030003

Maga a város meglepően dombos. Hét domb is található. Következésképpen a kilátás a városra sok helyről nagyszerű. A város nézéséhez tartozik a számtalan, fárasztó, fel le mászás… sokja lépcsőkön….hegyi túra kedvelők előnyben. Ha ezt nem szereted, vegyél egy napi villamos bérletet, 6 EU-ért, és használd a romantikus villamost és kábel húzta villamosok hálózatát.

Kábelhuzta villamosok, Bairro Alto:

P1020985

A város történelme hasonlóan Budapestéhez, a romaiakhoz is visszavezethető, de voltak itt a mórok (a törökök helyett), plusz add hozzá a spanyolokat az osztrákok helyett, ugyan ők rövidebb ideig uralkodtak itt, csak 1580-1640 között.

Chiado, földrengésben elpusztult templom, ma múzeum:

P1030029

Megemlítem még a nagy lisszaboni földrengést, 1755-ben. Ez a város jó részét lerombolta. A földrengést tűz és az alacsonyabb részeken komoly szökőár követte. Becslések nem pontosak, de 100 ezer halott is lehetett, és az esemény a világ egyik legtöbb áldozatát követelő természetes tragédiák közé soroltatik.

A Vasco de Gama híd egy része:

liszbon vasco gama

Most pedig szeretném bemutatni Lisszabon fontosabb negyedeit:

1/ Bairro Alto

A magas negyed egy dombon van és nagyon divatos, tele kis utcákkal, bárokkal, éttermekkel. Este, sok a turista és a fiatal.

Egy kis tér, kilátással a Bairro Alto-ban:

liszbon kilátás

2/ Chiado

Az előbbi negyed mellett van. Még mindig dombos, szélesebb utakkal, butikokkal, áruházakkal, kávéházakkal és színházakkal, (itt van az operaház is), múzeumokkal, szóval nagyon divatos negyed.

Praca do Commercio, A Tagus folyónál:

P1030001

3/ Baixa

Így hívják a laposan fekvő centrumot, amit az 1755 utáni földrengés és szökőár után teljesen ujjá építettek.

Tipikus lisszaboni házak:

P1030144

4/ Alfama:

Talán a legromantikusabb városrész. Lisszabon „vára”, a sokhelyről látható Castelo de Sao Jorge, itt van egy dombtetőn. Nagyon dombos, meredek, tele kis, sikátorszerű utcácskákkal, amiken régi (mint az 50-es évekbeli pesti sárga) villamosok csilingelnek. Van számos régi templom, nekem a Szent Vincent templom tetszett a legjobban. A templomok előtt nem ritka a gyönyörű kilátással rendelkező előtér, a velejáró kakofóniával: turisták tömege, az azoknak ezt azt árulni igyekvő afrikaiak és a turistákat ide oda szállító (Ázsiában szokásos) háromkerekű motoros taxisok.

Kilátás Alfamából:

P1030013

Tudni illik, ez a negyed volt az, amelyik a legkisebb kárt szenvedte a földrengésben, és olyan maradt amilyen Lisszabon volt a földrengés előtt. A turisták és művészlelkek imádják. Este kis bárokban szól a portugál fado. A fado, Portugália borongós nemzeti sanzon műfaja, tele van érzelmekkel. Egy látogatás egy fado bárba, sajnálom, de azt muszáj megtenni, ha a jól felkészült turista címre törekedsz. A dizőz énekének tárgya a szegények, a leányok vágya kedveseik után, akik sokszor távol vannak, messzi tengereken, és esetleg visszajönnek…..esetleg nem. Az énekest minimum két gitáros kiséri, egy hagyományos portugál gitár, a többi klasszikus spanyol gitár. Ha nem is érted, sírni akarsz, főleg egypár pohár jó portugál vörös bor után.

Rövid, 4 perces video, a fado-t éneklő portugál híresség, Ana Moura, énekel:

 5/ Estrela

A negyed a város nyugati részén van, és a legismertebb épülete a Bazilika. A portugál Parlament és a miniszterelnök hivatalos rezidenciája is ebben a negyedben található. A centrumból vagy 20 perc a döcögő villamossal, nincs más tennivaló, nézd a várost, az utasokat.

P1030167

6/ Mouraria

Közel a centrumhoz, ugyan tele újabb épületekkel, ez a várhoz közel fekvő negyed, ahol mindig is, még ma is a kisebbségek laknak. Manapság afrikaiak, régebben arabok majd zsidók.

Praca Rossio, Dom Pedro IV szobra:

 liszbon rossio tér

7/ Alcantara

A folyóhoz közel, a negyednek a múltban sok arca volt. Az arisztokraták kedvenc lakóhelyéből az ipari műhelyek otthona lett. Legutóbb egy dzsentrifikción ment keresztül és a régi kereskedelmi épületek divatos lakóépületekké lettek átalakítva. Nem egy ismert szórakozóhely, bár is található itt.

Rua Augusta, Alcantara:

 liszbon rua auguszta

8/ Belém

A Tagus folyó melletti Belémbe villamossal (és HÉV-vel is) lehet jönni. A földrengés után a királyi család ide költözött, a palotájuk ma a portugál elnök hivatalos lakhelye. Belém előtte is fontos volt. Kikötőjéből indultak útjaikra és ide jöttek vissza a portugál felfedezők. Leghíresebb ezek között, Vasco de Gama, az első európai, aki Indiába hajóval eljutott.

A Belém Torony:

 liszbon belém

A 15. században épült Belém torony, a kikötő védelmére készült, valamint a szintén ez időkben épült Szent Jeremiás monostor, annak kerengője, és az ahhoz tartozó Mária templom. Mindez azt jelenti, hogy a lelkiismeretesebb turistának illik legalább egy fél napra Belémbe ellátogatnia.

Nem szabad megfelejtkezni az itten található cukrászdáról, ahol (hírek szerint) a legjobb tojás pudingokat készítik egész Portugáliában.

Belém, a Felfedezők emlékműve:

 liszbon belém a felfedezők

9/ Parque das Nacioes

A zöld, parkokkal teli, elegáns negyed az 1998-as világkiállítás után lett mai képére kialakítva.

Az Orient vasutállomás, Caltrava műve:

liszbon orient állomás 

PS

Írásomat megspékelem Lisszabonban készült képekkel, jórészüket saját magam készítettem.

Melegen ajánlom, ha teheted, ide látogass el, egy aránylag nem drága, kulturált város, sok látnivalóval, kellemes klímával és tonnányi romantikával. Na és, el ne felejtsem: jó borral és ételekkel. Mi más kell?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr228823964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása