elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A nagy számokról. A vezérigazgatók fizetéséről.

2016. június 23. - littke

Minden évben, május végén a New York Times közli a 200 legmagasabb vezérigazgatói fizetést. Érdekes olvasmány. Posztom végén találhatod az első 10 helyezett 2015-ös évi jövedelmét (millió US dollárban) és annak emelkedését az előző évhez viszonyítva. Úgyszintén megadom a linket, ahol az egész táblázatot és cikket elolvashatod/megnézheted.

Az évi emelkedés sok esetben lehet egy nagyon nagy szám. Ennek oka általában az, hogy ebben az évben, az illető vezérigazgató az „option”-jait pénzre váltotta be. Az option egy részvény bonusz, amit a vállalat alkalmazottainak jó munkáért, vagy szerződés szerint ad, a fizetés mellett, és azt (szokásosan) az illető vagy megtartja, sok évig, és csak később váltja készpénzre amikor a részvény remélhetően többet ér, avagy persze ha akarja, rögtön pénzre válthatja.

Hogy megértsed, az alábbiakban megmagyarázom a második helyezett vezérigazgató adatait. Ez Leslie Moonves volt, a CBS, (egy hatalmas amerikai média multi) vezérigazgatója. Moonves úr évi alapfizetése merő 3,500,000 US dollár. Nem aprópénz. De ez semmi. Add ehhez a  készpénz bónuszt, amit kapott ebben az évben, nem kevesebbet, mint 19 millió dollárt (cash bonus). Úgy tűnik, ez elég lenne, de ne felejtsük el, az ilyen állással „perk” –ek is járnak, (magyarul „velejárók”???), mint például, kocsi, sofőr, klubtagságok, stb. Ezek évi értéke, Moonves úr esetében potom 1,152,883 dollár volt.

A felsoroltak összesen évi 23,662,883 dollár jövedelmet eredményeznek, summás összeg. De mivel feltételezhetően Moonves úr olyan kiválóan végezte munkáját, így még részvényeket is kapott, mégpedig 25,499,919 dollár értékben külön jutalomként, plusz 7,199,999 dollár értékben, mint option-t, ami már el lett magyarázva. Egy szó, mint száz, az elmúlt évben Moonves úr 54,352,801 dollárral lett gazdagabb. Ha valaki egész életében ennek az egy tizedét keresi, szerencsés embernek mondhatja magát.

Ha érdekel, a táblázat szerint, ez az évi jövedelem Moonves úr esetében 4%-al volt több, annál amit a megelőző évben kapott.

Maga a vállalat (CBS) évi jövedelme, aminek ő az élén áll, csupán 1%-al emelkedett, a részvényeinek értéke meg éppenséggel 14% kevesebb volt, mint az előző évben, 2014-ben.

A link a cikkhez:

http://www.nytimes.com/interactive/2016/05/29/business/how-much-ceos-made-last-year.html

A wiki link a CBS-hez:

https://en.wikipedia.org/wiki/CBS_Corporation

 

Az első tíz legjobban fizetett vezérigazgató:

The Top 10 Highest-Paid CEOs

 

EXECUTIVE NAME

TOTAL COMP. (MM)

CHANGE IN PAY

TSR

1.

Dara Khosrowshahi 
Expedia (EXPE)

$94.6

881%

47%

2.

Leslie Moonves 
CBS (CBS)

$56.4

4%

-14%

3.

Philippe P. Dauman 
Viacom (VIAB)

$54.1

22%

-42%

4.

Mark V. Hurd 
Oracle (ORCL)

$53.2

n/a

5%

5.

Safra A. Catz 
Oracle (ORCL)

$53.2

n/a

5%

6.

Frank J. Bisignano 
First Data (FDC)

$51.6

454%

n/a

7.

Leonard S. Schleifer 
Regeneron Pharmaceuticals (REGN)

$47.5

13%

32%

8.

Robert A. Iger 
Walt Disney (DIS)

$43.5

0%

17%

9.

Sandeep Mathrani 
General Growth Properties (GGP)

$39.2

702%

-1%

10.

Howard M. Lorber 
Vector Group (VGR)

$37.0

29%

24%

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr558835912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.06.24. 10:54:54

Kedves Little!

Ezeknek a pacákoknak az életútja és funkciója nagyon különböző. Van aki különféle korrupciós szolgáltatásokért kap később igazgatósági tagságot vagy akár vezérigazgatói posztot. Van aki azért, mert a kapcsolatai révén éppen képes zökkenőmentesen korrumpálni. És van, aki hajlandó eljátszani valami kínos szerepet. Stb., stb.

Szóval nem sokban különböznek a politikai elittől, sőt inkább elég nagy az összefonódás.

Ők általában ritkán szólalnak meg spontán módon és nyilvánosan, így a közönségnek nem kell azzal szembesülni, hogy többnyire milyen rettenetesen tudatlanok és ostobák.

Ellentétben például mikor ifjabb George Bush hagyta, hogy az újságírók kikérdezzék Európa fővárosaiból (ő is volt vezérigazgató).

Vagy mikor lejegyezték Hitler fejtegetését arról, hogy az örmények elzsidósodott perzsák, vagy hogy Ilja Ehrenburg Rosevelt elnök főtanácsadója. Stb, stb.

Szóval én nagyon kíváncsi lennék rá, hogy konkrétan ez a pacák ez dettó ugyanilyen sügér, és csak a "zsidó világsajtó" (egyik) hálátlan kulcsszereplőjét játszatják el vele jó pénzért.

littke 2016.06.24. 15:32:33

@ZorróAszter:
Kedves Z. önnek sajátos világképe van, ehhez én nem tudok hozzászólni. A CBS nagyfönökét csak példaképpen mutattam be, azért, hogy lássátok, hogy ezeknek az asztronomikus fizetéseknek milyen komponentjei vannak.
A kérdés nem az hogy ezek az emberek hogyan jutnak el a poziciójukra és miért, hanem az hogyan lehetne ezt az esztelen jelenséget megállítani, és hogy ez miért kellene megtenni.
Én nem vagyok az ellen, hogy vezető embereket jól fizessünk, nade ezek a fizetések tényleg betegessen magasak......

ZorróAszter 2016.06.24. 19:28:08

Nem azért adják, amit maga hisz.

És mondjuk egy focista sem azért keres 100-szor többet, mint például egy orvos., aki tolószéktől vagy koporsótól ment meg tömegével embereket, mert valami tévedés történt.

Ezek az igazságtalanságok megosztják és elterelik a figyelmünket az alapvető igazságtalanságokról.

Az a fő funkciója, hogy azt ne lássuk meg.

Akármit is spekulál ki egy félhülye vezérigazgató fizujával kapcsolatosan.

littke 2016.06.24. 23:05:09

@ZorróAszter:
Igazságtalanok mindig is voltak. Nemigen értem mi ön szerint alapvető, jobban mondva tudom, mert ismerem önt.
Itt arról van szó miért ilyen magas egyes igazgatók fizetése és, hogyan lehetne ezt normalizálni.
A futbalista fizetése az azért más, ott lehet az eredményt aránylag könnyen lemérni. Hogy a fő góré fizuja miért 50 millio, 3X-os a következö pasasénak, abban a vállalatban, azt nehezebb.
És a részvénytulajdonosoknak módja lenne ezen változtatni ha össze tudnának fogni.

ZorróAszter 2016.06.25. 07:00:30

Kedves Little!

Ön néha megdöbbentő tájékozatlanságot mutat kedvenc kapitalizmusával kapcsolatosan. Még a kapitalizmus saját propagandájával kapcsolatosan is.

Hallotta már azt a kifejezést, hogy bérkartell?
süti beállítások módosítása